Predvcerom som rozmyslala, ze upeciem detom na rano chlebove pagace. Tak som si zarobila cesto, pekne mi vykyslo a kym kyslo, ja som akosi zlenivela. Tak som z cesta usulkala bochnik a dala som ho piect. Po hodine pecenia sa mi este zdalo, ze nebude vnutri dopeceny, tak som predlzila este o 10 minut a isla pozerat film (Body of lies), do ktoreho som sa potom tak “zazrala”, ze som zabudla kolkokrat som este predlzila cas pecenia chleba. Nakoniec som dala chlebik zapiect zvrchu aby bol pekny hnedy, chrumkavy . . . A chrumkavy teda bol!!! Celkom som ho vysusila. To sa mi este nestalo :( A kedze u nas struhanku nepredavaju, chlieb som potrhala na mensie casti a dosusila. Pomlela som ho na struhanku a dnes sme mali dobre, vyprazane kuracie stehna v 3-obale. Nakoniec som bola rada, ze sa mi ten chlieb “podarilo” vysusit.
piatok 25. marca 2011
Ako som vyrobila struhanku
Predvcerom som rozmyslala, ze upeciem detom na rano chlebove pagace. Tak som si zarobila cesto, pekne mi vykyslo a kym kyslo, ja som akosi zlenivela. Tak som z cesta usulkala bochnik a dala som ho piect. Po hodine pecenia sa mi este zdalo, ze nebude vnutri dopeceny, tak som predlzila este o 10 minut a isla pozerat film (Body of lies), do ktoreho som sa potom tak “zazrala”, ze som zabudla kolkokrat som este predlzila cas pecenia chleba. Nakoniec som dala chlebik zapiect zvrchu aby bol pekny hnedy, chrumkavy . . . A chrumkavy teda bol!!! Celkom som ho vysusila. To sa mi este nestalo :( A kedze u nas struhanku nepredavaju, chlieb som potrhala na mensie casti a dosusila. Pomlela som ho na struhanku a dnes sme mali dobre, vyprazane kuracie stehna v 3-obale. Nakoniec som bola rada, ze sa mi ten chlieb “podarilo” vysusit.
utorok 22. marca 2011
Najprv muzi, potom zeny . . .
Minulu jesen, pocas obdobia svadieb nas pozvali na dve. Celkom som sa tesila. Ked sme tam dorazili, vsade bola pekna vyzdoba, vela ludi, pretoze indicka aj ta najmensia svadba ma okolo 300 hosti - minimalne.
Tak sme sa usadili a cakali, co sa bude diat. Nevesta nikde... zenich nikde.... Zrazu k nam niekto prisiel, vraj podava sa vecera. Postavili sme sa a pan mi naznacil, ze ja mam zostat sediet. No ano, najprv jedia muzi. Tak som mojho muza stiahla za rukav naspat, ze pokial ide jest, tak idem s nim, pretoze sme prisli spolu a sme manzelia. Takze sme zostali sediet a cakali dalsiu hodinu, pocas ktorej sa na nas ludia obzerali, buchali do seba laktami, chichotali sa a uskrnali a ked si nas zacali fotit, tak sme sa zdvihli a isli domov :))))) Na tu druhu svadbu som nesla, boli sme len pozehnat mlademu zenichovi, pretoze to bol syn nasej tety susedky a natocila som si aspon ich svadobnu kapelu, ktora posedavala na chodbe a vyhravala od skoreho rana :)
Dnes som si na to spomenula, pretoze v susedstve sa konaju zasnuby a zhrcili sa tam hostia. Prave sa podava obed a samozrejme muzi a zeny zvlast . . .
Toto su zvyky v malom meste v juznej Indii. Verim tomu, ze vo velkych mestach ako je napriklad Mumbai a Delhi to takto nefunguje.
No a vlastne viem, ze vo velkych mestach su tie zvyky ine! Spomenula som si na svadbu manzelovej netere, kde sme boli v maji 2009, tak zopar fotiek z nej:
Stolovanie som neodfotila, pretoze som netusila este, ze budem blogovat o jedle, ale boli svedske stoly a chodili si k nim brat aj muzi aj zeny naraz :)
Tak sme sa usadili a cakali, co sa bude diat. Nevesta nikde... zenich nikde.... Zrazu k nam niekto prisiel, vraj podava sa vecera. Postavili sme sa a pan mi naznacil, ze ja mam zostat sediet. No ano, najprv jedia muzi. Tak som mojho muza stiahla za rukav naspat, ze pokial ide jest, tak idem s nim, pretoze sme prisli spolu a sme manzelia. Takze sme zostali sediet a cakali dalsiu hodinu, pocas ktorej sa na nas ludia obzerali, buchali do seba laktami, chichotali sa a uskrnali a ked si nas zacali fotit, tak sme sa zdvihli a isli domov :))))) Na tu druhu svadbu som nesla, boli sme len pozehnat mlademu zenichovi, pretoze to bol syn nasej tety susedky a natocila som si aspon ich svadobnu kapelu, ktora posedavala na chodbe a vyhravala od skoreho rana :)
Dnes som si na to spomenula, pretoze v susedstve sa konaju zasnuby a zhrcili sa tam hostia. Prave sa podava obed a samozrejme muzi a zeny zvlast . . .
Toto su zvyky v malom meste v juznej Indii. Verim tomu, ze vo velkych mestach ako je napriklad Mumbai a Delhi to takto nefunguje.
No a vlastne viem, ze vo velkych mestach su tie zvyky ine! Spomenula som si na svadbu manzelovej netere, kde sme boli v maji 2009, tak zopar fotiek z nej:
Stolovanie som neodfotila, pretoze som netusila este, ze budem blogovat o jedle, ale boli svedske stoly a chodili si k nim brat aj muzi aj zeny naraz :)
streda 16. marca 2011
Ryža s rímskou rascou (Jeera rice)
Túto aromatickú ryžu môžete podávať ako prílohu k vegetariánskemu karí alebo aj ako samostatné jedlo.
ČO POTREBUJETE:
1 hrnček Basmati ryže
2 lyžice ghee (pre vegánov olej)
1 lyžička rímskej rasce
1 a 1/2 lyžice kešu orechov (nesolených)
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
10 klinčekov
kúsok škorice
štipka kryštáľového cukru
1 a 3/4 hrnčeka vody
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu prepláchneme a namočíme na 30 minút vo vode, potom scedíme.
V hrnci zohrejeme ghee, pridáme kešu orechy a na miernom ohni opečieme do hneda. Vyberieme a odložíme bokom.
Do toho istého ghee pridáme rímsku rascu a bobkový list a počkáme, kým rímska rasca uvoľní vôňu.
Pridáme scedenú ryžu a opekáme do slabučko hneda. Miešame.
Pridáme klinčeky, škoricu a mleté čierne korenie, premiešame.
Zalejeme 1 a 3/4 hrnčekom vody, osolíme, premiešame, privedieme k varu, prikryjeme a ryžu varíme, kým sa voda neodparí a ryža je na skus hotová.
Ryžu rozdelíme na taniere (do misiek) a ozdobíme opečenými kešu orechami.
nedeľa 13. marca 2011
Kuracia Korma / Chicken korma
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná aj s kĺbom
(vykostené)
(vykostené)
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
(cesnak a zázvor zmiešame)
(cesnak a zázvor zmiešame)
soľ
150ml hustého bieleho nesladeného jogurtu (môžete použiť grécky)
2 veľké červené cibule
1-2 zelené chilli papričky
(ja som dala len 1, aby to bolo jedlé pre deti a osobne mi to tiež stačilo)
(ja som dala len 1, aby to bolo jedlé pre deti a osobne mi to tiež stačilo)
3 plné lyžice mandlí
2-3 lyžice ghee
1-2 bobkové listy (použila som ázijský Tej patta)
3/4 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
2 väčšie paradajky
200ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Kuracie mäso si nakrájame a vložíme do misky. Pridáme 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a jogurt a dobre premiešame. Uložíme na noc do chladničky. Mäso by malo v jogurte ležať aspoň 12 hodín.
Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na štvrťky a dáme do mixéra. Pridáme chilli papričky a 1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty a vymixujeme na pastu. Mandle pomelieme.
Do hlbšej panvice (woku, kadhai) dáme ghee, pridáme cibuľovú pastu. Keď začne bublať, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a na miernom ohni necháme variť 15 minút. Potom panvicu odokryjeme a ešte restujeme 5 minút za občasného premiešania. Pridáme bobkový list, kurkumu, mletý koriander...
... nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a na miernom ohni opekáme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme kuracie mäso, osolíme. Mäso na stredne silnom ohni opekáme 5 minút, za občasného premiešania.
... pridáme rímsku rascu, garam masala a premiešame. (Ak treba zriediť omáčku, použijeme horúci kurací vývar.) Ďalej pridáme pomleté mandle a premiešame; privedieme k varu. Potom oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a mäso varíme 20 minút. Stačí občas premiešať, asi 2krát za tých 20 minút.
streda 9. marca 2011
Pečený karfiol / Oven roasted cauliflower
Pozor na tie čili papričky. Je to s nimi dosť pálivé, takže pre tých, čo radšej jemne pálivé odporúčam bez nich.
ČO POTREBUJETE:
1 menší karfiol
4 lyžice oleja
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky
(vopred namočené vo vode na 30min) alebo 1 lyžička chilli vločiek
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
V pekáčiku zmiešame olej s koreninami.
Pridáme karfiol, ktorý sme rozrobili na malé ružičky a poriadne ho premiešame s olejom a koreninami. Každá ružička musí byť obalená. Osolíme.
Rúru predohrejeme na 200st., karfiol pečieme 25 minút. Potom ho vyberieme, premiesšame a pečieme ďalších 10 minút (môžeme prepnúť aj na gril).
Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a dusenej ryži, alebo aj ako náplň do Pita placky, s raitou a inou zeleninou.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)