streda 28. augusta 2013

Krishna Jayanthi

Krishna Jayanthi je oslava narodenia Boha Krishnu. Viac si môžete prečítať TU.




Vedela som, že sa v škole už týždeň nacvičuje tanček, ktorý detičky predvedú pri oslavách Krishnu, ale akosi mi nedošlo, že bude treba mať k tomu aj potrebné oblečenie. Včera po vyučovaní mi pani učiteľka povedala, že Sanabka má prísť už hneď ráno celá nastrojená ako Gopi. Nuž a to je ako?? Samozrejme som si to po príchode domov hneď vyguglila, ale o nič múdrejšia som nezostala. Nakoniec som prebehla cez chodbu, zazvonila susedke a spýtala sa jej, či by nešla poobede so mnou pozháňať čo treba, aby Sanabka vyzerala v škole ako Gopika. Susedka má hneď zabrzdila, že veď ona niečo má a zavolá ešte kamarátke, tá má menšiu dcérku, určite sa nájde oblečenie. Neváhala ani chvíľku, bola ochotná mi pomôcť a očividne ju to aj bavilo. Sanabke hneď začala všeličo skúšať a urobila z nej Gopiku ako maľovanú.


22gopika 030

22gopika 034

22gopika 008

22gopika 016

22gopika 039

22gopika 040

22gopika 041

22gopika 043


Dnes ráno sme už o 7.30 stepovali u susedky, aby Sanabku prichystala pekne ako treba. Dávala som pozor - do budúcna. Do školy sme šli o 15 minút skôr ako obyčajne, lebo Sanabka sa nevedela dočkať. Trieda bola ešte prázdna. 

22Krisha - Gomathy 004


Potom začali prichádzať detičky, všetky krásne farebné. Pani učiteľky a učitelia chystali pódium a neskôr priviedli dokonca aj kravu s teliatkom, ktoré požehnali a uctili. Niekoľko tried predviedlo tanec a nakoniec sa rozdávali slané burizóny. Menšie detičky si šli zjesť svoje jedlo a mohli sme ísť domov. Mám veľmi rada takéto dni v škole. Aj keď predstavenie nie je žiadna dokonalosť, páči sa mi ako sú deti povzbudzované, aby sa nebáli a nehanbili vystúpiť pred ľudí na pódium. Všetky dnes boli krásne a šikovné.


22Krisha - Gomathy 005

22Krisha - Gomathy 011

22Krisha - Gomathy 028

22Krisha - Gomathy 085

22Krisha - Gomathy 049

22Krisha - Gomathy 069

22Krisha - Gomathy 055

22Krisha - Gomathy 068

22Krisha - Gomathy 081

22Krisha - Gomathy 082

22Krisha - Gomathy 083

22Krisha - Gomathy 084

22Krisha - Gomathy 087

22Krisha - Gomathy 089


22Krisha - Gomathy 093

22Krisha - Gomathy 095

22Krisha - Gomathy 098




sobota 24. augusta 2013

Gobi Kheema (strúhaný karfiol) / Minced cauliflower

Gobi Kheema



ČO POTREBUJETE:

1 maličký karfiol (350ml ho bolo, keď som ho nastrúhala)
2 stredné veľké červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
1 stredné veľká paradajka
1 bobkový list
2 hrste hrachu (čerstvý oblanšírujeme, alebo môžete použiť mrazený - neblanšírovať)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
1 plochá lyžička garam masala
soľ


Gobi Kheema



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol nastrúhame na väčších slzičkách. Vo kadhai zohrejeme 1/2 lyžice ghí a karfiol na stredne silnom ohni opražíme dohnedkava, asi 8-10 minút. Občas premiešavame. Odložíme ho bokom do ďalšieho použitia. 

Gobi Kheema


V tom istom kadhai zohrejeme 1/2 lyžice ghí. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor. Popražíme domäkka. 

Gobi Kheema


Potom pridáme nakrájanú paradajku a bobkový list. Restujeme, kým paradajka nezmäkne. Ďalej pridáme hrach, kurkumu, čili korenie a garam masala. 2 minúty prehrejeme na miernom ohni. Premiešame. 

Gobi Kheema


Pridáme karfiol, soľ a premiešame. 2-5 minút zasa restujeme. Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odložíme wok z ohňa. 

Gobi Kheema


Podávame s plackami Čapati



Gobi Kheema


streda 21. augusta 2013

Zhoď si lungi na päty!

V Indii, hlavne na juhu Indie sa ľudia nad módou príliš nevzrušujú. Nosia svoje tradičné oblečenie, v ktorom im je pohodlne a na ktoré sú zvyknutí. Ženy nosia sárí alebo salwar kameez a muži na také bežné neformálne nosenie nosia košeľu a lungi (kus zošitej látky) alebo dhoti (kus látky), nazývaný tiež mundu. Teraz hovorím o takom skôr dedinskom živote.



