sobota 31. decembra 2011

Dusená ryža / Steamed rice

Dusena ryza



ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

150ml ryže
250ml vody
soľ
maslo, olej alebo ghee


Dusena ryza



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu prepláchneme v studenej vode tak, aby z nej odtekala celkom čistá voda. Scedíme ju.

V hrnci zohrejeme plátok masla na miernom ohni (môžete použiť miesto masla olej alebo ghee). Pridáme prepláchnutú a scedenú ryžu. Dve minútky ju na miernom ohni opekáme za stáleho premiešavania.

Potom ryžu zalejeme vodou, pridáme soľ a vodu privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime, hrniec tesne uzavrieme a varíme 10 minút.

Potom oheň vypneme a ryžu necháme pod pokrievkou dorobiť ďalších 5 minút. Neodkladáme ju z horáka, na ktorom sme ju varili.

Hotovú ryžu troška prevzdušníme vidličkami ("ponatriasame ju").


Dusena ryza

štvrtok 29. decembra 2011

Paneer Pakora / Pakoda




ČO POTREBUJETE:

200g paneeru
garam masala
mleté chilli korenie

na cestíčko:
asi 1/2 hrnčeka cícerovej múky (besan)
2 lyžice ryžovej múky (alebo kukuričného škrobu)
1/2 lyžičky semienok ajwain
1/4 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty
voda podľa potreby

olej na vyprážanie

na posypanie:
karí lístky
zelené chilli papričky



AKO POSTUPOVAŤ:

Paneer nakrájame na kocky alebo obdĺžniky alebo ako chcete, poprášime s garam masala, chilli a necháme chvíľku odleżať.



V miske zmiešame suroviny na cestíčko. Vodu pridávame po troškách, až kým nedostaneme hustejšie cestíčko, v ktorom sa nám budú dať obaliť kúsky paneeru. Necháme ho aspoň 15min odstáť.



Olej poriadne zohrejeme. Keď je horúci, kocky paneeru obaľujeme v cestíčku a vkladáme do horúceho oleja (pomôžte si vidličkou). Po vložení s nimi nehýbeme, aby sa cestíčko dobre zatiahlo, len opatrne prelievame horúci olej cez ne. Pražíme naraz len pár kúskov, aby sme teplotu oleja príliš neznížili. Keď sa cestíčko zatiahne môžeme ich troška poobracať a opražíme ich do zlatista z každej strany.



Vyberieme ich na kuchynské papierové obrúsky, aby odsali olej.

Keď máme paneer vypražený do horúceho oleja vhodíme chilli papričky a karí lístky a vypražíme do chrumkava. Opatrne, prská to.



Hotové posypeme vypraženými karí lístkami a chilli. Podávame  napríklad so Zeleným chutney



Pečená cvikla / Baked beetroot

Uf a je to za nami... cyklón "Thane" sa dal iným smerom, takže nám už nič nehrozí, neprší, vietor utíchol, more sa ukľudnilo a ja sa priznám, že som sa bála a stále očkom pozerala cez kuchynské okno na more, či sa "posunulo" bližšie k domu.... a tak na rozjasnenie blogu (po tých pochmúrnych dňoch) dobrý recept s cviklou.

Prajem vám prijemné strávený zajtrajšok, dobrú zábavu a šťastný Nový rok 🙂


11IMG_3480


ČO POTREBUJETE:

1ks väčšej cvikla
10ks strúčikov cesnaku
soľ
olivový olej



11IMG_3482



AKO POSTUPOVAŤ:

Pekáčik vystelieme vačším kusom alobalu - aby sa dal z neho urobiť miešok.

Cviklu ošúpeme, nakrájame a položíme na alobal. Pridáme ošúpané cesnakové strúčiky, troška osolíme a prelejeme olivovým olejom.

11IMG_3458


Alobalový miešok dobre uzavrieme, podlejeme vodou a dáme piecť na 180st., na 40 minút. Po 40 min. ho rozbalíme a dáme zapiecť na 10 min. 

Výborná príloha k pečenému mäsu alebo ako samotný teplý šalát. 

Pečené kuracie stehná s jarnou cibuľkou a zálievkou / Baked chicken legs with spring onions

Už dva dni fučí (čudujem sa, že mi internet "nespadol"), mračí sa, trocha popršalo a dnes by mal východným pobrežím Indie prejsť cyklón Thane, pred ktorým nás včera večer prišli varovať už aj policajti, aby sme nešli blízko pobrežia. Takže sme už dva dni zavreté doma, čo je ťažké hlavne pre deti, pretože sú zvyknuté stále behavior po vonku. Už nech sa ten cyklón kdesi rozpadne, zasvieti slniečko a môžem pootvárať okná...


cyklon Thane


... a takto to vidím z kuchyne. Stále mi tam oči "padajú", more hrozne hučí a búcha o pobrežie a z okna to vyzerá, že sa na nás každú chvíľku vyleje (aj keď to je pravdepodobne nemožné :)

A tak radšej varím a varím tieto dni, aby som sa nejako zamestnala...



cyklon Thane


♡ ♡ ♡





ČO POTREBUJETE:

4 ks kuracích stehien
soľ

na zálievku:
maslo (alebo ghee)
1 lyžicu citrónovej šťavy
5-6 ks nakrájaných cesnakových strúčikov 
1 lyžička chilli vločiek 
mleté čierne korenie
zelená časť jarnej cibuľky 
1 lyžica medu





AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie stehná umyjeme, vložíme do pekáčika a osolíme.

V malom hrnčeku roztopíme maslo (ghee), odložíme ho z ohňa a vmiešame zvyšok surovín na zálievku.

Týmto prelejeme mäso v pekáči. Pekáč zakryjeme alobalom a dáme na minimálne 4 hodiny do chladničky.



Rúru vyhrejeme na 200st., pekáč vložíme tak ako sme ho dali do chladničky (nepodlievame vodou) a pečieme asi 50 minút na 180st, zakryté.

Potom odokryjeme a ešte dáme na 10 - 15min pod gril.

utorok 27. decembra 2011

Cviklový šalát / Beetroot raita

Cviklovy salat (raita)



ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká cvikľa
Soľ
Mleté čierne korenie
Sušená mäta (možete použiť aj čerstvú, nasekanú)
1 lyžička šťavy z citróna
1/2 lyžice mletých mandlí
2 lyžičky Dahi (bieleho nesladeného jogurtu)


Cviklovy salat (raita)




AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu uvaríme domäkka v tlakovom hrnci.

Ošúpeme a nastrúhame nahrubo.

Cviklovy salat (raita)


Pridáme postupne soľ, mleté čierne korenie, sušenú mätu, šťavu z citróna..

Cviklovy salat (raita)


.. mleté mandle, ktoré sme chvíľku opekali na suchej panvici (kým pekne nezavoňali), jogurt..

Cviklovy salat (raita)


.. a dobre premiešame.

Necháme vychladiť a môžeme podávať ako šalátovú prílohu.

pondelok 26. decembra 2011

Zapekaná brokolica / Broccoli au gratin




ČO POTREBUJETE:

1 menšia brokolica
maslo
soľ
chilli vločky

na bešamel:
1 lyžica masla
1 lyžica múky
mlieko podľa potreby
syr na strúhanie
mletý muškátový oriešok
štipka soli



AKO POSTUPOVAŤ:

Zapekaciu misku vymastíme maslom. Na maslom vymastenú misku uložíme ružičky brokolice, osolíme ju a posypeme troškou chilli vločiek. 

V hrnci si pripravíme bešamel, ktorý ochutíme strúhaným syrom, soľou a muškatovým orieškom. Bešamelom zalejeme brokolicu. 



Rúru predohrejeme na 200st. a brokolicu pečieme 20 minút (ak máme rúru s grilom, môžeme piecť pod ním). 



Podávala som ju so zemiakovým pyré.