nedeľa 24. júla 2011

Kuracie v kešu - pistáciovej marináde


kuracie v kesu-pistaciovej marinade



ČO POTREBUJETE:

4 kuracie stehná aj s kĺbom; vykostené a pokrájané na rezančeky 

na marinádu:
soľ
2 lyžice šťavy z limetky/citróna
2-3 lyžice bieleho nesladeného jogurtu - Dahi
mleté čierne korenie
1 plná lyžička Tandoori masala
200ml kešu orechov; zomlieť 
100ml pistácií; zomlieť 

olivový olej


kuracie v kesu-pistaciovej marinade



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso dáme do misky a pridáme všetky suroviny na marinádu.

1


2



Mäso s marinádou dobre premiešame a necháme 2 hodiny odležať v chladničke.

3



V panvici zohrejeme olivový olej a pridáme odležané mäso spolu s marinádou, chvíľku opekáme, potom prikryjeme na miernom ohni dusíme 15-20 minút. Mäso si ešte samé pustí šťavu počas dusenia.

4



Podávame s ryžou.

Kultúra v našom mestečku 3.

Bubny sa ozyvali vonku aj vcera a dnes uz malipostavenu aj striesku na ceste, tak predpokladam, ze toto bol posledny den celej "parady". Ale aj tak sa mi paci, ze im je uplne jedno, co si kto o nich mysli. Jednoducho vezmu bubny, ked sa nieco slavi a tancuju aj bez rytmu, tak ako im nohy narastli a pekne s usmevom :) Vsimnite si na videu, ze tam pri dome uz tancuje aj teta a potom vytiahli aj uja von. Uz vcera som si vsimla, ze nechodia k uplne kazdemu domu, takze sa to tykalo asi len nejakej komunity, kasty...? Naozaj neviem. Ale je zaujimave sledovat ich vzdy, ked nieco oslavuju.

kultura 4


sobota 23. júla 2011

Ryža so šošovicou a mrkvou / Rice with lentils and carrots



Ryza so sosovicou a mrkvou



ČO POTREBUJETE:

100ml nelúpanej hnedej šošovice

troška oleja
2 stredne veľké červené cibule
4 menšie strúčiky cesnaku

2 stredne veľké mrkvy
soľ
voda podľa potreby

200ml ryže 
(použila som Basmati)
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie

hotové jedlo si môžeme posypať čerstvou nakrájanou pažítkou alebo koriandrovou vňaťou 


Ryza so sosovicou a mrkvou



AKO POSTUPOVAŤ:

Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu s cesnakom orestujeme do mäkka.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Pridáme šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli vodou a na 1 hodinu vo vode namočili a potom scedili. Pridáme tiež očistenú mrkvu nakrájanú na kolieska. Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a privedieme vodu k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a prikryté varíme asi 15 minút.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Potom pridáme ryžu, ktorú sme si vopred na 30 minút namočili vo vode a scedili. Pridáme vodu, aby bola hladina asi 1 cm nad ryžou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku, premiešame a prikryté na miernom ohni varíme, kým sa všetka tekutina nevyparí.

Ryza so sosovicou a mrkvou



Hotovú ryžu, vidličkami pretrasieme. Prikrytú potom necháme 10 minút odležať a môžeme podávať.

štvrtok 21. júla 2011

Kukuričkovo hrachová masala / Baby corn and green peas masala


Kukurickovo hrachova masala



ČO POTREBUJETE:

8-10ks baby kukuričiek 
2 hrste mrazeného hrášku

2 stredne veľké paradajky
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty 
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžička garam masala 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej

1 lyžica šťavy z citróna 
soľ
olej


Kukurickovo hrachova masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Očistené kukuričky dáme do hrnca s vodou, pridáme troška soli a kurkumu a privedieme k varu. Keď sa začne voda variť, oheň zmiernime a prikryté 10 minút varíme. Uvarené kukuričky scedíme a odložíme; odložíme si aj vodu, v ktorej sme kukuričky varili. 

Kukurickovo hrachova masala


V hrnci zohrejeme olej a dáme naň rímsku rascu. Necháme ju prasknúť, rozvoňať. Pridáme cibuľu a orestujeme ju domäkka. 

Kukurickovo hrachova masala


Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Opekáme 2-3 minúty. Pridáme garam masala a senovku grécku a znova 2 minútky opekáme. Premiešavame. 

Kukurickovo hrachova masala


Pridáme nakrájané paradajky a opekáme, kým sa nerozpadnú. 

Kukurickovo hrachova masala


Ďalej pridáme predvarené, nakrájané kukuričky, hrášok a pridáme asi 1-2 lyžice vody, v ktorej sme varili kukuričky. Na silnom ohni ju necháme odpariť, občas premiešame. Trvá to tak 2 minúty. Ak treba, jedlo dosolíme, pridáme kokos a premiešame. Kokos by mal absorbovať prebytočnú tekutinu. 

Kukurickovo hrachova masala


Hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme šťavu z citróna. Primiešame koriandrovú vňať a zakryté necháme 10 minút uležať. 

Kukurickovo hrachova masala


Môžete podávať s dusenou ryžou alebo indickými plackami


Kukurickovo hrachova masala

Kultúra v našom mestečku 2.

Dnes bubnovanie pokračovalo, dokonca ukázali zaujímavé tanečné kreácie :) a k tomu chodili ešte s nejakou veľkou vetvičkou....



streda 20. júla 2011

Kultúra v našom mestečku

Naše mestečko je síce malé, ale o zábavu mávame dosť často postarané vďaka mnohým sviatkom a festivalom. Aj dnes sa u nás bubnovalo a tancovalo rovno na ceste. Neviem presne o čo išlo, ale skupina mužov chodila od domu k domu, kde sa vždy pristavili. Pred domom už na nich čakali ženy, jedna držala malý hrniec, z ktorého im pravdepodobne darovala nejaké jedlo, možno im dávali aj peniaze, tak ďaleko som už nedovidela :) Jeden z mužom držal podnos, z ktorého sa dymilo a tým im pravdepodobne požehnal.... moje vysvetlenie berte s rezervou, len hádam :) Ich bubnovanie je vždy veselé a typicky indické... pobavte sa a "vdýchnite" atmosféru malého indického mestečka :)