piatok 26. júla 2013

Čo je to Tondli, Tindora, Ivy gourd... ?

Tindora alebo Ivy gourd (tekvica) je tiež nazývaná rôznymi menami, ako je: parwal, kundrat, tondli (Marathi), toroda, kunduri (Oriya), kovai, kundri alebo kovakkai (Malayalam), kovakka (Tamil), dondakaya (Telugu). Botanický názov je Coccinia grandis
Je to tropická, ťahavá rastlina, ktorá sa rýchlo rozrastá po stromoch, kríkoch, plotoch. Je to vonkajšia rastlina, uprednostňuje slnečnú chránenú polohu a piesčitú pôdu.



22suroviny 001


Ako domáce liečivo: 
Má rôzne liečivé vlastnosti. Šťava z koreňov a listov sa používa pri liečbe cukrovky. Listy sa používajú ako obklady pri liečbe kožnej vyrážky. 

Využitie v kuchyni: 
Existuje celý rad receptov z celého sveta. Plod sa využíva aj v indickej kuchyni. Napríklad v karí v kombinácii so zemiakmi, či mrkvou; na vysmážanie, tekvičky sa môžu plniť ako baby baklažány alebo sa pripravia na panvici s korením a kokosom ako masala. Používa sa aj pri príprave Sambaru, v kombinácii s inou zeleninou, so strukovinami. 

Nutričné hodnoty: 
Tindora je bohatá na beta-karotén. Obsahuje mix komplexných sacharidov, vlákniny, širokú škálu vitamínov skupiny B a minerálov. Je to cenný zdroj živín. Výskum ukázal tiež, že konzumácia 50 gramov plodov tindory denne môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Tindora bola klasifikovaná ako liečivá bylina v tradičnej thajskej a Ajurvédskej medicíne. Je to antioxidant - výborný „čistič“ krvi. 

Neodporúča sa tehotným a kojacim ženám. 



22suroviny 002


Obsahuje: 

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín B1 – pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému. Nedostatok vitamínu môže spôsobovať slabosť, únavu a poškodenie nervov. Úplný nedostatok vitamínu B1 vedie k ochoreniu zvanému beri-beri.
  • Vitamín B2 – hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvolňovaní energie zo sacharidov.
  • Vitamín A – je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

Minerály: 
  • Draslík – udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
  • Vápnik – je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
  • Železo – hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.



22suroviny 023


Ako Tondli kupovať: 
Uistite sa, že „koža“ je svetlozelená a nie príliš tmavá. Musí byť tiež hladká a plod pevný, nie zvädnutý. 

Skladovanie: 
Najlepší spôsob uskladnenia je: zabaliť ich do plastového vrecka alebo ich v uzavretej nádobe dať do chladničky, do zásuvky na zeleninu. Plody takto môžu vydržať až 1 týždeň. 



Zdroje informacií:
http://www.onlyfoods.net/ivy-gourd-coccinia-grandis.html 
http://www.vahrehvah.com/indianfood/tindora-or-ivy-gourd 
http://www.spiceflair.com/ivy-gourd
http://www.okzdravie.sk/

štvrtok 25. júla 2013

Uhorková raita 2. / Cucumber raita 2.


22raita 2 005



ČO POTREBUJETE:

1 šalátová uhorka
soľ
mleté čierne korenie


22raita 2 015



AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme, okrájame šupku a pokrájame ju na malé kocky, ktoré dáme do misky. Pridáme soľ, nadrobno nakrájaný cesnak a mleté čierne korenie. 

22raita 2 001


Ďalej pridáme nasekanú koriandrovú vňať... 

22raita 2 002


... a jogurt. Dobre premiešame a dáme vychladiť do chladničky. 

22raita 2 003

nedeľa 21. júla 2013

Goánske krevetové karí / Goan shrimp curry





ČO POTREBUJETE (na 3 - 4 porcie):

1/2kg čerstvých kreviet (vannamei - white leg shrimp)

na marinádu:
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžička strúhaného cesnaku
1 lyžička mletej kurkumy
soľ
4 lupienky Kokum

na pastu:
1 lyžica koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia
8 klinčekov
kúsok škorice
5 kašmírskych sušených chilli papričiek (alebo 1 lyžička kašmírskeho chilli korenia)
5 strúčikov cesnaku

na karí:
olej
niekoľko karí lístkov
2 zelené chili papričky

2 stredne veľké paradajky
soľ
voda podľa potreby






AKO POSTUPOVAŤ: 

Krevety očistíme a dáme do misky. 



