nedeľa 8. januára 2012

Pražené kešu orechy

Prazene kesu orechy



ČO POTREBUJETE:

nesolené, nepražené, lúpané kešu orechy
olej rastlinný
soľ
mleté čierne korenie
tandoori masala


Prazene kesu orechy



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, oheň zmiernime na stredne silný a kešu orechy na ňom popražíme dohneda.

Potom ich vyberieme do misky a ešte teplé osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Necháme vychládnuť, aby zostali chrumkavé.

piatok 6. januára 2012

Bhatura

Bhatura sú hlboko pražené placky. Recept pochádza zo severu Indie. Podávajú sa napríklad s cícerom a v reštaurácii vám ich obyčajne ponúknu ako komplet jedlo pod názvom "Chole Bhatura" (alebo Channe Bhatura). Placky by sa pri pražení mali nafúknuť.


Bhature



ČO POTREBUJETE (na 10ks):

400ml hladkej múky (Maida)
4 lyžice fine rava
(semolina; detská krupica)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžička soli
(nie príliš kopčitá)
2 lyžičky sušeného droždia 
2 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice Dahi (bieleho nesladeného jogurtu); izbovej teploty
150ml teplej vody

olej na vyprážanie


Bhature



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušené droždie v miske zmiešame s cukrom a zalejeme troškou teplej vody; premiešame lyžičkou (vodu odoberieme z tých 150ml, čo sú uvedené v rozpise). Droždie necháme zakryté 15 minút na teplom mieste napučať.

Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, soľ. Do múky zamiešame zbytok teplej vody, olej a jogurt a nakoniec pridáme napučané droždie. Cesto dobre vypracujeme rukou. Odložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 30 minút, aby nakyslo.

Bhature


Nekysnuté cesto si rozdelíme na rovnako veľké guľôčky. V hlbokej panvici zohrejeme dostatok oleja. Či je už dosť horúci skúsime s kúskom cesta, ktoré vhodíme do vriaceho oleja a keď ten kúštik cesta vypláva na hladinu, môžeme začať pražiť placky.

Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke a vyvaľkáme na placku.

Bhature


Keď vložíme placku do vriaceho oleja, okamžite ju opatrne pritláčame o dno panvice, čím ju ponárame v oleji a spôsobíme tým jej nafúknutie.

Bhature


Keď je opražená dohneda z jednej strany, obrátime ju a už nestláčame. Necháme ju opražiť dohneda aj z druhej strany. Pražíme na stredne silnom až silnom ohni (ako pri šiškách alebo langošoch).

Vyberieme ju na savé papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej a ihneď podávame.



Ako prílohu si môžete pripraviť následujúce recepty:

Bhature

utorok 3. januára 2012

Veka


Veka



ČO POTREBUJETE (na 1 veľkú alebo 2 menšie):
(pohár, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

na kvások:
1/2 pohára hladkej múky 
(použila som Maida)
1 lyžica kryštáľového cukru
2 lyžice sušeného droždia 
150ml teplého mlieka

ďalej:
4 poháre hladkej múky 
soľ
3 lyžice rastlinného oleja
150ml teplého mlieka

bielok+štipka soli na potretie


Veka



AKO POSTUPOVAŤ:

Do väčšej misky si dáme teplú vodu (nesmie byť celkom vlažná, ale teplá, ale zasa nie horúca). Do vody pridáme cukor a sušené droždie; dobre zamiešame. Pridáme múku a vymiešame do hladka. Misku zakryjeme a kvások uložíme na 30 minút na teplé miesto bez prievanu, aby nakysol. (Troška mi utiekol.)

0


V druhej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme teplú vodu a olej a troška premiešame. Ďalej pridáme nakysnutý kvások a vypracujeme cesto.

1


Vypracované cesto necháme prikryté v miske 30min kysnúť. Potom ho znova vymiesime a necháme zasa 30min kysnúť.

2


Keď je cesto nakysnuté znova ho na doske rukami dobre premiesime. Bochníček vyvaľkáme na hrubšiu placku, ktorú zľahka zrolujeme, neuťahujeme ju príliš. Zrolovanú veku uložíme na plech a urobíme zárez nožom.

Veka


Rúru si dáme vyhriať na 190-200°C, zatiaľ necháme veku podkysnúť. Keď je rúra vyhriata veku potrieme s mierne našľahaným bielkom so štipkou soli, veku pečieme 30 minút.



