štvrtok 14. júla 2011

Citrónová ryža (Lemon rice)

Táto ryža je typickým jedlom južnej Indie. Pripravuje sa počas rôznych festivalov, ale aj pre uvítanie návštevy. Na jej prípravu sa na rozdiel od iných ryžových jedál miesto ryže Basmati môže použiť krátkozrnná biela ryža. Môžete si ju pripraviť celkom jednoducho len s použitím korenín (taká sa podáva bežne na raňajky) alebo slávnostnejšie, kde pridáte zeleninu (napríklad zemiaky) a oriešky.
Obyčajne sa servíruje so špecialitou štátu Andhra Pradesh - vypraženými zelenými chilli papričkami, ktoré sa vopred namočia v cmare a potom sa nechajú celkom vysušiť na slnku.



Citronova ryza



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

na ryžu:
troška oleja
2 hrnčeky ryže
(ja som použila Basmati)
voda
soľ

3 zelené chilli papričky; prerezané pozdĺžne a odstránené semienka
(kto chce veľmi pálivé, semienka neodstraňuje)
25ml Channa dal
(najprv namočenej vo vode na 30 minút až hodinu)
1 lyžica urid dalu
1/2 lyžičky mletej kurkumy

na Tadka:
1 lyžica ghee
1/4 lyžičky horčičných semienok
1/4 lyžičky rímskej rasce
kúsok červenej sušenej chilli papričky; nakrájané nadrobno
asi 10 karí lístkov 
(tie nesmiete vynechať, lebo bez nich to nie je pravá indická citrónová ryža 🤷‍♀️)

pre slávnostnejšiu prípravu:
2 stredne veľké zemiaky
(ošúpané a pokrájané na kocky)
niekoľko arašídov
niekoľko kešu orechov

šťava z 1-1 a 1/2 baby citróna 


Citronova ryza



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si uvaríme ryžu klasickým spôsobom. U mňa klasický spôsob znamená, ryžu prepláchnuť a namočiť na 15 minút, scediť. V hrnci zohrejeme olej, ryžu na ňom troška opražíme a zalejeme vodou tak, aby jej hladina bola asi 1 a pol až 2cm nad ryžou a osolíme. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime a prikryté uvaríme domäkka. Uvarenú ryžu prevzdušníme lyžicou (trocha premiešame, aby nezostala v jednej hrči.)

V panvici rozpálime lyžicu ghee a na miernom ohni na ňom opečieme kešu orechy a arašídy. Opečené odložíme bokom.

V panvici znova zohrejeme lyžicu ghee, pridáme karí lístky a necháme ich vypraskať. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienka a nadrobno nakrájanú sušenú červenú chilli papričku; znova necháme prasknúť.

Ďalej pridáme zelené chilli papričky, channa dal, urid dal a nakrájané zemiaky. Premiešame a prikryté na miernom ohni opekáme, kým zemiaky nezmäknú (ale nesmú sa rozpadávať). Občas premiešame.

Citronova ryza


Keď sú zemiaky mäkké, pridáme kurkumu, premiešame a ešte 2 minútky opekáme už odokryté a odstavíme z ohňa.

Orechy, ktoré sme si vopred opražili vmiešame do zemiakov a zemiaky s orechami vmiešame do uvarenej ryže.

Nakoniec primiešame do ryže šťavu z citróna a môžeme podávať. (Keď vmiešavate do ryže zemiaky, orechy a citrónovú šťavu, môžete ryžu ešte chvíľku opiecť spolu s tým na panvici, ale nemusíte.)

Citronova ryza

Taký čudný deň / Such a strange day

Zvláštne zamračený deň a silný vietor.... mám pocit, že ma niekto buchol po hlave, pozerám na veci a nevidím ich.... chodím ako mátoha, ani rozmýšľať sa mi nechce.


cudny den



cudny den



Ráno, keď odišla staršia dcérka do školy, dala som hneď prať oblečenie, ktoré tam čakalo už 3 dni. Čakalo kým prestane poprchať a vonku na šnúrach sa doňho miesto kvapiek dažďa oprú teplé slnečné lúče a prefúka ho vietor do voňava. Keď som o 8.30 ráno vešala už oprané prádlo, susedky práve začínali s prácami okolo domov. Z okolia sa ozývalo búchanie košiel o kameň a mala som pocit, že sa pretekajú, ktorá to stihne skôr. Nech žije práčka! Dnešné preteky som vyhrala 😄


susedy peru



A keďže dnešok bol naozaj „plodný“, urobila som objav. Presypávala som hnedý cukor zo sáčika do nádobky a kochala sa jeho zlatistou farbou (neviem ako vo vás, ale vo mne hnedý cukor vyvoláva úsmev). Všimnite si ako ožije, keď len trošku pohnete nádobkou. Pomaličky, lenivo sa prevaľuje ešte aj po tom, čo nádobku položíte.


hnedy cukor



Pripadám si ako Dora objaviteľka!