Pridáme suroviny na marinádu. Premiešame a necháme pol hodiny v chladničke odležať.



Suroviny na pastu dáme do mixéra a s použitím vody vymixujeme na pastu.



Potom v hrnci zohrejeme olej. Pridáme karí lístky, zelené chili papričky a chvíľu popražíme. 



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Trocha ju osolíme, aby sme urýchlili proces a aby neprihorela.



Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme na miernom ohni asi 10min., občas premiešame.



Pridáme pastu a vodu a karí privedieme k varu. Potom oheň zmiernime a pod pokrievkou povaríme 15min. Občas premiešame. 



Potom pridáme kokosové mlieko, vodu na úpravu konzistencie (ak treba), namarinované krevety (spolu s kokum) a povaríme 8 - 10min.



Nakoniec dochutíme soľou ak treba (pozor, solili sme krevety aj cibuľu), vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 




Karí podávame so sparenou ryžou a ďalšou prílohou ako napríklad smaženými krevetkami. 

piatok 19. júla 2013

Barania masala


22mutton masala 013



ČO POTREBJETE:

250g baranieho mäsa
2 lyžice ghí
1/2 lyžičky feniklových semien
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
soľ
troška vody na podliatie
1 veľká paradajka
1 lyžička šťavy z citróna
trocha strúhaného palmového cukru (jaggery)


22mutton masala 020



AKO POSTUPOVAŤ: 

V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme feniklové semená a necháme rozvoňať. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme.

22mutton masala 001


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a mletý koriander. Cibuľu ne stredne silnom ohni restujeme do mäkka.

22mutton masala 003


Pridáme umyté a na kocky nakrájané mäso a necháme zatiahnuť.

22mutton masala 005


Podlejeme troškou vody, osolíme a pod pokrievkou na miernom ohni varíme asi 1 a 1/2 - 2 hod. Ak treba, počas varenie po troškách podlievame.

22mutton masala 006


Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, šťavu z citróna a trocha palmového cukru. Varíme ďalších 10 minút.

22mutton masala 007


Do hotového jedla zamiešame umytú a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.

22mutton masala 008


V hotovom jedle zostane len trocha šťavy, nie je to typické karí. Podávame s plackami ako napríklad Čapati alebo Naan.

štvrtok 18. júla 2013

Mäta


22pudina 011


Zdravie a výživa: 

  1. Uvarené sušené lístky mäty pomáhajú pri upokojení zažívacieho traktu a zmierňujú bolesť brucha. Pitie mätového čaju zmierňuje podráždenie čriev a čistí žalúdok. 
  2. Mäta je silné diuretikum, a preto, pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela. 
  3. Ak je v strave pravidelne, mäta znižuje rast baktérií a plesní v tele. 
  4. Drvené lístky mäty pomáhajú pri bielení zubov. 
  5. Mäta pomáha zbaviť sa bolesti hlavy a migrény. 
  6. Inhalovanie mäty prináša úľavu pri infekcii dutín a pri prechladnutí. 
  7. Využíva sa pri príprave rôznej kozmetiky a parfumov. 
  8. Vdychovanie esenciálneho oleja z mäty prináša pocit pokoja, a tak pomáha človeku uvoľniť myseľ. Mäta má protisvrbivé vlastnosti. 


22pudina 015


Obsahuje:

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. 
  • Kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. 

Minerály: 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila. 
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. 
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. 



mint


Využitie v kuchyni: 

Čerstvá mäta dodáva vynikajúcu chuť jedlám. Mäta sa výborne hodí na prípravu nápojov, dezertov, šalátov, čatní, pesta, omáčok, marinád, rôznej zeleniny, hrachu, zelenej fazuľky aj zemiakov. 




Zdroje informacií:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-mint-1808.html
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-mint.html 
http://www.okzdravie.sk