piatok 9. júla 2010

Cícerové karí 1. / Chickpeas curry 1.

Cicerove kari 1.



ČO POTREBUJETE:

200ml pohár sušeného cíceru
1 väčšia červena cibula
kúsok čerstvého zázvoru
3 strúčiky cesnaku
olej
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
voda
soľ
1 lyžička garam masala
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia


Cicerove kari 1.



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to asi 20 minút od natlakovania. Po natlakovaní oheň zmiernime. Uvarený cícer odložíme bokom do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a koriander, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme nakrájaný cesnak a zázvor, restujeme, kým nerozvinú vôňu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Nakoniec pridáme kurkumu, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme za malú naberačku uvareného cíceru, trocha vody, v ktorej sa cícer varil a vymixujeme na pastu.

Cicerove kari 1.


Túto pastu vrátime do hrnca, kde sme restovali cibuľu. Pridáme vodu z uvareného cícera, uvarený cícer a soľ. Premiešame a karí privedieme k varu. Potom pridáme garam masala a mleté čierne korenie a premiešame. Znova necháme povariť 2 minútky.

Cicerove kari 1.


Pridáme kokosové mlieko a nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalšie 2 minúty.

Cicerove kari 1.


Podávame s ryžou.



Cicerove kari 1.

streda 7. júla 2010

Fazuľové struky na cesnaku / Green beans with garlic





ČO POTREBUJETE:

250g fazuľových strukov
8 veľkých strúčikov cesnaku
voda
soľ
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru
olej
hrsť koriandrovej vňate



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som dlhé struky. Fazuľové struky nakrájame a varíme v osolenej vode 10-12 minút. Vkladáme ich až do vriacej vody, nie skôr. Scedíme. 

22fazulove struky na cesnaku 010


22fazulove struky na cesnaku 013


Cesnak nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olej a cesnak orestujeme, ale nenecháme zhnednúť. 

22fazulove struky na cesnaku 015


Pridáme struky a minútku restujeme. Miešame. 

22fazulove struky na cesnaku 016


Pridáme palmový cukor, sójovú omáčku a soľ (nesolíme už veľa, lebo sa varili v osolenej vode) a restujeme ďalšie 3 minúty. Premiešavame. 

22fazulove struky na cesnaku 019


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a 5 minút necháme prikryté. 

22fazulove struky na cesnaku 020


Hodí sa ako príloha k mäsu alebo ku karí a ryži

Zemiakovo kokosové karí




ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

4 stredne veľké zemiaky

na pastu:
2-3 sušené červené chilli papričky 
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1 lyžička koriandrových semien 
kúsok zázvoru
2-3 plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu 
voda podľa potreby 

ďalej:
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky mletej kurkumy 
soľ
voda podľa potreby 
2 lupienky kokum
1 lyžička garam masala

na dokončenie:





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, nakrájame na menšie kusy a necháme ponorené vo vode do ďaľšieho použitia. 



Na sucho v panvici opečieme chilli papričky, horčičné semienka a koriandrové semienka, necháme ich rozvoňať. 



Potom ich dáme do mixéra a podrvíme. Pridáme k nim zázvor, kokos a trocha vody a rozmixujeme to na pastu.



V hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, horčičné semienka, karí lístky a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme kurkumu, soľ a premiešame. 



Pridáme pripravenú pastu, kokum, garam masala, vodu podľa potreby a premiešame. Karí základ privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15 minút pod pokrievkou, do zhustnutie.

Pridáme trocha vody na zriedenie, zemiaky a karí znova privedieme k varu.  Oheň zmiernime a karí varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú asi 15 až 20 minút. Ak treba, riedime neskôr vriacou vodou.



Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a necháme 10 minút postáť pod pokrievkou. 



