streda 8. júna 2011

Mangový šalát / Mango salad

Mango, mango, mangoooo...sezóna nám vrcholí a všetci mali výbornú úrodu tento rok. A tak mi každú chvíľu niekto prinesie za kabelu manga ako pozornosť. Čo s ním????





ČO POTREBUJETE:

1 veľké zrelé mango
2 stredne veľké paradajky 
(lepšie sú cherry paradajky, u nás nie sú často na trhu)
1 menšia červená cibuľa
šťava z 1 limetky
štipka soli
1/4 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Dužinu manga nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a paradajku na malé kocky alebo ak používate cherry paradajky, tak ich stačí prerezať na polovicu. Všetko vložíme do misky. Pridáme šťavu z limetky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie.

11IMG_0041


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a zľahka všetko premiešame. Uložíme do chladničky na 30 minút a môžeme podávať napríklad ku grilovanému mäsu.


🥭 🥭 🥭


A ešte ukážka ako si jednoducho nakrájať mango:



Chrumkavý špenát / Crackling spinach

Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie 

olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek 
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru


AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.

Chrumkavy spenat



Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.

Chrumkavy spenat


Chrumkavy spenat



V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.

Chrumkavy spenat



V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.

Chrumkavy spenat



Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.

Chrumkavy spenat


Odvar z mäty





ČO POTREBUJETE:

med
voda
šťava z limetky (alebo citróna)





AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky mäty umyjeme. Do hrnca nalejeme hrnček vody, vložíme lístky mäty a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 1 minútu.

22odvar z medovky 004


 Odložíme z ohňa a prikryté necháme lúhovať 10 minút.

Potom odvar scedíme, nalejeme do hrnčeka. Pridáme lyžičku medu a šťavu z polovice malej limetky. Zamiešame a pijeme teplé.

22odvar z medovky 005


🌱 🌱 🌱



Limetkovo mätové osvieženie / Lime mint refreshment

Aj doma na Slovensku začína už horúce leto, tak sa skúste osviežiť takouto "limetkonádou".


Limetkovo - medovkove osviezenie



ČO POTREBUJETE (na jeden pohár):

voda
2 malé limetky
2 lyžičky medu
3 kocky ľadu
hrsť nasekaných mätových lístkov


Limetkovo - medovkove osviezenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Šťavu z limetiek vytlačíme do shakera. Pridáme med a lyžičkou zamiešame. Pridáme ľadové kocky, zalejeme vodou tak, aby bol pohár plný a pridáme nasekané mätové lístky. Shaker zavrieme a dobre zatrasieme, aby sa med pekne rozpustil a všetko dobre premiešalo.

Limetkovo - medovkove osviezenie


"Limetkonádu" prelejeme do pohára, ozdobíme mätou a môžeme podávať.

Prajem krásne leto všetkým a veľa pekných zážitkov na dovolenkách.

utorok 7. júna 2011

Banánový chlebíček / Banana bread



Ako každý rok, aj tento rok sa nevieme dočkať monzúnového obdobia. Slnko páli, v kuchyni už ledva dýcham, a tak každý deň hneď ráno utekám k oknu, aby som skontrolovala, či sa zbiehajú "barančeky" na oblohe. Dnes ráno to vyzeralo tak nádejne! Chodníky boli popršané a na oblohe sa tiahli šedé mračná, ktoré "sľubovali" dážď.


tspbananovy chlebicek 003



A tak, v dobrej nálade, som sa rozhodla, že niečo upečiem.





ČO POTREBUJETE:

60g masla na pečenie (alebo ghee)
80 - 100g kryštáľového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
štipka soli
1 banán prezretý (pozor, nie hnilý!)
1 vajce
1/4 hrnčeka mlieka
125g hladkej múky (použila som Maida)





AKO POSTUPOVAŤ:

Banán roztlačíme vidličkou.

1


V miske zmiešame múku, sódu, prášok do pečiva a soľ. 

V druhej miske vymixujeme maslo s cukrom, pridáme vajíčko a znova dohladka vymixujeme. Pridáme roztlačený banán a vymixujeme.

2


Pridáme mlieko, zamiešame a nakoniec pridáme múku a vymixujeme. Môžeme pridať aj choco chips.

3



Formu vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a do formy vylejeme cesto.




Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 35 minút. Ja ho potom nechám ešte vo vypnutej rúre chvíľu.


☕️ ☕️ ☕️


A keď už bol koláčik hotový a ja som sa tešila, že si poobede na ňom zmlsneme, vypijeme teplý citrónový čaj a budeme sa pritom pozerať ako pekne prší, pozrela som z okna. Na oblohe nebolo po daždivých mrakoch ani stopy...

Aspoň, že koláč bol dobrý.


tspbananovy chlebicek 001

sobota 4. júna 2011

Paradajkový šalát / Tomato salad





ČO POTREBUJETE:

asi 4 veľké paradajky
soľ
1/2 lyžice olivového oleja
čerstvo zomleté čierne korenie
1/2 lyžice šťavy z limetky (alebo z citróna)
štipka cukru (nemusí byť)





AKO POSTUPOVAŤ:

Z paradajky odkrojíme preč konček, odkiaľ vyrastala stonka. Potom ju nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Nakrájané paradajky osolíme, pridáme čierne korenie, štipku cukru, zakvapkáme olivovým olejom a šťavou z limetky a dobre premiešame.

Uložíme na 30 minút do chladničky a môžeme podávať.

štvrtok 2. júna 2011

Tulsi alebo "Svätá" bazalka (odvar / Tulsi infused water)

Tulsi alebo “Svätá bazalka” je aromatická rastlina, ktorá rastie prevažne v trópoch. Pestuje sa pre náboženské aj liečebné účely. V južnej Ázii je táto liečivá rastlina využívaná na bylinné čaje používané v Ayurvéde a má dôležité postavenie v hinduizme.

