utorok 20. decembra 2011

Dum Aloo



Dum Aloo




CO POTREBUJETE:

asi 17ks baby zemiackov
olej
(vhodny na vysmazanie je arasidovy)
sol
1/2 lyzice ghee
1 a 1/2 lyzice kokosoveho mlieka
8 toboliek zeleneho kardamonu 
(alebo 1/2 lyzicky mleteho kardamomu)
hrst cerstvej koriandrovej vnate

na zaklad omacky:
450ml vody
(alebo podla potreby)
2 velke paradajky
3/4 lyzicky cesnakovo-zazvorovej pasty
1-2 cervene susene chilli papricky
2 plne lyzice mandli
1 lyzicka feniklovych semien



Dum Aloo




AKO POSTUPOVAT:

Baby zemiacky dobre ocistime a vysusime. Po obvode kazdeho zemiacika pichneme 2-3 vidlickou. V hlbsej panvici poriadne zohrejeme olej. Baby zemiacky v nom na stredne silnom ohni vyprazame asi 15 minut (do makka). Obcas ich trocha poobracame, aby sa preprazili rovnomerne. Vyprazene ich odlozime bokom.

Dum Aloo


Kardamonove tobolky rozmixujeme v kavovom mlynceku (alebo pouzite maziar). Semienka sa pekne rozdrvia a supka tobolky sa oddeli. Supky povyberame prec a podrvene semienka si odlozime.

Dum Aloo


Do hrnca dame paradajky pokrajane na mensie kusky, mandle, rimsku rascu, feniklove semienka, chilli papricky, cesnakovo-zazvorovu pastu a vsetko zalejeme vodou. Vodu privedieme do varu, ohen zmiernime a varime nezakryte 12 minut. Potom vsetko nechame trocha vychladnut (aby ste si nezavarili motor na mixeri pri mixovani; ak to vas mixer zvladne aj horuce, mozete rozmixovat ihned). Uvarene paradajky s korenim aj vodou, v ktorej sa varili rozmixujeme na omacku.

Dum Aloo


Do hlbsieho hrnca dame ghee a nechame ho zohriat. Pridame rozdrvene tobolky kardamonu, ktore okamzite na horucom ghee zavonaju. Hned pridame aj paradajkovu omacku a premiesame. Omacku privedieme do varu, ohen zmiernime a varime asi 10 minut, obcas premiesame. (nepridavame vodu!) Potom pridame senovku grecku, vyprazene zemiacky, sol a zlahka premiesame. Nechame na miernom ohni povarit dalsie 3 minuty.

Dum Aloo


Nakoniec do hotoveho jedla vmiesame kokosove mlieko a nasekanu koriandrovu vnat.

Dum Aloo


Podavame s Jeera rice alebo Roti (chapati).

7 komentárov:

  1. jooj,to vam muselo kraasne prevonat cely bytiik:)vyzera to mnam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru ano Martinka. Sice sa mi k Vianociam hodi skor skorica, ale myslim, ze aj kardamom to rozvonal sviatocne :)
    Dakujem vam obom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento recept sa mi absolutne nepodaril. Zemiacky si myslim, je zbytocne vyprazat, lebo v jedle chutia tak isto ako varene. Ked sa vyprazaju, tak je lepsie ich hned zjest same, este teple. Omacka vyzera na fotkach uzasne, v skutocnosti vsak chutila velmi zvlastne,bola riedka, taka chutovo nijaka, stale tam nieco chybalo. Kontrolovala som recept niekolkokrat, ci som na nieco nezabudla...dum aloo uz budem jest, len ked to uvari niekto iny;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaj tak to mi je luto, ze nechutilo. Mne tie zemiaky po vyprazeni zostanu chrumkave, v tom je ten rozdiel. A co sa stalo s omackou netusim. Je to jedno z jedal, ktore velmi chutilo synovcovi, ked bol u nas na prazdninach a vzdy robim podla tohoto receptu. Naozaj netusim, kde nastala chyba. Mozno len ine chutove bunky :) ved mne tiez vsetko indicke nechuti.

      Odstrániť
    2. Miska, ty si taka mila osobka....vsak to nie je tvoja chyba, ze mi to nevyslo:) Neboj sa, nebolo to prve ani posledne, co mi nevyslo, tvoje recepty budem skusat aj nadalej. Este k tym zemiakom som chcela povedat, ze ano, oni su chrumkave, ked sa oprazia, ale len co som ich zmiesala s omackou bolo po chrumkavosti, tak si vravim skoda roboty a oleja:)

      Odstrániť
    3. :)) tak nabuduce ich len tak opec na panvicke alebo udus :) ved je to jedno. Treba, aby vam chutilo a mozno tak vytvoris novy recept. Ved nove recepty vznikaju nehodami alebo len malou obmenou ;)

      Odstrániť