štvrtok 25. novembra 2010

Vylet do Chennai (september 2009)

Minuly rok na jesen moj manzel dostal vyhodnu pracovnu ponuku, ktora bola spojena so stahovanim sa do mesta Pondicherry. Vsetci sme tym boli nadseni, pretoze to znamenalo ist byvat do vacsieho mesta a videli sme v tom same vyhody. Preto pocas 10 - dnovych prazdnin Dussehra sme zbalili kufor, sadli do auta a vyrazili na juh Indie. Chceli sme si najprv Pondicherry trochu obzriet a zaroven si urobit take kratke prazdniny v meste Chennai a jeho okoli, kedze Chennai je vzdialene len 1hod. cesty autom od Pondicherry.

1



Cesta autom trvala 8 hodin do Chennai. Deti to zvladali celkom dobre. Robili sme kazdu 1-2 hod. kratku zastavku, aby sme natiahli a rozhybali nohy, trocha sa najedli. Z domu sme vyrazili hned ako sme sa naobedovali, takze do Chennai sme dorazili az vecer o 22.00hod. Ja som vopred zabookovala hotel cez internet, aby sme nemuseli v noci bludit a hladat, kde je cenovo vhodny hotel a ci maju volne izby. Takze ako sme dorazili, na recepcii nas hned zaviedli na izbu, ked videli, ze mame male deti a manzel zostal dole, aby vyplnil a podpisal, co bolo treba. Hotel bol pohodlny a pekny.

2


3


4



Druhy den rano sme si urobili plan. Rozhodli sme sa, ze pojdeme pozriet malu hadiu farmu priamo v meste. Len sme tiez zistili, ze od rana prsi a fuka silny vietor. To nas vsak nezastavilo a aj tak sme sa sli na farmu pozriet.

5


6


7


8



Po navrate na hotel sme odpocivali, pretoze deti a aj my sme boli unaveni este z predosleho dna a celodennej cesty. Tak sme si len dali dobry obed...

9


...pospavali a potom sme sa sli vecer prejst po okoli.

Nasledujuce rano sme si dali ranajky ...

10


... a vyrazili smerom na krokodiliu farmu, ktora je asi hodinku od Chennai a kusok od nej sa nachadza aj Mahabalipuram.


Krokodilia farma sa dcerke strasne pacila; pobehovala tam cela stastna, ze bude moct v skole rozpravat kamaratkam zazitky :)

11


12


13


14


15


16


17


18


19



Z krokodilej farmy sme sa sli pozriet na Mahabalipuram.

20


21


22


23


24


25


26


27



Po tomto vylete sme sa zasa vratili do hotela, kde pri recepcii sedel ind na koberceky so svojim papagajom, ktory predpovedal buducnost.

28



Posledny treti den v Chennai sme sli do detskeho zabavneho parku a do Zoo (vacsinou boli zvieratka pozaliezane, bolo dost horko), kde sme stravili pol dna.

29


30


31


32


33


34


35


36



Vecer sme sli navstivit manzelovho kamarata, kde si nasa dcerka nasla hned dve nove kamosky – jeho dcery.

37



Stvrty den vyletu sme sa konecne vybrali do Pondicherry, plni ocakavania, co nas caka… Pondicherry vobec nevyzera ako velkomesto. Vsade uzke cesty, male typicke indicke obchodiky, ale co sa tykalo mnozstva potravin a vyberu zeleniny, to bol pre mna raj. Vecer sme si dali veceru....

38


.... a druhy den sme mali v plane ist pozriet Auroville.

Druhy den rano sme mali vsetci zaludocne krce, zostali cely den na izbe s tabletkami, takze z Pondicherry sme pocas vyletu nic nevideli (okrem zachoda), ale aj tak sme sa tam o mesiac stahovali. Nase ocakavania vsak boli vacsie, nez to, co nas tam cakalo…

A na druhy den rano sme sa vratili do Chennai, kde sme zostali este 1 den, aby sme sa trosku zotavili a vyrazili domov... samozrejme ku koncu vyletu...Chennai je najhorsie oznacene mesto.

