sobota 18. februára 2012

Ako som v Indii kurací guláš varila / Chicken goulash

Mám takú strašnú chuť v poslednej dobe na segedínsky guláš. Včera som sa konečne rozhodla, že si naložím jeden malý pohár kapusty na skúšku a uvidím, čo z toho vznikne. Ale chuť na guláš zostala.... ak nie segedínsky, tak aspoň obyčajný. Lenže guláš som ešte nikdy nevarila. Páni majstri na guláše mi teraz odpustia, ak som spáchala v nasledujúcom recepte nejaké vážne kulinárske zločiny :) Keďže sme hinduistická rodina, hovädzie mäso nejeme. Zostalo mi teda na výber mäso kuracie alebo mäso kuracie... vybrala som si mäso kuracie. A ako to dopadlo sa dočítate už v recepte....





ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom 
(vykostené a mäso pokrájané na "gulášové kocky")

olej
4 veľké červené cibule
(cibule by malo byť asi toľko, koľko je mäsa)
soľ

1 lyžička sladkej mletej papriky
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička drvenej tmavej rímskej rasce

2 paradajky
1 zelená paprika

voda podľa potreby
1 lyžička sušeného majoránu
1 surový zemiak
4 strúčiky cesnaku





AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si nachystáme paradajky. Narežeme ich na jednom konci do X a vložíme na chvíľku do vriacej vody (blanšírujeme). Vyberieme a vložíme do chladnej vody, šupku ošúpeme a paradajky nakrájame nadrobno.

Kuraci gulas


V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a restujeme domäkka. Musí byť orestovaná poriadne, až sa takmer rozpadáva, čiže to trvá trošku dlšhie.

Kuraci gulas


Potom pridáme bobkový list, kašmírske čili, sladkú mletú papriku (ktorú mám z myjavského trhu, domácu od babičiek z kopaníc :), rímsku rascu a malú chvíľočku orestujeme, nie dlho, aby paprika nezhorkla.

Kuraci gulas


Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo.

Kuraci gulas


Podlejeme troškou vody, pridáme nadrobno nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30-35 minút domäkka.

Kuraci gulas


Keď je mäso mäkké, pridáme najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie, najemno nastrúhaný cesnak a majorán. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Počas varenia gulášu podlievajte po troškách vodou (pridávajte vriacu vodu, ak treba doliať). Nesmie to byť ako polievka.

Kuraci gulas


Ako prílohu môžete podávať s parenou knedľou, ale u nás doma sa guláš vždy jedol s chlebom, takže som skoro ráno ešte piekla domáci chlebík.


Samochvála síce "smrdí", ale trúfam si povedať, že ten môj dnešný guláš bol perfektný. Síce taký skôr indický, ale hlavné je, že bol :) Ďalšia výzva úspešne za mnou.... 




streda 15. februára 2012

Rybacie kokosové karí

Mám veľmi rada rybacie karí. Väčšinou, keď sa varia rybky, tak je celý ten deň rybkový. To znamená, pekné kúsky sa použijú na vyprážanie a tie škaredšie (ale stále jedlé) sa nevyhodia, ale sa použijú do karí. Samozrejme do karí pridáme aj pár pekných kúskov. A môj najväčší kritik dnes chválil 🙂


Rybacie kokosove kari




ČO POTREBUJETE:

asi 9ks naporcovanej ryby (použila som pomfret)

2 lyžičky semienok koriandru
2 sušené kašmírske červené chilli papričky 
4ks guľatého čierneho korenia

1 stredne veľká červená cibuľa 
strúhaný čerstvý kokos z polovice orecha (asi 250ml pohár)

olej
1 menšia červená cibuľa 
1/2 lyžičky tmavéj rímskej rasce (shah jeera)
2 strúčiky cesnaku

soľ
2 lupienky Kokum
voda podľa potreby
čerstvá koriandrova vňať 


Rybacie kokosove kari




AKO POSTUPOVAŤ:

Kúsky ryby umyjeme a osušíme.

