pondelok 28. mája 2012

Murgh Makhani (Maslové kura) / Butter chicken

Varila som podľa receptu od šefkuchára/kamaráta Umanga Datta, ktorý vyštudoval kulinárny inštitút v Goa.





ČO POTREBUJETE:

1/2 kg vykostených  kuracích stehien

marináda:
100 - 150ml bieleho nesladeného jogurtu (Dahi)
soľ
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty

na karí:
2 väčšie paradajky
4 lyžice kešu orechov
voda podľa potreby

50g masla + 1 lyžica oleja (aby maslo nehorelo)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1/2-1 lyžička chilli korenia 
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani", okrem toho sa pridávalo kašmírske chilli korenie aj do marinády na mäso!)
troška mletého zeleného kardamómu

soľ
1 lyžička jaggery (alebo cukru)

2 - 3 lyžice sladkej smotany na dokončenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. 

Murgh makhani / Butter chicken

Murgh makhani / Butter chicken


Za tú hodinu si uvaríme paradajky s kešu orechami vo vode. Uvarené scedíme (vodu z nich odložíme) a rozmixujeme so 100ml vody na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Murgh makhani / Butter chicken


Mäso rozložíme na plech v jednej vrstve, pokropíme olejom. Rúru vyhrejeme na 220st. a mäso pečieme 20 minút. Potom prepneme na gril a pečieme ďalších 10 minút.

Murgh makhani / Butter chicken


V hrnci zohrejeme maslo + olej a pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu. Popražíme na miernom ohni, aby sa stratila jej surová vôňa. 

Pridáme vymixované paradajky s kešu orechami. Ďalej pridáme chilli korenie, mletý kardamóm (ak nemáte mletý, rozpučte 3 tobolky a pridajte), senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor (alebo jaggery) a premiešame. 

Varíme zakryté na miernom ohni, kým sa maslo/olej neoddelí na povrchu, asi 10-15min. Potom pridáme upečené mäso, premiešame. 

Murgh makhani / Butter chicken


(Kuracie mäso netreba krájať za každú cenu, ak si chcete prácu uľahčiť namarinujte a ugrilujte stehná vcelku.)

Murgh makhani


Nakoniec zjemníme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa. Ak by bolo omáčku treba ešte zriediť, použijeme vodu, v ktorej sme varili paradajky a kešu orechy. 

Murgh makhani / Butter chicken






🥘 🥘 🥘




🥘 🥘 🥘




nedeľa 27. mája 2012

Cibuľové Subzi / Onion subzi

Takto upravená cibuľa sa veľmi dobre hodí k praženým plackám Puri, ale môžete si k nej dať aj zdravšie Chapati. Ja tomuto hovorím "raňajky chudobných". Subzi je z lacných surovín, ale aj napriek tomu chutí výborne. Často ho dostať na ulici ako pouličné raňajky za pár rupií.


Cibulove subzi



ČO POTREBUJETE:

1/4kg červenej cibule, pokrájanej na polkolieska
1 lyžica Ghee
1/4 lyžičky horčičného semienka
1/2 lyžičky Urad dal
1/2 lyžičky Channa dal
1 zelená chilli paprička
niekoľko karí lístkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
50ml vody

2 lyžičky cícerovej múky Besan
trocha vody na rozmiešame Besanu


Cibulove subzi



AKO POSTUPOVAŤ:


Cibulove subzi


Cibuľu si nakrájame na polkolieska. 

V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienko, Urad dal a Channa dal a na silnom ohni ich necháme pražiť, až kým nezačnú praskať. Potom oheň zmiernime a pridáme karí lístky a chilli papričku (ak chcete viac pálivé, chilli papričku si pokrájajte nadrobno). Chvíľku pražíme, kým karí lístky celkom dopraskajú. Potom pridáme kurkumu a premiešame. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu a premiešame. 

Osolíme a podlejeme 50ml vody. Hrniec zakryjeme a na miernom ohni cibuľu varíme 10-15 minút. 

Cibulove subzi


Zatiaľ si v miske rozmiešame Besan s trochou vody. Keď je cibuľa mäkká, Besanovú vodu do nej vylejeme a dobre premiešame. Prehrievame na miernom ohni ďalšie 2 minúty, za občasného premiešania. 


Cibulove subzi

štvrtok 24. mája 2012

Čo je to Ajwain?


22suroviny 016


Ajwain (Trachyspermum ammi, Carom seeds, Ajowan, kmín koptský- pod týmito názvami môžete poznať tieto bledo hnedé semienka z receptov indickej kuchyne. Svojim vzhľadom pripomínajú menšiu rímsku rascu alebo aníz. Sú aromatickeé ich vôňa pripomína vôňu tymiánu, ale je silnejšia a majú dominantnú, mierne horkú chuť. Používa sa v menších množstvách do jedál.

Obyčajne sú súčasťou Tadka alebo sa opečú na suchej panvici, nikdy sa nepridajú do jedla "surové". Teda pridávajú sa do horúceho oleja alebo ghee, kde sa naplno rozvinie ich aróma. Používajú sa často aj pri zavaraní. A pridávajú sa tiež do cestíčka na rôzne pražené indické snacky.

Často sa pridáva do strukovinových jedál, ktoré môžu nadúvať. Ajwain pôsobí priaznivo proti nadúvaniu a podporuje zdravé trávenie. V južnej Indii sa tieto semienka pomelú a namáčajú do mlieka, ktorým sa kŕmia bábätká, ktoré majú problém s bruškom - detskú koliku.

