pondelok 3. marca 2014

Mooli Paratha

Placka s bielou reďkovkou. V tomto recepte je ťažko písať nejaké presné množstvá. Takže napíšem len suroviny a ostatné podľa chuti a potreby. Môžete tiež zvoliť dva rôzne postupy. Buď reďkovku vyžmýkať a použiť jogurt (šťavu z nej použiť napr. pri dusení inej zeleniny, nevyhadzovať), alebo nežmýkať a použiť ju ako lepidlo cesta. Takže tu je recept a postup, ktorý som zvolila ja.



22IMG_8493


ČO POTREBUJETE:

biela reďkovka - mooli, daikon
soľ
čerstvá koriandrová vňať
garam masala
na jednu reďkovku som dala  1 lyžicu nesladeného jogurtu
múka podľa potreby (použila som Atta múku)
ghee na potretie placiek



22IMG_8495


AKO POSTUPOVAŤ:

Reďkovku očistíme a nastrúhame najemno. Osolíme a necháme chvíľu postáť. Potom vyžmýkame a šťavu z nej si odložíme pre ine použitie.

1


K nastrúhanej reďkovke pridáme čerstvú, nasekanú koriandrovú vňať, korenie garam masala a premiešame. Ďalej pridáme jogurt a premiešame.

2


Potom pridávame po trochách múku a miesime, kým nevznikne nelepivé, ale nie tuhé cesto. Cesto necháme v miske pod čistou kuchynskou utierkou pol hodiny postáť.

22IMG_8482


Potom si cesto rozdelíme na rovnako veľké diely.  Ja som rozdelila z tohoto množstva na 4ks. Vymodelujeme guľôčky a s každou pracujeme zvlášť, postupne.

Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke. Vyvaľkáme na tenkú placku. Panvicu si dáme poriadne rozhorúčiť. Na horúcu panvicu položíme placku a na stredne silnom až silnejšom ohni chvíľočku opekáme z jednej strany, obrátime - opekáme z druhej strany chvíľku, zasa obrátime... takto ju často obraciame, až kým nie je placka opečená z oboch strán dohnedkava. 

22IMG_8483

3


Opečenú placku potrieme s ghee. Placky uložíme do čistej kuchynskej utierky, kým ich nepodávame. Môžeme k nim podávať chutney. Zvyčajne sa jedia na raňajky.
 



 Biela reďkovka - Mooli.

22IMG_8476

štvrtok 27. februára 2014

Den Vedy 2014

Dnes bol v skole "Science day". Tento den maju deti kazdy rok pred zaverecnymi pisomkami. Kazda trieda bola rozdelena na 3 skupiny a kazda skupina dostala temu, ktoru si mali pripravit. Mali na celu pripravu tyzden. Temy boli napr.: termoska, tlakovy hrniec, zivotne prostredie, cinnost sopky, slnecna sustava a podobne. Kazdy ziak si mal pripravit k tejto teme niekolko viet. Deti to vzali naozaj vazne, pripravili si material, niektore si priniesli dokonca prezentacie na pocitacoch do skoly a kazdy jeden ziak mal naozaj dlhy prihovor k danej teme. Rodicia sa mohli pytat dalsie otazky, diskutovat a pytali sa aj deti rodicov :) Je to skvely napad do skol, deti sa nieco nove naucia a hlavne sa ucia timovej praci. Musim uznat, ze vsetky boli dnes super, velmi sikovne (aj ked som nestihla vsetky triedy).