Veka

nedeľa 1. januára 2012

Cícerové karí 2.


Cicerove kari 2.


ČO POTREBUJETE:

250 ml pohár suchého cícera
voda
soľ
olej
1 plochá lyžička rímskej rasce
2 väčšie červené cibule
1 veľká paradajka
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 sušená červená kašmírska chilli paprička (vcelku)
1 plochá lyžička koriandrových semien
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia

na záverečné tadka:
1 plochá lyžička černuchy (kalonji)


Cicerove kari 2.



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme do vody. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci do mäkka.

V hrnci zohrejeme trochu oleja - oheň zmiernime, pridáme rímsku rascu a koriandrové semienka; necháme ich rozvoňať.

Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme ju do mäkka. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú paradajku a restujeme všetko, kým sa paradajka nerozpadáva. Občas premiešame. Celú zmes necháme troška vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme za hrsť uvareného cícera, vývar z cícera, toľko, aby sa nám vymixovala pekná hustá omáčka. 

Vezmeme ten istý hrniec, v ktorom sme restovali cibuľu s korením a dáme znova na oheň. Pridáme pol lyžice ghee a necháme zohriať. Oheň zmiernime a pridáme černuchu, karí lístočky a sušenú chilli papričku. Všetko necháme rozvoňať a karí lístočky prasknúť. Potom pridáme vymixovanú omáčku a uvarený cícer. Ak by bola omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť ešte s vývarom z cícera (ak už vývar nemáte, použite vriacu vodu). Karí osolíme, pridáme kašmírske chilli korenie, premiešame a zakryté na miernom ohni 5-8 minút povaríme.


Podávame s dusenou ryžou.


Ďaľší recept na Cícerové karí nájdete TU.

Pečené baby zemiačky a cvikľa / Baked baby potatoes and beetroot

Nový rok som dnes začala niečim ľahším na žalúdok, ale dobrým pre maškrtných a dostatočne farebným pre hladké oči. V poslednej dobe rada varím s cvikľou a baby zemiačkami. Nuž a ak k tomu pribudne aj cesnak, nemôže to byť zlé. Takto upečené zemiačky s cvikľou môžete jesť samotné ako ľahký obed, či večeru alebo ich môžete podávať ako prílohu. Taká malá pripomienka v zimných mesiacoch, že už čoskoro príde jar, slniečko, záhradky zakvitnú a tí, čo sa radi vŕtajú v zemi si zasa prídu na svoje 👩🏻‍🌾

Keď som bola malá zeleninu som z duše nenávidela.... človek sa naozaj vekom mení.



1




ČO POTREBUJETE:

(neuvediem množstvo surovín, varila som od oka)
baby zemiačky / baby potatoes
cvikľa / beetroot
cesnak / garlic
soľ / salt
petržlenová vňať (ja som použila sušenú) / parsley leaves
mleté čierne korenie / ground black pepper
olivový olej / olive oil
jarná cibuľka na posypanie / spring onion greens



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky kefkou dobre poumývame, nešúpeme. Cvikľu ošúpeme. Oboje nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme na polovičky nakrájané strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať a olivový olej. Všetko dobre premiešame. / Brush baby potatoes with brush under running water. Peel the beetroot. Both vegetables cut into smaller pieces and place them in the bowl. Add the chopped garlic, salt, black pepper, parsley leaves and olive oil. Mix well.

Zemiačky s cvikľou dáme na pripravený alobal, ktorým sme vystlali pekáčik. Môžete ich ešte trošku pokvapkať olivovým olejom a urobíme miešok z alobalu. / Place baby potatoes and beetroot on the baking tray with aluminium foil. Add drizzle of olive oil and wrap the aluminum foil.

2



Rúru vyhrejeme na 200st. a pečieme 70 minút. / Preheat the oven 200 degrees and bake vegetables for 70 minutes.

Hotové jedlo na tanieri posypeme nasekanou vňaťou jarnej cibuľky. / Serve it hot sprinkled with chopped spring onion greens.




Posledné dni u nás boli pochmúrne, upršané a pomerne chladné, ale dnes k večeru sa ukázalo kúsok modrej oblohy, tak sa budem tešiť na zajtrajšok a veľké pranie 🌞


3