Nakoniec mi kamoška Lola napísala, že dnes má byť spln mesiaca, tak už chápem ten čudný dnešok, prečo som sa pri všetkom, čo ma napadlo cítila ako majiteľka „iiikveeee tykve“....

Dúfam, že ten váš deň dopadol lepšie 🤪

streda 13. júla 2011

Fazuľové struky so sezamom / Green beans with sesame seeds

Takto pripravené fazuľové struky možete podávať ako prílohu k ryži a karí alebo len s plackami (Chapati, Paratha...).


22IMG_8571



ČO POTREBUJETE:

225g fazuľových strukov
2 veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky mletej kurkumy

na tadka:
olej (alebo ghee)
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžička čerstvého strúhaného cesnaku
1/2 lyžičky rímskej rasce tmavej
1/2 lyžičky tmavých horčičných semienok
niekoľko karí lístkov

na masala:
50ml nasucho opečených sezamových semien
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia mletého
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky kryštáľového cukru (alebo jaggery)


22IMG_8578



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľové struky umyjeme a odnitkujeme, ak treba. Pokrájame na menšie kúsky. 





Pripravíme si masala. Sezamové semienka opečieme na suchej panvici dohnedkava a necháme vychládnuť. 

22IMG_8549


Dáme ich do mlynčeka na korenie, pridáme kašmírske chilli korenie, soľ, cukor (ja som použila jaggery) a pomelieme. 

1


Ďalej si urobíme tadka. V panvici zohrejeme olej alebo ghee. Pridáme všetky suroviny na tadka a počkáme, kým semienka vypraskajú a uvoľnia vôňu. 

22IMG_8556


Pridáme cibuľu a na stredne silnom ohni opražíme dohnedkava. 

2


Pridáme nakrájané fazuľové struky, chilli papričku vcelku (odstránime z nej stopku), dobre premiešame a zakryjeme pokrievkou. Na slabom ohni dusíme 5 minút. 

22IMG_8560


Pridáme kurkumu a sezamovú masala, za občasného premiešania ešte asi 3-5 minút opekáme, panvicu už neprikrývame. 

3

22IMG_8563


Podávame s plackami.


22IMG_8577


Fazuľové struky môžete nahradiť aj zelenou paprikou. Použite miesto strukov 2 veľké, mäsité papriky. 

štvrtok 7. júla 2011

Paratha s černuškou siatou / Kalonji Paratha



Paratha s cernuchou



ČO POTREBUJETE (na 7ks):

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku na suroviny má 200ml)

1 hrnček celozrnnej múky (Atta)
1 hrnček hladkej múky (Maida)
2 lyžičky černušky siatej (kalonji)
soľ
1 lyžica Ghee
voda podľa potreby
Ghee na potieranie počas pečenia


Paratha s cernuchou



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme obe múky, soľ a semienka černušky. 

1


Pridáme ghee a vodu po troškách podľa potreby na vymiesenie elastického cesta. 

2


Cesto necháme v miske, zakryté kuchynskou utierkou odpočívať asi 30 minút. 

3


Cesto rozdelíme na guľôčky rovnakej veľkosti. S každou pracujeme postupne, zvlášť. 

4


Guľôčku trocha sploštíme v dlaniach a obalíme v múke (obaľovala som v celozrnnej). 

5


Sploštenú guľôčku rozvaľkáme a potrieme troška s ghee. 

6


Placku preložíme na polovicu a znova potrieme troška s ghee. 

7


Preloženú placku preložíme znova na polovicu, čím dostaneme trojuhoľníček. Trojuhoľníčkovú placku obalíme v múke... 

8


... a rozvaľkáme na tenkú placku. 

9


Placku položíme na suchú panvicu, ktorú sme si vopred dobre rozpálili. Oheň zmiernime na strednú silu. Najprv opekáme chvíľku z jednej strany... 

