utorok 30. apríla 2013

Krst knihy - Ako chutí masala

Včerajšok bol trocha napätý už od rána. Trocha som sa bála ako sa dcérky zavarujú s babičkou, keďže sú zvyknuté, že som stále s nimi. Ale babička je asi kúzelníčka :)

Keď som prišla do Panta Rhei mala som trému posadiť sa pred ľudí a rozprávať. Predsa len je to iné, ak sa môžem skryť za písmenká. Krst knihy však prebehol hladko, atmosféra bola príjemná, aj keď nervozita zo mňa celkom neopadla. Krst uvádzal Dado Nagy - odborník na literatúru. Vždy keď sa na mňa otočil a videla som jeho pokojný úsmev, tak som si povedala - kľud, je to dobré! Krstným otcom knihy bol Jarko Žídek, ktorého určite všetci poznáte. Veľmi si cením, že prišiel a spríjemnil nám všetkým podvečer.

Prišli ľudia, ktorých som poznala len z profilových fotiek z facebooku, čo ma veľmi potešilo. Chcem sa poďakovať každému, kto si našiel čas a zastavil sa. Chcem poďakovať Lucii Hlubenovej z vydavateľstva Albatrosmedia na Slovensku a zároveň všetkým z vydavateľstva. Rovnako ďakujem nakladateľstvu Motto, pani Romane Pridalovej a všetkým z tohto nakladateľstva. Ďakujem aj Panta Rhei za priestor a príjemné prostredie a taktiež reštaurácii Ganesh Utsav za občerstvenie. Ďakujem Dadovi a Jarkovi, bolo mi cťou usadiť sa medzi nich :) 

A najviac ďakujem všetkým čitateľom blogu a milovníkom Indie a indickej kuchyne, bez vás by sa nič z tohto nestalo.

IMG_0215
 

IMG_9223


IMG_0219


IMG_9230


IMG_9232


IMG_9235


IMG_9239


IMG_0224




.... a fotografie od: B. Moric - zo stranky na FB, albatrosmedia.sk

20130429_Masala001


943779_562468443773302_1199072707_n


936755_562468503773296_1740200776_n (1)


68584_562468590439954_1673807047_n


262384_562468463773300_1730081400_n


11764_562468703773276_1901047509_n


68587_562468697106610_344381715_n


248017_562468813773265_132763221_n


524776_562468673773279_1238629650_n


941817_562468647106615_1828997496_n


20130429_Masala019


20130429_Masala027


20130429_Masala041


20130429_Masala044


20130429_Masala046


20130429_Masala056


20130429_Masala081



164243_562469170439896_1466702695_n


400702_562469027106577_884468611_n


575552_562469013773245_1174092177_n


941143_562468960439917_2077155308_n


577667_562469093773237_1152755348_n


20130429_Masala086


nedeľa 21. apríla 2013

Prázdniny

Začali sa školské prázdniny v Indii a zároveň prišli aj horúce dni. Tento rok im ale utečieme a pôjdeme zhlboka dýchať slovenský čerstvý vzduch, aby sa nám roztiahli hrudné košíčky. Na blogu bude ticho a nebudú pribúdať nové recepty až do júna. 

Užívajte si jar, kvitnúce stromy a teplé slnečné lúče....

A nás čaká toto..... <3



6234613007_91f79bcd32_z


6243527440_6c87e399f3_z


6266004031_6c4f7be20b_z


6225814243_df72642e53_z






pondelok 1. apríla 2013

Mungo na cibuli / Green moong dal with onion





ČO POTREBUJETE:

150ml hrnček suchých mungo fazuliek
voda na ich uvarenie

olej alebo ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
niekoľko karí lístkov
2 väčšie červené cibule

2 väčšie paradajky
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru

soľ
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo na hodinu namočíme vo vode. Potom vodu vymeníme a mungo varíme domäkka, asi 20min. Nič sa nestane, ak sa nám trocha rozvarí. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hlbšej panvici (kadhai) rozpálime olej. Pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme karí lístky, ktoré prasknú ihneď. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme domäkka.



Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, kurkumu, čili korenie, mletý koriander, kadhai prikryjeme a paradajky dusíme asi 15 minút na miernom ohni do mäkka. 



Pridáme uvarené mungo fazuľky, soľ, premiešame a ak je v panvici prebytočná tekutina, necháme ju na silnom ohni zredukovať. 



Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prehrejeme a odstavíme z ohňa.



štvrtok 28. marca 2013

Karfiolové karí s kokosom




ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol

na pastu:
olej alebo ghee
2 stredne veľké červené cibule
1 väčšia hrsť čerstvého nastrúhaného kokosu
1 lyžička koriandrových semien
2 sušené červené čili papričky
1 lyžička bieleho maku
trocha vody

ďalej:
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
soľ
1/2 lyžičky mletého kašmírske čili korenia
voda podľa potreby





AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme koriandrové semená a necháme rozvoňať.
Potom pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme domäkka. 
Pridáme čerstvý strúhaný kokos. Na miernom ohni to všetko opečieme do hnedkava a odložíme bokom, aby zmes trocha vychladla.



Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme chilli papričky (ktoré sme vopred namočili na pol hodiny vo vode), biely mak a rozmixujeme s trochou vody na pastu.



V tej istej panvici, ktorú sme použili na opraženie kokosu zohrejeme zasa trocha oleja. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Pridáme na malé kúsky rozrobený a prepláchnutý karfiol. Opečieme do hnedkava. Potom pridáme kokosovú pastu a vodu podľa potreby, aby vznikla "omáčka" - karí. Pridáme kurkumu, garam masala, kašmírske chilli a premiešame. Dochutíme soľou a znova premiešame. Karí varíme na miernom ohni poloprikryté asi 10-15 minút, kým karfiol nezmäkne. 



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.




Hotové karí podávame s dusenou ryžou alebo s plackami ako napr. Kulcha alebo Naan.




streda 27. marca 2013

Vestigia - školské predstavenie (marec 2013)

Tak ako aj minulý rok, aj tento rok sa konalo školské predstavenie na záver roka. Deti predviedli tance, aj zaspievali, zabavili sa a zožali veľký potlesk. Predstavenie sa nieslo v rovnakom duchu ako minulý rok. Tance ukázali kultúru rôznych štátov Indie a zároveň predstavili rôzne náboženstva.


Tu je aspoň malá ukážka v obrázkoch a niekoľko videí.


1
pred odchodom do školy, sa deti museli posilniť :)


Myslím, že obrázky školy, kam chodia deti som ešte nedávala na blog. Tak ukážka indickej školy pre deti zo strednej vrtvy.

3
recepcia


4
tu rodičia čakajú deti, pretože do areálu školy nikoho nevpustia počas vyučovania; veľké okno slúži na preberania obedárov od rodičov


5
areál školy


6



Po úpravách areálu sa s hodinovým meškaním konečne začal program. Začiatok programu zahájili najmenší. Dostali absolventské "vysvedčenia" :)

1vestigia 2013 010





1vestigia 2013 012


1vestigia 2013 015
nás mladší miláčik






Potom nasledoval program... tance, spev....

1vestigia 2013 021
tu tancuje naša Salonka






1vestigia 2013 030


1vestigia 2013 031






1vestigia 2013 035






1vestigia 2013 040


1vestigia 2013 046






1vestigia 2013 049






1vestigia 2013 060
Sanabka bola za kravičku.







1vestigia 2013 062
areál školy počas vystúpení


Na záver sa podávala večera, ale my sme odišli trocha skôr, lebo doma nás čakala naša štvornohá láska.


Ďalší školský rok za nami a prázdniny pred nami...