utorok 13. júla 2010

Kharwas - krémový puding

Tento recept mám od môjho manžela. Keď moji rodičia prišli prvýkrát do Indie, žili sme ešte v malej dedinke, kde sa práve narodilo teliatko. Náš starý muž nám hneď doniesol prvé mlieko od kravky-mamy a môj manžel pripravil túto "zvláštnosť". Bolo to prvé nové, "iné" jedlo mojich rodičov.

Kharwas je názov v indickom jazyku marathi. Ide o sladký, krémový puding, varený v parnom, vodnom kúpeli . Vyrába sa z prvého kravského alebo byvolieho mlieka, ktoré má kravka, keď sa jej narodí teliatko. Nie je to najlepší spôsob použitia tohoto mlieka, najlepšie by bolo nechať ho teliatku, ale jeden jedinýkrát som to chcela skúsiť a do budúcna ani neplánujem robiť to znova.


11100_3871


ČO POTREBUJETE:

2 poháre kolostrum
1/2 pohára hnedého alebo obyčajného kryštáľového cukru alebo 1/2 pohára jaggery
2 zelené kardamómy
list kurkumovníka



AKO POSTUPOVAŤ:

Cukor (alebo jaggery) a mlieko zmiešame v miske tak, aby sa cukor rozpustil. 

Kardamómy rozlúskneme a semienka rozdrvíme v mažiariku na prášok. Zamiešame ich do mlieka. (V tejto fáze môžete do mlieka pridať aj pár blizien šafránu.) Všetko prelejeme do nádoby, ktorá sa nám zmestí do tlakového hrnca.

Na spodok tlakového hrnca nalejeme pohár vody, vložíme nádobu s mliekom, na hladinu položíme list kurkumovníka a nádobu zakryjeme plechovím tanierikom dnom nahore, aby sa mlieka nedotýkal. Paríme na miernom až stredne silnom ohni, 30 - 40 minút bez toho pískacieho štuplíka.

Hotový puding necháme poriadne vychládnuť, list kurkumovníka odstránime a kharwas dáme na pár hodín do chladničky pred tým než podávame. Vychladený kharwas nakrájame.

pondelok 12. júla 2010

Vajíčkovo syrová závarka do polievky

0



ČO POTREBUJETE:

1 vajce
4 lyžičky hladkej múky
soľ
1 lyžica nastrúhaného Cheddaru




AKO POSTUPOVAŤ:

Vajíčko si v miske rozšľaháme vidličkou. Pridáme múku, soľ a dobre vymiešame. Pridáme nastrúhaný syr a znova dobre vymiešame.

1


Cestíčko lejeme tenkým prúdom do vriacej polievky. Keď sme všetko do polievky vyliali, zľahka premiešame, zmiernime oheň a s troška odchýlenou pokrievkou varíme 5 minút.

2



Vhodné do kuracieho alebo hovädzieho vývaru.



Túto závarku som našla v kuchárskej knihe od Dagmar Rackovej - Nová slovenská kuchárka

Kuracie mäso pod syrovým bešamelom / Chicken with potatoes and béchamel sauce




ČO POTREBUJETE:

300g kuracích pŕs
soľ
olej+maslo na opekanie mäsa 
mleté čierne korenie
sušené oregano
sušená bazalka
sušený cesnak

6 väčších zemiakov

hrudka masla
1 plná lyžica hladkej múky 
asi 1/2 litra mlieka
Mozarella
štipka muškátového orieška 
1 žĺtok




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme, nkarájame na kocky a uvaríme vo vode domäkka, 5 - 8min. Scedíme a odložíme bokom do daľšieho použitia.



V panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme nakrájané mäso, osolíme, pridáme mleté čierne korenie, oregano, bazalku, sušený cesnak a na silnom ohni na rýchlo opečieme. Mäso z panvice vyberieme a odložíme bokom do daľšieho použitia.



na bešamel:
V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme lyžicu múky a zapražíme. Zalejeme 1/4 litra mliekom a na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne. Pomaly prilievame mlieko, kým nám nevznikne bešamel.



Pridáme doňho štioku muškátového orieška, nastrúhanú mozarellu a premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme trocha vychládnuť.



Keď bešamel trocha vychládne, zamiešame doňho žĺtok.


• • •

Na dno pekáča dáme 2-3 plátky masla, pridáme zemiaky a osolíme. Na zemiaky uložíme kuracie mäso (aj so šťavou, ktorá vznikla pri opekaní).

