štvrtok 7. júla 2011

Paratha s černuškou siatou / Kalonji Paratha



Paratha s cernuchou



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 200ml)

1 hrnček celozrnnej múky (Atta)
1 hrnček hladkej múky (Maida)
2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
soľ
1 lyžica Ghee
voda podľa potreby
Ghee na potieranie počas pečenia


Paratha s cernuchou



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme obe múky, soľ a semienka černušky. 

1


Pridáme ghee a vodu po troškách podľa potreby na vymiesenie elastického cesta. 

2


Cesto necháme v miske, zakryté kuchynskou utierkou odpočívať asi 30 minút. 

3


Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti. S každou pracujeme postupne, zvlášť. 

4


Guľôčku trocha sploštíme v dlaniach a obalíme v múke (obaľovala som v celozrnnej). 

5


Sploštenú guľôčku rozvaľkáme a potrieme troška s ghee. 

6


Placku preložíme na polovicu a znova potrieme troška s ghee. 

7


Preloženú placku preložíme znova na polovicu, čím dostaneme trojuhoľníček. Trojuhoľníčkovú placku obalíme v múke... 

8


... a rozvaľkáme na tenkú placku. 

9


Placku položíme na suchú panvicu, ktorú sme si vopred dobre rozpálili. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme chvíľku z jednej strany... 

10


... potom placku obrátime, potrieme troška s ghee a necháme opiecť. 

11


Znova placku obrátime a potretú stranu len troška, pár sekúnd prehrejeme. Upečenú placku zabalíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschla. 

12


Placky podávame ako prílohu ešte teplé. 


c3



Černuška siata. . . tieto semienka môžete poznať aj pod názvami Kalonji, Nigella seeds alebo Onion seeds. Semená černušky sú trojuhoľníkového tvaru, čiernej farby, majú štiplavú vôňu a horkastú chuť. Obsahujú značné množstvo oleja. V indickej kuchyni sa často pridávajú do cesta na prípravu placiek, napríklad Naan alebo Paratha a tiež pri príprave Tadka.





Inšpirácia: "Vegetarian Tastebuds".

streda 6. júla 2011

Zeleninové Makhani / Veg makhani

Makhan znamená maslo, čiže zeleninové maslové karí.




ČO POTREBUJETE (na 4 - 5 porcií):
 
2 stredne veľké zemiaky
2 mrkvy
hrsť mrazeného hrášku
(ďalej môžete použiť aj karfiol, zelené fazuľkové struky, či baby kukuričky)

na pasty:
2 rajčiny
2 stredne veľké červené cibule
2 plné hrste (asi 100g) kešu orechov + horúca voda na ich namočenie 

ďalej:
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 plná lyžička sušenÿch lístkov senovky gréckej
soľ
1 lyžička kryštáľového cukru

100ml smotany na varenie (alebo mlieko)
hrubý plátok masla

na dokončenie:
1 zelená paprika
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrubý plátok masla






AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie "kocky". Dáme ich do hrnca. Očistíme mrkvu a nkarájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca k zemiakom. Pridáme hrach, zalejeme vodou a všetko uvaríme domäkka. Scedíme a necháme bokom do ďalšieho použitia. (Scedenú vodu si môžeme odložiť a použiť neskôr na upravenie hustotu karí.)



Kešu si na 30min namočíme v horúcej vode. Potom ich rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa máčali na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.

Rozmixujeme ďalej 2 rajčiny a zvlášť rozmixujeme 2 červené cibule. Obe pyré si odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hrnci zohrejeme olej a pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a rozmixovanú cibuľu. Cibuľu restujeme na miernom ohni asi 15min, aby sa zredukovala. Občas premiešame.



Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a koriander. Premiešame. Ihneď pridáme rajčinové pyré, senovku grécku, cukor a garam masala. Premiešame a na miernom ohni zredukujeme, asi 10min.



Ďalej pridáme maslo, kešu pastu a soľ. Premiešame. Pridáme smotanu a vývar zo zeleniny na zriedenie, premiešame. Privedieme k varu, chvíľku necháme na mierno variť (asi 5 minút), treba premiešavať. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme opäť trocha vývaru zo zeleniny a premiešame.



Kým sa karí varí v menšom hrnci zohrejeme hrubší plátok masla + troška oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku nakrájanú na kocky. Nie celkom domäkka, skôr do chrumkava. 

Toto pridáme do karí, pridáme aj predvarenú zeleninu. Dobre premiešame, pridáme nasekanú korindrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Prikryté necháme 10 minút postáť. 




Podávame s indickými plackami, napríklad: Kulcha, Chapati, Naan, Paratha





Robila som makhani aj so sójového "mäsa"/chunks. Postupovala som rovnako ako je popísané v recepte s tým rozdielom, že som vynechala cukor a maslo, miesto oprážania na masle som použila olej. Zemiaky som dala 2 menšie a použila som sójové mäso, ktoré som si najprv uvarila v troške osolenej vody a lyžičkou garam masala. Sójové mäso som pridala v tom bode ako uvarené zemiaky. Miesto smotany som použila kokosové mlieko. Ostatnú zeleninu som použila tú istú. Takto pripravené makhani (ktoré už ale nie je makhani, pretože to nie je na masle) sa hodí do delenej stravy na rastlinný deň.


Ibisteky

ibis2


ibis8


ibis10


ibis11


ibistek