Pita

Pita je chlebova placka, ktora sa pripravuje prevazne na Blizkom vychode, na Balkane, v Grecku, ci Turecku. Je vhodna ako priloha k Hummusu, Baba Ghanoush, mozete ho naplnit Kebabmi, Gyrosom, Falafelom, pridat k tomu Tzatziki alebo Uhorkovu raitu alebo zbytky placky pouzit do salatu Fattoush...


Pita




CO POTREBUJETE (na 4ks):

225g hladkej muky (pouzila soom Maida)
1/2 lyzicky soli
1 lyzicka suseneho drozdia
1 lyzica olivoveho oleja
130ml teplej vody
muka na podsypanie


Pita




AKO POSTUPOVAT:

Do maleho hrnceka dame drozdie a zalejeme ho troskou teplej vody (nie horucej!). Nechame ho 10 minut na teplom mieste bez prievanu napucat.

Pita



Do vacsej misky dame muku a sol, premiesame...

Pita



... do stredu muky urobime jamku, do ktorej nalejeme napucane drozdie. Pridame teplu vodu....

Pita



... a lyzicu olivoveho oleja.

Pita



Vymiesime cesto. Ulozime ho na teple miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.

Pita



Takto vyzera po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troska mukou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepit na ruku. Preto po troskach podsypajte mukou, ak sa stale lepi a dobre mieste, aj 10 minut. Cesto vsak nesmie zostat tuhe, musi byt makke a vlacne.

Pita



Znova ho ulozte do misky a dajte kysnut na pol hodiny.

Pita



Po polhodine vyzera takto.

Pita



Cesto rodelime na 4 rovnake casti. Kazdu troska v rukach premiesime, uz nepodsypame.

Pita



Ruru dame vyhriat na 230st.

Postupne pracujeme s kazdou plackou zvlast. Vezmeme 1 cast z rozdeleneho cesta. Uz nemiesime. Pracovnu plochu posypeme mukou a cesto na nu polozime. Zlahka ho vyvalkame na hrubku 1/2cm. Nechame ho chvilku podkysnut, kym sa rura vyhrieva.

Pita



Ked je rura vyhriata, vlozime do nej plech na ktorom budeme piect na 5 minut. Potom ho vyberieme, ulozime nan vyvalkane cesto a vlozime do piecky. Ihned si vyvalkame dalsiu placku, aby stihla podkysnut.

Ked sa zacne chlebova placka nadvihat, pockame este asi 1-2 minuty a obratime ju.

Pita



Pecieme dalsie 2 minutky.

Pita



Placky sa nepecu do hneda, musia zostat makke, nie chrumkave.



Pita




Spravne upecena pita vam vytvori vnutri "kapsicku".

Komentáre

  1. supeeer, pitu doma milujeme, uz oddnes ziaden Hypermarket, uz len nase vlastne, dakujeme

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je za co dakovat, nech sa vam vydari!! :)

      Odstrániť
  2. tak už to máme za sebou :-) včera som ho robila a k nemu šošovicovú nátierku . mal veľký úspech, odteraz na kupovaný ani nepomyslím!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. moja dcerka neznasa korky, ked som tento chlieb skusila prvykrat, tak som ho urobila moc tenky a trocha mi stvrdol, ale chutovo bol skvely, no druhy pokus sa vydaril a vznikli jemne makke placky s kapsickou vovnutri, teraz to papa lebo na tom nie je korka a co je dalsie velke plus, kedze ma len 3 roky, ze kym som jej cokolvek natrela na chlebik, tak to nevedela poriadne drzat, pripadne to koncilo na nej alebo na zemi, teraz len roztrhnem placku a dovnutra jej natriem natierku a ona sa ani nezababre a aj poslusne papa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Miska! musim pochvalit recept! uplne uzasny, najlepsia pita aku som robila a to som ich uz skusila par… ja som cesto nechala vymiesit v pekarnicke, takze rucne miesenie odpadlo. Moje hladanie na spravny pita chlebik skoncilo ;o) uz som ho nasla! Maja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Majka, sa tesim, ze recept sa ti hodil a pita sa vydarila :) Vdaka, pozdravujem :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára