sobota 17. apríla 2010

Kurací "perkelt" / Chicken "pörkölt"




ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná (aj s kĺbmi)
1 červená cibuľa 
olej
soľ podľa chuti 
1 plochá lyžička podravky
1 lyžička mletej sladkej papriky
mleté čierne korenie
(alebo miesto sladkej papriky a čierneho korenia 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia)

100ml šľahačkovej smotany
1 a 1/2 lyžice hladkej múky 
voda podľa potreby 
(varím vo veľkom polievkovom hrnci)

menšie cestoviny alebo domáce halušky





AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme cibuľu nakrájanú na kolieska (alebo vcelku). Uložíme na ňu očistené a nasolené kuracie stehná a narýchlo opečieme na silnom ohni. Zalejeme vodou. Poprášime sladkou paprikou (alebo kašmírskym chilli korením), pridáme mleté čierne korenie, podravku a varíme mäso domäkka (asi 40 minút). 



Po uvarení stehná vyberieme, necháme vychládnuť a mäso oberieme z kostí, kožu dáme tiež preč (kto má rád, môže použiť aj kožu). Vývar precedíme, aby sme odstránili kúsky cibule (ak sme použili cibuľu vcelku, len ju vyberieme) a čistý vývar vrátime do hrnca.

Z vývaru odoberieme za 1 hrnček a necháme to trocha vychládnuť. Potom v ňom rozhabarkujeme múku (ak pridáme múku do horúceho vývaru, zvyknú sa urobiť hrčky). Vývar v hrnci privedieme znova k varu a prilejeme za stáleho miešania vývar vymiešaný s múkou. Potom prilejeme smotanu a poriadne premiešame. Oheň zmiernime a celý vývar povaríme ďalších 10-15 minút. 

Ak treba dochutíme soľou.



Malé cestoviny si uvaríme podľa návodu, scedíme, rozdelíme na taniere, pridáme mäso a prelejeme omáčkou. Najlepší je však perkelt s domácimi haluškami. 

(Nie je to pravý Perkelt, resp. nie je to Perkelt, skô asi kura na paprike, ale doma sme tomu tak hovorili, a tak to tu tak píšem, aby som si zachovala spomienku)



štvrtok 15. apríla 2010

Dusená cuketa s kukuricou a syrom


22IMG_9217


ČO POTREBUJETE:

1 menšia cuketa
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrsť mrazenej kukurice
1 menšia paradajka
soľ
mleté čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
nastrúhaný Cheddar


22IMG_9216


AKO POSTUPOVAŤ:

Vo woku zohrejeme olej a na slabom ohni orestujeme cibuľu domäkka. Potom pridáme nakrájanú cuketu, kukuricu, paradajku a premiešame. Ďalej pridáme cesnak, mleté korenie a soľ, wok zakryjeme pokrievkou a jedlo dusíme (bez podlievania) na miernom ohni asi 10 minút alebo kým nie je cuketa mäkká. Wok odložíme z ohňa a vmiešame nastrúhaný Cheddar. Zakryjeme a necháme stáť asi 5 minút, kým sa syr neroztečie.

1


Je to vhodná príloha napríklad ku grilovanému mäsu alebo len tak na hrianku.


22IMG_9218

streda 14. apríla 2010

Pav Bhaji

Pav Bhaji je "fast food/street food" populárne v štáte Maharashtra. Pav v Marathi znamená chlieb a Bhaji je zeleninové jedlo, zdobené koriandrovou vňatou a nakrájanou cibuľou.



pondelok 12. apríla 2010

Puri placky

Druh indickej hlboko praženej placky. Hodí sa k jedlám ako napr. Puri Bhaji, Aloo subzi alebo Chole Puri.



22puri 013



ČO POTREBUJETE (na 8ks):

250g múky Atta (alebo Maida)
1/4 lyžičky cukru 
1/2 lyžice jemnej rava (krupice) 
vlažná voda podľa potreby
soľ
1 lyžica oleja


22puri 017



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, cukor, soľ, krupicu. Pridáme olej a prstami ho vpracujeme do suchej zmesi. 



Potom postupne pridávame vodu a vypracovávame pevné nelepivé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníčka, prstami ho potrieme olejom a necháme ho v miske, zakryté vlhkou utierkou odležať aspoň 2 hodiny.

Z cesta si urobíme guľôčky veľkosti pinpongovej loptičky, každú troška potrieme olejom, aby neoschli, kým prídu na radu. Guľôčku položíme na dosku, pritlačíme troška dlaňou a vyvaľkáme na okrúhlu tenkú placku.



V hlbokej panvici si zohrejeme olej, aby sa až varil (toto je dôležité, inak sa vám hneď nenafúknu). Placku opatrne vložíme a nepritláčame hneď, necháme ju samovoľne nafúknuť. Potom obrátime a zľahka pritláčame do oleja, ale pozor, aby sme ju nepraskli. Oprážame - fritujeme z oboch strán do hneda. (Keď pritláčame, pozor, aby sme ju nenatrhli, inak nám spľasne, ako sa to stáva občas aj mne). Hotové placky vyberieme na papierové savé obrúsky, aby odsali prebytočný olej.


22puri 003


22puri 004



Hodia sa tiež s akoukoľvek zeleninou, či strukovinou, ktorá je dusená s jogurtom a moje deti ich ľúbia aj s Paneer butter masala.


štvrtok 8. apríla 2010

Mandľové kuracie karí (Murgh Badami) / Almond chicken curry


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde



ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs

2 lyžice mandlí
2 stredne veľké paradajky
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 väčšie strúčiky nastrúhaného cesnaku
1 lyžička Garam masala

1 lyžička kašmírskeho čili korenia

olej + maslo
soľ

voda podľa potreby 
50ml sladkej smotany
hrsť nasekanej koriandrovej vňate


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde



AKO POSTUPOVAŤ:

Mandle v mixéry rozdrvíme. Pridáme k nim do mixéra nakrájané paradajky, zázvor, cesnak a Garam masala a vymixujeme na pastu. Ak treba, pridáme trocha vody.

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


Do misky si dáme očistené, na menšie kúsky nakrájané kuracie prsia. Pridáme mandľovú pastu a jogurt a dobre premiešame. Pridáme čili korenie a zasa premiešame. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie celú noc.

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


V kadhai si zohrejeme olej a plnú lyžicu masla. Pridáme cibuľu nasekanú nadrobno a na miernom ohni restujeme, kým cibuľa nezmäkne, asi 10min. Občas premiešame. 

Pridáme marinované mäso, soľ a opekáme na miernom ohni približne 10 minút. Občas premiešame. Pridáme smotanu, premiešame a prikryté varíme na slabom ohni 15 minút. (Ak treba, doladíme hustotu karí pridaním vody.) Pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať a premiešame. 

Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde


Hotové jedlo ozdobíme zbytkom koriandrovej vňate a podávame s plackami: Naan, Paratha alebo ryžou.


Kuracie v paradajkovo-mandlovo-jogurtovej marináde