nedeľa 9. mája 2010

Naan

Jeden z najlepších indických "chlebov", aký som kedy jedla. Nič sa nevyrovná Naanu upečenom v pravej Tandoori peci, ale aj domáca verzia v rúre je veľmi chutná.


Maslovy Naan



ČO POTREBUJETE (na 4-5ks):

2 hrnčeky múky Maida (1 hrnček = 300ml)
troška cukru
1 plná lyžička sušených kvasníc
soľ
1/4 hrnčeka mlieka (alebo podľa potreby)
1 lyžica masla (alebo Ghí)
2 plné lyžice bieleho jogurtu



Maslovy Naan


AKO POSTUPOVAŤ:

Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažným (nie horúcim) mliekom. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.

Múku preosejeme, pridáme soľ. V malom hrnci si v mlieku rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).

Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt (nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu). Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto. Mlieko a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.

Cesto rozdelíme na 4-5 častí. Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky. Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.

Maslovy Naan


Rúru si poriadne predohrejeme na 230st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť. Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 230st., 8-10 minút. Netreba ho obracať, stačí piecť z jednej strany.

Keď na vrchu zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.


Maslovy Naan



Pozrite si toto video, takú malú fintu ako sa tiež dá piecť Naan na sporáku.

28 komentárov:

  1. dakujem za dalsi krasny receptik Mischiq, urcite vyskusam,....... len tak pre inspiraciu, tuto v indickych restauraciach do cesta pridavaju mango pulp(z konzervy, da to chlebiku zaujimavu chut) a onion seeds, tak skus aj to........:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano, uz som to videla v nejakom recepte tie onion seeds.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak dnes som skusila urobit. Vyvalkala som na tenucko, krasne sa nafukli, ale zostali nafuknute a uplne chrumkave, aj ked som natrela maslom a dala do utierky. Este teraz po 12 hodinach chrumkaju. Ja som jedla asi v 3 ind. restikach a vzdy boli hrubsie a take makkucke :). Hmmm, nie ze by tieto neboli dobre, ale vadilo mi, ze boli tenke a chrumkave :( Kde som urobila chybu. Ked som posledne tri kusy vyvalkala na hrubsie, tak boli ako chlieb pita, nechutili stale ako naan z restiky :(
    Kazdopadne krasne stranky, urcite budem skusat aj ine recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mně se povedly úplně dokonale měkké. Vyválela jsem dotenka, nechala pak cca půl hodiny kynout na plechu a pekla jsem na 250 asi 3 min. Poté pomazala máslem, dala na talíř do igelitové tašky. Skvělý recept!

      Odstrániť
    2. Super, to som velmi rada, ze sa podarili :)

      Odstrániť
  4. Nuz domaci naan nikdy nebude ako z restiky, pretoze tie v restikach robia v tandoori peciach, ktore maju vysoku teplotu a tu tazko dosiahnut doma v rure. Skusila som robit na panvici, v piecke z jednej muky, z druhej, skombinovane, ale nikdy to nebude uplne ako to v tandoori :( Tento recept je na cesto a dalej to pecenie uz su domace podmienky, takze chyba bude v tom peceni. Inak mi svagrina poradila po upeceni ho dat na par minut rovno do plamena na horaku ak mas plynovy sporak. Z oboch stran ho este chvilku v tom plameni opiect. Neskusala som to zatial.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Miška,
    teda klobouk dolů. Na Tvé stránky jsem narazila úplně náhodou,když jsem po návratu z Indie měla chuť na něco indického, teda hlavně na naan. Ten mi asi "chutí" ze všeho nejvíc. Navštěvuji Indii služebně tak jednou za rok a vždycky se strašně ráda vracím domů. Takže Tě bezmezně obdivuji, jak to zvládáš nejen v indické kuchyni. moc Ti přeju, aby se Ti povedlo se dostat domů za rodiči a třeba i navštívit svého "oblíbeného kuchaře". Dovedu si naprosto živě představit čím si asi prošla. A i když Indie mi velmi přirostla k srdci, i jsme s přítelem uvažovali, jaké by to bylo tam zůstat,asi bych to nezvládla. Opravdu máš můj obdiv a držím palečky, aby se Ti dařilo. Zítra máme rodinnou oslavu, chystám tu klasiku, žloutkové věnečky, dort, nakládám maso na gril, ale určitě přidám podle Tvého receptu i naan.Už se moc těším. a nejen na to. Kormu určitě také zkusím.
    Měj se. Namaskar...Irča

