nedeľa 11. septembra 2011

Kachori

Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.

Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.





ČO POTREBUJETE (na 8ks):

Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)

Náplň:
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce 
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ

(Podobne si môžeme pripraviť aj náplň z mrazeného zeleného hrachu.)




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.

Urid dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.




Potom ho scedíme a rozmixujeme s 25ml novej vody na kašu.




V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.

Potom pridáme pastu z urid dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.




Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.

♡ ♡ ♡

Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.




Pridáme ghee a prstami zapracujeme do múky, aby zhrudkovatela.




Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.




Potom cesto rozdelíme na 8 rovnako veľkých guľôčok. S každou pracujeme zvlášť.




Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.




Do placky vložíme náplň...




... a placku uzavrieme. Okraje placky dobre stlačíme, aby plnka nevychádzala von.




Naplnenú guľôčku necháme 10 minút oddychovať. Postupne naplníme všetky placky.




V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.

Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.

Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!




Potom ju vložíme do oleja a chvíľku pražíme.




Keď sa začne nafukovať, obrátime ju a lyžicou pritlačíme troška. Chvíľku zasa pražíme.




Znova obrátime a zasa stlačíme. Kachori vypražíme z oboch strán dohneda.




Vypražené vyberieme na savé kuchynské obrúsky a môžeme podávať s chutney.

utorok 6. septembra 2011

Aloo Matar (zemiaky s hrachom)/ Potatoes with green peas



ČO POTREBUJETE:

6 stredné veľkých zemiakov
200ml mrazeného hrášku

2 lyžice ghí (alebo oleja)
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy

1 veľká červená cibuľa
1 malá paradajka

soľ
1/3 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/3 lyžičky mletého koriandru

200ml vody
1/2 lyžičky garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate




AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 10-15 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame. Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút. 



Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút.



Podávame s plackami Čapati




🥔 🥔 🥔


Tu som pridala viac chilli korenia.




A ak vám zmes zostane, môžete ju jednoducho použiť na náplň do sendvičov. V Indii to nie je nič nové ani zvláštne. Sendvič naplnený zemiakmi je pouličná klasika hlavne v Mumbai. Ja som len pridala plátok syra a hotový sendvič som potrela maslom.


Aloo matar sendvic

sobota 3. septembra 2011

Kuracie stehná pečené na zemiakoch / Chicken legs baked on potatoes






ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná

6 - 8 zemiakov
soľ
1/2 lyžičky prášku do pečiva
voda na uvarenie zemiakov

olivový olej (alebo slnečnicový)
1 lyžička majoránu (použila som sušený)
1 lyžička mletej sladkej papriky (alebo 1 lyžička kašmírske chilli korenie)
1 lyžička sušeného cesnaku 
2 lyžičky cukru (nemusí byť)
6 strúčikov cesnaku 





AKO POSTUPOVAŤ

Pekáč vymastíme trocha olejom. 

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na štvrťky. Dáme zovrieť vodu do hrnca, pridáme soľ a prášok do pečiva. Keď sa voda začne variť vložíme zemiaky a varíme ich 5 až 8 minút. Potom ich vyberieme a uložíme na pekáč v jednej vrstve.

22kura na zemiakoch, makhana, leetchi 009


Na zemiaky uložíme osolené kuracie stehná, ktoré posypeme nakrájaným cesnakom.

V miske zmiešame oleja, majorán, sušený cesnak a mletú papriku. Ak použijeme pálivé chilli korenie miesto mletej papriky, pridáme cukor.

22kura na zemiakoch, makhana, leetchi 010


...a týmto polejeme kuracie stehná.

22kura na zemiakoch, makhana, leetchi 011


Rúru si predohrejeme na 180st. a pečieme 60 minút. Ku koncu môžeme prepnúť na 10 - 15min. na gril.

Môžeme podávať s Uhorkovým šalátom alebo Nakladanou cviklou

streda 31. augusta 2011

Ganesh festival 2011

Dnes je prvy den festivalu. Od rana vyhrava hudba a chystaju Ganesha na modlenie (aarti). Ceremonia mala zacat o 10 rano, ale samozrejme ako kazdy rok o 10 este len zacali zdobit Ganesha. Chvilku som sa tam ponevierala a nakoniec sme s manzelom aj detmi isli na nedaleku Suryalanka plaz. Tam bola hlava na hlave. Dufali sme, ze si dame nieco dobre na jedenie, ale v tamojsej restauracii boli ranajky uz skoncene a obed este nezacal. Tak sme vypili dzus, trosku sa poprechadzali a sli domov. Dnesok stravime v klude, poobede pojdeme zasa von, na inu plaz, kde je klud a prazdno, ale inak sa budeme tvarit, ze sviatkujeme a nebudeme robit nic :)

Par obrazkov, kratke video z minulorocneho festivalu najdete TU...



... a tu je zopar obrazkov z dnesneho dna.


ganesh 2011 004



ganesh 2011 005



ganesh 2011 007



ganesh 2011 009



ganesh 2011 010


ganesh 2011 011



ganesh 2011 012



ganesh 2011 013



ganesh 2011 014



ganesh 2011 023



ganesh 2011 024



ganesh 2011 025



ganesh 2011 026



ganesh 2011 027