sobota 22. mája 2010

Mandľový tart


11100_2422



ČO POTREBUJETE:

Cesto:
200g hladkej múky 
60g kryštáľového cukru
120g nesoleného masla
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 vajce

Mandľová plnka:
125g mandlí
120g cukru
8g hladkej múky 
3 vajíčka

kyselšia marmeláda (napr. ríbezlová)

Čokoládová poleva:
50g pravého masla
2 lyžice vody
3 zarovnané lyžice kryštáľového cukru
1 lyžica kakaa

4ks mandlí na ozdobu




AKO POSTUPOVAŤ:


Cesto:
Múku preosejeme, zmiešame s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo a vajíčko a vypracujeme cesto. Cesto rukou vtlačíme do formy, v ktorej koláč pečieme. Popicháme vidličkou a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Potrieme marmeládou.

1



Plnka:
Mandle s cukrom rozmixujeme na prášok. Dáme do misky, pridáme múku a vajíčka a zmiešame.

2


Plnku vylejeme na vrstvu marmelády. Nerozotierame, necháme pracovať zemskú príťažlivosť.
Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Treba kontrolovať, každá rúra pečie ináč. Koláč necháme poriadne vychládnuť.

3



Čokoládová poleva:
Do menšieho hrnca dáme asi 5cm vody a postavíme naň väčší hrniec, do ktorého vložíme maslo a pomaly rozpúšťame. Voda v dolnom hrnci nesmie vrieť. Keď sa maslo rozpustí pridáme vodu, cukor a kakao a vymiešame do hladka, kým trošičku nezhustne, asi 2 minútky. (Alebo použite klasickú Ganache polevu.)

4




Piekla som podľa tohto receptu.
Čokoládovú polevu som robila podľa tohto receptu.

5 komentárov: