Moja staršia švagriná pochádza z kasty "saraswat brahmínov". Táto kasta má svoje typické jedlá a spôsoby varenia, ktoré považujú za saraswat cuisine. Práve vďaka nej a jej kuchárskemu umeniu som sa začala kedysi zbližovať s indickou kuchyňou. Jej jedlá boli prvé, ktoré mi zachutili, aj vďaka čerstvému kokosu, ktorý sa do nich často pridáva. Teda kokos mi bol predstavený ako surovina, ktorá nepatrí len do koláčov. A chuť jedál má naozaj milo prekvapila. O tom ako na kokos som písala v tomto článku.
streda 26. decembra 2012
utorok 25. decembra 2012
Karfiolová korma
ČO POTREBUJETE:
1 menší karfiol
voda
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica strúhaného čerstvého kokosu
1 lyžička bieleho maku
6ks kešu orechov
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
2 lyžice ghí
2 sušené červené čili papričky
2 klinčeky
kúsok škorice
2 zelené kardamómy
1 lyžička mletého koriandru
4 stredné veľké paradajky
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Karfiol rozrobíme na ružičky a dáme do hrnca s vodou a kurkumou. Uvaríme ho do polomäkka. Asi 8-10 minút. Scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Kokos, kešu orechy, biely mak a cesnakovo-zázvorovú pastu vymixujeme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hrnci zohrejeme ghí, pridáme klinčeky, škoricu, kardamóm a necháme rozvoňať. Potom pridáme čili papričky a necháme troška zhnednúť.
Potom pridáme kokosovo-koreninovú zmes, ktorú sme si prichystali skôr a mletý koriander. Premiešame.
Ďalej hneď pridáme nakrájané paradajky a predvarený karfiol. Na miernom ohni pod pokrievkou dusíme asi 5 minút.
Potom pridáme soľ a čili korenie...
.... jogurt, premiešame a prejdeme varom. Povaríme asi 3 minútky na miernom ohni.
Do hotového jedla pridáme koriandrovú vňať, hrniec odložíme z ohňa, všetko premiešame a necháme pod pokrievkou odležať asi 10 minút.
Podávame s plackami alebo dusenou ryžou.
Rovnako môžete postupovať aj pri príprave zemiakovej kormy.
Pečené stehná v medovo - sójovej marináde / Baked chicken legs marinated with honey and soy sauce
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná
na marinádu:
4 lyžice medu
3 lyžice tmavej sójovej omáčky
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
10 strúčikov cesnaku
olej na potretie pekáča
soľ (netreba)
soľ (netreba)
(nepoužila som soľ, sójová omáčka bola dostatočne slaná)
AKO POSTUPOVAŤ:
Stehná umyjeme a urobíme z každej strany jeden zárez. V miske zmiešame prísady na marinádu. Strúčiky cesnaku len rozpučíme čepeľou noža a vhodíme do marinády. Stehná v marináde dobre ponoríme, misku zakryjeme a odložíme na celú noc do chladničky.
🍗 🍗 🍗
Druhý deň pekáč vystelieme alobalom, ktorý potrieme troškou oleja. Stehná a kĺby naň poukladáme a zvyšnú marinádu si dáme do hrnčeka, kde ju minútku prejdeme varom. Rúru vyhrejeme na 180-190st. Stehná pečieme odokryté 45 minút a počas pečenia ich asi 3-4 krát potrieme prevretou marinádou (ja som ju všetku spotrebovala).
Ako prílohu sme mali zemiakové pyré.
štvrtok 20. decembra 2012
Zázvorový odvar na boľavé hrdlo, ako prevencia proti nachladnutiu a aj na dobré trávenie
Nejde o lekársku radu odborníka, je to len taká domáca "medecínka".
ČO POTREBUJETE:
4 poháre vody (1 pohár = 200ml)
asi 5cm kúsok čerstvého zázvoru
AKO POSTUPOVAŤ:
Zázvor očistíme a nakrájame na tenké plátky. Vodu privedieme k varu. Keď sa začne variť, zázvor do nej vložíme, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a odvar necháme variť asi 15 minút.
Potom odvar scedíme a môžeme piť. Neodporúča sa pri liečbe ničím sladiť. Ak to pijete len ako nápoj-preventívku, môžete ako sladidlo použiť med a dochutiť čerstvou citrónovou šťavou. (Med a citrón nepridávame do celkom horúceho nápoja.)
pondelok 17. decembra 2012
Brokolicové Kootu / Broccoli kootu
Kootu je tamilský výraz. Znamená to zelenina varená so strukovinou. Ide o tzv. "suché" karí, ktoré je typické pre tamilskú kuchyňu a podáva sa s dusenou ryžou a omáčkovitým karí.
ČO POTREBUJETE:
1 brokolica
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
2 stredné veľké červené cibule
50ml moong dal
100+100ml vody
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
AKO POSTUPOVAŤ:
Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky. Z ružičiek odrežeme stonky a použijeme len ružičky. (Stonky môžete odložiť a pridať napríklad, keď budete dusiť zemiaky.)
V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienko a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky a oheň zmiernime. Lístky necháme vypraskať.
Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je priesvitná.
Ďalej pridáme moong dal (nemáčame ho) a zalejeme 100ml vody. Na miernom ohni varíme zakryté asi 10-15 minút.
Potom pridáme brokolicu, soľ....
... kurkumu, čili korenie a ďalších 100ml vody. Premiešame a povaríme 5 minút. Tekutinu necháme vyvariť.
nedeľa 16. decembra 2012
Rožky / Breakfast rolls
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
500g múky
150ml vlažného mlieka
150ml vlažnej vody
50ml oleja
1 plocha lyžica sušeného droždia
2 lyžice sušeného mlieka
2 lyžice sušeného mlieka
1/2 lyžice soli
1/2 lyžičky kryštálového cukru
AKO POSTUPOVAŤ:
Zo surovín spracujeme elastické cesto a necháme ho asi hodinu kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na rovnako veľké kusy. Urobíme z nich guľky, ktoré necháme 15 minút kysnúť. Potom každú guľku rozvaľkáme do trojuholníkového tvaru a zrolujeme do tvaru rožka tak, že začneme od širšej strany a keď sa rolovanim blížime k úzkej strane, tak špic ešte potiahneme a dorolujeme. Môžeme ich nechať také podlhovasté alebo ich troška ohnúť do tvaru mesiačika.
Rúru si vyhrejeme na 220st.
Rožky uložíme na plech (použijeme papier na pečenie alebo podložku na pečenie), potrieme ich vajíčkom rozšľahaným s troškou vody a pečieme ich asi 15 minút, dohneda.
sobota 15. decembra 2012
Bisi Bele Bath
Je to jedlo pochádzajúce z indického štátu Karnataka. Je tiež známe pod názvom Sambar rice alebo Bisi bele huliyana. V doslovnom preklade to znamená "horúca strukovinová ryža".
ČO POTREBUJETE (pre 4-5 člennú rodinu):
300ml dlhozrnnej ryže (pulao rice alebo basmati)
150ml Toor dal
2l vody
2l vody
50ml zeleného hrachu
100ml na malé kúsky nakrájaného karfiolu
2 stredné veľké paradajky
1 lyžička tamarindovej pasty + 50ml vody
štipka asafoetida
1 lyžička mletého kašmírskeho čili korenia
1 lyžička mletej kurkumy
soľ
10ks karí lístkov
na huliyana masala:
50ml Channa dal
2 lyžice urad dal
5ks toboliek zeleného kardamónu
5 klinčekov
škorica veľká ako 2 články prsta
1 lyžička semien senovky gréckej (fenugreek)
1 lyžička rímskej rasce
na Tadka:
olej (použila som ryžový)
olej (použila som ryžový)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
3 sušené červené čili papričky
na posypanie:
opražené kešu orechy (nemusia byť)
AKO POSTUPOVAŤ:
Najprv si pripravíme "huliyana masala". Všetky koreniny spolu alebo každé zvlášť opečieme na suchej panvici asi minútu, aby uvoľnili vôňu. Necháme ich vychladnúť a pomelieme na prášok. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Ryžu a toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme na 30 minút vo vode. Potom scedíme.
Tamarindovú pastu rozpustíme v 50ml vody.
Do hrnca dáme toor dal a zalejeme ho 2 litrami vody. Vodu privedieme do varu a toor dal uvaríme do polomäkka. Asi 10 minút. Varíme ho na stredne silnom až silnom ohni, odokrytý.
Potom pridáme karfiol...
... hrach...
... a ryžu a varíme na silnom ohni ďalších 10 minút. Občas premiešame.
Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, tamarindovú vodu, asafoetida...
.... mleté čili korenie, kurkumu a soľ. Premiešame.
Ďalej hneď pridáme "huliyana masala", dobre premiešame a varíme, kým jedlo nedostane krémovú konzistenciu (asi ako talianske rizoto).
Potom pridáme karí listy a znova chvíľu varíme.
Medzitým si v menšom hrnci zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a sušené čili papričky a popražíme, aby uvoľnili vôňu.
Toto vylejeme do ryže a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou. Jedlo na tanieroch posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou (a opraženými kešu orechami) a môžeme podávať s Papadmi.
♡ ♡ ♡
štvrtok 13. decembra 2012
Tamatar Chaaman
Alebo panír v kyselkavej paradajkovej omáčke.
ČO POTREBUJETE:
3 lyžice oleja alebo ghí (je to omáčka s olejovým základom, preto viac oleja)
400g paníru
štipka asafoetida
5 klinčekov
3 tobolky zeleného kardamónu
škorica veľká asi ako 2 články prsta
6ks stredne veľkých paradajok (525g); rozmixované na pyré
1 plochá lyžička sušeného zázvoru
1 a 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička garam masala
soľ
koriandrová vňať; čerstvá
150ml horúcej vody
na zomletie:
2 lyžičky feniklových semien
1 a 1/2 lyžičky koriandrových semien
1 lyžička rímskej rasce
AKO POSTUPOVAŤ:
Paradajky rozmixujeme na pyré a odložíme do ďalšieho použitia. Panír na troche oleja opražíme na silnom ohni dohnedkava a odložíme bokom do ďalšieho použitia.
V hlbšej panvici (woku), zohrejeme olej alebo ghí. Pridáme asafoetida, škoricu, kardamón a klinčeky a minútku popražíme, aby zavoňali. Pridáme paradajkové pyré a na stredne silnom ohni varíme asi 5 minút alebo dlhšie, záleží koľko vody paradajky v sebe mali.
Wok zakryjeme, pretože to bude prskať a "papuľovať" na všetky strany, asi takto.
Omáčka vám musí zhustnúť ako je na videu vyššie. Potom pridáme vodu, korenie, ktoré sme si pomleli, sušený zázvor, kašmírske čili korenie, soľ a panír. Zľahka premiešame, privedieme k varu, oheň zasa zmiernime a zakryté povaríme ďalších asi 5 minút.
Poprášime s garam masala a prejdeme varom. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)