Lungi je kus zošitej látky, ktorú si ovinú okolo pása, prehodia z jednej strany na druhú a zastrčia - akoby si zastrčili handru do gatí. Ako sa lungi oblieka vám ukáže Wilbur: 





Pod lungi nosia väčšinou ešte krátke nohavice. Vždy ma zaujímalo ako sa to vlastne má nosiť. No ja som mala to (ne)šťastie, že som to zistila. 
Bývali sme v dedinke Ponnapudi. Okolo domu rástli kokosové palmy. V tom čase boli ešte nízke, ale keďže troška podrástli, bolo treba im prihrnúť hlinu. A tak náš starý muž zavolal chlapov z dediny na brigádu. Ja som si ráno sadla von na priedomie s kávou a knižkou. Na chvíľku som od knihy zodvihla zrak a zbadala som, čo som vidieť nechcela. Pod palmou sa ohýbal jeden z chlapov, kde prihŕňal indickou motykou hlinu k palme. A pod vyhrnutým lungi bol celkom naostro. Radšej som šla rýchlo do domu a za sebou zamkla, aby ma tie "zrkadielka" príliš neoslnili…

Lungi je aj celkom praktická vec. Na juhu ľudia z dedín väčšinou pracujú na poliach (ryžových, arašidových…), a tak len ťažko by hľadali nejaké toalety. Keď teda “musia”, stačí im lungi vyhodiť na bedrá a učupiť sa pri ceste. Čo aj robia - najlepšie tvárou do cesty, aby sa pri tom nenudili a mohli pozorovať okoloidúce autá. 

Lungi je tradičný odev, súčasť tunajšej kultúry, ktorú rešpektujem. Aj spôsob akým muži lungi alebo dhoti nosia má rôzne významy. Viac vám povie toto video: 




Aj keď mi kedysi bol tento kus odevu smiešny a prišiel mi ženský, dnes mi to už tak nepríde. Nie je nad dobrý prievan v indickom horúcom počasí.

utorok 20. augusta 2013

Aloo chole (zemiaky s cícerom) / Potatoes with chickpeas


22aloo chole 033



ČO POTREBUJETE:

2 hrste suchého cíceru
1 bobkový list
1 stredné veľký zemiak

olej
2 veľké červené cibule
1/2 yžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky pálivého mletého čili korenia
1 plochá lyžička garam masala
soľ
šťava z polovice baby citróna

na pastu:
2 väčšie paradajky
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 lyžica kešu orechov



22aloo chole 023



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Dáme ho do tlakového hrnca, pridáme bobkový list a varíme asi 15-20 minút od natlakovania.

22aloo chole 001


Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme a roztlačíme vidličkou.

22aloo chole 004


Do mixéra dáme paradajky, cesnak, zázvor a kešu orechy a rozmixujeme na pastu.

22aloo chole 003
22aloo chole 008


V hlbšej panvici (woku, kadhai) zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava.

22aloo chole 009


Potom pridáme paradajkovú pastu, ktorú sme si vopred pripravili. Pridáme tiež soľ, mletú kurkumu, koriander, čili korenie a garam masala.

22aloo chole 011


Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Občas premiešame.

22aloo chole 013


Potom pridáme uvarený cícer, roztlačený zemiak a zasa premiešame. Opekáme na miernom ohni asi 3 minúty. Občas premiešame.

22aloo chole 014


Pridáme šťavu z citróna, premiešame.

22aloo chole 016


Kadhai odstavíme z ohňa a primiešame nasekanú koriandrovú vňať.

22aloo chole 017


Môžeme podávať s plackami: Bhatura, Puri, Čapati. Hotové jedlo si môžeme na tanieri ozdobiť ešte koriandrovou vňaťou, nasekanou cibuľou a pokvapkať citrónom.

piatok 16. augusta 2013

Polievka z červenej šošovice s kokosovým mliekom 2. / Soup made of split red lentils and coconut milk 2.


Polievka z oranzovej sosovice



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček (150ml) červenej šošovice
olej
1 menšia červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička (môžeme zbaviť semien)
kúsok čerstvého zázvoru
asi 3-4 hrnčeky vody (alebo podľa potreby, polievka by mala byť hustejšia)
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
100ml kokosového mlieka
čerstvá koriandrová vňať



AKO POSTUPOVAŤ:


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájanú chilli papričku a necháme rascu rozvoňať. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, restujeme domäkka. Ďalej pridáme kurkumu a premiešame. 

🥣 🥣 🥣

Pridáme prepláchnutú šošovicu a vodu. Vodu privedieme k varu a polievku varíme, kým nie je šošovica mäkká. Nakoniec pridáme kokosové mlieko, šošovicu môžeme trocha roztlačiť a osolíme. Pridáme koriandrovú vňať, polievku premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. 

