utorok 1. apríla 2014

Brokolica na spôsob Manchurian

Možno poznáte recept na Gobi Manchurian. Tak toto je niečo podobné, len menšia improvizácia.


22IMG_9282



ČO POTREBUJETE:

1 menšiu brokolicu

na cestíčko:
3/4 pohára hladkej múky (maida)
1 kopcová lyžička kukuričného škrobu (alebo ryžovej múky)
štipka prášku do pečiva 
soľ
voda podľa potreby
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty

olej na vyprážanie

ďalej:
olej
2 póriky
4 strúčiky cesnaku
1 zelená chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžica tmavej sójovej omáčky
2 lyžice paradajkového pretlaku
mleté čierne korenie


22IMG_9278



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu rozrobíme na ružičky. V miske zmiešame múku so škrobom, soľou a práškom do pečiva. Pridáme vodu podľa potreby, aby sme vymiešali hustejšie cestíčko. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a do cestíčka poriadne zamiešame. 

1


V hlbšom kastróliku zohrejeme dostatok oleja, aby sa brokolica v ňom varila - fritovala. Keď je olej poriadne horúci brokolicu postupne po častiach namáčame do cestíčka, aby sa každý kúsok cestíčkom dobre obalil a vložíme do vriaceho oleja. Vyprážame na silnom ohni. Počas vyprážania brokolicu otáčame, aby bola hnedkavá rovnomerne zo všetkých strán. Vypraženú vyberieme a pokračujeme so zbytkom brokolicových ružičiek.

2


Keď máme brokolicu vypraženú, v druhom hrnci zohrejeme trocha oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na kolieska nakrájaný pór a chilli papričku. Na miernom ohni restujeme domäkka.

3


Potom pridáme kurkumu...

22IMG_9263


... sójovú omáčku, paradajkový pretlak a premiešame.

22IMG_9265


Ďalej pridáme mleté čierne korenie a premiešame.

22IMG_9266


Do základu pridáme vypraženú brokolicu a dobre premiešame.

22IMG_9268


Nakoniec pridáme koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa. 

22IMG_9269


Podávame napríklad s plackami alebo ako predjedlo.

pondelok 31. marca 2014

Čo je to Neem? / What is Neem?

Strom Neem (Azadirachta indica) je tropický strom pôvodom z Indie, ale nájdete ho aj v iných krajinách juhovýchodnej Ázie a v Afrike. V Indii , Neem je známy ako "dedinská lekáreň". Má všestranné hojivé účinky a používa sa aj v ajurvédskej medicíne.  Semená, kôra aj listy obsahujú látky s antiseptickými, protizápalovými, antifungálnymi účinkami.

Neem má cesnakový zápach a horkú chuť. Rôzne časti tohoto stromu majú mnoho využití.


na farme 075


Neem olej - sa získava zo semien stromu a má insekticídne a liečivé vlastnosti, vďaka ktorým sa používa už tisíce rokov v boji proti škodcom, v kozmetike, aj ako liečivo.

Neem semeno - (po extrakcii oleja) sa používa na obohatenie pôdy o organické látky. Dá sa kúpiť ako "neem cake", teda organické hnojivo, ktoré sa pridáva do kvetináčov a mení tak kvalitu pôdy.

Neem listy - sa používajú pri liečbe ovčích kiahní a bradavíc vo forme pasty alebo ako kúpeľ. S cieľom zlepšiť obranyschopnosť organizmu, neem listy sa užívajú vo forme kapsúl alebo ako čaj. Čaj sa používa na zníženie horúčky spôsobenej maláriou . Je veľmi horký. Neem listy sa tiež používajú na kúpeľ nôh pri rôznych plesňových ochoreniach. Neem listy sa používajú aj pri skladovaní obilia .


na farme 074



Vetvička Neem - sa používa v Indii aj v Afrike ako "zubná kefka". Nejedenkrát som videla dedinčanov skoro ráno cmúľať vetvičku neemu a drhnúť si ňou zuby. Dnes sú zubné pasty s obsahom neemu dostupné aj v obchodoch.


Neem kôra a korene - majú tiež liečivé vlastnosti. Kôra a korene v práškovej forme sa používajú proti blchám a kliešťom u domácich zvierat. 


Neem má antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám kože ako je akné, lupienka, svrab , ekzém atď. Neem extrakty tiež pomáhajú pri liečbe cukrovky, herpesu, alergie a niekoľkých ďalších ochoreniach. 


IMG_9038


Olej z neemu, listy a extrakty sa používajú na výrobu mnohých produktov ako napríklad: mydlá, púdre, šampóny, telové mlieka a krémy, zubné pasty aj ako repelenty proti hmyzu.

Mladé lístky sa používajú aj v kuchyni napríklad na prípravu jedla Neem Begun (mladé lístky neemu s baklažánom).