22IMG_6944


Tulsi sa v Ayurvéde používa pri prechládnutí, bolesti hlavy, žalúdočných ťažkostiach, zápaloch, ochoreniach srdca, ale aj pri rôznych otravách a malárii, hojí rany. Má tiež antioxidačné a antibakteriálne účinky, takže sa využíva aj v kozmetike na výrobu pleťových prípravkov.


Tulsi


Mne odvar z Tulsi pomohol (bez užívania antibiotík) po 3 dňoch pri dosť silnej bolesti hrdla. Stačí denne 1 šálka.



Odvar z Tulsi


Odvar z Tulsi
(na 4-6 šáliek)


ČO POTREBUJETE:

hrsť Tulsi – čerstvé listy
1 lyžička čerstvej pomarančovej kôry (nemusí byť)
2 lyžice medu
1 liter vody


Tulsi



AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky tulsi umyjeme a vložíme do litra vody spolu s pomarančovou kôrou. Privedieme k varu a varíme 1 minútu. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút lúhovať. 

Odvar z Tulsi


Odvar scedíme, necháme vychládnuť a môžeme dochutiť medom alebo palmovým cukrom (jaggery). 


Odvar z Tulsi



Ak si pestujete tulsi doma a jej kvietky vám takto zoschnú ...

22IMG_6856


.... odštiknite ich a vytraste z nich semienka. Môžete ich zasiať a vypestovať si nové rastlinky.

22IMG_6748

nedeľa 29. mája 2011

Buchtičky s nutellovou náplňou

V Mumbai som si kúpila niekoľko kuchárskych kníh. A keďže ma dnes ráno zobudila silná búrka a nevedela som čo so sebou, tak som zalistovala v jednej z nich a zarobila cesto na tieto buchtičky.


Buchticky s nutellovou naplnou



ČO POTREBUJETE:

250g hladkej múky (použila som múku Maida)
2 lyžice kryštáľového cukru
soľ (ja som použila troška soleného masla, takže soľ som v ceste vynechala)
1 a 3/4 lyžičky sušeného droždia 
2 lyžice masla izbovej teploty
2 vajíčka izbovej teploty
3 lyžice teplého mlieka

na náplň:
Nutella

na potretie:
rozšľahané vajíčko (izbovej teploty)




AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme múku, cukor, soľ a sušené droždie, premiešame. Pridáme zmäknuté (nie roztopené) maslo a prstami ho zapracujeme do múky. Vznikne nám niečo ako mrvenička. Pridáme rozšľahané vajíčka a zamiešame do cesta. Nakoniec pridáme teplé (nie horúce!) mlieko a vypracujeme nelepivé vláčne cesto. Miesime ho rukou aspoň 5 minút.

Buchticky s nutellovou naplnou


Dno misky poprášime troška múkou, cesto do nej uložíme, jeho vrch zasa troška poprášime a zakryjeme vlhkou utierkou. Uložíme na teplé miesto a necháme 1 hod. nakysnúť. Potom si cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na okrúhlu hrubšiu placku. Tú si rozrežeme na 8 rovnakých dielov.

Buchticky s nutellovou naplnou


Postupne každý diel najprv rukou znova premiesime a potom vyvaľkáme na oválnu placku. Na placku dáme lyžicu nutelly a prstami jej okraje stlačíme, buchtičku uzavrieme poriadne, aby nám náplň nevytiekla.

Buchticky s nutellovou naplnou



Buchtičky uložíme na olejom vymastený plech kúsok od seba a necháme 30 minút nakysnúť. Rúru si zatiaľ predohrejeme na 200st. Buchtičky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predohriatej rúre 15 minút dohneda.

Buchticky s nutellovou naplnou

Buchticky s nutellovou naplnou



Hotové buchtičky posypeme práškovým cukrom. Môžete podávať na raňajky s kakaom.



Recept je z knihy Bread (the definitive guide to making bread by hand or machine) od Sara Lewis.


Buchticky s nutellovou naplnou

Hrach s paradajkou / Green peas with tomato

Po takmer mesačných prázdninách začnem niečím jednoduchým a rýchlym.


22hrasok s paradajkou 011


ČO POTREBUJETE:

olej (alebo ghee)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
2 strúčiky cesnaku
1 väčšia paradajka; nakrájaná nadrobno
4 veľké hrste mrazeného (alebo čerstvého) hrachu
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička tandoori masala
1 lyžička sušenej mäty


22hrasok s paradajkou 007



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej (alebo ghee), pridáme tmavé horčičné semienko a necháme ho prasknúť. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a necháme cibuľu zosklovatieť. 

Pridáme kurkumu a nadrobno nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva. 

Pridáme mrazený hrach, soľ, čili korenie a 5 minút prikryté dusíme na miernom ohni. Môžeme podliať trošičkou vody. 

Nakoniec pridáme korenie tandoori masala, sušenú mätu a premiešame - prehrejeme a odstavíme z ohňa. 

Podávame s plackami alebo ako prílohu ku karí a ryži


🍅 🍅 🍅


Použila som kupovanú zmes Tandoori masala, ktorá obsahuje: mletý koriander, chilli korenie, rímsku rascu, klinčeky, cassia (neviem preložiť), drvený toor dal, sušený cesnak, soľ, čierne korenie, sušený zázvor, biely mak, kurkumu, badyán, muškátový oriešok, asafoetida, triphala and cassia leaf (cassia leaf alebo tej patta je ázijský bobkový list)