štvrtok 15. augusta 2013

Plantain masala / Green banana masala

22plantain masala 030



ČO POTREBUJETE: 

3 lyžičky vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky mletého čili korenia
1/2 lyžičky garam masala
5 lyžičiek plných strúhaného čerstvého kokosu

olej
1/3 lyžičky rímskej rasce
niekoľko karí lístkov
2 strúčiky cesnaku
soľ
voda podľa potreby

22plantain masala 024



AKO POSTUPOVAŤ:

Plantain ošúpeme a nakrájame nadrobno. Dáme do misky. Pridáme kurkumu, garam masala, čili korenie a 3 lyžičky vody. Premiešame. 

22plantain masala 003


Pridáme nastrúhaný kokos a premiešame. Necháme pol hodinky odležať. 


22plantain masala 005


Vo woku (kadhai) zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a karí lístky a rascu necháme prasknúť a rozvoňať. 

22plantain masala 007


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak... 

22plantain masala 011


... a restujeme dohnedkava. 

22plantain masala 013


Pridáme namarinovaný banán a premiešame. 

22plantain masala 014


Osolíme a "postrašíme" troškou vody (nepodlievame veľa). Dusíme na miernom ohni prikryté 15 minút. 

22plantain masala 016


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame. 

22plantain masala 018


Podávame s plackami Čapati.

streda 14. augusta 2013

15. august - Deň nezávislosti Indie

Celý tento týždeň máme nariadené vyučovanie doma, kvôli štrajkom pri vzniku nového štátu Telangana. Tešila som sa na oslavy dňa nezávislosti, ale tento rok nič z toho nebude. Škola nám síce večer poslala správu, že dnes bude hodinový program (vztýčenie vlajky a hymna, nejaký príslov), ale rozhodla som sa nechodiť dnes do školy. Po tom, ako pri štrajku minulý týždeň, keď mala byť škola tiež zatvorená a škola fungovala, prišli do nej chlapi na motorkách a preplieskali učiteľa pred deťmi.... som sa rozhodla zostať radšej doma. Dnes budú ľudia aj tak vášnivejší než inokedy a nezastaví ich ani lejak, ktorý sa začal v noci a stále trvá. A tak si dám radšej teplú kávu a hrianku a o hodinu začneme s domácim vyučovaním podľa rozvrhu. Na deň nezávislosti si spomenieme aj bez osláv. Veď po 11 rokoch sa už aj tak cítim ako miestna.


Jai Hind.






Ak chcete nakuknúť ako to vyzeralo minulý rok, pár fotiek nájdete TU.

štvrtok 8. augusta 2013

Čo je to Kalonji ?

Nigella sativa (černuška siata, kalonji, čierne cibuľové semená, rímsky koriander – pozor nie je to čierna rasca ako sa nesprávne občas uvádza. Čierna rasca alebo kala jeera je tmavá rímska rasca.) Jej chuť je mierne horká, pikantná. Vraj vylieči všetko okrem smrti. Podľa Mohameda sú tieto semienka uvedené v Biblii a spomínajú sa v celej gréckej a egyptskej histórii. 


Co je to Kalonji (cernuska)


Používajú sa v kuchyni na celom Blízkom východe a v Ázii. Používa sa aj v indickej kuchyni. Pridáva sa tiež do zeleninových a strukovinových jedál (dalov), rovnako ako aj do čatní. Semená sa používajú aj na posypanie rôznych placiek ako napr. Naan, či do paratha placiek. Je tiež súčasťou indického korenia 5 chutí – Panch phoron. Ďalšie recepty, kde som použila černušku. 


Pozitívne účinky: 
  • Výskum naznačuje, že látky v semene Nigella sú efektívne pre zmiernenie príznakov astmy. 
  • Pomáha znižovať krvný tlak. 
  • Pridaním Nigella semienok do jedla môže priaznivo pôsobiť na zníženie výskytu rakoviny pankreasu. 
  • Pri malárii konzumácia semien dáva možnosť zotaviť sa z choroby rýchlejšie, než je obvyklé. 
  • Štúdia zistila, že perorálne dávky extraktu znižujú zvýšenú hladinu krvnej glukózy a inzulínu. Vedci došli k záveru, že nigella extrakt by mohol znížiť hladinu glukózy v krvi a chrániť pred diabetickými komplikáciami. 
  • Používa sa pre dobré trávenie a pri črevných ťažkostiach. 

Kalonji / Cernucha


Nežiadúce účinky: 
  • Pri dotyku sa u niektorých ľudí urobí červená vyrážka. U niektorých môže prejsť až do bolestivých pľuzgierov. Je nutné lekárske ošetrenie pre tento typ reakcie. 
  • Môžu spôsobiť poškodenie pečene, ak sú podávané vo vysokých dávkach. 
  • Tehotné ženy by nemali černušku používať v jedlách. Rovnako nie je preukázaná bezpečnosť u pacientov s chemoterapiou. 
Vždy je dôležité konzultovať svojho lekára. 