Často býva tiež súčasťou mixu korenín, ktoré prinesú v indických reštauráciách po jedle. Tento mix má podporiť trávenie a osviežiť ústa / dych. Je výborným prírodným "liekom" proti hnačke. (Odvar: Dáme variť šálku vody, do ktorej pridáme 1 lyžicu semienok a zredukujeme ju na polovicu.) Pomáha aj pri prechládnutí a upchatom nose (lyžičku semienok dáme do mištičky s vriacou vodou a paru inhalujeme.)



22suroviny 017



(info: internet)

nedeľa 20. mája 2012

Aam Panna (nápoj z nezrelého manga) / Green mango refreshment

Aam v preklade z hindštiny znamená mango. Mangová sezóna je stále v plnom prúde a v horúcich letných mesiacoch, keď u nás teplota dosahuje až 50st. cez deň je toto vyborný osviežujúci zdravý nápoj a taktiež dobíjač energie. (Okrem iného indovia v letných mesiacoch pijú aj chladený cmar a jedia ryžu zmiešanú s bielym nesladeným jogurtom. Funguje to ako ochladzovač tela.)



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 veľké zelené nezrelé mango (môžeme použiť aj také, čo už začína trocha zrieť, ale určite nie zrelé mango; použila som odrodu Benganapalle)
voda na ich uvarenie
1 lyžička soi

niekoľko lístkov mäty
(kúsok zázvoru)

3/4 hrnčeka vody
1/4 hrnčeka palmového cukru (jaggery)

na Panna masala:
1 lyžica rímskej rasce
1 lyžica feniklových semien
8 guľôčok čierneho korenia
1 tobolka zeleného kardamómu
1/2 lyžičky čiernej soli (kala namak)

na servírovanie:
studená voda
kocky ľadu
Panna masala
šťava z citróna

na ozdobu:
môžete použiť lístočky mäty 



AKO POSTUPOVAŤ:

Na Aam panna: Mango poumývame, poriadne popicháme nožom, zalejeme do jeho polovice vodou, pridáme soľ a varíme v tlakovom hrnci, 40min od natlakovania.



Mäkké mango vyberieme do misky a necháme ho poriadne vychládnuť. Prekrojíme ho a dužinu zoškrábeme zo šupiek a od kôstky a dáme ju do mixéra spolu s niekoľkými lístkami mäty a trochou vody (môžete pridať aj kúsok zázvoru). Dobre vymixujeme.



Dužinu dáme do hrnca, pridáme jaggery a vodu a znova privedieme k varu.



Oheň zmiernime a varíme kým nedostaneme hustejší syrup/koncentrát. Vychládnutý koncentrát ešte zhustne; môžeme ho skladovať v chladničke max týždeň, alebo si ho zamrazíme ako kocky na ľad a použijeme podľa potreby. 


● ● ●



Na Panna masala: zohrejeme panvicu, oheň zmiernime a pridáme všetky koreniny na Panna masala. Pomaličky nasucho opekáme, kým neuvoľnia vôňu. Potom ich presypeme do misky a necháme vychládnuť.



Potom ich rozmixujeme spolu s čiernou soľou na prášok, presypeme do sklenej nádobky a tú tesne uzavrieme.



Servírovanie: do pohára dáme 2 plné lyžice Aam Panna koncentrátu, kocky ľadu, 1/3 lyžičky panna masala, trocha šťavy z citróna a dolejeme studenou vodou. Dobre to premiešame a môžeme ozdobiť lístočkami mäty. (Ak by sa vám to zdalo málo sladké, pridajte jaggery podľa chuti. Miesto jaggery môžete použiť hnedý cukor alebo med.)

Poznámka: ak vám nechutia takéto korenené nápoje, pridajte len štipku mletého kardamómu a čiernu soľ miesto panna masala.

sobota 12. mája 2012

Balti matar paneer

Balti matar paneer



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

400g Paneeru; pokrájaný na kocky
1 hrnček hrášku (použila som mrazený)
olej rastlinný 

1/3 hrnčeka bieleho nesladeného jogurtu (Dahi)
1/3 hrnčeka mangového chutney
1/2 hrnčeka paradajkového pyré (alebo pretlak)
1 lyžička strúhaného palmového cukru (jaggery)
2 ploché lyžičky Garam masala
2 väčšie strúčiky cesnaku; nastrúhané 
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

150ml vody
soľ
100ml sladkej smotany


Balti matar paneer



AKO POSTUPOVAŤ:

Plech potrieme olejom, rovnomerne naň uložíme paneer v jednej vrstve, aby sa kúsky neprekrývali, pokvapkáme troškou oleja a dáme pod vyhriaty gril na 250st. Grilujeme do hnedkava. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Alebo môžete paneer vysmažiť na troške oleja (nesmie sa fritovať) zo všetkých strán do hnedkava. Ja som po otvorení balíčka zistila, že je dosť rozbitý, preto som zvolila radšej gril.

V miske zmiešame jogurt, mangové chutney, paradajkové pyré, palmový cukor, garam masala, nastrúhaný cesnak a chilli korenie.

Balti matar paneer


V hrnci zohrejeme trochu oleja a pridáme jogurtovú zmes. Na silnom ohni povaríme asi 2-3 minúty. Potom pridáme vodu a privedieme k varu. Prevaríme ďalšie 3 minúty.

Pridáme paneer a hrášok, osolíme. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté varíme 5 minút. Po chvíľke premiešame. Nakoniec pridáme smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme odležať 10 minút.

Balti matar paneer


Môžeme podávať s Naanom, Paratha plackami, Chapati alebo inými obľúbenými indickými plackami.