Sušené chilli papričky, koriandrové semená a guľaté čierne korenie dáme do mixéra na korenie (možete použiť mažiarik) a pomelieme.

Rybacie kokosove kari


V tomto korení obalíme ryby a necháme pol hodinu odležať.

Rybacie kokosove kari



Stredne veľkú cibuľu nakrájame na menšie kusy a dáme do mixéra. Pridáme strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na pastu a odložíme bokom.

Rybacie kokosove kari



Potom si v hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka.

Rybacie kokosove kari



Pridáme kúsky ryby a opečieme z každej strany minútku.

Rybacie kokosove kari



Pridáme kokosov-cibuľovú pastu a prilejeme vodu podľa potreby. Karí nesmie byť polievkové, skôr ako taká omáčka.

Rybacie kokosove kari



Osolíme, privedieme k varu a na miernom ohni, zakryté povaríme 5 minút.

Pridáme Kokum a prehrejeme chvíľku. Hrniec odložíme z ohňa a karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Hrniec zakryjeme a karí necháme 15 minút odležať.

Rybacie kokosove kari


nedeľa 5. februára 2012

Zemiaky s bielym makom / Potatoes with poppy seeds

Zemiaky s bielym makom



ČO POTREBUJETE:

olej
4 stredne veľké zemiaky
1/2 lyžičky horčičných semienok
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušená kašmírska chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
troška vody na podliatie


Zemiaky s bielym makom



AKO POSTUPOVAŤ:

Na suchej panvici, na stredne silnom ohni opečieme mak. Nie dlho, len kým zmení troška farbu a zavonia orieškovo. Často ho prehadzujte na panvici, aby vám nezhorel. Mak necháme vychládnuť a v mlynčeku alebo mažiariku popučíme/zomelieme a odložíme bokom.

Zemiaky s bielym makom


Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. V hlbšej panvici zohrejeme olej. Nie toľko, aby v ňom zemiaky plávali, ale dosť na to, aby sa v ňom všetky rovnomerne pražili. Keď je olej dobre horúci, dáme doňho zemiaky a na silnom ohni ich opražíme do hnedkava. Občas ich poobracajte, ale nie príliš často. Opražené zemiačky vyberieme z panvice a odložíme ich bokom.

Zemiaky s bielym makom


V druhej panvici zohrejeme trošku oleja. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Oheň zmiernime. Keď semienka prasknú, pridáme černušku, rímsku rascu, feniklové semienka a chilli papričku. Korenie oprážame na slabom ohni, kým paprička nestmavne troška (pozor, aby nezhorela) a korenie uvoľní vôňu. Papričku vyberieme. Ihneď pridáme kurkumu a opražené zemiaky. Dobre premiešame. Pridáme soľ a podlejeme troškou vody. Vodu privedieme k varu, oheň zasa zmiernime, panvicu prikryjeme a zemiaky povaríme asi 8-10 minút. Všetka voda sa musí vyvariť, takže nepodlievajte veľa. Nakoniec k zemiakom primiešame pomixovaný biely mak a odstavíme panvicu z ohňa. Prikryté necháme 10 minút odležať.

Zemiaky s bielym makom



Podávame napríklad s Chapati.

Pred 7 rokmi / 7 years ago

Ešte pred tým, než som prišla do Indie, Sunil kúpil pozemok blízko miesta, kde vtedy pracoval. Začal stavať dom, vysadil kokosové palmy a mangovníky. V septembri 2002, keď sme už mesiac boli svoji, sme sa tam presťahovali. Domček bol vnútri už hotový, už len vonku bolo treba dorobiť nejaké veci. V tomto domčeku obklopenom prírodou sme žili tri a pol roka. Potom následovalo sťahovanie do Bapatla. Príroda tam bola pekná, ale keďže to boli moje prvé roky v Indii a bola to úplná samota, bolo mi tam ťazlžko... smutno. To však neovplyvnilo to, že mám rada tamojších ľudí; hlavne Starého muža (inak volá sa Mati Ramanaya 😀)

Tento týždeň nám Mati Ramanaya aj jeho syn Venkaya párkrát volali, či by sme nemali cez víkend, v nedeľu čas a neprišli by sme. Samozrejme to nemalo byť len tak. Mali ceremóniu, keď deťom prvýkrát v ich živote oholia celkom vlasy a darujú ich Bohu. V dome je vtedy modlenie, nejaké tradície sa dodržujú a po tom všetkom následuje výdatný obed. A tak sme sa rozhodli, že pôjdeme.

