streda 20. júna 2012
utorok 19. júna 2012
Paprikovo - šampiňónovo - arašídová masala
ČO POTREBUJETE:
100ml arašídov nesolených
2 lyžičky koriandrových semien
1 lyžička bieleko maku (khus-khus)
1/2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
olej
karí lístky
1 červená cibuľa
1/4 lyžičky mletej kurkumy
1 zelená paprika
1 žltá paprika
200g šampiňónov
soľ
troška vody na podliatie
1/2-3/4 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
(ak chcete môžete použiť nakoniec čerstvú koriandrovú vňať, za hrsť)
AKO POSTUPOVAŤ:
Ako prvé si na suchej panvici opečieme do hnedkava arašídy a odložíme bokom.
Potom na tej istej panvici na sucho opečieme koriandrové semená, biely mak a černušku. Na miernom ohni, aby rozvinuli svoju chuť a vôňu.
Potom na tej istej panvici na sucho opečieme koriandrové semená, biely mak a černušku. Na miernom ohni, aby rozvinuli svoju chuť a vôňu.
Opečené arašídy a koreniny dáme do mlynčeka (alebo mažiara) a pomelieme na prášok (masala). Odložíme ho bokom do ďalšieho použitia.
V panvici zohrejeme asi 2 lyžice oleja. Pridáme karí lístky, ktoré necháme na miernom ohni prasknúť. Potom pridáme kurkumu.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju do mäkka.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a popražíme ju do mäkka.
Pridáme nakrájané papriky a šampiňóny, osolíme, podlejeme troškou vody, pridáme mleté kašmírske chilli korenie a zakryté varíme na miernom ohni približne 10 minút. Občas môžeme premiešať.
Potom pridáme masala, premiešame, zakryjeme a podusíme ďalších 5 minút.
Nakoniec odložíme panvicu z ohňa a ak použijeme koriandrovú vňať, teraz ju pridáme nasekanú, premiešame, hrniec zakryjeme a necháme postáť 10 minút.
Podávame s obľúbenými indickými plackami, napr.: Chapati, Paratha...
nedeľa 10. júna 2012
Shahi Paneer
Posledné dva dni máme akúsi pochmúrnu oblohu. Všade sa na nás mračia šedivé oblaky, ale teplota príliš neklesla. Fúka horúci vietor a s nedostatkom slnečných lúčov akosi ubúda aj nálada.
A ako inak sa človek môže potešiť, ak nie dobrým jedlom? Paneer je u nás obľúbený, hlavne u detí a ak ho skombinujete s kešu orechami, vždy z toho bude dobré jedlo. Slovko "shahi" v názve receptu znamená vo voľnom preklade niečo ako "kráľovský" (royal). Recept mám od šéfkuchára Umanga Datta.
A ako inak sa človek môže potešiť, ak nie dobrým jedlom? Paneer je u nás obľúbený, hlavne u detí a ak ho skombinujete s kešu orechami, vždy z toho bude dobré jedlo. Slovko "shahi" v názve receptu znamená vo voľnom preklade niečo ako "kráľovský" (royal). Recept mám od šéfkuchára Umanga Datta.
ČO POTREBUJETE:
400g Paneeru
olej
250ml kešu orechov
250ml mlieka, na namočenie kešu orechov
1 plná lyžička rímskej rasce
1 plná lyžička koriandrových semien
1 veľká červená cibuľa
1 plnšia lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
(alebo použite čerstvý cesnak aj zázvor)
(alebo použite čerstvý cesnak aj zázvor)
1 zelená chilli paprička
2 väčšie paradajky, rozmixované na pyré
2 lyžičky garam masala
soľ
1 lyžička palmového cukru (jaggery)
asi 100ml vody
2 plné lyžice sladkej smotany
AKO POSTUPOVAŤ:
Kešu orechy namočíme na noc do mlieka. Ráno ich rozmixujeme spolu s mliekom na hladkú kašu.
Paneer nakrájame na kocky a na troche oleja, na silnom ohni popražíme dohnedkava. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Rímsku rascu a koriandrové semienka podrvíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hlbšej panvici zohrejeme asi 2 lyžice oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni popražíme do hnedkava. Keď začne hnednúť pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu, nadrobno nakrájanú chilli papričku a restujeme 2 minúty. Premiešavame.
Potom pridáme rozmixované paradajky (rozmixujte ich bez vody). Varíme na miernom ohni asi 10 minút. Občas premiešame.
Ďalej pridáme podrvenú rímsku rascu a koriandrové semienka (ak máte kúpené rovno mleté korenia, pridajte mleté z každého po 1 lyžičke), garam masala a dobre premiešame. Pridáme nastrúhaný palmový cukor.
Pridáme pastu z kešu orechov a privedieme k varu. Oheň opäť zmiernime. Pridáme soľ, vodu a premiešame.
Pridáme opražený paneer a na miernom ohni asi 2 minútky varíme odokryté. Občas premiešame. Potom pridáme smotanu, premiešame a zakryté varíme ďalších 5 minút na miernom ohni. Občas premiešame.
Hotové jedlo môžete podávať s maslovým Naanom alebo inými vašimi obľúbenými indickými plackami.
utorok 5. júna 2012
Besan paare
Tieto "krekry" sa robia hlavne na juhu Indie (pokiaľ teda ja viem). Robia ich ako počas všedných dní, tak počas rôznych festivalov. Krájajú sa buď na dlhé širšie rezance alebo na štvorce a kosoštvorce. Je to trošku "piplavá" práca, takže ak nebudú presne geometrické tvary, nič sa nedeje 🤷♀️
ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 150ml)
1 hrnček múky Maida (hladká 00)
1 hrnček ryžovej múky (alebo 2 lyžice jemnej krupice / rava)
1/2 hrnčeka múky Besan (cícerová muka)
soľ
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 lyžička semienok ajwain
1 lyžička kašmírskeho chilli korenia
štipka asafoetida
6 lyžičiek sezamových semien
2 lyžice oleja (alebo ghee)
voda podľa potreby (použila som približne 150ml)
olej na vysmážanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Do väčšej misky dáme všetky múky, soľ a koreniny. Všetko dobre premiešame. Potom pridáme olej a vodu a vypracujeme nelepivé cesto. Cesto necháme v miske aspoň pol hodiny odležať. (Ja som misku uzavrela a dala cesto odležať na noc do chladničky.)
Keď je cesto odležané, zoberieme z neho časť a vyvaľkáme tenkú placku (ako na chapati). Placku potom narežeme napr. na štvorce alebo kosoštvorce alebo aké tvary sa vám podaria. V hrnci zohrejeme dostatok oleja (musí sa to fritovať). Keď je olej poriadne horúci, oheň zmiernime na strednú silu a cesto v ňom po malých dávkach vysmažíme. Vysmažené odkladáme na papierové utierky, aby odsali prebytočný olej.
Krekry treba nechať poriadne vychládnuť, aby zostali chrumkavé. Môžete ich ponúknuť miesto klasických kupovaných chipsov alebo ako súčasť obeda: zeleninová ryža, krekry a šalát.
piatok 1. júna 2012
Dusená červená kapusta / Stewed red cabbage
ČO POTREBUJETE:
1 menšia červená kapusta
1 veľká červená cibuľa
olej
1 lyžička chilli vločiek
(alebo sušená červená chilli paprička 2-3ks)
(alebo sušená červená chilli paprička 2-3ks)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 plochá lyžica palmového cukru (jaggery)
AKO POSTUPOVAŤ:
V woku zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, chilli vločky a chvíľočku popražíme, aby zavoňali. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, cibuľu a pražíme do polomäkka. Pridáme nakrájanú kapustu, soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a dusíme 15 minút na miernom ohni prikryté.
Potom pridáme sójovú omáčku, palmový cukor a znova premiešame a dusíme ďalších 15 minút. Nepodlievame vodou a nedusíme dokopy dlhšie ako 30 minút.
Potom pridáme sójovú omáčku, palmový cukor a znova premiešame a dusíme ďalších 15 minút. Nepodlievame vodou a nedusíme dokopy dlhšie ako 30 minút.
Hotovú kapustu si môžeme nakoniec posypať nejakou vňaťou, ak chceme (napr. koriandrovou). Môžeme podávať s pečeným mäsom alebo indickými plackami.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)