sobota 14. januára 2012

Balti Dal s černuškou siatou a jarnou cibuľkou (popoludnie s Vaishu a jej rodinou) / Balti dal with kalonji and spring onions


Balti je britský štýl prípravy karí podávaného v oceľových miskách (vzhľadovo podobným woku) nazývaných "Balti misa". Takéto druhy karí môžete nájsť v mnohých reštauráciách vo Veľkej Británii. Presný pôvod štýlu varenia Balti však nie je celkom jasný. Na jednej strane ľudia veria, že bolo vymyslené v Birminghame, zatiaľ čo iní sa domnievajú, že tento štýl vznikol v pakistanskej oblasti Baltistan v Kašmíre, odkiaľ bol neskôr prenesený prisťahovalcami z južnej Ázie do Británie. Názov "Balti" môže odrážať skutočnosť, že etnická skupina žijúca v oblasti v severnom Pakistane sa nazýva Balti.

Slovo "balti" pochádza z jazykov urdu a hindi. Toto slovo bolo vraj odvodené od portugalského slova "balde", čo znamená "vedro/kýblik", ktorý bol prevezený do Indie portugalskými obchodníkmi, ktorí prichádzali loďami na konci 15. storočia.


Balti dal s jarnou cibulkou 1




ČO POTREBUJETE:

150ml suchého Toor Dal (použite žltý lúpaný hrach, ak nemáte toor dal)
vodu na jeho uvarenie

olej
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička senovky gréckej - sušené lístočky (môžete použiť miesto nej 2 lyžice nasekaných čerstvých lístočkov)
1 paradajka
soľ
veľkú hrsť bielej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno
veľkú hrsť zelenej časti jarných cibuliek; nakrájané nadrobno


Balti dal s jarnou cibulkou 2



AKO POSTUPOVAŤ:

Prepláchnutý toor dal dáme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby bol ponorený. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka (na 5 zapísknutí) alebo v normálnom hrnci. 

balti dal (postp) 1


balti dal (postup) 2


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme černušku a cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku na miernom ohni oprážame. 

balti dal (postup) 3


Pridáme uvarený toor dal spolu s trochou vývaru z neho. Privedieme k varu a keď sa karí začne variť, oheň zmiernime. 

balti dal (postup) 4


Ďalej pridáme kurkumu, chilli korenie, senovku grécku a nadrobno nakrájanú bielu časť jarných cibuliek. Dobre premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme 2 minútky. 

balti dal (postup) 5


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a soľ, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme ďalšie 3 minútky. Občas premiešame, skontrolujeme, či karí nie je príliš husté. Ak by bolo, pridáme troška vývaru z dalu. 

balti dal (postup) 6


Hotové karí odložíme z ohňa, posypeme zelenou časťou jarných cibuliek a prikryté necháme odstáť 15 minút. 

balti dal (postup) 7


Podávame s dusenou ryžou



Balti dal s jarnou cibulkou



Dnes sme mali aj návštevu. Kamarátov, ktorých sme už pár rokov nevideli. Bývaju len 2 hodinky teraz od nás, tak nás prišli pozrieť a stráviť nedeľné poobedie vonku. Na fotkách je naša staršia dcéra s ich dcérou Renukou.

1


2

piatok 13. januára 2012

Ako sa "pečie" koláč v Indii bez elektrickej rúry (Vanilkový koláč)

Včera prišiel majiteľ krevetej liahne a sľúbil našej staršej dcérke, že jej ukáže ako sa pečie koláč v Indii bez rúry. Samozrejme som sa na to tešila aj ja, lebo som bola zvedavá ako sa to dá urobiť na sporáku. Keďže nechcel, aby som dávala jeho fotky na blog, troška som ich zrezala, ale tú prípravu som vám jednoducho musela ukázať, pretože ja som to videla prvýkrát a páčilo sa mi, aké jednoduché to je. Takže dá sa piecť aj bez rúry! 😀


Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Priniesol si svoje vlastné náradie na varenie, aj suroviny...

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



... začal tým, že si najprv odvážil 4 vajíčka.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Potom si navážil múku...

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



... cukor a maslo, ktoré mali mať rovnakú váhu ako vajíčka.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Všetko dal do misky a pridal prášok do pečiva.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Na pomoc mu prišla jedna teta z kuchyne, ktorá cesto miešala, takou tĺčikovou vareškou...

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Pridal vanilkovú arómu...

8



... a teta zasa miešala.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Potom na sporák položil misku, v ktorej strede bola diera. Misku naplnil pieskom a ten dal na sporák zohriať.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Potom hrniec, ktorý z vnútra vyzerá ako bábovnica, vytrel maslom a vysypal múkou. Nalial doňho cesto a hrniec postavil na misku s pieskom.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Hrniec zakryl pokrievkou so 4 dierkami a na slabom ohni to nechal približne 45 minút.

Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury



Tradááá a koláč bol hotový 😀 Vyklopil ho a ja som posypala práškovým cukrom.


Ako sa "pecie" kolac v Indii bez elektrickej rury




A pomôcky na varenie mi tu nechal vrátane kuchynskej váhy, ktorú som doteraz nemala.

streda 11. januára 2012

Karí zo žltého hrachu / Curry with yellow peas

IMG_7503



ČO POTREBUJETE:

200ml sušeného žltého hrachu
voda na jeho uvarenie

olej
1 lyžička koriandrových semien
1 lyžička bieleho maku (khus khus)
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
2 veľké červené cibule
1 zelená chilli paprička
1 paradajka
200ml kokosového mlieka
soľ
1 lyžička garam masala

na záverečnú Tadka:
1/2 lyžice ghee
karí lístky


IMG_7499



AKO POSTUPOVAŤ:

Hrach na noc namočíme vo vode. Ráno ho scedíme a vodu vymeníme. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka.

IMG_7488


V panvici zohrejeme trochu oleja. Pridáme rímsku rascu, koriandrové semienka a biely mak. Restujeme, kým neuvoľnia vôňu. (Je to chvíľka.)

IMG_7471


Potom pridáme na polkolieska nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Restujeme domäkka. 

IMG_7474


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne. Odstavíme panvicu z ohňa a všetko necháme vychládnuť.

IMG_7477


Potom všetku zmes dáme do mixéra, prilejeme kokosové mlieko a vymixujeme na hustú omáčku, ktorú dáme naspäť do hrnca.

IMG_7492

6


Pridáme uvarený hrach a soľ. Karí privedieme k varu. Keď začne vrieť, oheň zmiernime. Pridáme garam masala a premiešame. 2 minúty na miernom ohni povaríme. 

IMG_7495


Kým sa karí varí, pripravíme si Tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee. Pridáme černušku a karí lístky. Lístky necháme vypraskať v horúcom ghee. 

Potom ich vylejeme do karí. 

9


Naberačkou odoberieme trocha karí a vylejeme do hrnca, kde sme robili Tadka. Karí v ňom rozlejeme, aby "pozbieralo" všetky chute, ktoré sa uvoľnili do horúceho ghee a znova všetko vylejeme do hrnca s karí. Premiešame, Odstavíme z ohňa a zakryté necháme ďalších 15 minút odpočívať. 

10


Podávame s dusenou ryžou. 

nedeľa 8. januára 2012

Zrusena navsteva a nase "rybarske" poobedie

Vcera sme mali na cely den taky fajn program.... a celkom sme ho museli zrusit, lebo ujo sofer sa rozhodol, ze tuto nedelu nepracuje :( Po 7. rokoch som sa chcela ist s detmi pozriet do dedinky, kde sme zili prve asi 3 roky, ked som prisla do Indie. Zije tam nas stary muz, takze som planovala navstivit aj jeho. Cakala nas cela dedinka, syn stareho muza manzelovi rano 3krat zavolal o kolkej asi prideme. Este aj dnes ma mrzi, ze sme to museli zrusit :( Musime si to cim skor naplanovat znova.

Nakoniec sme sa vybrali aspon na prechadzku k miestnej rieke a skusili chytat ryby.


Nic sme nechytili, pretoze sme vraj prisli neskoro, treba prist hned poobede, ked stupne v rieke voda. Nuz, my sme vyrazili, az ked uz svietil na oblohe mesiac, aj ked na druhej strane este svietilo slnko.


Rybarske poobedie



Rybarske poobedie



Rybarske poobedie



Rybarske poobedie




Ale aspon sme pozorovala pracu jedneho rybara, ktory tam lovil riecne krevety.


Rybarske poobedie



Rybarske poobedie




Aj ked sme sli domov bez ulovku, detom sa to pacilo a dnes pojdeme znova :)


Rybarske poobedie

Pražené kešu orechy / Fried cashews

Prazene kesu orechy



ČO POTREBUJETE:

nesolené, nepražené, lúpané kešu orechy
olej rastlinný
soľ
mleté čierne korenie
tandoori masala


Prazene kesu orechy



AKO POSTUPOVAŤ:

V panvici zohrejeme olej, oheň zmiernime na stredne silný a kešu orechy na ňom popražíme dohneda.

Potom ich vyberieme do misky a ešte teplé osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Necháme vychládnuť, aby zostali chrumkavé.