sobota 16. februára 2013

So zubármi sa nefotím...

(ilustračné foto z internetu)


Dnes som prechádzala okolo jednej zubnej ambulancie a spomenula som si na jeden zážitok, ktorý sa odohral asi 9 rokov dozadu. 

Bolo to pár mesiacov, čo sa narodila naša staršia dcérka a ja som potrebovala ísť zubárovi. V  manželovej práci nám odporučili jedného pána, ktorý pracoval spolu so svojimi dvomi synmi, tiež zubármi. Boli veľmi milí, zhovorčiví, aj keď viesť dialóg, kým mi v ústach bzučí vŕtačka, nie je práve najlepší nápad.

Pri mojej tretej návšteve sa ma jeden zo synov spýtal, či sa môžu so mnou odfotiť, vraj na pamiatku, že u nich v ambulancii bola cudzinka. Polichotilo mi to a tak som súhlasila. Poďakovala som sa za ich služby a šla domov. 

Asi o 2 týždne prišiel manžel domov s novinami v rukách, kde na tretej strane bola reklama na zubnú ambulanciu v Nellore spolu s fotkou mňa a pánov zubárov. Najprv sme sa na tom smiali, ale smiech nás prešiel, keď za ďalšie 2 týždne v tých istých novinách vyšiel pobúrený článok o týchto zubároch ako si môžu dovoliť robiť si reklamu takým spôsobom, ako keby iní zubári neboli dosť dobrí len preto, že u nich nebol cudzinec. Vraj medzi zubármi vtedy prebiehali v meste veľké hádky.  A všetko spôsobila jediná fotka, o ktorej som si ani len nepomyslela, že skončí v novinách.

A tak som sa v tom čase príliš neobzerala, keď som šla do mesta. Od vtedy sa už nikdy s nikým nefotím a zvlášť nie so zubármi.

štvrtok 14. februára 2013

Koriandrová vňať

IMG_6874



Koriandrová vňať (môžete ju poznať aj pod názvom Cilantro) je populárna stredomorská bylina, bežne používaná aj v Ázii. Často sa používa do pikantných jedál modernej aj tradičnej kuchyne. Koriander pochádza zo Stredomoria a Malej Ázie (Tureckých regiónov). Listy a stonka majú mierne citrusovú príchuť.




Koriandrová vňať a zdravie:

Listy a stonky neobsahujú žiaden cholesterol, sú bohaté na antioxidanty, esenciálne oleje, vitamíny a vlákninu.
Bylina je dobrým zdrojom minerálnych látok ako je draslík, vápnik, mangán, železo a horčík.
Je tiež bohatá na vitamíny ako je riboflavín, niacín, vitamín A, beta karotén, vitamín C, ktorý je silným prírodným antioxidantom. Obsahuje tiež kyselinu listovú.
Je vhodným výživovým doplnkom v strave pre: správnu funkciu srdca, dobrý krvný tlak, dostatok červených krviniek, zdravú pokožku a zrak. Pomáha tiež pri tráviacich problémoch.


koriandrova vnat


Využitie v kuchyni:

Listy treba pred použitím dobre umyť pod tečúcou vodou. Listy sa využívajú hlavne v kuchyni ázijskej a východoeurópskej. Zdôraznia chuť zeleniny, kuracieho mäsa aj rýb.
Vňať je tiež vhodná do polievok a omáčok, vyrába sa z nej tiež pesto, ktoré je vhodným doplnkom cestovín alebo dobrou marinádou na ryby a kuracie mäso.
Pre výraznú chuť koriandrovej vňate ju pridávajte do jedla tesne pred jeho dokončením.


koriandrova vnat


indicky trh, andhra



Zdroj informácií: internet

Cviklovo - orechový šalát / Beetroot and walnuts salad





ČO POTREBUJETE:

cvikľa
vlašské orechy
olivový olej
mleté čierne korenie 
soľ



AKO POSTUPOVAŤ:

Cviklu opláchneme pod tečúcou vodou, necháme ju aj so stonkami vňate, aby v nej zostala všetka šťava. Zabalíme každú zvlášť do alobalu, položíme na pekáč a pečieme na 200st., 45 minút. Vychladnutú potom ošúpeme, pokrájame a dáme do misky. 

Vlašské orechy trocha posekáme a opečieme na suchej panvici. Pridáme do misky s cviklou. Ďalej pridáme mleté čierne korenie, soľ a čerstvú koriandrovú vňať, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.

pondelok 11. februára 2013

Mrkvovo-cícerovo-kešu nátierka / Carrots chickpeas and cashews spread

1mrkvovo cicerovo kesu natierka 006



ČO POTREBUJETE:
(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1/2 hrnčeka nesolených kešu orechov
1/4 hrnčeka surovej mrkvy nakrájanej na kolieska
1/4 hrnčeka uvareného cícera
soľ
sušený tymián
šťava z citróna
1 lyžica gréckeho jogurtu


1mrkvovo cicerovo kesu natierka 008



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy si vopred namočíme vo vode na 1 hodinu. Cícer si na noc namočíme a ráno uvaríme do mäkka. Scedíme a vodu z neho odložíme. 

Do mixéra dáme nakrájanú surovú mrkvu, scedené kešu orechy a uvarený cícer. Pridáme troška z vody, v ktorej sme varili cícer a všetko spolu rozmixujeme. Nátierku preložíme do misky, pridáme soľ podľa chuti, 1/2 lyžičky šťavy z citróna, medzi prsty sušeného tymiánu a lyžicu jogurtu. Dobre premiešame. 

* * *

Nátierku dáme vychladiť a podávame s pečivom. Ja som podávala s mojím prvým vydareným kváskovým chlebom. 


* * *

Kvások som skúšala robiť z múky Atta aj Maida. Ten z múky Maida sa ani nerozhýbal, ale z múky Atta pekne bublá.


sobota 9. februára 2013

"Karamelové" kuracie kúsky


1gougeres a karamelove kura 045



ČO POTREBUJETE:

2 kuracie stehná (aj s klblom); vykostené a nakrájané na rezančeky
soľ  (rybacia omáčka je slaná, tak ako aj sójová, takže soli nedávame príliš veľa)
olej
4 menšie strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžica rybacej omáčky
1 lyžica strúhaného jaggery (palmového cukru); alebo hnedý cukor




1gougeres a karamelove kura 041




AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso osolíme a premiešame v miske s trochou oleja. Wok zohrejeme a pridáme mäso. Na silnom ohni necháme zatiahnuť a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

1gougeres a karamelove kura 023


Znova zohrejeme trocha oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do mäkka.

1gougeres a karamelove kura 036


Pridáme opečené mäso a mleté korenie, premiešame.

1gougeres a karamelove kura 037


Pridáme sójovú a rybaciu omáčku, premiešame a na miernom ohni, zakryté dusíme 10 minút.

1gougeres a karamelove kura 038


Pridáme palmový cukor, premiešame a dodusíme ďalšie 3-4 minúty.

1gougeres a karamelove kura 039


Podávame s ryžou.