ČO POTREBUJETE:
1 hrnček teplej vody
2-3 lyžice cmaru (ohriateho)
soľ
1 vajce
1 plná lyžica stuhnutého masla
(použila som solené)
1 lyžička medu
250g hladkej múky (použila som Maida)
250g celozrennej múky (použila som Atta)
1 lyžička sušeného jemného droždia
na potretie a posypanie:
1 vajce
sezamové semienka
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme maslo, cmar a zalejeme to prevarenou vodou. Cmar nezohrievame zvlášť, ani maslo netopíme. Keď sa zalejú prevarenou a trocha vychládnutou vodou, necháme maslo samotné v nej roztopiť. Potom primiešame lyžičku medu.
Do veľkej mise si dáme obe múky, soľ a sušené droždie. Premiešame. Vlejeme teplú vodovú zmes a pridáme vajce.
Vypracujeme nelepivé, elastické cesto. Uložíme ho do tepla, bez prievanu a necháme nakysnúť. (Nechala som len 30 minút.)
Nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a prepracujeme rukami. Vyvaľkáme na hrúbku asi 2cm. Guľatou formičkou vykrajujeme pagáče. Pagáče ukladáme nie celkom tesne vedľa seba na plech a uložíme do vypnutej rúry na 30 minút podkysnúť.
Potom ich z rúry vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
Rúru si vyhrejeme na 200st. Keď je dobre zohriata, vložíme plech s pagáčmi a teplotu znížime niekde medzi 180 - 200st. Pečieme 30 minút, dohneda.
Množstvo múky, či tekutiny si treba prispôsobiť podľa kvality múky.