Varila som podľa receptu od šefkuchára/kamaráta Umanga Datta, ktorý vyštudoval kulinárny inštitút v Goa.
ČO POTREBUJETE:
1/2 kg vykostených kuracích stehien
marináda:
100 - 150ml bieleho nesladeného jogurtu (Dahi)
soľ
1 lyžička Garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
na karí:
2 väčšie paradajky
4 lyžice kešu orechov
voda podľa potreby
50g masla + 1 lyžica oleja (aby maslo nehorelo)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
1/2-1 lyžička chilli korenia
(záleží aké pálivé chcete, ja som použila 1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia, stačilo nám to na také "mild spicy makhani", okrem toho sa pridávalo kašmírske chilli korenie aj do marinády na mäso!)
troška mletého zeleného kardamómu
soľ
1 lyžička jaggery (alebo cukru)
2 - 3 lyžice sladkej smotany na dokončenie
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kúsky a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu a uložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Za tú hodinu si uvaríme paradajky s kešu orechami vo vode. Uvarené scedíme (vodu z nich odložíme) a rozmixujeme so 100ml vody na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Mäso rozložíme na plech v jednej vrstve, pokropíme olejom. Rúru vyhrejeme na 220st. a mäso pečieme 20 minút. Potom prepneme na gril a pečieme ďalších 10 minút.
V hrnci zohrejeme maslo + olej a pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu. Popražíme na miernom ohni, aby sa stratila jej surová vôňa.
Pridáme vymixované paradajky s kešu orechami. Ďalej pridáme chilli korenie, mletý kardamóm (ak nemáte mletý, rozpučte 3 tobolky a pridajte), senovku grécku a premiešame. Osolíme, pridáme cukor (alebo jaggery) a premiešame.
Varíme zakryté na miernom ohni, kým sa maslo/olej neoddelí na povrchu, asi 10-15min. Potom pridáme upečené mäso, premiešame.
(Kuracie mäso netreba krájať za každú cenu, ak si chcete prácu uľahčiť namarinujte a ugrilujte stehná vcelku.)
![]() |
Nakoniec zjemníme smotanou, prehrejeme a odložíme z ohňa. Ak by bolo omáčku treba ešte zriediť, použijeme vodu, v ktorej sme varili paradajky a kešu orechy.
Podávame s Naanom s cesnakom, koriandrom a syrom alebo s Maslovým Naanom alebo s ryžou (my sme mali Pudina pulao).