Zdroje informácií: 
http://theepicentre.com/spice/nigella/ 
http://www.nigellaseeds.com/health-benefits-of-nigella-seeds 
http://www.livestrong.com/article/367802-the-benefits-of-nigella-seeds

sobota 3. augusta 2013

Čo je to Plantain - zeleninový banán ?

Plantain je zeleninový banán. Pred podávaním je treba ho uvariť, upiecť, vysmažiť - neje sa surový. Používa sa v mnohých slaných jedlách tak, ako napr. zemiaky. Celkom zrelé banány, ktoré majú čiernu kožu sa používajú na prípravu dezertov. Zelené banány sa používajú ako zelenina, prílohy alebo samostatné jedlo. 



22suroviny 036



Plantainy obsahujú: 

Vitamíny: 
  • beta-karotén - hlavným prínosom beta-karoténu pre naše telo sú jeho antioxidačné vlastnosti a provitamín A.
  • vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • vitamín B6 - (pyridoxín) hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry.
  • vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch. Potrebný je najmä pre správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi. Dôležitý je teda pre ľudí ktorí majú problémy s krvácaním z nosa, nadmerným menštruačným krvácaním, alebo vnútorným krvácaním. Vitamín K podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na správny vývoj kostí.
  • kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nosiacej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.

Minerály: 
  • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
  • zinok - kladne pôsobí na metabolizmus cukrov, bielkovín a tukov.
  • jód - hlavnou úlohou je regulovanie rýchlosti telesného metabolizmu.
  • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • selén - posilňuje imunitný systém.



Upozornenie: 
Plantainy môžu spôsobiť kožné a alergické reakcie u citlivých jedincov. Môžu vyvolať "orálny alergický syndróm", ktorý spôsobuje svrbenie a opuch v ústach alebo v hrdle počas niekoľkých hodín. Iný typ reakcie súvisí s alergiou na latex. Ovocie môže vyvolať žihľavku a môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie a hnačku.





Zdroje informácií: 
http://www.livestrong.com/article/252321-plantain-nutrition-information/ 
http://www.nutrition-and-you.com/plantains.html 
http://www.okzdravie.sk/  
http://www.zdravie.sk/clanok/45779/beta-karoten-pripravi-pokozku-na-slnecne-luce

pondelok 29. júla 2013

Keerai paruppu

Názov je v jazyku telugu. Paruppu znamená dal, strukoviny, takže všetko čo má v hindi názve Dal, je v telugu Paruppu

Tieto lístočky mi včera priniesol manžel z trhu. Nikdy pred tým som ich nevidela, tak som musela googliť o čo vlastne ide. Našla som ich názov v telugu a v latinčine a nakoniec som našla aj slovenský názov. Lístočky sa volajú Pupočník ázijský. Podľa informácií, ktoré som si prečítala sú veľmi zdravé a tak som sa rozhodla ich čím skôr zužitkovať, aby v chladničke nezvädli. Išla som na  ne podobne ako na Dal Palak.



22keerai paruppu 030


ČO POTREBUJETE:

2 veľké hrste lístočkov pupočníka ázijského (Gotu kola, Vallarai keerai)
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 bobkový list
voda
3 lyžice zelených mungo fazuliek
3 lyžice oranžovej šošovice

1 lyžica oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 sušené červené čili papričky
2 strúčiky cesnaku
1 veľká paradajka
soľ
voda podľa potreby



22keerai paruppu 023




AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky pupočníka opláchneme a odstránime stonky.


2222keerai paruppu 003CB


Mungo fazuľky si na hodinu namočíme vo vode.

Potom dáme mungo a oranžovú šošovicu do hrnca, zalejeme vodou, pridáme kurkumu a bobkový list. Privedieme vodu do varu a strukoviny varíme asi 20 minút. Domäkka.

22keerai paruppu 006

22keerai paruppu 008


Uvarené odložíme bokom do ďalšieho použitia.

22keerai paruppu 011


V druhom hrnci zohrejeme olej. Pridáme, sušené čili papričky a rímsku rascu a necháme ju rozvoňať.

22keerai paruppu 013


Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme na stredne silnom ohni domäkka.

22keerai paruppu 014


Ďalej pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým sa nerozpadáva.

22keerai paruppu 015


Pridáme nasekaný pupočník ázijský a uvarené strukoviny...

22keerai paruppu 016


... podlejeme troškou vody, aby z toho vzniklo husté karí, osolíme a prejdeme 1 minútku varom.

22keerai paruppu 018


Karí je hotové a môžeme ho podávať s ryžou. Mne chutilo aj samotné, ako hustá polievka.