pondelok 12. júla 2010

Kuracinka pod syrovým bešamelom


100_3815



ČO POTREBUJETE:

3 kuracie stehná s kĺbom; vykostíme 
soľ
olej+maslo na opekanie mäsa 
mleté čierne korenie
6 väčších zemiakov uvarených v šupke
maslo
pažítka (alebo iná vaša obľúbená vňať)

hrudka masla
1 plná lyžica hladkej múky 
asi 1/2 litra mlieka
strúhaný Cheddar (alebo iný syr)
štipka muškátového orieška 
1 žĺtok (môžeme vynechať, robila som aj bez žĺtka a bolo to rovnako dobré)


100_3814



AKO POSTUPOVAŤ:

Uvaríme si zemiaky v šupke, necháme vychládnuť a ošúpeme. Odložíme bokom.

Vykostené mäso osolíme, ochutíme čiernym korením a restujeme na miernom ohni, prikryté, približne 20 minút na rozpálenom oleji s plátkom masla. Opečené mäso odložíme bokom.

1


V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme lyžicu múky a zapražíme. Zalejeme 1/4 litra mliekom a na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne. Pomaly prilievame mlieko, kým nám nevznikne polohustý bešamel. Pridáme doňho nastrúhaný Cheddar a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme trocha vychládnuť. Keď bešamel trocha vychládne, zamiešame doňho žĺtko.

2


Pridáme štipku muškátového orieška a dobre premiešame.

3


Na dno pekáča dáme 2-3 plátky masla, nakrájame zemiaky a osolíme. Uložíme na zemiaky kuracie mäso, ktoré sme si opiekli a posypeme nasekanou pažítkou (mala som len sušenú). Kľudne môžeme vrstvy zameniť a mäso dať naspodok.

4


Mäso a zemiaky zalejeme syrovým bešamelom. Ak nám bešamel medzitým príliš zhustne, stačí ho rozmiešať s troškou mlieka. Nesmie byť príliš hustý.

5


Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. približne na 30 minút.




Môžete jesť s ľubovoľným šalátom.

nedeľa 11. júla 2010

Maslový koláč / Butter cake

Maslovy kolac



ČO POTREBUJETE:

200g nesoleného masla na pečenie
1 vanilkový cukor
200g kryštáľového cukru
štipka soli

4 vajcia

200g hladkej múky (použila som múku Maida)
1 lyžička prášku do pečiva

maslo na vymastenie formy



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo necháme zmäknúť v miske. Pridáme cukor a štipku soli a dobre vymiešame. 

Potom pridávame vajíčka po jednom a za každým, keď vajíčko pridáme poriadne vymiešame. 

V miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Postupne po lyžicách pridávame múku k maslovej hmote a vymiešame cesto. (Ak by bolo cesto veľmi husté, môžete pridať po troškách mlieko, až kým nezíska konzistenciu hustejšiu krémovú, ako je na obrázku nižšie.)

1


Formu poriadne vytrieme maslom. Cesto do nej nalejeme. Rúru vyhrejeme na 175-180 stupňov. Pečieme 45-50 minút (podľa toho ako vaša rúra pečie, treba podľa toho regulovať čas). 

2


Niekedy pekávam v menších formičkách o veľkosti mafinov a pečiem ich na 180st., 25 minút.

piatok 9. júla 2010

Cícerové karí 1. / Chickpeas curry 1.

Cicerove kari 1.



ČO POTREBUJETE:

200ml pohár sušeného cíceru
1 väčšia červena cibula
kúsok čerstvého zázvoru
3 strúčiky cesnaku
olej
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
voda
soľ
1 lyžička garam masala
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia


Cicerove kari 1.



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to asi 20 minút od natlakovania. Po natlakovaní oheň zmiernime. Uvarený cícer odložíme bokom do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a koriander, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme nakrájaný cesnak a zázvor, restujeme, kým nerozvinú vôňu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Nakoniec pridáme kurkumu, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme za malú naberačku uvareného cíceru, trocha vody, v ktorej sa cícer varil a vymixujeme na pastu.

Cicerove kari 1.


Túto pastu vrátime do hrnca, kde sme restovali cibuľu. Pridáme vodu z uvareného cícera, uvarený cícer a soľ. Premiešame a karí privedieme k varu. Potom pridáme garam masala a mleté čierne korenie a premiešame. Znova necháme povariť 2 minútky.

Cicerove kari 1.


Pridáme kokosové mlieko a nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalšie 2 minúty.

Cicerove kari 1.


Podávame s ryžou.



Cicerove kari 1.

streda 7. júla 2010

Fazuľové struky na cesnaku / Green beans with garlic





ČO POTREBUJETE:

250g fazuľových strukov
8 veľkých strúčikov cesnaku
voda
soľ
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru
olej
hrsť koriandrovej vňate



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som dlhé struky. Fazuľové struky nakrájame a varíme v osolenej vode 10-12 minút. Vkladáme ich až do vriacej vody, nie skôr. Scedíme. 

22fazulove struky na cesnaku 010


22fazulove struky na cesnaku 013


Cesnak nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olej a cesnak orestujeme, ale nenecháme zhnednúť. 

22fazulove struky na cesnaku 015


Pridáme struky a minútku restujeme. Miešame. 

22fazulove struky na cesnaku 016


Pridáme palmový cukor, sójovú omáčku a soľ (nesolíme už veľa, lebo sa varili v osolenej vode) a restujeme ďalšie 3 minúty. Premiešavame. 

22fazulove struky na cesnaku 019


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a 5 minút necháme prikryté. 

22fazulove struky na cesnaku 020


Hodí sa ako príloha k mäsu alebo ku karí a ryži

Zemiakovo kokosové karí




ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

4 stredne veľké zemiaky

na pastu:
2-3 sušené červené chilli papričky 
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok 
1 lyžička koriandrových semien 
kúsok zázvoru
2-3 plné lyžice čerstvo nastrúhaného kokosu 
voda podľa potreby 

ďalej:
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce 
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky mletej kurkumy 
soľ
voda podľa potreby 
2 lupienky kokum
1 lyžička garam masala

na dokončenie:





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, nakrájame na menšie kusy a necháme ponorené vo vode do ďaľšieho použitia. 



Na sucho v panvici opečieme chilli papričky, horčičné semienka a koriandrové semienka, necháme ich rozvoňať. 



Potom ich dáme do mixéra a podrvíme. Pridáme k nim zázvor, kokos a trocha vody a rozmixujeme to na pastu.



V hrnci zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu, horčičné semienka, karí lístky a necháme ich rozvoňať. Potom pridáme kurkumu, soľ a premiešame. 



Pridáme pripravenú pastu, kokum, garam masala, vodu podľa potreby a premiešame. Karí základ privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme 15 minút pod pokrievkou, do zhustnutie.

Pridáme trocha vody na zriedenie, zemiaky a karí znova privedieme k varu.  Oheň zmiernime a karí varíme pod pokrievkou, kým zemiaky nezmäknú asi 15 až 20 minút. Ak treba, riedime neskôr vriacou vodou.



Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou a necháme 10 minút postáť pod pokrievkou. 



Podávame s ryžou alebo s Chapati.