Placka s bielou reďkovkou. V tomto recepte je ťažko písať nejaké presné množstvá. Takže napíšem len suroviny a ostatné podľa chuti a potreby. Môžete tiež zvoliť dva rôzne postupy. Buď reďkovku vyžmýkať a použiť jogurt (šťavu z nej použiť napr. pri dusení inej zeleniny, nevyhadzovať), alebo nežmýkať a použiť ju ako lepidlo cesta. Takže tu je recept a postup, ktorý som zvolila ja.
ČO POTREBUJETE:
biela reďkovka - mooli, daikon
soľ
čerstvá koriandrová vňať
garam masala
na jednu reďkovku som dala 1 lyžicu nesladeného jogurtu
múka podľa potreby (použila som Atta múku)
ghee na potretie placiek
AKO POSTUPOVAŤ:
Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľu postáť. Potom vyžmýkame a šťavu z nej si odložíme pre ine použitie.
K nastrúhanej reďkovke pridáme čerstvú, nasekanú koriandrovú vňať, korenie garam masala a premiešame. Ďalej pridáme jogurt a premiešame.
Potom pridávame po trochách múku a miesime, kým nevznikne nelepivé, ale nie tuhé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou kuchynskou utierkou pol hodiny postáť.
Potom si cesto rozdelíme na rovnako veľké diely. Ja som rozdelila z tohoto množstva na 4ks. Vymodelujeme guľôčky a s každou pracujeme zvlášť, postupne.
Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke. Vyvaľkáme na tenkú placku. Panvicu si dáme poriadne rozhorúčiť. Na horúcu panvicu položíme placku a na stredne silnom až silnejšom ohni chvíľočku opekáme z jednej strany, obrátime - opekáme z druhej strany chvíľku, zasa obrátime... takto ju často obraciame, až kým nie je placka opečená z oboch strán dohnedkava.
Opečenú placku potrieme s ghee. Placky uložíme do čistej kuchynskej utierky, kým ich nepodávame. Môžeme k nim podávať chutney. Zvyčajne sa jedia na raňajky.
Biela reďkovka - Mooli.