Bubny sa ozývali vonku aj včera a dnes už mali postavenú aj striešku na ceste, tak predpokladám, že toto bol posledný deň celej "parády". Ale aj tak sa mi páči, že im je úplne jedno, čo si kto o nich myslí. Jednoducho vezmú bubny, keď sa niečo slávi a tancujú aj bez rytmu, tak ako im nohy narástli a pekne s úsmevom 😀 Všimnite si na videu, že tam pri dome už tancuje aj teta a potom vytiahli aj uja von. Už včera som si všimla, že nechodia k úplne každému domu, takže sa to týkalo asi len nejakej komunity, kasty...? Naozaj neviem. Ale je zaujímavé sledovať ich vždy, keď niečo oslavujú.

nedeľa 24. júla 2011
sobota 23. júla 2011
Ryža so šošovicou a mrkvou / Rice with lentils and carrots
ČO POTREBUJETE:
100ml nelúpanej hnedej šošovice
troška oleja
2 stredne veľké červené cibule
4 menšie strúčiky cesnaku
2 stredne veľké mrkvy
soľ
voda podľa potreby
200ml ryže
(použila som Basmati)
(použila som Basmati)
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie
hotové jedlo si môžeme posypať čerstvou nakrájanou pažítkou alebo koriandrovou vňaťou
AKO POSTUPOVAŤ:
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a cibuľu s cesnakom orestujeme do mäkka.
Pridáme šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli vodou a na 1 hodinu vo vode namočili a potom scedili. Pridáme tiež očistenú mrkvu nakrájanú na kolieska. Podlejeme trochou vody, pridáme bobkový list a privedieme vodu k varu. Keď sa voda začne variť, oheň zmiernime a prikryté varíme asi 15 minút.
Potom pridáme ryžu, ktorú sme si vopred na 30 minút namočili vo vode a scedili. Pridáme vodu, aby bola hladina asi 1 cm nad ryžou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku, premiešame a prikryté na miernom ohni varíme, kým sa všetka tekutina nevyparí.
Hotovú ryžu, vidličkami pretrasieme. Prikrytú potom necháme 10 minút odležať a môžeme podávať.
štvrtok 21. júla 2011
Kukuričkovo hrachová masala / Baby corn and green peas masala
ČO POTREBUJETE:
8-10ks baby kukuričiek
2 hrste mrazeného hrášku
1 veľká červená cibuľa
2 stredne veľké paradajky
1 zelená chilli paprička
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
(alebo 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku a 1/2 lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky mletej kurkumy
2 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej
1 lyžica šťavy z citróna
soľ
olej
AKO POSTUPOVAŤ:
Očistené kukuričky dáme do hrnca s vodou, pridáme troška soli a kurkumu a privedieme k varu. Keď sa začne voda variť, oheň zmiernime a prikryté 10 minút varíme. Uvarené kukuričky scedíme a odložíme; odložíme si aj vodu, v ktorej sme kukuričky varili.
V hrnci zohrejeme olej a dáme naň rímsku rascu. Necháme ju prasknúť, rozvoňať. Pridáme cibuľu a orestujeme ju domäkka.
Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a chilli papričku. Opekáme 2-3 minúty. Pridáme garam masala a senovku grécku a znova 2 minútky opekáme. Premiešavame.
Ďalej pridáme predvarené, nakrájané kukuričky, hrášok a pridáme asi 1-2 lyžice vody, v ktorej sme varili kukuričky. Na silnom ohni ju necháme odpariť, občas premiešame. Trvá to tak 2 minúty. Ak treba, jedlo dosolíme, pridáme kokos a premiešame. Kokos by mal absorbovať prebytočnú tekutinu.
Hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme šťavu z citróna. Primiešame koriandrovú vňať a zakryté necháme 10 minút uležať.
Kultúra v našom mestečku 2.
Dnes bubnovanie pokračovalo, dokonca ukázali zaujímavé tanečné kreácie :) a k tomu chodili ešte s nejakou veľkou vetvičkou....
streda 20. júla 2011
Kultúra v našom mestečku
Naše mestečko je síce malé, ale o zábavu mávame dosť často postarané vďaka mnohým sviatkom a festivalom. Aj dnes sa u nás bubnovalo a tancovalo rovno na ceste. Neviem presne o čo išlo, ale skupina mužov chodila od domu k domu, kde sa vždy pristavili. Pred domom už na nich čakali ženy, jedna držala malý hrniec, z ktorého im pravdepodobne darovala nejaké jedlo, možno im dávali aj peniaze, tak ďaleko som už nedovidela :) Jeden z mužom držal podnos, z ktorého sa dymilo a tým im pravdepodobne požehnal.... moje vysvetlenie berte s rezervou, len hádam :) Ich bubnovanie je vždy veselé a typicky indické... pobavte sa a "vdýchnite" atmosféru malého indického mestečka :)
Vajíčkovo paradajkový šalát / Eggs and tomato salad
ČO POTREBUJETE:
4 uvarené vajíčka
2 stredne veľké paradajky
1 malá červená cibuľa
1 lyžička medovej horčice
1 - 2 lyžice majonézy
troška mletého čierneho korenia
(ak treba soľ na dochutenie)
zelená časť jarných cibuliek
AKO POSTUPOVAŤ:
Uvarené vajíčka ošúpeme a nakrájame na kocky, paradajky nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame nadrobno, všetko dáme do misky.
Pridáme horčicu, mleté čierne korenie, majonézu a dobre premiešame. Nakoniec primiešame nasekanú zelenú časť jarných cibuliek (alebo pažítku, či žeruchu).
Prihlásiť na odber:
Komentáre (Atom)