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Irenka, dakujem velmi za tvoj odkaz, potesil ma. Budem velmi rada, ak skusis nieco z toho, co som sem uverejnila, porovnas a das vediet ako vam chutilo :) Drzim palce, aby rodinna oslava dobre dopadla, dobre sa bavte. Prajem pekny vikend :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Takový recept jsem zrovna potřebovala, nedávno jsem totiž ukořistila obrovskou sklenici ghí a mám teď ghíové období, používám ho všude :)Naan vypadá jako vláčnější alternativa pizzy, pustím se do něj. Děkuji za inspiraci :))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Takový recept jsem zrovna potřebovala, nedávno jsem totiž ukořistila v Praze plnou sklenici ghí a mám tudíž "ghíové období," dávám ho do všeho. Naan vypadá jako vláčnější varianty pizzy, trik s utěrkou s radostí vyzkouším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tak som ich dnes zvrtla a skutocne mozem povedat, ze veru neboli take fajnuckave ako od inda na rohu :o(, prva mi bola presne taka, ako pise kolegynka nado mnou, ale potom som skratila dobu pecenia a ostatne boli uz omnoho lepsie...na original nemaju, ale s kormou chutili bajecne....vdaka za recept...budem urcite opakovat, ale najprv vyskusam aj ostatne tvoje placky....

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ja som jedla s koriandrom-zelenym a cesnakom-boli naozaj vyborne(nerobila somja,Nishan priniesol odniekial)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Moc děkuji za parádní recept, pěkně popsaný a nafocený! Vyrobila jsem přesně dle návodu 8 placek a jen mi není jasná jedna věc: netušíte, co jsem udělala špatně, když byly placky takové jakoby tvrdší a "neohnutelné" Nebyly špatné, ukousnout se krásně daly :), ale vláčné ani náhodou. Vyválela jsem je hodně natenko... Předem velice děkuji za jakoukoliv odpověď :), Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mila Marie, aby placky neboli tvrde, nesmu sa vyvalkat prilis na tenko, pretoze sa vysusia. Nabuduce skuste nechat ich aspon 3-4 mm hrube. Ak je placka hrubsia nevysusi sa tak rychlo a ak ju nahodou na niektorych miestach vyvalkate na tensie sama uvidite, ze tam sa aj rychlejsie upecie dohneda. Drzim palce, aby to nabuduce dopadlo podla vasich ocakavani :) Je pravda, ze som nemala napisat "na tenke", clovek si to nevie potom poriadne predstavit a z fotky to az take jasne nie je.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Moc děkuji za radu - tušila jsem to, ale jistá si, pravda, úplně nebyla. Příště to už prostě dopadnout dobře musí :)! Přeji hodně chuti do psaní a vůbec vymýšlení dobrých receptů :)! Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dakujem a budem drzat palce :) Este taka poznamka, treba ich piect pri co najvyssej teplote a potom kratsiu dobu...ja som opisala pri tych 250st. pretoze moja piecka nema vyssi vykon. Tak ak mate ruru, kde sa vam da nastavit vyssia teplota, skuste ju zvysit a potom kontrolovat a piect kratsie. DLhsim pecenim viac tvrdnu a original sa robi v peci Tandoori, kde je vysoka teplota a placky su velmi rychlo hotove. Naan z rury nikdy nebude ako z Tandoori :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj,tak koukám na tvůj blog a jsem nadšená! Indická kuchyně je jedna z mých nejoblíbenějších vůbec a naan miluju. Nějaký recept už mám ,ale zkusím i tento.
    Já mám s pečením nejlepší zkušenost takovou, že zapnu troubu do módu gril, plech dám rozpálit úplně na nejvyšší rošt v troubě a peču chvilku, jen pár minut, než se udělají bubliny.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Vyzera skvele. Mozem sa len prosim spytat, ako dlho treba nechat kysnut cesto? Dakujem. Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ma cesto dobre podmienky, tak mu pol hodinka staci. Ak by kyslo pomalsie, moze kysnut dlhsie, max. 1 hodinu. Ale ja vacsinou nechavam len tu pol hodinu.

      Odstrániť
    2. Nie je za co Katka, nech sa Naan podari :)

      Odstrániť
  17. Vyborny naan velmi nam chtutil len som pouzila muky ktore som doma mala ... a nakombinovala som ich s celozrnnou

    OdpovedaťOdstrániť