Mäso a zemiaky zalejeme syrovým bešamelom. Ak nám bešamel medzitým príliš zhustne, stačí ho rozmiešať s troškou mlieka. Nesmie byť príliš hustý.



Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st., na 35 minút.




nedeľa 11. júla 2010

Maslový koláč / Butter cake

Maslovy kolac



ČO POTREBUJETE:

200g nesoleného masla na pečenie
1 vanilkový cukor
200g kryštáľového cukru
štipka soli

4 vajcia

200g hladkej múky (použila som múku Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy

maslo na vymastenie formy



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo necháme zmäknúť v miske. Pridáme cukor a štipku soli a dobre vymiešame (môžeme aj mixérom).

Potom pridávame vajíčka po jednom a za každým, keď vajíčko pridáme poriadne vymiešame (môžeme aj mixérom). 

V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a sódou. Postupne po lyžicách pridávame múku k maslovej hmote a vymiešame cesto. 

(Ak by bolo cesto veľmi husté, môžete pridať po troškách mlieko, až kým nezíska konzistenciu hustejšiu krémovú, ako je na obrázku nižšie.)

1


Formu poriadne vytrieme maslom. Cesto do nej nalejeme. Rúru vyhrejeme na 175-180 stupňov. Pečieme 45-50 minút (podľa toho ako vaša rúra pečie, treba podľa toho regulovať čas). 

2


Niekedy pekávam v menších formičkách o veľkosti mafinov a pečiem ich na 180st., 25 minút.

piatok 9. júla 2010

Cícerové karí 1. / Chickpeas curry 1.

Cicerove kari 1.



ČO POTREBUJETE:

200ml pohár sušeného cíceru
1 väčšia červena cibula
kúsok čerstvého zázvoru
3 strúčiky cesnaku
olej
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička koriandru
1/2 lyžičky rímskej rasce
voda
soľ
1 lyžička garam masala
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia


Cicerove kari 1.



AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer na noc namočíme. Ráno vodu scedíme a vymeníme. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Trvá to asi 20 minút od natlakovania. Po natlakovaní oheň zmiernime. Uvarený cícer odložíme bokom do ďalšieho použitia.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a koriander, necháme rozvoňať. Ďalej pridáme nakrájaný cesnak a zázvor, restujeme, kým nerozvinú vôňu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. Nakoniec pridáme kurkumu, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Zmes necháme trocha vychládnuť. Potom ju dáme do mixéra, pridáme za malú naberačku uvareného cíceru, trocha vody, v ktorej sa cícer varil a vymixujeme na pastu.

Cicerove kari 1.


Túto pastu vrátime do hrnca, kde sme restovali cibuľu. Pridáme vodu z uvareného cícera, uvarený cícer a soľ. Premiešame a karí privedieme k varu. Potom pridáme garam masala a mleté čierne korenie a premiešame. Znova necháme povariť 2 minútky.

Cicerove kari 1.


Pridáme kokosové mlieko a nasekanú koriandrovú vňať a povaríme ďalšie 2 minúty.

Cicerove kari 1.


Podávame s ryžou.



Cicerove kari 1.

streda 7. júla 2010

Fazuľové struky na cesnaku / Green beans with garlic





ČO POTREBUJETE:

250g fazuľových strukov
8 veľkých strúčikov cesnaku
voda
soľ
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
1 lyžička palmového cukru
olej
hrsť koriandrovej vňate



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som dlhé struky. Fazuľové struky nakrájame a varíme v osolenej vode 10-12 minút. Vkladáme ich až do vriacej vody, nie skôr. Scedíme. 

22fazulove struky na cesnaku 010


22fazulove struky na cesnaku 013


Cesnak nakrájame nadrobno. V panvici zohrejeme olej a cesnak orestujeme, ale nenecháme zhnednúť. 

22fazulove struky na cesnaku 015


Pridáme struky a minútku restujeme. Miešame. 

22fazulove struky na cesnaku 016


Pridáme palmový cukor, sójovú omáčku a soľ (nesolíme už veľa, lebo sa varili v osolenej vode) a restujeme ďalšie 3 minúty. Premiešavame. 

22fazulove struky na cesnaku 019


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame, odstavíme z ohňa a 5 minút necháme prikryté. 

22fazulove struky na cesnaku 020


Hodí sa ako príloha k mäsu alebo ku karí a ryži