10


... potom placku obrátime, potrieme troška s ghee a necháme opiecť. 

11


Znova placku obrátime a potretú stranu len troška, pár sekúnd prehrejeme. Upečenú placku zabalíme do čistej kuchynskej utierky, aby neoschla. 

12


Placky podávame ako prílohu ešte teplé. 


c3



Černuška siata. . . tieto semienka môžete poznať aj pod názvami Kalonji, Nigella seeds alebo Onion seeds. Semená černušky sú trojuhoľníkového tvaru, čiernej farby, majú štiplavú vôňu a horkastú chuť. Obsahujú značné množstvo oleja. V indickej kuchyni sa často pridávajú do cesta na prípravu placiek, napríklad Naan alebo Paratha a tiež pri príprave Tadka.





Inšpirácia: "Vegetarian Tastebuds".

streda 6. júla 2011

Zeleninové Makhani / Veg makhani

Makhan znamená maslo, čiže zeleninové maslové karí.




ČO POTREBUJETE (na 4 - 5 porcií):
 
2 stredne veľké zemiaky
2 mrkvy
hrsť mrazeného hrášku
(ďalej môžete použiť aj karfiol, zelené fazuľkové struky, či baby kukuričky)

na pasty:
2 rajčiny
2 stredne veľké červené cibule
2 plné hrste (asi 100g) kešu orechov + horúca voda na ich namočenie 

ďalej:
olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 plná lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička garam masala
1 plná lyžička sušenÿch lístkov senovky gréckej
soľ
1 lyžička kryštáľového cukru

100ml smotany na varenie (alebo mlieko)
hrubý plátok masla

na dokončenie:
1 zelená paprika
1 stredne veľká červená cibuľa 
hrubý plátok masla






AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie "kocky". Dáme ich do hrnca. Očistíme mrkvu a nkarájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca k zemiakom. Pridáme hrach, zalejeme vodou a všetko uvaríme domäkka. Scedíme a necháme bokom do ďalšieho použitia. (Scedenú vodu si môžeme odložiť a použiť neskôr na upravenie hustotu karí.)



Kešu si na 30min namočíme v horúcej vode. Potom ich rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa máčali na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.

Rozmixujeme ďalej 2 rajčiny a zvlášť rozmixujeme 2 červené cibule. Obe pyré si odložíme bokom do ďalšieho použitia.



V hrnci zohrejeme olej a pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a rozmixovanú cibuľu. Cibuľu restujeme na miernom ohni asi 15min, aby sa zredukovala. Občas premiešame.



Potom pridáme kurkumu, chilli korenie a koriander. Premiešame. Ihneď pridáme rajčinové pyré, senovku grécku, cukor a garam masala. Premiešame a na miernom ohni zredukujeme, asi 10min.



Ďalej pridáme maslo, kešu pastu a soľ. Premiešame. Pridáme smotanu a vývar zo zeleniny na zriedenie, premiešame. Privedieme k varu, chvíľku necháme na mierno variť (asi 5 minút), treba premiešavať. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme opäť trocha vývaru zo zeleniny a premiešame.



Kým sa karí varí v menšom hrnci zohrejeme hrubší plátok masla + troška oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a papriku nakrájanú na kocky. Nie celkom domäkka, skôr do chrumkava. 

Toto pridáme do karí, pridáme aj predvarenú zeleninu. Dobre premiešame, pridáme nasekanú korindrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Prikryté necháme 10 minút postáť. 




Podávame s indickými plackami, napríklad: Kulcha, Chapati, Naan, Paratha





Robila som makhani aj so sójového "mäsa"/chunks. Postupovala som rovnako ako je popísané v recepte s tým rozdielom, že som vynechala cukor a maslo, miesto oprážania na masle som použila olej. Zemiaky som dala 2 menšie a použila som sójové mäso, ktoré som si najprv uvarila v troške osolenej vody a lyžičkou garam masala. Sójové mäso som pridala v tom bode ako uvarené zemiaky. Miesto smotany som použila kokosové mlieko. Ostatnú zeleninu som použila tú istú. Takto pripravené makhani (ktoré už ale nie je makhani, pretože to nie je na masle) sa hodí do delenej stravy na rastlinný deň.


Ibisteky

ibis2


ibis8


ibis10


ibis11


ibistek