štvrtok 24. júna 2010

Kysnutý kakaový závin / Cocoa roly poly





ČO POTREBUJETE:

(rozpis na 2 koláče)

500g polohrubej múky 
1 lyžička sušeného droždia 
2 žĺtky
80g cukru
80g masla
200 - 250 ml teplého mlieka
štipka soli

na náplň:
mlieko + kakao + cukor





AKO POSTUPOVAŤ:

V malej mištičke zmiešame droždie s troškou cukru a vlažným mliekom. Zakryjeme a pol hodiny necháme napučať.



Vo veļkej miske zmiešame múku, soľ, cukor. Pridáme žĺtok a trochu vlažného mlieka a napučaný kvások. Cesto vypracovávame rukou, kým sa nelepí na steny misky. Potom z neho vytvarujeme bochníček, necháme v miske, misku tesne zakryjeme. Necháme kysnúť na teplom mieste.



Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Časť, ktorú si odložíme bokom, prikryjeme.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a pemiesime. Potom ho rozvaľkáme na plát.



Potrieme mliekom, poprášime kakaom a posypeme kryštaľovým cukrom.



Koláč zavinieme, konce založíme smerom pod koláč a uložíme ho na vymastený plech. Koláč pichneme niekoľkokrát vidličkou a potrieme roztopeným maslom.



Pečieme na 180 stupňov 30-40 minút. Hotový koláč znova potrieme aspoň 2x roztopeným maslom.



☕️ ☕️ ☕️




6 komentárov:

  1. Cau Miska, ty tu mas uplne super recepty. Toto vyzera zuajimavo - ako taka velka hurka :) A co robis v Indii? Su tam aj iny slovaci?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Lubos :) Dakujem za nakuknutie. Ja som sa vydala za inda a tak tu uz 8 rokovo zijem. Su tu este nejake slovenky, co maju tiez manzelov indov a nejaky ceske holky, len vsetky byvaju daleko odo mna, lebo neviem o nikom, kto by zil na juhu. Strasne sa mi paci tvoja stranka, teda ak dobre hadam a ty si ten Lubos, co ma stranku v anglictine o slovenskych jedlach. Dala som tvoj link na Facebook a hned to malo velky uspech u vsetkych slovakov, co su v zahranici :) ale aj doma.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úžasný blog!!! Hned jsem přidal několik LÍBÍ SE MI na facebook. A budu pokračovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem :) Som velmi velmi rada, ze sa paci.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. super receptík, už sa teším, ako ho vyskúšam ako svoju prvotinu. akurát kvôli svojmu maškrtnému jazyku slovné spojenie "poprášime kakaom" nahradím spojením "dôkladne pokryjeme vrstvou kakaa". ;)

    vladimir

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :) moze byt!...a ked sa dobre pokvapka tym mliekom tak bude cely cokoladovy a stavnaty...drzim palce nech sa vydari

    OdpovedaťOdstrániť