nedeľa 8. augusta 2010

Kuracie v cestíčku so sezamom / Fried chicken with sesame seeds




ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia (z jedného kuraťa)
soľ

na cestíčko:
2 vajcia (na prsia z jedného kuraťa)
mlieko
hladká múka podľa potreby
2 lyžičky sezamu
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička garam masala
štipka soli

ghee a trocha oleja na vysmážanie (použite, na čom zvyknete vy vysmážať)





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame vajce s mliekom, čierne korenie, garam masala a štipku soli. Pridáme múku; toľko, aby sme mali polotekuté cestíčko, skoro ako na palacinky (máličko hustejšie), aby sa mäso dalo doňho dobre namočiť a cestíčko veľa nestekalo. Poriadne vymiešame. Pridáme sezam a zamiešame. 

Kuracie prsia prerežeme na plocho, aby sme získali 2 tenšie rezne, na krajoch troška narežeme a zľahka naklepeme. Z oboch strán osolíme. V panvici rozhorúčime ghee. Keď je ghee horúce, oheň zmiernime a kuracie prsia najprv obalíme v múke, potom ponoríme do pripraveného cestíčka a dobre ním obalíme.  Položíme do ghee. Vysmážame na miernom ohni z oboch strán dohneda. 


🍗 🍗 🍗


Ako prílohu som robila zemiakové pyré



piatok 6. augusta 2010

Palak Paratha

Placky paratha so špenátom a koriandrom.



100_5494



ČO POTREBUJETE:

2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
 
hladká múka (Maida) 
ghee do cesta
ghee na potretie




AKO POSTUPOVAŤ:

Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.

Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.

100_5478


Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.

100_5479


Panvicu dáme rozohriať.

Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.

100_5481


Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.

100_5482


Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.

100_5484


Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.

100_5485


Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.

100_5486


Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.

100_5487


Zasa po minútke placku obrátime.

100_5488


A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.

100_5489


Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.

100_5491


(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme  na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)


Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.

štvrtok 5. augusta 2010

Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling

11100_5446



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

100g masla na pečenie
80-100g práškového cukru
1 vajce
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
125g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
džem (tuhší)


11100_5448



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a znova dobre vymiešame. Primiešame vanilkovú esenciu. 

🌤 🌤 🌤

Do múky zamiešame prášok do pečiva a postupne ju spolu s mliekom vmiešame k maslu. Vznikne skôr hustejšie cesto, ale také, aby sa dalo lyžičkou naberať a dávať do formy na mafiny. Formu na mafiny vytrieme olejom. 

🌤 🌤 🌤

Najskôr nanesieme trocha cesta na dno každej priehlbinky do formy. Malou lyžičkou na cesto vložíme kúsok džemu a ten zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. 

1


Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

Hotové môžeme pocukrovať. 

nedeľa 1. augusta 2010

Škoricové mafiny / Cinnamon muffins


Skoricove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9-10ks):

70g masla
80g kryštáľového cukru
1 vajce
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
asi 6 lyžíc mlieka


Skoricove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom. Pridáme vajce a dobre vymiešame. 

V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok a postupne, spolu s mliekom zamiešame k maslu. 

Polohustým cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu na mafiny (alebo papierové košíčky vložené do mafinovej formy).  

Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

sobota 31. júla 2010

Mafiny s čokoládou / Muffins with chocolate


22mafiny s cokoladou 005


ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
50-70g kryštáľového cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
nalámaná horká čokoláda


22mafiny s cokoladou 007


AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (používam na to mixér, aby sa to pekne napenilo). Pridáme vajce a dobre vymiešame. Vmiešame vanilkovú arómu.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame k maslovej hmote. Pridávame postupne mlieko. 

Do hladkého cesta pridáme kúsky čokolády, premiešame a naplníme formu na mafiny do 2/3. Formu som pred tým vymastila olejom a vysypala múkou. 

Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 25 minút. 

22mafiny s cokoladou 003

Slivkové koblihy / Plum pockets

Pravé myjafské! 🥰



ČO POTREBUJETE:

na kvások:
1 lyžica múky (odoberieme z odváženej na cesto)
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného droždia
50ml teplého mlieka

ďalej na cesto:
2ks zemiakov
350g hladkej múky
120g mäkkého masla
1ks vajce
1/4 lyžičky soli

na plnenie:
slivky
(tie malé kyslé indické slivky, to neni ono, treba použiť sladké slovenské)

1 vajce na potretie




AKO POSTUPOVAŤ:

Do malej misky dáme lyžicu múky (ktorú sme odobrali z odváženej múky na cesto. Pridáme cukor, droždie a premiešame. Pridáme teplé mlieko, premiešame a necháme kvások napučať.



Do veľkej misky dáme odváženú múku, ošúpané a najemno nastrúhané zemiaky (uvaríme ich v šupke domäkka deň vopred a necháme ich na noc v chladničke), soľ, vajce, zmäknuté maslo a napučaný kvások. Vypracujeme cesto.

Cesto necháme v miske, zakryjeme ho čistou utierkou a necháme 30min kysnúť.



Nakysnuté cesto znova premiesime rukou, preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa veľkosti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm. Ak by boli slivky kyslé, dáme pod každú troška cukru.

Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme radielkom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, alebo 3 alebo aj len 1, výber je na vás. 

Odrezky znova spojíme, premiesime a vyvaľkáme. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.



Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.