utorok 14. júna 2011

Vangi Bath (Ryža s baby baklažánmi) / Rice with brinjals

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku pre suroviny má 200ml)

na vangi masala:
1 lyžica oleja
3/4 lyžice Channa dal
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička Urid dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky Asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1/4 hrnčeka strúhaného čertsvého kokosu

ďalšie suroviny:
1 a 1/2 hrnčeka ryže Basmati (udusiť)
2 lyžice kešu orechov
2 baby baklažány; nakrájať na kocky
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 červená cibuľa; nakrájať nadrobno
1/2 lyžičky tamarindovej pasty rozpustiť v 100ml vody
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 klinčeky 
kúsok škorice
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov 
olej alebo ghee
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme Vangi masala. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme Channa dal. Popražíme ho na slabom ohni, kým troška nezhnedne. Pridáme ostatné suroviny na Vangi masala a oprážame kým neuvoľnia vôňu a kokos vyzerá troška akoby vysušený, zlatistý. Počas oprážania premiešavame.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Vangi masala necháme vychládnuť a potom pomelieme na mlynčeku na koreniny.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Kým nám vychládne Vangi masala, na troške ghee si dohneda opražíme kešu orechy a odložíme bokom.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


V čistej panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť. Hneď ako začne praskať oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu, karí lístky, kurkumu, červenú chilli papričku, klinčeky a škoricu. Restujeme minútku. Potom pridáme cibuľu a oprážame ju, kým nezosklovatie. Teraz pridáme nakrájané baby baklažány a prilejeme tamarind spolu s vodou, v ktorej sme ho rozpustili. Troška osolíme, privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime a baklažány podusíme do mäkka. Všetka tekutina sa musí celkom vydusiť.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

Keď sa všetka tekutina vydusila a baklažány sú mäkké, pridáme vangi masala a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a k baklažánom primiešame udusenú ryžu (tá má byť už osolená). Nakoniec do ryže zamiešame opečené kešu orechy a podávame teplé s raitou alebo pappadum plackami.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

streda 8. júna 2011

Mangový šalát / Mango salad

Mango, mango, mangoooo...sezóna nám vrcholí a všetci mali výbornú úrodu tento rok. A tak mi každú chvíľu niekto prinesie za kabelu manga ako pozornosť. Čo s ním????





ČO POTREBUJETE:

1 veľké zrelé mango
2 stredne veľké paradajky 
(lepšie sú cherry paradajky, u nás nie sú často na trhu)
1 menšia červená cibuľa
šťava z 1 limetky
štipka soli
1/4 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Dužinu manga nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a paradajku na malé kocky alebo ak používate cherry paradajky, tak ich stačí prerezať na polovicu. Všetko vložíme do misky. Pridáme šťavu z limetky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie.

11IMG_0041


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a zľahka všetko premiešame. Uložíme do chladničky na 30 minút a môžeme podávať napríklad ku grilovanému mäsu.


🥭 🥭 🥭


A ešte ukážka ako si jednoducho nakrájať mango:



Chrumkavý špenát / Crackling spinach

Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.


Chrumkavy spenat, Crackling spinach



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie 

olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek 
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru



AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.

Chrumkavy spenat



Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.

Chrumkavy spenat


Chrumkavy spenat



V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.

Chrumkavy spenat



V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.

Chrumkavy spenat



Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.

Chrumkavy spenat


Odvar z mäty





ČO POTREBUJETE:

med
voda
šťava z limetky (alebo citróna)





AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky mäty umyjeme. Do hrnca nalejeme hrnček vody, vložíme lístky mäty a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 1 minútu.

22odvar z medovky 004


 Odložíme z ohňa a prikryté necháme lúhovať 10 minút.

Potom odvar scedíme, nalejeme do hrnčeka. Pridáme lyžičku medu a šťavu z polovice malej limetky. Zamiešame a pijeme teplé.

22odvar z medovky 005


🌱 🌱 🌱



Limetkovo - mätové osvieženie

Aj doma na Slovensku začína už horúce leto, tak sa skúste osviežiť takouto "limetkonádou".


Limetkovo - medovkove osviezenie



ČO POTREBUJETE (na jeden pohár):

voda
2 malé limetky
2 lyžičky medu
3 kocky ľadu
hrsť nasekaných mätových lístkov


Limetkovo - medovkove osviezenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Šťavu z limetiek vytlačíme do shakera. Pridáme med a lyžičkou zamiešame. Pridáme ľadové kocky, zalejeme vodou tak, aby bol pohár plný a pridáme nasekané mätové lístky. Shaker zavrieme a dobre zatrasieme, aby sa med pekne rozpustil a všetko dobre premiešalo.

Limetkovo - medovkove osviezenie


"Limetkonádu" prelejeme do pohára, ozdobíme mätou a môžeme podávať.

Prajem krásne leto všetkým a veľa pekných zážitkov na dovolenkách.