streda 28. septembra 2011
Namaste Mumbai! (september 2011)
Zháňame veľký sveter na Sunila 😀
Ľahký obed v maličkej reštaurácii Samovar.
Mutton kabab roll.
Sanabka si dala Aloo Paratha.
Salonka mala ako sladkú bodku kakauko 😋
Tu robia najsamlepšiu pizzu akú som kedy jedla, Pizza by the bay.
Indický double-decker.
Asi tajné rande 🙈
Girgaum chowpatty beach.
Pouličný snack - Bhelpuri.
Rezidencia Ambani – majiteľa siete Reliance.
Jedna z najväčších nemocníc v Mumbai – Jaslok hospital.
Vľavo na prízemí, kde je zrolované tienidlo cez okno je rezidencia slávnej indickej speváčky pani Latta Mangeshkar.
Mešita Haji Ali
Haló, ktorým smerom ku Sea Link?
Sea Link.
A ide sa naspäť domov.
štvrtok 15. septembra 2011
Kuracie Tikka / Chicken tikka
A toto je už naozaj posledný recept pred odchodom :) Pomaličky už míňam suroviny, čo mám ešte v zásobách, takže už ani nemám z čoho veľmi skúšať a vymýšľať. Toto mäsko nám dnes chutilo s Hráškovým pyré, ale môžete ho podávať aj ako appetizer so Zeleným chutney, alebo ako náplň do Chapati roliek (frankies), do Pita placiek napr. s raitou.
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané
na prvú marinádu:
soľ
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžica šťavy z citróna
na druhú marinádu:
3 plné lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžicka Garam masala
AKO POSTUPOVAŤ:
Očistené kuracie stehná (použila som celé stehná aj s kĺbom) nakrájame a dáme do misky. Pridáme suroviny na prvú marinádu (soľ až citrónová šťava), dobre premiešame a odložíme na 2 hodiny do chladničky odležať.
Po 2 hodinkách odpočinku k mäsu primiešame suroviny na druhú marinádu (jogurt až garam masala). Mäso v marináde necháme marinovať minimálne 24 hodín a viac.
Mäso môžete napichať na špajle a ugrilovať bežne ako ste zvyknutí. Pekáč som vystlala alobalom, ktorý som potrela olejom a mäso naň v jednej vrstve rozložila.
Piecku som vyhriala na 210st. a mäso dala pod gril na 15 minút. Potom som kuracie kúsky obrátila a dogrilovala dohneda.
Hráškové pyré / Green peas puree
ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):
200ml mrazeného zeleného hrášku
voda
soľ
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica čerstvých lístkov mäty; nasekané nadrobno
1/2 lyžice šťavy z citróna
2 lyžice nastrúhaného syru
AKO POSTUPOVAŤ:
Dáme si variť vodu do hrnca. Len toľko, aby bol v nej hrášok ponorený. Keď začne vrieť, vhodíme hrášok a 2 minútky povaríme. Scedíme a dáme do misky vychládnuť.
Potom dáme hrášok do mixéra, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme na pyré. Nakoniec do pyré primiešame nastrúhaný syr.
Pyré sa hodí ku grilovaným mäsám, ja som ho dnes podávala s Kuracím tikka.
streda 14. septembra 2011
nedeľa 11. septembra 2011
Kachori
Recept na Kachori je posledný recept pred naším odchodom do Mumbai a na Slovensko. Následujúce dni strávim tešením sa, upratovaním, chystaním, balením, odmrazovaním a usmievaním sa :) Pred nami je mesiac, na ktorý som čakala celé štyri roky. Po štyroch rokoch konečne uvidím mojich najbližších a najmilších a vymrznem vo farebnom, októbrovom počasí... Po návrate nás čaká veľa zmien a sťahovanie, na čo sa však všetci celkom tešíme.
Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.
Tomuto pouličnému jedlu ja veľmi neholdujem, mám radšej obyčajné Puri placky alebo „egg puff“, ale v Indii je Kachori dosť populárne a moja staršia dcéra a manžel ho tiež veľmi ľúbia. Ja som pripravila s náplňou s Urad dal, môžete však použiť aj inú náplň – inú strukovinu alebo aj zemiaky.
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
Na cesto:
100g múky Maida
100g múky Atta
Soľ
2 lyžičky ghee
80ml vody (izbovej teploty)
Náplň:
25g urad dal
25ml vody
Olej
1 lyžička rímskej rasce
½ lyžičky feniklových semien
½ lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
Štipka asafoetida
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno
½ lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
Soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme plnku, pretože nám musí poriadne vychládnuť.
Urad dal namočíme na 2 hodiny do ľadovej vody.
V hrnci zohrejeme trochu oleja, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Oboje necháme prasknúť a rozvinúť vôňu a chuť. Pridáme asafoetida, kurkumu, nakrájanú chilli papričku, mletý koriander a cesnakovo-zázvorovú pastu a chvíľu korenie oprážame.
Potom pridáme pastu z urad dalu, soľ a 100ml vody. Varíme na miernom ohni, premiešavame, kým plnka nezhustne.
Odstavíme ju z ohňa a necháme poriadne vychládnuť.
♡ ♡ ♡
Do misky dáme obe múky, soľ a černušku, zamiešame.
Potom pridáme vodu a vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Potrieme ho olejom, necháme ho v miske, zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme odpočívať na 15 minút.
Guľôčku v dlaniach sploštíme a potom palcami stláčame okraje, aby sme dostali malu placku, ktorá je v strede hrubšia.
V kadhai (indický wok) si zohrejeme dostatok oleja. Kachori sa hlboko pražia-fritujú. Či je olej horúci môžeme vyskúšať kusom cesta. Po vhodení sa musí okamžite pražiť.
Keď je olej dosť horúci, zmiernime ho na strednú silu a postupne vypražíme každú placku zvlášť.
Guľôčku sploštíme dlaňou na pracovnej doske a tou časťou dlane pri palci ju opatrne stláčame po celej ploche, kým nemáme troška hrubšiu, ale nie veľmi hrubú placku. Nevaľkajte ich valčekom!!
streda 7. septembra 2011
utorok 6. septembra 2011
Aloo Matar (zemiaky s hrachom)/ Potatoes with green peas
ČO POTREBUJETE:
6 stredné veľkých zemiakov
200ml mrazeného hrášku
2 lyžice ghí (alebo oleja)
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 veľká červená cibuľa
1 malá paradajka
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
200ml vody
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 10-15 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame. Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút.
Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút.
Podávame s plackami Čapati.
🥔 🥔 🥔
A ak vám zmes zostane, môžete ju jednoducho použiť na náplň do sendvičov. V Indii to nie je nič nové ani zvláštne. Sendvič naplnený zemiakmi je pouličná klasika hlavne v Mumbai. Ja som len pridala plátok syra a hotový sendvič som potrela maslom.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)