štvrtok 16. septembra 2010

Na hore Matheran alebo “Ako som prvykrat na kona vyliezla” (maj 2007)

Bol rok 2007 a my sme sa konecne rozhodli ist niekam na vylet. Zacali sme planovat nase prve rodinne prazdniny. Rozhodli sme sa ist len na predlzeny vikend na horu Matheran, ktora sa nachadza asi hodinu jazdy juzne od Mumbai, kedze sme v tom case boli u manzelovej rodiny.

matheran



Bolo leto, maj, horuco a Matheran je znamy svojimi chladnymi nocami, prijemnym pocasim, prirodou a cervenymi, prasnymi cestami. Tak som obvolala niekolko agentov, zahovorila chalupku, objednala auto a o par dni sme vyrazili na nas prvy vylet.

Autom sme stupali do vysokeho kopca, priroda vyzerala krasne, cesta isla okolo celej hory.

1



Dorazili sme k stanovistu koni a rucne tahanych vozikov. Ked som zbadala kone, vytratila sa mi vsetka farba z tvare… to som necakala. Nikdy som na kona nevyliezla a bala som sa ich. Tak som sa odhodlala na rucne tahany vozik spolu s taskou a manzel s dcerkou sa vysplhali na kona. Bola to “zaujimava” cesta k chalupke. Neskor sme sa dozvedeli, ze sme sa mohli odviezt aj vlacikom, ktory mal konecnu nedaleko nasej ubytovne.

2



Ked sme dorazili k miestu, kde sa nachadzali domceky, kde sme mali byt ubytovani, cakalo nas trosku sklamanie. Izba bola spinava, kupelna tiez…este, ze nas tata sa neda. Dostali sme inu chalupku a vsetko bolo zasa vporiadku.

3



Nechceli sme stracat cas, tak sme hned isli pozistovat ako sa mame pohybovat a ktorym smerom co najdeme. Na hore sa nachadza niekolko bodov, ktore su od seba dost vzdialene a na prejdenie vsetkych bodov existuju dve trasy. V to popoludnie sme sa rozhodli pre tu kratsiu.

Myslela som, ze pojdeme pesi, ale ked sme vysli za branu, cakali tam na nas 3 kone… oblial ma pot a dusovala som sa, ze na ani jednu Hatatitlu nevyleziem. Zhrkla sa tam skupinka indov a vsetci ma povzbudzovali, nech len vyleziem… Vyskocila som prvykrat a zostala lezat konovi cez sedlo dolu bruchom. Hanba velka… co to len ta biela tvar robi tomu zvieratu!? Nakoniec mi zadok podvihol manzel a vsetci indovia sa chichotali, ze ma chytil za zadok :)

4



Este aj nasa dcera, ktora mala vtedy 4 roky sedela v sedle odvaznejsie nez ja!

5



Prvy den som jazdila v krci a vecer som si necitila cele telo.

Presli sme vsetky body kratsej trasy, dcerka si zastrielala a zahrala nejake hry. Vsade boli pritomne opice a na kazdom bode nas cakal krasny vyhlad.

1b


1c


1d


1e


1f


6



Vecer sme prisli naspat unaveni, ale v dobrej nalade a hladni. Jedlo bolo vyborne, boli svedske stoly, velky vyber a je mi luto, ze vtedy som este nemala tento blog a nenapadlo ma odfotit aj tie dobroty.

Druhy den hned rano sme boli zajednat kone a po ranajkach sme sa vybrali na dlhsiu trasu. Znova sa nam naskytol krasny vyhlad a najhlavnejsie bolo, ze som sa citila uz odvaznejsie a uzila si cely den.

7


8


9


10


100_0564


100_0565


100_0571



100_0577

100_0578

100_0579

100_0580

100_0590

100_0594

100_0599

11

12

13

14

15

16

17

18a

18b

18c

18f

18g

18h

Vratili sme sa okolo 3 poobede, stihli sme este obed a dcerka tam zbadala bazen, tak sme sli na hodinku plavat.

19



20

Potom sme vsetci od unavy zaspali a zobudili sa akurat na veceru. Vecera bola vonku, bolo barbeque, vsetko nadherne vonalo, hrala prijemna hudba a fukal vetrik. Pocas vecere pozyvali vsetkych hosti na disco. Sli sme sa teda pozriet, chvilku sme posedeli, ale celodenny progam nas zmohol, takze sme odisli skoro spat.

Posledny treti den sme mali v plane si len zaplavat, prejst sa, mozno kupit nejake suveniry, ale dcerku akosi rozbolelo brusko, tak sme hned po ranajkach vyrazili domov. A dobre sme urobili. Cestou domov sme mali niekolko zastaviek a "naplnili" igelitove vrecka a po prichode domov hned isli lekarovi. Diagnoza: voda v bazene, ktorej si dcerka parkrat chlipla. Za dva dni bola zasa fit a nam zostali prijemne spomienky z nasho prveho rodinneho vyletu.


100_0630

Masala masoor (Korenená šošovica)

Veľmi jednoduché na prípravu a chutné s Paratha, Chapati alebo chlebom.





ČO POTREBUJETE:

150ml hnedej šošovice
1 červená cibuľa, vcelku

na masala:
1/2 lyžičky cesnakovej pasty (alebo 8ks strúčikov nastrúhaných)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
1 lyžička zázvorovej pasty (alebo strúhaný čerstvý zázvor)

ďalej:
2 stredne veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
2 stredne veľké paradajky; nakrájané
2 lyžice ghee
soľ
hrsť nasekanej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby jej bolo asi 3cm nad šošovicou, vložíme jednu celú ošúpanú cibuľu a uvaríme do mäkka; asi 20 minút.

Pripravíme si masala. Zmiešame všetky suroviny v miske na pastu.

Masala masoor


V druhom hrnci zohrejeme ghee a na ňom speníme nakrájanú cibuľu. Oprážame kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridáme masala, 3 minútky opekáme.

Masala masoor


Pridáme uvarenú šošovicu (bez cibule, ktorú sme v nej varili) a osolíme. Pridáme nakrájané paradajky a 5 minút na slabom ohni varíme, občas premiešame.

Masala masoor


Nakoniec posypeme nasekanou koriandrovou vňatou, odstavíme z ohňa, premiešame a 5 minút necháme zakryté odpočívať.

Masala masoor


🍛 🍛 🍛




utorok 14. septembra 2010

Kokosové mafiny s hrozienkami / Coconut muffins with raisins


Kokosove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9 kusov):

110 jemného kryštáľového cukru (použila som caster sugar)
1 vajce
100ml oleja
120g múky (použila som Maida)
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
5 plných lyžíc kokosovej múčky 
8-10 lyžíc mlieka
hrozienka


Kokosove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv vymiešame cukor s vajíčkom. Pridáme olej a vymiešame. Pridáme múku s práškom do pečiva a premiešame. Ďalej pridáme mlieko, kokos...

1


...nakoniec pridáme hrozienka. Formu na mafiny môžeme vymastiť olejom a vysypať múkou a naplniť do 2/3 cestom.

2


Pečieme v rozohriatej rúre na 180st., 25 minút.

pondelok 13. septembra 2010

Horse gram usal

11100_6378



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček (200ml) naklíčeného horse gram
2 stredne veľké cibule
2 stredne veľké paradajky 
olej
4 lyžice kokosového mlieka
soľ
voda na podliatie




AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme na silnom ohni, kým nezosklovatie.

111



Pridáme 2 lyžice kokosového mlieka a premiešame.

112



Pridáme nakrájané paradajky...

113



...lyžičku sušeného cesnakového chutney

114



...pridáme naklíčený horse gram

115



...osolíme 

116



...podlejeme trochou vody

117



...pridáme ešte 2 lyžice kokosového mlieka

118



...premiešame a varíme na silnom ohni, kým sa všetka voda nevyvarí.

