piatok 29. novembra 2013
streda 27. novembra 2013
Lemingtonky z jogurtového cesta / Lemingtons
Lemingtonky sú podobné Kokosovým ježom. Len cesto na kokosové ježe sa robí s medom a je pomerne suchšie. Ak mám porovnať, lemingtonky mi chutia viac. Sú šťavnatejšie a mäkkšie.
Recept na Lemingtonky pochádza z Austrálie. Koláč pozostáva z maslového cesta, ktoré sa máča v čokoláde a obaľuje v kokose alebo sa dva kusy koláča spoja džemom a až potom máčajú v čokoláde a obaľujú v kokose. Keďže sa blížia Vianoce, tieto koláčiky sú vhodné aj na vianočný stôl. Ja som vyskúšala recept s použitím jogurtu.
ČO POTREBUJETE (na 12ks):
75g masla
150g cukru
125g kyslej smotany (alebo bieleho nesladeného jogurtu)
1 lyžička vanilkového extraktu
25ml oleja
2 väčšie vajíčka
150g múky (ja som použila Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
poleva:
100g horkej čokolády
1 plná lyžička kakaa
150g cukru
100ml mlieka
kokos
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme rozpustené maslo, necháme ho troška vychládnuť. Potom pridáme olej, cukor, jogurt, vanilkový extrakt a vymixujeme.
Pridáme vajíčka. Pridávame po jednom a za každým prešľaháme.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme do mokrej zmesi. Vymiešame (už ručne) hladké cesto.
Formu vytrieme olejom a vysypeme múkou. Rúru predohrejeme na 170-180st.
Cesto vylejeme do formy a vyhladíme po celej ploche.
Pečieme na 170-180st. asi 30-40 minút. Kontrolujeme, každá rúra pečie inak. Upečený koláč necháme poriadne vychládnuť. Vychládnutý nakrájame na rovnaké dieliky.
Keď je koláč vychládnutý, pripravíme si polevu. Do hrnca dáme všetky suroviny na ňu a na miernom ohni zahrievame, aby sa rozpustili a spojili. Metličkou občas premiešame.
Polevu necháme trocha vychládnuť. Potom postupne do nej máčame každý kúsok z koláča a následne obaľujeme v kokose.
Hotové lemingtonky dáme odležať do chladničky.
nedeľa 24. novembra 2013
Baklažánovo - zemiakové subzi so senovkou gréckou / Brinjals and potato subzi with fenugreek leaves
ČO POTREBUJETE:
4ks baby baklažánov
1 veľký zemiak
olej
1 plochá lyžička tmavých horčičných semienok
štipka asafoetida
niekoľko karí lístkov
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého chilli korenia
soľ
1 lyžička sušenej senovky gréckej - lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
V kadhai zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko, asafoetida a karí lístky. Semienko a lístky necháme vypraskať na horúcom oleji. Potom pridáme chilli papričku.
Ďalej pridáme očistený a nakrájaný zemiak a na silnom ohni ho pražíme chvíľku, kým na niektorých miestach trocha nezhnedne.
Potom pridáme nakrájané baklažány, soľ, kurkumu a chilli korenie. Nepodlievame. Oheň zmiernime a pod pokrievkou dusíme domäkka, asi 10-15 minút.
Nakoniec pridáme senovku grécku, premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa.
Podávame s plackami.
nedeľa 17. novembra 2013
štvrtok 14. novembra 2013
Nakladaná cvikľa / Pickled beetroot
ČO POTREBUJETE (na 2x500ml nádoby):
5ks stredne veľkej cvikle (asi 750g)
voda na ich uvarenie
na nálev:
400ml vody
100ml octu
soľ
2 lyžice kryštáľového cukru
trocha feniklových semien
trocha rímskej rasce
AKO POSTUPOVAŤ:
Cvikľu opláchneme pod tečúcou vodou. Dáme ju do tlakového hrnca, zalejeme vodou a hrniec uzavrieme. Varíme ju v ňom bez hvížďalky, od natlakovania 15 minút. Väčšie cvikle varíme dlhšie.
(šiesta cvikľa bola na šalát)
Uvarenú cvikľu necháme vychládnuť. Vychládnutú ošúpeme, znova umyjeme v čistej vode a nakrájame. Cvikľu vložíme do sterilizovaných pohárov a vrch posypeme korením.
V hrnci zmiešame vodu, ocot, soľ, cukor a prevaríme. Necháme vychládnuť. Týmto nálevom zalejeme cvikľu.
Poháre uzavrieme a uskladníme v chladničke.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)