pondelok 26. marca 2012

Paradajkový sosík (na pizzu alebo cestoviny) / Tomato sauce for pizza or pasta

Pred pár dňami som šoféra, ktorý vozí dcérku do školy poprosila, aby mi priniesol z trhu pol kila paradajok a dve kilá zemiakov. Tomato a potato mu asi znelo rovnako a tak mi priniesol pol kila zemiakov a dve kilá paradajok 😀 Dnes som si všimla, že už dve príliš zmäkli, tak som pár kúskov vzala a urobila troška sosíku na pizzu alebo na cestoviny. Sosík môžete použiť ihneď, alebo ho uskladniť v chladničke maximálne 3-4 dni. Alebo si ho môžete urobiť viac a zamraziť v dobre uzavretých dózičkách.



22IMG_6640



ČO POTREBUJETE:

5ks stredne veľkých paradajok
voda
3 lyžice olivového oleja
3 veľké strúčiky cesnaku
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie


22IMG_6636



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky na jednom konci narežeme do X. V hrnci dáme zovrieť vodu, paradajky do nej vložíme a chvíľku povaríme (blanšírujeme), vyberieme a vložíme do studenej vody. Ošúpeme ich.

22IMG_6627

22IMG_6629


Ošúpané paradajky pokrájame nadrobno. Do hrnca dáme olej, pridáme nakrájané paradajky a nadrobno nakrájaný cesnak. Privedieme k varu, oheň celkom zmiernime a necháme variť (odokryté). Občas premiešame.

22IMG_6630


Po 15 minútach skontrolujeme, paradajky si pustia dosť šťavy. Aby boli lepšie roztlačené, môžeme im pomôcť a necháme ich na miernom ohni variť ďalších 15 minút. Občas premiešame.

22IMG_6632


Keď je voda zredukovaná po 30 minútach, hrniec odstavíme z ohňa, sosík ochutíme soľou a mletým čiernym korením, premiešame a ak budeme uchovávať v mrazničke, nalejeme ho do dózičky a necháme dobre vychládnuť. Potom dózičku dobre uzavrieme a vložíme do mrazničky.


Sosík pri použití môžete dochutiť napríklad čerstvou bazalkou, oreganom alebo hocičím, čo máte radi.


22IMG_6639

nedeľa 25. marca 2012

Vestigia - skolske predstavenie (marec 2012)

Pred tyzdnom sme dostali pozvanku z dcerkinej skoly, ze sa bude konat nejaky program a rodicia su srdece vitani. V pozvanke stalo, ze pojde o "studentsky food festival", tak som sa potesila dvojnasobne. Vcera rano dcerka odisla do skoly, kde prebiehali este skusky programu, domov prisla na obed a o 15.00 som s nou isla zasa do skoly, kde mali dve hodinky pred zacatim programu na pripravu, oblecenie kostymov... Kedze som mala este 2 hodiny cas, urobila som si nakup potravin a o 18.00 som bola naspat prave vcas pred zacatim predsatavenia. Este robili posledne upravy podia, ja som si nasla miesto a cakala som....

1


Pomalicky zacali prichadzat dalsi rodicia a prislusnici rodiny a program sa zacal nastupom najmensich :)

2


Nasledovali dalsie tanceky najmensich, ktore zacali "medvedici" :)

4


Dalsie tanceky...

3


5


9



Nasledovali tance venovane nabozenskej a regionalnej tematike...

6


7


8


10


11


12


13


14


18


19


20


A tu tancuje aj nasa Salonka :)

15


Na boku podia postaval aj konik a dve tavy. Predstavenie sice nemalo nic spolocne s jedlom, ale velmi sa mi pacilo. Decka boli sikovne a uzivali si to. Zato rodicia deti sa chovali chaoticky a rusili sa navzajom. Neobsedeli ani 10 minut, stale chodili hore dole, postavali, takze ludia cez nich nevideli na podium, riaditelka ich musela niekolkokrat napominat, co nebolo prilis ucinne....

Predstavenie sa skoncilo az po 21.00 kedy riaditelka oznamila, aby sme sa presunuli k veceri. Vsetci rodicia sa hufom nahrnuli k miestu, kde sa malo podavat jedlo. Ale kedze manzel a mladsia dcerka s nami neboli a cakanie na jedlo som videla na dlho, pobrali sme sa domov, kde nas cakal domaci Kuraci perkelt.

