streda 6. júla 2011

Zeleninové Makhani / Veg makhani

Makhan znamená maslo, čiže zeleninové maslové karí.




ČO POTREBUJETE (na 4 - 5 porcií):
 
2 stredne veľké zemiaky
2 mrkvy
hrsť mrazeného hrášku
(ďalej môžete použiť aj karfiol, zelené fazuľkové struky, či baby kukuričky)

na pasty:
2 rajčiny
2 stredne veľké červené cibule
2 plné hrste (asi 100g) kešu orechov + horúca voda na ich namočenie 

ďalej:
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 plná lyžička sušenÿch lístkov senovky gréckej
soľ
1 lyžička kryštáľového cukru

100ml smotany na varenie (alebo mlieko)
hrubý plátok masla

na dokončenie:
1 zelená paprika
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrubý plátok masla






AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie "kocky". Dáme ich do hrnca. Očistíme mrkvu a nkarájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca k zemiakom. Pridáme hrach, zalejeme vodou a všetko uvaríme domäkka. Scedíme a necháme bokom do ďalšieho použitia. (Scedenú vodu si môžeme odložiť a použiť neskôr na upravenie hustotu karí.)



Kešu si na 30min namočíme v horúcej vode. Potom ich rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa máčali na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.

Rozmixujeme ďalej 2 rajčiny a zvlášť rozmixujeme 2 červené cibule. Obe pyré si odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hrnci zohrejeme olej a pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a rozmixovanú cibuľu. Cibuľu restujeme na miernom ohni asi 15min, aby sa zredukovala. Občas premiešame.



Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a koriander. Premiešame. Ihneď pridáme rajčinové pyré, senovku grécku, cukor a garam masala. Premiešame a na miernom ohni zredukujeme, asi 10min.



Ďalej pridáme maslo, kešu pastu a soľ. Premiešame. Pridáme smotanu a vývar zo zeleniny na zriedenie, premiešame. Privedieme k varu, chvíľku necháme na mierno variť (asi 5 minút), treba premiešavať. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme opäť trocha vývaru zo zeleniny a premiešame.



Kým sa karí varí v menšom hrnci zohrejeme hrubší plátok masla + troška oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku nakrájanú na kocky. Nie celkom domäkka, skôr do chrumkava. 

Toto pridáme do karí, pridáme aj predvarenú zeleninu. Dobre premiešame, pridáme nasekanú korindrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Prikryté necháme 10 minút postáť. 




Podávame s indickými plackami, napríklad: Kulcha, Chapati, Naan, Paratha





Robila som makhani aj so sójového "mäsa"/chunks. Postupovala som rovnako ako je popísané v recepte s tým rozdielom, že som vynechala cukor a maslo, miesto oprážania na masle som použila olej. Zemiaky som dala 2 menšie a použila som sójové mäso, ktoré som si najprv uvarila v troške osolenej vody a lyžičkou garam masala. Sójové mäso som pridala v tom bode ako uvarené zemiaky. Miesto smotany som použila kokosové mlieko. Ostatnú zeleninu som použila tú istú. Takto pripravené makhani (ktoré už ale nie je makhani, pretože to nie je na masle) sa hodí do delenej stravy na rastlinný deň.


Ibisteky

ibis2


ibis8


ibis10


ibis11


ibistek



pondelok 4. júla 2011

Len tak fotim . . . (2.) - Hotel Taj v Mumbai

Zabery su robene v maji 2009, pol roka po teroristickych utokoch v Mumbai. Vidno este, ze prebiehaju nejake opravy v hornej casti hotela.



hotel Taj


hotel Taj


hotel Taj



hotel Taj





Nie je Curry ako Karí . . .

22kari listky 007


22kari listky 014



Väčšinou poznáme pod názvom „curry“ zmes zomletých korenín, ktoré dodávajú jedlu žltú farbu a inú chuť, než na akú je slovák zvyknutý. V skutočnosti však "Curry korenie" nie je znakom indického jedla. Je to len ďalšia z mnohých zmesí - „masala“, ktorú môžete použiť na dochutenie. Karí korenie je taktiež výmysel britov, ktorí sa snažili napodobniť chuť indickej kuchyne.



22kari listky 018



Čo je teda "Karí"? Počuli ste už názov „Curry leaves“? Karí lístky pochádzajú z rastliny, ktorej odborný názov je Murraya koenigii.


Stromček môže narásť až do výšky 40-60 metrov. V indickej kuchyni sa využívajú jeho aromatické lístky najviac práve už v spomínaných „karí “ - hlavne na juhu Indie (čiže v omáčkovitých jedlách, ktoré sú určené na zvlhčenie a ochutenie ryže, ktorá je hlavnou prílohou ku karí), pri príprave Tadka (dávajú sa buď rovno na horúci olej alebo ghee, kde prasknú a okamžite cítiť ich korenisto citrónovú vôňu), ktorá sa robí na začiatku prípravy karí alebo na dokončenie karí alebo sa pridávajú počas varenia do pripravovaného jedla.






Dostupnosť tejto rastlinky na Slovensku je pravdepodobne ťažká alebo nulová, ale ak je možné si stromček zakúpiť, odporúčam vám skúsiť čerstvé „Karí“ lístky. 


22kari listky 026

kvety kari stromceka