piatok 27. januára 2012

Granátové jablko (Poriadne ho vyplieskajte!!!) / Pomegranate

Granatove jablko


Granatové jablko určite všetci poznáte. Maličké, červené "drahokami" plné zdravia. Sú výborné len tak samotné alebo ako súčasť pudingov, v podobe džúsov, na ozdobenie koláčov, do šalátov ale aj hlavných jedál, ktoré sú známe prevažne z kuchyne Blízkeho východu. Je jedným z najpopulárnejších, nutrične bohatých ovocí a má jedinečnú chuť. Patrí medzi "super foods".


Granatove jablko


Granatové jablká obsahujú

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
  • Niacín - podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
  • Vitamín B2 (Riboflavín) - hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov.
  • Vitamín B1 (Tiamín) - pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Zinok - tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku, ktorá býva spojená so slepotou.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
  • Meď - patrí k najvýznamnejším prvkom. Často sa označuje za prvok krásy, pretože skrášľuje kožu a vlasy. Patrí k prvkom imunity, pretože posilňuje telesnú imunitu. Jej význam je však oveľa vačší a je ťažko posúdiť, ktorá z mnohých funkcií je najvýznamnejšia.

Granatove jablko


A ako dostať to zdravie z nich bez pracného vyberania zrnka po zrniečku? Je to veľmi jednoduché. Stačí vám miska a varecha. Ja som použila valček na chapati.



Jablko prerežeme na polovicu.

Granatove jablko


Vezmeme jednu polovicu a položíme si ju na dlaň. Prsty roztiahneme, aby semená pomedzi ne mohli padať do mise. Dlaň s jablkom dáme nad misku a varechou/valčekom udierame do jablka.

Granatove jablko



Udierajte, až kým nevypadnú všetky zrnká.

Granatove jablko


Granatove jablko


Granatove jablko



A potom sa o tú dobrotu podeľte s ostatnými... alebo aj nie 🤪

Granatove jablko


Granatove jablko


Zdroj informácií: 
http://www.nutrition-and-you.com/pomegranate.html
http://www.okzdravie.sk

7 komentárov:

  1. granatove jablcko je super!!! nooo, s tym delenim na fotke...neviem, neviem, vyzera to byt na riadnu malu sukromnicku ;o))) zlatucka je!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikomu nam nedala z tej velkej misky :) musela som vyplieskat po riti dalsie jablcka.

      Odstrániť
  2. toto je skvelý a velmi cenný clanok a návod....ja granátové jabká zboznujem, len mi vadí, ze mám po ich ocistení, zastriekanú celú kuchynu a tak veelmi rada tvoj návod vyuzijeeem...super, Miska!!!!Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jaj tak to som rada, ze som trosku pomohla Slavka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak zase som mudrejsia, ja ich vyberam po jednom.Dakujem. Heli

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kurník šopa tá má ale okále :-) a tuším má aj nechty nalakované.....parádnica jedna!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale coby, ja som staromodna :) nechty si mozu lakovat az o niekolko rokov...

      Odstrániť