pondelok 25. marca 2013

Kande Pohe / Rice flakes with onion / Ryžové vločky s cibuľou

Kande Pohe sú typické raňajky indického štátu Maharashtra. Bežne sa podávajú v rodine môjho manžela. Dobre zasýtia, sú ľahko stráviteľné a dodajú telu energiu hneď z rána (vhodné pre deti). 

Ryžové vločky sa dajú kúpiť v rôznych hrúbkach, od toho potom závisí doba ich namočenia. Tenké vločky stačí len prepláchnuť. Názov jedla v doslovnom preklade znamená "cibuľa a ryžové vločky".





ČO POTREBUJETE (na 2 porcie):

100g ryžových vločiek (použila som hrúbku 3S thick Pohe/Poha)
voda na ich prepláchnutie

olej (arašídový alebo slnečnicový)
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
2 stredne veľké červená cibule
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
soľ
čerstvá koriandrova vňať
čerstvý strúhaný kokos
šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

Ryžové vločky aspoň 2-3krát prepláchneme. Necháme ich chvíľočku namočené. Potom vodu scedíme (trocha ich stlačíme, akoby vyžmýkame, ale rukou pretrasieme, aby nezostali v hrči). Vločky necháme v miske, prikryjeme ju a odložíme do ďalšieho použitia.

0

prepláchnuté pohe


V kadhai alebo v hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienka, rímsku rascu a asafoetida, necháme ich prasknúť a rozvoňať.



Pridáme nakrájanú cibuľu (buď na pásiky alebo nadrobnučko), soľ a restujeme na miernom ohni dohnedkava.



Potom pridáme nakrájanú čili papričku a karí lístky, premiešame. Hneď pridáme mletú kurkumu a premiešame. Necháme restovať ďalšie 2 minúty.



Potom pridáme ryžové vločky a premiešame. Panvicu prikryjeme a fliačky na miernom ohni necháme asi 2 minúty. Znova premiešame, len ich tak prehadzujeme. Pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a fliačky necháme pod pokrievkou odpočinúť asi 5 minút.



Servírujeme na tanier, kde ich posypeme troškou čerstvého koriandru, troškou čerstvého strúhaného kokosu, pokvapkáme citrónom a ak chceme pridáme na oleji opražené arašidy (ja som ich nepoužila).

Podávame čerstvé a teplé.




štvrtok 21. marca 2013

Pečená brokolica / Oven roasted broccoli


Pečená brokolica



ČO POTREBUJETE:

2 menšie brokolice
soľ podľa chuti
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 plná lyžička Tandoori masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olivový olej
8-10 strúčikov cesnaku (záleží na ich veľkosti)


Pečená brokolica



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu umyjeme pod tečúcou vodou a vysušíme. Rozrobíme na ružičky. Hlúby odložíme a môžeme použiť do nejakého zeleninového subzi alebo do nátierky.

Pečená brokolica


Brokolicové ružičky dáme do misky, osolíme, pridáme všetky koreniny a polejeme asi 2 lyžicami oleja. Dobre premiešame. 

1pecena brokolica 005


Pekáč vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom a brokolicu naň uložíme v jednej vrstve. Posypeme nakrájaným cesnakom.

Pečená brokolica


Rúru predohrejeme na 180st. a brokolicu v nej pečieme asi 20 minút. 


Takto upečenou brokolicou sme si naplnili Čapati, pokvapkali domácim Dahi, zrolovali a mali ako ľahkú večeru. 

Môžeme ju použiť aj ako náplň do sendvičov, chlieb naplnení brokolicou a syrom opečieme na panvici na masle z oboch strán do zlatista. 

A môžeme ju použiť aj ako prílohu.


Pečená brokolica

piatok 15. marca 2013

Cícerovo - mrkvová nátierka / Chickpeas and carrot spread

(Menej jogurtu.)


ČO POTREBUJETE:

hrnček uvareného cíceru
1 väčšia mrkva
2 lyžice bieleho odtečeného jogurtu (grécky hustý jogurt)
soľ
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
mleté čierne korenie 


IMG_7866
(Viac jogurtu.)


AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme, ráno prepláchneme a dáme uvariť do mäkka. Použila som tlakový hrniec, v ktorom to trvá asi 20 minút od natlakovania. Uvarený cícer scedíme a odložíme bokom vychladnúť. (Ja som použila cícer, ktorý som si uvarila na karí. Uvarila som si trocha viac a z neho odobrala, koľko som potrebovala.)

Mrkvu očistíme a uvaríme do mäkka, asi 15 minút. Vodu z mrkvy si odložíme.

Cícer a mrkvu rozmixujeme s asi 1 lyžicou vody z mrkvy a rímskou rascou. Dáme zmes do misky, pridáme soľ, mleté čierne korenie, jogurt a dobre vymiešame. 

Dáme na 1 hodinu do chladničky odležať a potom podávame s chlebom alebo s pečivom.

streda 13. marca 2013

Drzá ako opica

Určite poznáte výraz "drzá ako opica". Ten, kto ho vymyslel, vedel o čom hovorí. Nie nadarmo sa drzosť prirovnáva práve k opici.

V našom susedstve sa usadila opičia rodinka. Najprv som vídavala len 3 členov. Chodili až k nám na balkón, ale keďže tam odpadkový kôš nedávam, nič nenašli a chodiť prestali. Neskôr, cestou zo školy som zaregistrovala pri školskom oplotení až 8 členov skupiny. Niektoré opice sa odvážili priblížiť až k malému obchodíku, ktorý tu máme.


opice1
(pohľad z môjho bočného balkóna)


Raz, keď som šla zo školy so Sanabkou, zastavila som sa v obchodíku kúpiť múku a banány. A tie potvory asi hneď banány zacítili. Prebehli cez cestu a začali sa obšmietať, vyliezli na stromy a sledovali. Keď sme kráčali po cestičke z obchodu, jedna malá zlatá opička sa pustila pomaly za nami. Urobila som na ňu "hush". V tom momente zo stromu skočila veľká, nasr*** dena opica, vycerila na mňa zuby, vydala čudný zvuk a už aj išla skočiť (no dobre, možno preháňam, ale bola v pozícii "ešte krok a si o hlavu kratšia!"). Rýchlo som po nich hodila banán, zobrala Sanabku na ruky a utekala preč. Ešte, že som to mala domov blízko.

Nuž a dnes ráno pozerám na balkón, sedeli tam dve opice, v rukách držali moje kolíčky na prádlo a keď som sa pohla a zbadali ma, rýchlo vzali ešte pár kolíkov a zdrhali preč. Načo im budú kolíky?? Budú sa kúpať a potom sa niekde usušia ako psíček a mačička?



Z tohoto vyplýva ponaučenie: "Nehádžte opiciam banán, lebo vám prídu ukradnúť kolíky na prádlo."




opice2

Cvikľa s tymiánom / Beetroot with thyme

Cvikla s tymianom



ČO POTREBUJETE:

2ks stredné veľké cvikle
voda na ich uvarenie
olej olivový
1 väčšia červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie 
sušený tymián


Cvikla s tymianom



AKO POSTUPOVAŤ:

Cviklu umyjeme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania).  Uvarenú necháme vychladnúť. Ošúpeme ju a pokrájame na menšie kúsky.

V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme do hnedkava. 

1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 024


Potom pridáme nakrájanú cviklu, soľ, mleté čierne korenie a tymián a restujeme ďalšie 3 minúty. Občas premiešame. 

1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 037

sobota 9. marca 2013

Baklažánovo - cícerové karí / Eggplant and chickpeas curry

Tento rok som celkom zabudla na blogové narodeniny. Je to 3 roky, čo som sa rozhodla čmárať na sieť. A stále je to pre mňa rovnaká radosť. Nech sa Vám aj naďalej dobre číta.


1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 035



ČO POTREBUJETE:

vodu na jeho namočenie a uvarenie

1 menší baklažán
soľ
olej arašidový (môže byť aj slnečnicový, ale arašidový dá inú príchuť)
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička feniklových semien
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná na pásiky
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo oboje čerstvé a nastrúhané, 1/2 lyžičky z každého)

2 menšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky čili korenia 
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 a 1/2 lyžice mletých mandlí (pred tým, než ich meliem, opečiem ich na suchej panvičke)
troška mletého čierneho korenia


1baklazanovo cicerove kari a cvikla s tymianom 036



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno prepláchneme a uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka (asi 20 minút od natlakovania). Mäkký cícer odložíme bokom spolu s vodou, v ktorej sa varil. 