Vyrazili sme z domu okolo obeda. Keď sme odbočili z diaľnice, cesty začali lemovať krásne, zelené, ryžové políčka. Nepotrebujem vidieť Varanasi, ani slumy Dharawi, ale tieto ryžové políčka, v ktorých sú kde tu roztrúsené palmy milujem. Pohľad na ne je ukľudňujúci a človek sa až zasníva.








Cestou sme sa zastavili v malom obchodíku pri ceste, aby sme si kúpili balenú pitnú vodu. Cez cestu tam prebehla opičia rodinka a bolo to oveľa krajšie ako pozerať sa na smutné opice v Zoo, ktoré Salonka videla v Hodoníne a dlho ju tie "zvieratkovské" tváre "mátali" a nedali jej pokoja, prečo sú tam pozavierané a ešte k tomu každé zvlášť.



Do Ponnapudi sme dorazili bohužiaľ neskoro. Už bolo po modlení a zvykoch, deti mali hlavy už oholené. A tak nás pozvali do domu Raviho - najstaršieho syna Starého muža.




Usadili nás v dome, ponúkli vodu a Venkaya nám priviedol ukázať svojich troch synov. Mladší dvaja sú dvojičky.




Ponúkli nám dobrý obed: Mutton Biryani, Mutton curry, pražené Vada a nejaké sladkosti. Všetko chutilo super, vôbec to nebolo prehnane štipľavé, také akurát aj pre mňa.



Po obede sme si chvíľku posedeli vonku pred domom, kde sa chodili pomaličky na nás pozerať ľudia z dediny. Boli zvedaví hlavne na našu staršiu dcérku, ktorá tu prvé tri roky vyrastala a všetci ju poznali 🥰



Potom sme sa peši vybrali na prechádzku cez dedinku k nášmu bývalému domčeku. Tu kedysi Salonka s vetvičkou v ruke maličké kozlence naháňala 🥰





Nedeľná partička 😀 



Pole s búrskymi orieškami.



A tu už sme prišli k domčeku. Vyzeralo to okolo ako džungľa; všetky palmy vyrástli, dom nebolo z cestičky pomaly ani vidieť.



A Starý muž ešte stále kladie svoje ohníky okolo domu tak ako kedysi, keď ma s tým rozčuľoval, pretože si založil ohník vždy pri mojom čerstvo opranom prádle 😭🙈



Zo strechy domu, už nevidno naďaleko ako kedysi.




Tu sú kravičky Starého muža. Ten by bol najradšej, keby bola Saloni zasa malinká a on ju mohol po okolí na pleci nosiť, vykríkať na havrany a poháňať kravy a večer, keď vykukne mesiačik, kričať naň "sanna maama, sanna maama, ra!" (mesiačik, mesiačik poď!)



Aj drobčekovi nášmu sa tam pačilo 🥰



Času však nikdy nie je nazvyš a tak sme sa museli pobrať domov. Prišli sa s nami ešte všetci rozlúčiť...



... a zakývať nám 🙂



Cestou sme sa ešte zastavili pri pobreží.




V dedinke Ramatirtham, kde stavajú nový chrám.




A keďže slniečko pomaly začalo zapadať a chystať sa na spánok, aj my sme sa pobrali domov.



Bola to jedna z najkrajších nediel v poslednom období. Aj keď roky tam strávené boli ťažké, mám aj veľa pekných spomienok.