Natocila som aj niekolko videi a ak sa mi podari zmensit ich, urcite ich este pridam :)

Videa sa mi nedari natiahnut na blog do prispevku, tak budem zdielat niektore na stene fejsbukovej stranky Recepty z Indie.

pondelok 19. marca 2012

Malai kofta karí / Malai kofta

Dnes som sa konečne odhodlala na tento recept. Odrádzal ma tým, že sa mi zdal zložitý na prípravu. Opak bol pravdou. Potrebuje len malé predprípravy a potom už to ide dokopy takou rýchlosťou, že sa už neviete dočkať obeda 😋 Recept mám od šéfkuchára (Umang Datta), ktorý sa podelil aj o recept na pravé Makhani. Ráno som ho ešte stihla na "fejsbuku" skonzultovať ohľadom pár detailov a potom som sa pustila do varenia...


Malai kofta curry



ČO POTREBUJETE:

na kofty:
200g paneeru
1 stredne veľký zemiak; uvarený v šupke
1 lyžica kukuričného škrobu (nemusí byť)
soľ
sušené marhule (namočiť aspoň na 1 hodinu do vody)
(ako náplň miesto marhulí sa môžu použiť aj hrozienka)
kešu orechy
kukuričný škrob na obaľovanie
olej na vyprážanie

na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
olej
50g kešu orechov (vopred 10 minút povariť vo vode)
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
soľ
2 plné lyžice sladkej smotany
niekoľko blizien šafránu
voda podľa potreby na upravenie hustoty omáčky


Malai kofta curry



AKO POSTUPOVAŤ:


Aloo Paneer kofta



kofty:

Sušené marhule si na hodinku namočíme vo vode. Potom konček odkrojíme a nožíkom urobíme kapsičku. Do každej vložíme kešu orech a odložíme si ich bokom až do ďalšieho použitia v recepte.

1


Paneer vidličkou v miske rozdrvíme na drobnučko. Pridáme soľ, mletý kardamóm, kukuričný škrob (robila som kofty už aj bez škrobu a nerozpadli sa, takže ho môžete aj vynechať)... 

Malai kofta curry


.... zemiak uvarený v šupke, ošúpaný a nastrúhaný najemno. Vareškou (alebo rukou) sformujeme cesto. 

Malai kofta curry


Cesto rozdelíme na rovnaké časti. Do dlane si urobíme z jednej časti hrubšiu placku, vložíme marhuľu s orechom a tú cestom obalíme. Vytvarujeme guľôčku. Postupne si takto urobíme všetky kofty. Potom ich obalíme v kukuričnej múčke (maizene). 

Malai kofta curry

Malai kofta curry


Vo kadhai rozpálime olej (kofty musia byť napoly ponorené pri vyprážaní. Olej musí byť poriadne horúci, keď vložíme kofty, aby sa varili v ňom. Keď je olej horúci, vložíme opatrne kofty a nemiešame, aby sme ich neporušili a nerozpadli sa. Necháme ich chvíľku smažiť a olej cez ne pomocou lyžice prelievame. Po chvíľke ich obrátime. Keď sa ich povrch zatiahne, môžete ich preguľovať v oleji, až kým nie sú vypražené do hneda. Vypražené kofty vyberieme a uložíme na savé kuchynské papierové obrúsky. Odložíme si ich bokom, kym si pripravíme omáčku. 

Malai kofta curry




omáčka:

V kadhai zohrejeme olej, pridáme cibuľu pokrájanú na polkolieska a popražíme na miernom ohni, kým nie je priesvitná. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme. Premiešavame. Pridáme garam masala, kašmírske chilli korenie, soľ a senovku grécku, minútku premiešavame. 

Malai kofta curry


Potom pridáme nakrájané paradajky a restujeme domäkka. Pridáme kešu orechy, ktoré sme si predvarili a ešte 2 minútky restujeme. Zmes odložíme z ohňa a necháme troška vychládnuť. 

Malai kofta curry


Pripravenú zmes vymixujeme s asi 200ml vody na hustú omáčku, ktorú vrátime do kadhai a privedieme k varu. Ohen zmiernime (bude to pekne bublať a prskať... ako hovorím ja "papulovať" 😛 

♡ ♡ ♡

Pridáme sladkú smotanu a premiešame. Teraz by som mala pridať niekoľko blizien šafránu, ale nemala som. Ak máte, pridajte ich teraz. 

Malai kofta curry


Ak treba omáčku trošku zriediť, pridajte po troškách vriacu vodu a premiešajte. Omáčka však musí byť hustá. 

♡ ♡ ♡

Nakoniec vložíme kofty, zľahka premiešame, odstavíme z ohňa a na 10 minút prikryjeme a necháme odležať. 



