pondelok 4. júla 2011
nedeľa 3. júla 2011
Kadhai Paneer
ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
2 väčšie červené cibule; rozmixovať na pyré
2 stredne veľké rajčiny; rozmixovať na pyré
olej
200g Paneeru
(použila som domáci, vyrobený z 1 litra plnotučného mlieka); odporúčam si Paneer urobiť deň vopred, odležaný v chladničke lepšie drží tvar a dobre sa krája
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 zelená paprika
1 lyžička senovky gréckej; sušené lístky
soľ
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Paneer a papriku nakrájame a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Cibuľu a rajčiny vymixujeme na pyré, odložíme bokom do daľšieho použitia.
V kadhai (alebo v panvici) zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. Pridáme chilli papričku a rozmixovanú cibuľu. Na miernom ohni restujeme/redukujeme asi 15 minút. Občas premiešame.
Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander a premiešame.
Ihneď pridáme vymixované rajčiny a restujeme asi 10 - 15 minút. Občas premiešame.
Pridáme nakrájanú papriku, senovku grécku, soľ, premiešame. Podlejeme troškou vody, hrniec zakryjeme pokrievkou a na mierno dusíme asi 10 minút. Občas premiešame.
Nakoniec pridáme nakrájaný paneer, troška popäť odlejeme vodou, premiešame; opatrne, aby sme kocky paneeru "nerozbili". 3 minútky prehrejeme pod pokrievkou.
Na záver pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.
sobota 2. júla 2011
Kokosovo - pistáciové karí s krevetami
ČO POTREBUJETE:
1/2kg lúpaných, čerstvých menších kreviet
2 veľké červené cibule (alebo 3 stredne veľké)
2 stredne veľké rajčiny
olej
1 zelená chilli paprička
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
hrsť lúpaných, nesolených pistácií
200ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala
troška vody
soľ
koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu.
Pridáme kurkumu, koriander a chilli papričku a premiešame.
Pridáme nakrájané rajčiny a opekáme, kým nezmäknú.
Pridáme hrsť pistácií...
... garam masala a kokosové mlieko, premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme vychládnuť.
Vychládnutú zmes rozmixujeme na kašu. Ak by bola príliš hustá môžeme pridať do mixéra troška vody, ale nie veľa, nechceme mať z toho polievku. Omáčku vylejeme z mixéra naspäť do hrnca.
Pridáme očistené krevety, osolíme a karí privedieme k varu.
Oheň zmiernime a odokryté varíme 5 - 8 minút.
Hotové karí dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou.
Podávame s ryžou.
štvrtok 30. júna 2011
Uhorková Raita / Cucumber raita
Osviežujúci šalát počas horúcich, letných dní.
ČO POTREBUJETE:
1 šalátová uhorka
štipka čiernej soli (Kala namak)
štipka soli
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1 lyžička sušenej mäty (alebo malá hrsť nasekaných čerstvých lístkov)
2 - 3 plné lyžice odkvapkaného bieleho nesladeného jogurtu - Dahi (môžete použiť aj grécky)
AKO POSTUPOVAŤ:
Uhorku umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na väčších slzičkách. Pridáme ostatné prísady (podľa vlastnej chuti), dobre premiešame a uložíme na 30 minút do chladničky.
♡ ♡ ♡
Pre hustejšiu raitu nechajte nastrúhanú uhorku odtiecť na sýtku.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)