IMG_8473


IMG_8444


IMG_8446


IMG_8447


IMG_8448


IMG_8449


IMG_8466


IMG_8467


IMG_8468


IMG_8450


IMG_8469


IMG_8470


IMG_8472


IMG_8451


IMG_8456


IMG_8452


IMG_8454


IMG_8455


IMG_8457


IMG_8458


IMG_8460


IMG_8461


IMG_8462


IMG_8465


IMG_8471


nedeľa 23. februára 2014

A z dievcatka bola zena

Ked sme pred par rokmi byvali v mestecku Bapatla, vzdy po skole nam zvonili na dvere dievcata vo veku 11-12 rokov. Vsetky sa chceli hrat so Salonkou, poznali ju zo skoly. No ja som vedela, ze sutazia, ktora bude "oblubenkynou tej bielej tety", aby sa mohli chvalit ostatnym kamaratkam :) Na nasej ulici byvalo jedno z dievcat. Volala sa Priyanka. Chodila k nam denne. Niekedy hned ako si aj s bratom urobili ulohy, o 5hod. uz aj zvonili a boli u nas az do vecera, kym ich mama neprisla zavolat na veceru. No raz sa tyzden neukazala.... Myslela som si, ze je mozno chora. Ale po tyzdni mi na dvere zazvonila jej mama aj otec a podali mi pozvanku na nejaku rodinnu ceremoniu. Velmi ma prosili, aby som prisla, ze je to dolezity den pre ich dceru. Nuz tak som v den D na seba hodila, nieco "slusnejsie" a vybrala sa o 7 vecer do ich domu. Tam uz na dvore sedeli hostia. Mohlo tam byt tak 40 ludi. Vsetko zeny. Ponad dvor boli rozvesane svetielka a pri oploteni bola kvetinova vyzdoba, kde uprostred bolo velke kreslo, kam usadili Priyanku. Dievca malo na sebe slavnostne oblecenie, zeny jej chodili zehnat; ocividne, sa pred tym uz odohrala pooja (modlenie). Kazdu chvilku mi niekto chodil ponukat indicke sladkosti a hroznovy dzus. Kusok odo mna sedela aj moja oblubena teta susedka Mrunalini, a tak som sa presunula k nej a spytala sa o co vlastne ide, co sa oslavuje. A jej odpoved? "Priyanka got her first period." Prekvapilo ma to. Trochu sokovalo. Myslela som, ze to nie je zrovna sprava pre cele susedstvo a dievca sa moze citit nepohodlne a mozno sa aj hanbit. Bolo mi jej trochu luto, ked som ju tam videla sediet upotenu, smutnu, samu... No rodicia to ocividne ponali ako velku slavu, tvarili sa pysne a uzivali si den, ked z ich dcery sa stala zena.

IMG_8122
Salonka, Priyanka a jej jazvecica


Priyanku sme potom este dalsi tyzden nevideli, mozno aj dlhsie, vraj nejaku dobu nemoze nikam chodit, musi sa len kupat a jest vegetariansku stravu, nepamatam sa uz celkom presne ako to bolo. Ale je to zvlastna tradicia. Nikde inde som o nicom podobnom nepocula, a tak ani neviem, ci je to nejaky zvyk v tej oblasti, ci v tomto state a ci v celej Indii.

štvrtok 20. februára 2014

Kuracie thoran / Chicken with coconut


22IMG_7964


ČO POTREBUJETE:

prsia z jedného kuraťa 
2-3 lyžice ghee
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3-1/2 lyžičky chilli korenia
soľ
niekoľko karí lístkov 
1 veľká červená cibuľa 
4 strúčiky cesnaku
čerstvý kokos z polovice orecha


22IMG_7958



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Vo woku zohrejeme ghee a na silnom ohni mäso opražíme, aby sa zatiahlo.

1


Potom pridáme kurkumu a chilli a premiešame.

22IMG_7931


Osolíme a pridáme karí lístky. Premiešame a na stredne silnom ohni restujeme, kým sa tekutina nevyparí (nepodlievame!), asi 10 minút. Hotové mäso preložíme do misky do ďalšieho použitia.

22IMG_7932


V tom istom woku zohrejeme trocha ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na stredne silnom ohni restujeme dohnedkava.

2


Pridáme mäso, premiešame a nakoniec pridáme strúhaný kokos. Ešte 2 minútky na miernom ohni restujeme, občas premiešame.

22IMG_7938


Podávame s karí a ryžou alebo maslovým Naanom a šalátom (napr. raitou alebo čerstvo nakrájanou zeleninou).



22IMG_7962

pondelok 17. februára 2014

štvrtok 6. februára 2014

Nariyal chawal - Kokosová ryža / Coconut rice

22IMG_7800


ČO POTREBUJETE (pre 2-3 osoby):

250ml ryže Basmati
vodu na jej uvarenie
soľ

kvapka kokosového oleja

niekoľko kešu orechov
niekoľko karí lístkov
štipka asafoetida
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
2 sušené červené chilli papričky
1 lyžica channa dal (bengal gram)
1 a 1/2 lyžičky urid dal


22IMG_7802



AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžu niekoľkokrát prepláchneme a uvaríme ju ako v tomto recepte. Tu však osolíme vodu. Hotovú ryžu odložíme bokom.

Kým sa nám ryža varí, opečieme si na kvapke kokosového oleja čerstvý kokos. (Sušený, čo sa pridáva do koláčov sa na toto jedlo nehodí.) Opečený kokos odložíme bokom.

0


V tej istej panvici, kde sme opekali kokos, opečieme kešu orechy. Opečené odložíme bokom. 

1


Opäť použijeme tú istú panvicu. Pridáme troška ghee a necháme zohriať. Potom pridáme horčičné semienko a necháme prasknúť (na silnom ohni, ale pracujeme rýchlo, aby koreniny neprihoreli). Ďalej pridáme asafoetida a chilli papričky. Ihneď pridáme channa dal, urid dal a karí lístky. Na silnejšom ohni necháme rozvinúť vôňu (čiže sme si pripravili Tadka do ryže). 

2


Tadka potom vylejeme (spolu s ghee, čo ostalo v panvici) do ryže, pridáme opečený kokos, kešu orechy a dobre premiešame. 

3


Podávame s vegetariánskym karí a Papadmi.



22IMG_7796