119


Podávame s indickými plackami.



Na porovnanie veľkosti: nenaklíčený Horse gram a sušený Cícer.

1110



Jedlo pripravoval môj manžel.

štvrtok 9. septembra 2010

Modak

Festival “Ganesh Chaturthi” je oslava narodenia Boha Ganesha. Je to najviac oslavovaný hinduistický festival v Indii. Tento rok festival začína 11.9.


1



Pred samotnými oslavami môžeme všade vidieť sochy Boha Ganesha v každej veľkosti. Väčšina dedín si dopredu objedná veľké sochy, ktoré potom s veľkou slávou rozvážajú do svojich dedín, v sprievode hlučnej hudby. Počas festivalu sa koná Aarti-modlenie, buď spoločne (na dedinkách) alebo individuálne, rodinne.



2


3


4



5


6


7


8


9



Pripravujú sa typické jedlá a sladkosti...


10



... stretáva sa rodina a celá slávnosť sa končí ponorením sochy Ganesha do vody (rieky, mora), ktoré sprevádzajú výkriky “Ganapati Bappa Moraya!”







Predstavujem vám recept na typickú sladkosť, ktorá sa na tento deň pripravuje po celej Indii.

Modak



11100_6282



ČO POTREBUJETE:

na cesto:
200g ryžovej múky 
rovnaké množstvo vody (pomer múky a vody 1:1)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička oleja
1 lyžička Maida (biela múka)
extra olej pri pracovaní s cestom

náplň:
1/4 hrnčeka jaggery (palmového cukru)
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
1 lyžička ghee
štipka mletého kardamómu (zelený) 


11100_6281



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si rozpustíme jaggery v panvici. Potom pridáme k jaggery 1 lyžičku ghee a 5 minút na slabom ohni oprážame.

1


Pridáme nastrúhaný kokos, premiešame a za občasného premiešania oprážame asi 10 minút, kým hmota nezhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme mletý kardamóm, premiešame a odložíme bokom.

2



Cesto:
Do hrnca dáme vodu, soľ a lyžičku oleja a privedieme k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a vsypeme ryžovú múku (treba ju pred použitím preosiať) a hneď miešame. Hmota okamžite zhustne a vytvorí cesto. Hneď ju odstavíme z ohňa, hrniec tesne uzavrieme a 5 minút cesto necháme odležať.

3


Potom cesto prenesieme do druhej misky, kde sa nám bude lepšie miesiť. Pridáme lyžičku bielej múky a troška oleja a rukou cesto prepracujeme. Vznikne nám hladká hrudka.

4


Dlaň potrieme olejom a z kúska cesta vymodelujeme guľôčku. Vďaka oleju sa s cestom bude lepšie pracovať. Palcom vytvarujeme z guľôčky mištičku a do nej vložíme za lyžičku náplne. (Palec si môžeme tiež namáčať do oleja. Pôjde to ľahšie.)

5


Guľôčku uzavrieme tak, aby mala špičku a smerom k špičke palcom a ukazovákom po bokoch stlačíme cesto tak, že vytvoríme tvar mieška. Tu sú už pripravené na parenie, tvar nie je výstavný, ale sú to moje prvé :)

6


Na parenie som použila takýto hrniec... do dolného sa naleje asi 5cm vody, naň sa položí hrniec s dierkami v dne.

7


Dno dierkavého hrnca sa potrie olejom (môže sa vystlať kurkumovými listami) a naň uložíme Modak-y. Kúsok od seba by mali byť, lebo parením podrastú.

8


Spodný hrniec dáme na oheň a vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime, na hrniec položíme dierkavý hrniec s Modak-mi, tesne uzavrieme a paríme 15-20 minút. Hotové opatrne vyberieme, necháme trošku vychládnuť, ale podávame ešte teplé.


Pripájam ešte video, ktoré som natočila počas Ganesh festivalu u švagrinej. Ako tvarovať Modak.