utorok 11. januára 2011

Chlebové pagáče s cmarom

Chlebove pagace s cmarom



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček teplej vody
2-3 lyžice cmaru (ohriateho)
soľ
1 vajce
1 plná lyžica stuhnutého masla 
(použila som solené)
1 lyžička medu
250g hladkej múky (použila som Maida)
250g celozrennej múky (použila som Atta)
1 lyžička sušeného jemného droždia 

na potretie a posypanie:
1 vajce
sezamové semienka




AKO POSTUPOVAŤ:


Do misky dáme maslo, cmar a zalejeme to prevarenou vodou. Cmar nezohrievame zvlášť, ani maslo netopíme. Keď sa zalejú prevarenou a trocha vychládnutou vodou, necháme maslo samotné v nej roztopiť. Potom primiešame lyžičku medu.

Do veľkej mise si dáme obe múky, soľ a sušené droždie. Premiešame. Vlejeme teplú vodovú zmes a pridáme vajce.

Vypracujeme nelepivé, elastické cesto. Uložíme ho do tepla, bez prievanu a necháme nakysnúť. (Nechala som len 30 minút.)

Chlebove pagace s cmarom


Nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a prepracujeme rukami. Vyvaľkáme na hrúbku asi 2cm. Guľatou formičkou vykrajujeme pagáče. Pagáče ukladáme nie celkom tesne vedľa seba na plech a uložíme do vypnutej rúry na 30 minút podkysnúť.

Potom ich z rúry vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.

Chlebove pagace s cmarom


Rúru si vyhrejeme na 200st. Keď je dobre zohriata, vložíme plech s pagáčmi a teplotu znížime niekde medzi 180 - 200st. Pečieme 30 minút, dohneda.


Chlebove pagace s cmarom


Množstvo múky, či tekutiny si treba prispôsobiť podľa kvality múky.

štvrtok 6. januára 2011

Kuracie s mrkvou a šampiňónmi v syrovej omacke

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke



ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia z jedného kuraťa
1 väčšia mrkva
200g čerstvých šampiňónov 
1 veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
olej
soľ
mleté čierne korenie
mletá sladká paprika
voda alebo kurací vývar 
zelená časť jarných cibuliek
syr na strúhanie (použila som Cheddar)


Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso opláchneme vodou a pokrájame na rezančeky. Pokrájame aj mrkvu a huby. Na zohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Pridáme nakrájané mäso, osolíme a opečieme mäso na silnom ohni tak, aby sa zatiahlo. Pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku a premiešame.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Pridáme nakrájanú mrkvu a huby, podlejeme s asi 200ml vody (alebo podľa potreby) a pod porkievkou na miernom ohni varíme domäkka, 15-20 minút.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Potom pridáme nastrúhaný syr a jarnú cibuľku, premiešame a odstavíme z ohňa.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Podávame s dusenou ryžou.

pondelok 3. januára 2011

Chlebové pagáče s cesnakom a oreganom / "Scones" with garlic and oregano



ČO POTREBUJETE (na 18ks):

150ml múky maida
100ml múky atta

1 plochá lyžička soli
1 plná lyžička cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
2 lyžičky sušeného oregana
4 strúčiky nastrúhaného cesnaku
(alebo 2 lyžičky cesnakovo bylinkovej zmesi na cesnakový chlieb)

150ml teplej vody
2 lyžice olivového oleja

olivový olej na potretie pagáčov
čierny sezam na posypanie




AKO POSTUPOVAŤ:

Múku zmiešame so soľou, cukrom, sušeným droždím, oreganom a nastrúhaným cesnakom (alebo cesnakovo bylinkovým korením). Prilejeme teplú (nie horúcu) vodu a olej a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Potom ho rukou premiesime (ak treba, podsypeme troškou múky pri miesení) a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

Vykysnuté cesto prepracujeme rukou a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5cm.

1



Guľatou formičkou (diameter = 6cm) vykrajujeme pagáče.

2



Pagáče uložíme na plech a necháme 20 minút podkysnúť.

3



Pred pečením každý pagáč potrieme olivovým olejom a posypeme sezamom (alebo aj neposypeme, sezam je voliteľný).

4



Pečieme na 180st., 25 minút.