Malai kofta curry



Malai Kofta mám najradšej s Naanom, ale môžete si urobiť aj Puri, Chapati alebo Paratha. Keď Malai Kofta karí servírujete, môžete ho ešte posypať troškou nadrobeného paneeru alebo v reštauráciách používajú aj nastrúhaný syr. 


Kofty sa po vypražení môžu aj zmraziť a keď ich budete potrebovať, vybrať z mrazničky, nechať povoliť a zohriať v rúre. Také zohriate potom vložiť do čerstvo urobenej omáčky.

Aloo Paneer kofta

Paneer zemiakové vyprážané guľky, ktoré sa hodia do krémovej smotanovej omáčky alebo aj do indickej žemle Pav s chutney a zeleninovou oblohou ako veg burger.


Aloo Paneer kofta


ČO POTREBUJETE (asi na 9ks):

200g paneeru
1 stredne veľký zemiak; uvarený v šupke
mletý zelený kardamóm 
1 lyžica kukuričného škrobu (nemusí byť)
soľ
sušené marhule; namočiť aspoň na 1 hodinu do vody
(ako náplň miesto marhulí sa môžu použiť aj hrozienka)
kešu orechy
kukuričný škrob na obaľovanie 
olej na vyprážanie


Malai kofta curry




AKO POSTUPOVAŤ:


Sušené marhule si na hodinku namočíme vo vode. Potom konček odkrojíme a nožíkom urobíme kapsičku. Do každej vložíme kešu orech a odložíme si ich bokom až do ďalšieho pouzitia v recepte.

1


Paneer vidličkou v miske rozdrvíme na drobnučko. Pridáme soľ, mletý kardamóm, kukuričný škrob (robila som kofty už aj bez škrobu a nerozpadli sa, takže ho môžete aj vynechať)...

Malai kofta curry


.... zemiak uvarený v šupke, ošúpaný a nastrúhaný najemno. Vareškou (alebo rukou) sformujeme cesto.

Malai kofta curry


Cesto rozdelíme na rovnaké časti. Do dlane si urobíme z jednej časti hrubšiu placku, vložíme marhuľu s orechom a tú cestom obalíme. Vytvarujeme guľôčku. Postupne si takto urobíme všetky kofty. Potom ich obalíme v kukuričnej múčke/škrobe (maizene).

Malai kofta curry

Malai kofta curry


Vo woku rozpálime olej (kofty musia byť napoly ponorené pri vyprážaní. Olej musí byť poriadne horúci, keď vložíme kofty, aby sa varili v ňom. Keď je olej horúci, vložíme opatrne kofty a nemiešame, aby sme ich neporušili a nerozpadli sa. Necháme ich chvíľku pražiť a olej cez ne pomocou lyžice prelievame. Po chvíľke ich obrátime. Keď sa ich povrch zatiahne, možeme ich preguľovať v oleji, až kým nie sú vypražené do hneda. Vypražené kofty vyberieme a uložíme na savé kuchynské papierové obrúsky.  

Malai kofta curry


Môžeme ďalej servírovať buď v omáčke alebo v Pav.



Kofty sa po vypražení môžu aj zmraziť a keď ich budete potrebovať, vybrať z mrazničky, nechať povoliť a zohriať v rúre. Také zohriate potom vložiť do čerstvo urobenej omáčky.

Karí z Lobie

Kari z lobie 2.




ČO POTREBUJETE:

200ml suchých fazuliek Lobie (fazuľka s čiernym očkom)
olej
1 lyžička koriandrových semien
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1/3 lyžičky semienok ajwain
10ks semien senovky gréckej (fenugreek)
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 sušená červená chilli paprička 
2 veľké červené cibule
1 veľká paradajka
soľ
voda podľa potreby


Kari z lobie 2.



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľky Lobie si na noc namočíme do vody. Ráno vodu vymeníme a uvaríme fazuľky v tlakovom hrnci domäkka.

Kari z lobie 2.


V hrnci zohrejeme olej a oheň zmiernime; pridáme koriandrové semená, ajwain, rímsku rascu a semená senovky gréckej. Necháme rozvinúť ich vôňu. Pridáme kurkumu a chilli papričku, minútku popražíme.

Kari z lobie 2.


Pridáme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka. Pridáme paradajku a opekáme, kým nezmäkne. Zmes necháme troška vychládnuť.

Kari z lobie 2.


Cibuľovo-paradajkovú zmes rozmixujeme s trochou vody a vrátime do hrnca. Prilejeme trocha vody a privedieme k varu. Pridáme uvarenú lobiu, premiešame, osolíme a 5 minút povaríme. Výsledné karí má hustejšiu konzistenciu, nie je to polievka.

Kari z lobie 2.


Podávame s dusenou ryžou.