♡ ♡ ♡ 

Menší baklažán umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Tie dáme do misky a osolíme. Necháme "vypotiť" a opláchneme vodou. 

1


V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a feniklové semená. Popražíme na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia svoju vôňu. Pozor, aby neprihoreli. 

1a


Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do hnedkava. 

2


Cibuľovú zmes necháme troška vychladnúť, dáme do mixéra (alebo mažiara), pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a s trochou vody z cícera rozmixujeme na pastu. 

2a


V tom istom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a na miernom ohni restujeme do mäkka. 

3


Pridáme cibuľovú pastu a premiešame. 

3a


Ďalej pridáme kurkumu, čili korenie a mletý koriander. Premiešame. 

3b


Pridáme mleté mandle a premiešame. 

3c


Pridáme trocha vody z cícera a premiešame. 

3d


Ďalej hneď pridáme nakrájaný baklažán a soľ. Vody musí byť toľko, aby pokryla baklažán. Karí privedieme do varu, oheň zmiernime hrniec zakryjeme. Varíme do mäkka, asi 15 minút. 

4


Potom pridáme uvarený cícer... 

4a


... kokosové mlieko... 

4b


... mleté čierne korenie a 5 minút povaríme. 

4c


Podávame s dusenou ryžou a zeleninovou prílohou (my sme mali ako prílohu cviklu s tymiánom). 

piatok 8. marca 2013

Polievka z červenej šošovice s kokosovým mliekom 1. / Masoor dal soup with coconut milk 1.





ČO POTREBUJETE (na 2 - 3 porcie):

200ml červenej šošovice
asi 600ml vývaru
troška podravky (ak nepoužívame vývar)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia mrkva
soľ
1/4 - 1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky garam masala





AKO POSTUPOVAŤ:

Šošovicu prepláchneme a dáme do vývaru (ak nepoužívame vývar, dáme vodu a troška podravky do nej). Pridáme očistenú, nakrájanú mrkvu a kurkumu. Vývar privedieme k varu. Oheň zmiernime a varíme asi 15 minút.

1sosovicova polievka s kokosovym mliekom 005


Potom pridáme korenia a soľ a premiešame.

1sosovicova polievka s kokosovym mliekom 006


Ďalej pridáme kokosové mlieko a varíme na miernom ohni ďalších 5 minút.

1sosovicova polievka s kokosovym mliekom 007


Do hotovej polievky pridáme umytú, nasekanú koriandrovú vňať, už nevaríme.

utorok 5. marca 2013

Na školskom ihrisku

Asi pred dvomi mesiacmi som v škole (kde chodia naše deti) stretla starší americký pár. Myslela som, že sú to náhodní turisti a len prišli nakuknúť, zo zvedavosti. Neskôr som zistila, že prišli s nejakým novým americkým systémom výuky. Škola ho prijala, ale zatiaľ neviem v čom spočíva. Miesto výuky začali búrať časť školy, vykopávať všetku zeleň aj stromy, ktoré robili budove školy tieň a celé okolie aspoň trošku zútulňovali. Teraz už síce práce pred školou takmer dokončili, ale všetko je pod betónom. Urobili aj celkom dobré ihrisko pre deti, ale keďže začína už indické leto a stromy, ktoré tam boli sú už preč, slnko na ihrisko páli a čoskoro budú tyče na preliezačkách také horúce, že nebude možné dotknúť sa ich. Zatiaľ tým zmenám príliš nerozumiem, uvidíme čo bude po letných prázdninách. A uvidíme, či to nové ihrisko po letných prázdninách nebude zničené...


Zopár obrázkov z dnešného dňa, pri odchode zo školy. Nové detské ihrisko.


1ihrisko 001



1ihrisko 003




1ihrisko 005




1ihrisko 006
Malé klebetnice :) Nestačí im poobedie strávené každý deň spolu, kopec vecí si musia povedať ešte aj v škole. Hlavy stále vkope!



1ihrisko 008




1ihrisko 009
Hijóóó Banán!