IMG_6481

nedeľa 2. januára 2011

Lokše / Lokshe

Tu ma napadá…. kto vie, kto od koho “odkukal”? Slováci od indov Aloo parathas alebo indovia od slovákov Lokše? 🤔Ja som dnes urobila Lokše, aby môj Sunil ochutnal aj “naše” placky 🙂





ČO POTREBUJETE (na 4ks):

2 stredne veľké zemiaky
(ak by sa vám cesto rozpadávalo, pridajte 1 žĺtok)
soľ
3 lyžice hladkej múky (použila som Maida)

maslo





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme poriadne vychládnuť. Najlepšie je si ich uvariť deň vopred. Potom ich ošúpeme a postrúhame najemno.

K postrúhaným zemiakom pridáme múku a soľ a rukou vypracujeme pevné nelepivé cesto. Necháme ho 30min pod utierkou oddýchnuť.



Dáme si ohrievať panvicu. 

Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti a dlaňami vytvarujeme guľôčky. Znova ich necháme 15min odpočívať.



Guľôčky vyvaľkáme postupne na placky tak, že každú sploštíme v dlaniach, obalíme v múke a vyvaľkáme na tenkú placku. Netreba tlačiť príliš pri vaľkaní. 



Opekáme ich pomaly na suchej panvici z oboch strán do hnedkava. Pri opekaní oheň zmiernime, aby nám nezhoreli.

Hotové placky potrieme maslom.



Môj Sunil si ich nevedel dnes vynachváliť, vraj každý deň by som ich mala "deťom" robiť 🤭

Rady k zemiakovému cestu nájdete na tomto linku.

sobota 1. januára 2011

Thotakura Pappu

22IMG_8380



ČO POTREBUJETE:

1 viazanička Amaranthových lístov
1 malý hrnček Toor dal
1 paradajka
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky tamarindovej pasty
1/3 lyžičky mletej kurkumy
asi 100-150ml vody
soľ

na Tadka:
1 lyžica Ghee
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1 lyžička Urad dal
3 strúčiky cesnaku; posekané nadrobno




22IMG_8383



AKO POSTUPOVAŤ:

Amaranth umyjeme a posekáme. Vložíme do hrnca. Pridáme Toor dal...

22IMG_8353


... pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a paradajku...

22IMG_8355


...pridáme chilli papričku, kurkumu a tamarindovú pastu...

22IMG_8357


...zalejeme vodou.

22IMG_8359


Môžete to variť buď v normálnom hrnci domäkka alebo v tlakovom hrnci. V tlakovom hrnci asi 10-15 minút od natlakovania. Normálnym varom sa ľahšie ustráži tekutina. Musí jej byť dosť, aby sa toor dal uvaril a nakoniec jej nesmie zostať veľa, pretože nejde o polievku, ale skôr hustejšie karí.

Keď je amaranth uvarený roztlačíme všetko, aby to bolo kašovité.

22IMG_8361


Pripravíme si Tadka. V hlbšej panvici zohrejeme ghee. Najprv pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a urad dal. Na stredne silnom ohni oprážame, kým urad dal mierne nezmení farbu.

22IMG_8363


Potom pridáme nakrájaný cesnak a karí lístky. Oprážame chvíľku, aby cesnak zavoňal.

22IMG_8364


Pridáme uvarený, roztlačený amaranth s dalom, osolíme, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Zakryté necháme odpočívať 10 minút.

22IMG_8369


Podávame s ryžou alebo Chapati.

Co je to Amaranth ?

22IMG_8329


Amaranth je pestovany pre jeho listy aj semena v mnohych castiach sveta. V indickom state Andhra Pradesh, su tieto listy doplnkom v priprave dalu nazyvaneho “Thotakura Pappu” (nazov pisany v telugu, jazyku statu Andhra Pradesh: తొట కూర పప్పు )

Amaranth, tiez nazyvany cinsky spenat, je dostupny v letnych mesiacoch v mnohych teplych oblastiach mierneho pasma. Je velmi popularnou listovou zeleninou v Indii.


22IMG_8333


Amaranth je dobrym zdrojom vitaminov: A, vitamin K, vitamin B6, vitamin C, riboflavin, kyselina listova; a mineralov: vapnik, zelezo, horcik, fosfor, draslik, zinok, med a mangan. Avsak ich mierne vysoky obsah kyseliny stavelovej moze branit vstrebavaniu vapnika a zinku, a tiez by mal byt konzumovany s opatrnostou ak niekto ma problemy s ochorenim obliciek, dnu, alebo reumatoidnu artritidu.


22IMG_8334


Amaranth sa nesmie ohrievat, pretoze dusicnany v listoch mozu byt transformovane na dusitany, podobne ako pri spenate.


(Zdroj info: internet)

Recepty s pouzitim Amaranthu:
Spareny Amaranth (Totakura) alebo cerstvy spenat
Thotakura Pappu తొట కూర పప్పు