39


40


41


42


Ziadne znacky, takze sme sa stratili a 4 hodiny bludili a hladali vypadovku na dialnicu. Cesta domov nam preto trvala takmer 12 hodin....

streda 24. novembra 2010

Cestoviny s čerstvými špenatovými listami / Pasta with fresh spinach


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



ČO POTREBUJETE (3-4 porcie):

viazanička čerstvých špenatových listov
plátok masla
2 strúčiky cesnaku

na omáčku:
olej alebo maslo
1 menšia červená cibuľa 
1 plochá lyžiča hladkej múky
250ml mlieka
väčšia hrsť syra podľa vášho výberu
(napr. Mozzarella, Grana padano alebo Parmezán)
2 strúčiky cesnaku
štipka mletého muškátového orieška

na dokončenie:
300ml hrnček cestovín
voda na ich uvarenie
soľ


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme bešamelovú omáčku. V hrnci zohrejeme olej (alebo maslo) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Cibuľu zaprášime múkou, premiešame a chvíľočku restujeme. Potom zalejeme mliekom a miešame, kým nám bešamel nezhustne. Do bešamelu pridáme tvrdý syr a na miernom ohni ohrievame, aby sa syr roztopil. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a muškatový oriešok. Premiešame a odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Ďalej si dáme zovrieť osolenú vodu. Dáme do nej cestoviny a uvaríme ich podľa návodu, aby boli akurát na skus.

Kým sa varia cestoviny zohrejeme v menšom hrnci trocha masla. Pridáme nadrobno nakrájané 2 strúčiky cesnaku a necháme rozvoňať. Pridáme nakrájaný čerstvý špenát, pol minútky restujeme, hrniec prikryjeme a odstavíme z ohňa. Necháme špenát spariť.

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich, dáme do hrnca so syrovým bešamelom, pridáme sparený špenát a všetko premiešame. 

Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami


Podávame teplé. 


Cestoviny s cerstvymi spenatovymi listami

nedeľa 21. novembra 2010

Pečené zemiaky / Baked potatoes



ČO POTREBUJETE:

zemiaky
soľ
1 plochá lyžička prášku do pečiva 
voda na ich predvarenie

olivový olej (alebo slnečnicový)
10 strúčikov cesnaku
sušený cesnak
sušené oregano





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky ošúpeme a pokrájame. Vodu v hrnci osolíme, pridáme prášok do pečiva a privedieme k varu. Vložíme zemiaky a povaríme ich 5 min. 



Zemiaky scedíme a uložíme do pekáčika v jednej vrstve. Posypeme ich očisteným a pokrájaným cesnakom, sušeným cesnakom, sušeným oreganom a polejeme olejom. Pečieme na 200 - 210st., 30 minút, odokryté. Potom ich vyberieme, premiešame, vložíme naspať do rúry a pečieme ďalších 30 minút.

🥔 🥔 🥔

ALEBO: ich upečieme bez cesnaku a cesnak si zvlášť nastrúhame a na rýchlo orestujeme na masle. Toto potom zamiešame s upečenými zemiakmi a posypeme toškou nasekanej čerstvej koriandrovej vňate.



ALEBO (toto je naša najobľúbenejšia verzia): po uvarení a preložení na pekáč ich osolíme, poprášime mletým čiernym korením a zmesou na cesnakový chlieb, poprášime troškou cukru, pokropíme olejom a dáme piecť ako je opísané vyššie.

Podávame buď ako prílohu alebo samotné s nejakým šalátom, či raitou.




Kysnuté lekvárové buchty (bezvaječné)





ČO POTREBUJETE S (na 20ks):

750g hladkej múky (použila som Maida)
2 ploché lyžičky sušeného droždia
4 lyžice kryštáľového cukru
1 ks vanilkového cukru
1 plochá lyžička soli
200ml rastlinného oleja
375ml teplého (nie horúceho) mlieka

džem (niekedy do nich dávam horkú čokoládu)
olej na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené droždie, vanilkový cukor a premiešame. Zohrejeme si mlieko a do teplého mlieka vylejeme olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Rozdelíme si ho na 3 časti a postupne každú časť vyvaľkáme na asi 1/2 - 1 cm hrubú placku. Placku rozrežeme do mriežky tak, aby sme mali dostatočne veľké "štvorce", na ktoré uložíme kúsok džemu. Kraje každého "štvorčeka" s džemom prstami spojíme do mieška tak, aby nám vznikla buchtička.

Pekáč vymastíme olejom, buchtičky naņ uložíme vedľa seba, nie príliš natesno a necháme 15 minút podkysnúť. Medzitým si predohrejeme rúru na 200st.



Buchtičky pred pečením zľahka potrieme olejom a pečieme na 200st., 20 minút.




Hotové pocukrujeme.


Poznámka: Rovnako si môžete upiecť aj buchtičky na Dukátové buchtičky.

nedeľa 14. novembra 2010

Fazuľové karí / Rajma curry




ČO POTREBUJETE:

1 hrnček fazule Rajma
voda podľa potreby

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 väčšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru

1 veľká paradajka
1 lyžička garam masala
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. 

🫘 🫘 🫘

V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. (Čím viac bude cibuľa dohneda, tým tmavšie hnedšie karí.)

1


Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou. 

22IMG_8853


Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame. 

22IMG_8855


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť. 

2


Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu. 

22IMG_8859


Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. 

3


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou.