pondelok 8. júla 2013

Punugulu / Punukulu

Dnes sme sa zobudili do šedivého, monzúnového rána. Je vlhko, teplo a vyzerá, že každú chvíľku začne tíško pršať. Ako som už spomínala raz, keď prší, v Indii sa smaží. Väčšinou Cibuľové Bhaji, ale na juhu je to aj obľúbené Punugulu/Punukulu.



22urid dal vada 015




ČO POTREBUJETE (asi na 15 malých kúskov):

150ml suchého Urad dalu/Urid dalu
(ja pouzivam len urid dal, ale moze sa namocit aj 75ml ryze a rozmixovat potom, tak ako sa postupuje pri ceste na Dosa placky)
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sody bikarbony
rímska rasca

ďalej môžete použiť do cestíčka:
nadrobno nakrájanú zelenú čili papričku
nadrobno nakrájanú červenú cibuľu



22urid dal vada 010



AKO POSTUPOVAŤ:

Urad dal si namočíme na minimálne 6 hodín do vody. Potom prepláchneme a dáme do mixéra. S trošičkou vody vymixujeme na hustejšie cestíčko, ktoré preložíme do misky.
22urid dal vada 002


Do cestíčka zamiešame soľ, rímsku rascu...
22urid dal vada 004


... nakrájanú koriandrovú vňať...
22urid dal vada 005


... prášok do pečiva. Necháme ho hodinku postáť, misku zakryjeme kuchynskou utierkou.
22urid dal vada 006


V hrnci rozpálime dostatok oleja. Vada sa musia fritovať. Keď je olej horúci, oheň zmiernime na stredne silný, až slabší, ale nezmiernime ho celkom, inak by sa vada napili oleja a neboli by mäkkučké zvnútra a chrumkavé zvonku.
22urid dal vada 007

22urid dal vada 008


Lyžicou spúšťame do oleja male pampusiky a fritujeme z oboch strán dohneda.

Podávame s čatní.

piatok 5. júla 2013

Hubová masala s jarnou cibuľkou / Mushroom masala with spring onions


22hubova masala s jarnou cibulkou 032



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
 
3 veľké červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1 veľká paradajka
ghee
hrsť nesolených kešu orechov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
1/3 lyžičky mletého pálivého čili korenia
troška vody
2-3 lyžice sladkej smotany
zelená časť jarných cibuliek


22hubova masala s jarnou cibulkou 023



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy na pol hodinu namočíme vo vode. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 006


V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme nakrájané 2 cibule a cesnak a restujeme do hnedkava. Pridáme nakrájanú paradajku a znova restujeme, až kým paradajka nie je mäkká. Túto zmes necháme trocha vychladnúť. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 008


Potom ju rozmixujeme s troškou vody z kešu orechov. Pridáme k zmesi kešu orechy a znova vymixujeme na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.  

22hubova masala s jarnou cibulkou 009


V tom istom hrnci znova zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 011


Potom pridáme 1 nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na silnom ohni do hnedkava. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 012

22hubova masala s jarnou cibulkou 013


Potom pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny, soľ a na silnom ohni ich 2 minúty opekáme. Potom oheň zmiernime a 8 minút dusíme (bez podlievania) pod pokrievkou. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 014


Pridáme kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 015


Ďalej pridáme pripravenú pastu, troška vody... 

22hubova masala s jarnou cibulkou 016


... sladkú smotanu, dobre premiešame a privedieme do varu. Oheň zmiernime a 2 minúty povaríme. Treba to premiešavať, aby nám to neprihorelo a ak by bola masala príliš hustá, môžeme pridať ešte troška vody. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 018


Do hotového jedla zamiešame nadrobno nakrájanú zelenú časť jarných cibuliek. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 019


Podávame s plackami, napríklad: Čapati, Paratha, Naan, Kulcha.

pondelok 1. júla 2013

Gobi Matar ki subzi (karfiol s hrachom)





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol

1 lyžica ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelenú čili papričku
štipka asafoetida
1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku
1/2 lyžičku čerstvého strúhaného zázvoru

soľ
troška vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kasmírskeho mletého čili korenia
veľká hrsť mrazeného hrachu
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol opláchneme a rozrobíme na úplne malilinké ružičky. Aj hlúby pokrájame nadrobno.

22gobi matar 001


V hrnci poriadne zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu a čili papričku. Rascu necháme prasknúť. Pridáme asafoetida, strúhaný cesnak a zázvor a chvíľku restujeme na miernom ohni.


22gobi matar 006


Potom pridáme nakrájaný karfiol, soľ, kurkumu, čili korenie a trošička podlejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a dusíme 10 minút.



Potom pridáme hrach, garam masala, premiešame a dodusíme ďalších 5 minút.


Do hotového jedla zamiešame čerstvú koriandrovú vňať.

22gobi matar 011


Podávame s plackami Čapati.




sobota 29. júna 2013

Karí z mungo fazuliek / Green moong dal curry





ČO POTREBUJETE:

100ml suchých mungo fazuliek
vodu na ich namočenie

1 lyžica ghee
1 lyžička tmavého horčičného semienka 
niekoľko karí lístkov 
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelená chilli paprička 

1 červená cibuľa 
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty 
(alebo čerstvý cesnak aj zázvor, oboje nastrúhajte a použite 1/2 lyžičky z každého)

2 stredne veľké paradajky

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička garam masala
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru 
soľ

voda podľa potreby 

šťava z citróna





AKO POSTUPOVAŤ:

Mungo fazuľky si asi na 3 - 4 hodiny namočíme vo vode. 



Zatiaľ si pripravíme paradajkové pyré. Paradajky umyjeme a jednoducho rozmixujeme.



Do hrnca dáme zohriať ghee. Pridáme horčičné semienka,  rímsku rascu a karí lístky a necháme ich puknúť. Pridáme zelenú chilli papriĉku (vcelku len narezanú pozdĺžne alebo nakrájanú nadrobno, čím bude karí pálivejšie).



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme.



Pridáme rozmixované paradajky a pod pokrievkou dusíme 10min.



Pridáme kašmírske chilli korenie, kurkumu, mletý koriander, garam masala a 2min restujeme.



Pridáme premyté a scedené mungo, soľ, zalejeme vodou a varíme domäkka. 



Nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať, prehrejeme.



Pri servírovaní pokvapkáme citrónovou šťavou.

Podávame s ryžou alebo s Chapati, ak karí urobíme trocha hustejšie.


piatok 28. júna 2013

Uhorková voda

V posledných týždňoch nám predpoveď počasia stále sľubuje dážď a dážď neprichádza. Obloha je síce zatiahnutá, ale aj cez mraky k nám prenikajú horúce slnečné lúče a zalieva nás pot. V takomto dusne človek ani nepomyslí na jedlo, ale leje do seba hocičo, čo dúfa, že ho osvieži. Včera som hľadala nejaký osviežujúci nápoj, niečo pre deti a niečo, čo si ľahko pripravím doma. A zaujal ma obrázok vody s uhorkou. 


22IMG_6710


Potrebujete len pitnú vodu, (kocky ľadu - nemusia byt), uhorku, lístky mäty a citrón. Uhorku a citrón poriadne umyjeme. Uhorku nakrájame na tenké kolieska, rovnako citrón. Oboje dáme do džbána s vodou, pridáme prepláchnuté listky mäty a uložíme na noc do chladničky. A potom už len podávame s kockami ľadu, keď sa potrebujeme osviežiť.



22IMG_6717



Oboje, citrón aj uhorky ponúkajú množstvo výživových a zdravotných prínosov. Obsahujú mnoho vitamínov a minerálov. Citrónová šťava je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C a B, fosforu, sacharidov a bielkovín. Citrónová šťava tiež zmierňuje nadúvanie a zápaly. 
Surové, olúpané uhorky obsahujú asi 97 percent vody. Obsahujú tiež bielkoviny, sacharidy, cukor, fruktózu a škrob. Uhorky sú bohaté na draslík a tiež obsahujú fosfor, horčík a vápnik. Z vitamínov sú to vitamín A, beta karotén, vitamín C a luteín. Uhorková šťava zmierňuje zápal slepého čreva. Uhorková šťava pomáha očistiť obličky, zlepšuje stav pokožky a znižuje krvný tlak. Môže sa tiež kombinovať s cviklou a mrkvou.  



22IMG_6719


Baby citrony


Zdroj informácií: 
http://www.livestrong.com/article/248685-what-are-the-benefits-of-lemon-cucumber-juice/

pondelok 24. júna 2013

Aloo Lasuni / Potatoes with garlic

Aloo lasuni sú jednoducho zemiaky s cesnakom. Môžeme podávať s rôznymi plackami a obľúbeným čatní.


22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 032



ČO POTREBUJETE:

6ks stredne veľkých zemiakov
voda na ich uvarenie
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy

2 lyžice ghí
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 sušené červené čili papričky
niekoľko karí lístkov
1 celá hlavička cesnaku


22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 029



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Do hrnca dáme vodu, ktorú osolíme, vložíme zemiaky a pridáme mletú kurkumu. Vodu privedieme do varu a zemiaky na stredne silnom ohni, zakryté varíme asi 8 minút, domäkka. Ale nesmieme ich rozvariť.

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 003


Uvarené zemiaky scedíme a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 016


V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu, čili papričky, karí lístky, ktoré necháme prasknúť. 

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 018


Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme, kým nezavonia. Neoprážame do hneda. 

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 019


Nakoniec pridáme predvarené zemiaky a dobre všetko premiešame. Opekáme na miernom ohni ešte ďalšiu minútku.


🧄 🧄 🧄

22lasun aloo bezvajecne parene a cesnak 034