Podávame s ryžou alebo s Chapati.

utorok 6. júla 2010

Uhorkový šalát / Cucumber salad




ČO POTREBUJETE:

1 veľká šalátová uhorka
1 lyžica šťavy z citróna
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
soľ
1 lyžica cukru





AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku nastrúhame do misky, pridáme ostatné prísady, dobre premiešame a necháme pol hodinky uležať v chladničke. My ho milujeme k francúzskym zemiakom alebo k rizotu

piatok 2. júla 2010

Ako sme sa zasa sťahovali (máj 2010) / We are moving again (May 2010)

Tak a už sme zasa v staro-novom. Lepšia príležitosť znamená sťahovanie. Tentokrát sme sa vrátili do mestečka, kde sme pred tým 3 roky bývali, takže vlastne domov. 9 mesiacov v Pondicherry bolo fajn, výborné jedlo, veľa cudzincov a mestský život :)

Sťahováci meškali 2 dni. Nakoniec dorazili o 3 ráno a konečne začali rozrábať nábytok a nakladať ho. O 10 nákladné auto vyrazilo smer Bapatla a my sme čakali, kedy sa zobudia naši drobci. Posledné drobnosti sme šupli do auta, potom naložili deti, zamkli prázdny byť....

1



...a začala sa naša 2 dňová cesta...

2



...popri ceste bolo veľa krásnych, zelených ryžových políčok, ktoré sa mi nedarilo počas jazdy pekne odfotiť.

3



...pred vstupom do mesta Chennai (Madras) sme našli Dhaba (niečo ako náš motorest), pretože nám vopred bolo jasné, že v meste sa stratíme a bol čas obeda. Mali sme šťastie, Dhaba bola klimatizovaná, takže sme si trošku oddýchli v chládku.

4


4a



4b

5

5a


A tu je pár Dhaba "špecialít", ktoré sme si dali:

6
Paneer bhaji (alebo pakora)


Golden fried prawns - vyprážané krevety v cícerovom cestičku, ktoré boli fantastické.

7



Vraj Grilovaná ryba...okolo grilu tá ryba určite ani neprešla a ešte aj chuťovo to bolo dosť hrozné.

8



No a naše obľúbené jedlo Paneer butter masala a Maslový Naan.

9


10



Dhaba mala maličkú záhradu, kde mali preliezačky pre deti a nejaké zvieratká. Tak drobci boli naháňať holubov a vykríkať na husy.

11


12




Po dobrom jedle, sme zasa vyrazili smerom do Chennai, kde som radšej nefotila, lebo sme sa stratili a 4 hodiny blúdili a hľadali cestu z mesta na diaľnicu. Zatiaľ sa zotmelo, takže sme na noc zastavili v meste Nellore (kde sme tiež asi 3 roky bývali) a prespali v malom hotelíku, kde jedlo nestálo za nič (pre pobavenie pripájam menu toho hotela), ale aspoň sme sa mohli umyť a dobre sa vyspať. Ráno sme zjedli puri bhaji, deti ešte dostali po banáne a vyštartovali na ďalšiu 4 hodinovú cestu.

14







Zopár len tak náhodných záberov z auta (nedalo sa mi príliš robiť nejaké pekné zaujímavé fotky, som rada,že menšia cestu tak perfektne zvládla).

Taký malý prícestný bufet.

17



Prevoz prekvapených sliepok.

18



19


Prícestný predaj sezónneho ovocia.

20




Tabuľa sprevádzajúca nás po celej diaľnici...nápis je v telugu, neviem, čo presne je tam napísané, ale prst ukazoval celú cestu na mňa a vedľa prsta svietil červený kondóm...... :o/

22



Čas na obed... ďalšia Dhaba, jedlo bolo výborne.

23



24


Presladená chladená Maaza...mangový džús.

25



Aloo gobi masala...sa mi zdalo akosi veľa šťavy (asi "wet masala"), ale bolo to výborne.

26



Mushroom masala

27



Ďalších niekoľko záberov počas cesty:

28


29


30


31



32

34

35

36


Prícestný bufet.

33



Malinká už ku koncu cesty stískala psíka a rozprávala mu....

37



....a to sme už prišli k železničnému priecestiu, odkiaľ to trvalo už len 15 minút domov. Kúpili sme si oriešky  od uja  (z ktorých nás neskôr popreháňalo), čo ich tam ponúkal a tešili sa, že máme tu dlhú cestu za sebou.

38



Doma nás čakalo nové včelie hniezdo pri okne....žeby láska