pondelok 4. júla 2011

Ruze

rose6


rose7


rose10


rose11


rose14


rose15


rose16


rose17


rose20


rose21


rose22




A kedze mam poslednych par dni taku nejaku dobru, "hopkavu" naladu, neodpustim si zasa jedno videjko, ktore sa mi paci a dufam, ze naladi dobre aj vas :)




nedeľa 3. júla 2011

Len tak fotim . . . (1.)


1

2

3

4

5

6

7

Kadhai Paneer




ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

2 väčšie červené cibule; rozmixovať na pyré
2 stredne veľké rajčiny; rozmixovať na pyré
olej

200g Paneeru 
(použila som domáci, vyrobený z 1 litra plnotučného mlieka); odporúčam si Paneer urobiť deň vopred, odležaný v chladničke lepšie drží tvar a dobre sa krája

1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1 zelená paprika
1 lyžička senovky gréckej; sušené lístky
soľ

čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Paneer a papriku nakrájame a odložíme bokom do daľšieho použitia. 

Cibuľu a rajčiny vymixujeme na pyré, odložíme bokom do daľšieho použitia.



V kadhai (alebo v panvici) zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme rozvoňať. Pridáme chilli papričku a rozmixovanú cibuľu. Na miernom ohni restujeme/redukujeme asi 15 minút. Občas premiešame.



Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, kurkumu, chilli korenie a mletý koriander a premiešame.



Ihneď pridáme vymixované rajčiny a restujeme asi 10 - 15 minút. Občas premiešame. 



Pridáme nakrájanú papriku, senovku grécku, soľ, premiešame. Podlejeme troškou vody,  hrniec zakryjeme pokrievkou a na mierno dusíme asi 10 minút. Občas premiešame. 



Nakoniec pridáme nakrájaný paneer, troška popäť odlejeme vodou, premiešame; opatrne, aby sme kocky paneeru "nerozbili". 3 minútky prehrejeme pod pokrievkou.



Na záver pridáme nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 



Podávame s indickými plackami.



sobota 2. júla 2011

Kokosovo - pistáciové karí s krevetami

Kokosovo pistaciove kari s krevetami




ČO POTREBUJETE:

2 veľké červené cibule (alebo 3 stredne veľké)
2 stredne veľké rajčiny 
olej
1 zelená chilli paprička 
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
hrsť lúpaných, nesolených pistácií
200ml kokosového mlieka
1 lyžička garam masala
troška vody
soľ
koriandrová vňať 



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu.




Pridáme kurkumu, koriander a chilli papričku a premiešame.




Pridáme nakrájané rajčiny a opekáme, kým nezmäknú.




Pridáme hrsť pistácií...




... garam masala a kokosové mlieko, premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme vychládnuť.




Vychládnutú zmes rozmixujeme na kašu. Ak by bola príliš hustá môžeme pridať do mixéra troška vody, ale nie veľa, nechceme mať z toho polievku. Omáčku vylejeme z mixéra naspäť do hrnca.




Pridáme očistené krevety, osolíme a karí privedieme k varu.




Oheň zmiernime a odokryté varíme 5 - 8 minút.




Hotové karí dochutíme nasekanou koriandrovou vňaťou.




Podávame s ryžou.

štvrtok 30. júna 2011

Uhorková Raita / Cucumber raita

Osviežujúci šalát počas horúcich, letných dní.



ČO POTREBUJETE:

1 šalátová uhorka
štipka čiernej soli (Kala namak)
štipka soli
1/2 lyžičky drvenej rímskej rasce
1 lyžička sušenej mäty (alebo malá hrsť nasekaných čerstvých lístkov)
2 - 3 plné lyžice odkvapkaného bieleho nesladeného jogurtu - Dahi (môžete použiť aj grécky)




AKO POSTUPOVAŤ:

Uhorku umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na väčších slzičkách. Pridáme ostatné prísady (podľa vlastnej chuti), dobre premiešame a uložíme na 30 minút do chladničky. 


Podávame s rôznymi ryžovými jedlami (Biryani, Pulao) alebo plackami (Aloo paratha, Thepla, Koki). 


♡ ♡ ♡

Pre hustejšiu raitu nechajte nastrúhanú uhorku odtiecť na sýtku.