IMG_6871


pondelok 24. marca 2014

Pečené korenené baby zemiačky / Baked spicy potatoes

22IMG_9154



ČO POTREBUJETE:

1/2kg baby zemiačkov
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
3/4 lyžičky tandoori masala
soľ
1 lyžička šťavy z citróna
olej (na pečené zemiaky mám najradšej olivový, ale kľudne použite iný)

na dokončenie:
troška oleja
karí lístky


22IMG_9168



AKO POSTUPOVAŤ:

Baby zemiačky poriadne umyjeme. Prekrojíme ich na polovice, povaríme 5min vo vode, scedíme a dáme do hlbšej misky, kde sa nám budú dobre miešať. Pridáme k nim kurkumu, chilli korenie a tandoori masala. Dobre premiešame. 

Ďalej pridáme soľ, citrónovú šťavu a olej (asi 2 lyžice). Poriadne premiešame a necháme 15 minút postáť. 

1


Pripravíme si plech na ich pečenie. Ja som vystlala alobalom, môžete použiť papier na pečenie. Rúru si predohrejeme na 180st. Zemiačky dáme na plech a zarovnáme, aby boli v jednej vrstve a každý sa dobre prepiekol. Plech dáme do rúry. Zemiačky pečieme asi 30 minút. 

Upečené zemiačky dáme do misky, kde sa nám budú dobre miešať a prikryjeme. 

V malej panvice si zohrejeme troška oleja. Keď je olej horúci vhodíme karí lístky, ktorými nesetríme. Lístky sa hneď začnú pražiť a prskať. Dáme pozor, aby neprihoreli. Kým sa pražia, panvičkou trocha potraste a lístočkami pohýbte, aby boli opražené rovnomerne. Opražené lístky ihneď vysypeme k zemiakom a premiešame. Hrniec znova zakryjeme a zemiačky necháme aspoň 10 minút postáť. 

22IMG_9153


Podávame buď ako teplú prílohu alebo samostatné ako korenistý, teplý, zemiakový šalát. K nim si môžeme dať čerstvý zeleninový šalát alebo aj Uhorkovú raitu.

nedeľa 23. marca 2014

Nakladaná červená paprika / Pickled red capsicum

Dostala som chuť na nakladanú kápiu, akú kedysi mama robievala. No nie zavarenú. Len tak do chladničky pohár, dva, čo sa za chvíľu zje, tak ako si pravidelne nakladám aj cvikľu. Našla som jeden dobre vyzerajúci recept a skúsila ho len z troch paprík. A bola to rana do čierneho. Chutí presne ako tá mamina, takže určite bude repete. Uvediem rozpis na tie tri kusy paprík, čo je naozaj len taká ochutnávková dávka. Pre väčšie množstvo si pozrite link, ktorý som vyššie prelinkovala alebo násobte.





ČO POTREBUJETE (do 500ml pohára):

3ks veľkých mäsitých červených paprík 

nálev:
1 lyžička citrónovej šťavy
100ml octu (alebo bieleho vínneho octu)
50ml olivového oleja
50ml vody
3 strúčiky cesnaku
soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

V pôvodnom recepte sa píšu dve možnosti. Buď ich budete piecť na horáku vcelku (na plynovom sporáku), alebo ugrilujete v rúre. Ja som zvolila rúru. 

Vyhriala som ju na 200st. a prepla na gril. Nakrájané papriky na štvrťky, ktoré som uložila v jednej vrstve šupou nadol. Dala som plech na najvyššiu mriežku v rúre a grilovala som ich 10 minút. Potom som ich obrátila a dala pod gril šupou nahor. Stačilo už len 5 minút a šupka začala černať. 

Kým sa papriky grilovali, pripravila som si nálev. Všetky suroviny na nálev som dala do kastrólika a priviedla k varu. Oheň som zmiernila a minútku povarila. 

Papriky som vytiahla a zakryla čistou kuchynskou utierkou na 10 minút. Potom som z nich šupku stiahla. Papriky som vložila do sterilizovaného pohára. Zaliala som ich horúcim nálevom, pohár ihneď uzavrela a nechala som ich vychládnuť. Vychládnuté papriky som uskladnila v chladničke. Nechala som ich v náleve dva dni, až potom som ochutnala.



🧄 🧄 🧄



streda 19. marca 2014

Boli sme sa poprechadzat....


22IMG_8974
Nieco ako bavlnnikovy strom. Kapok tree.


22IMG_8977
Tu som musela Sunila pristavit. Tie vodne hyacinty vyzeraju krasne.


22IMG_8978
Vodne hyacinty.


22IMG_8980
Zatial to vyzera tak, ze je to Ricin obycajny.


22IMG_8981


22IMG_8987
Kassod tree.


22IMG_9015
Moj Bobcek :)

22IMG_9037
Kvitnuci Neem.


22IMG_9045
Mangova sezona sa blizi!


22IMG_9061
Toddy palm, v telugu nazyvane Tati kaya.


22IMG_9086
Z plodov Toddy paliem sa vyraba vino. Tu sa nachadza v nadobach zavesene vysoko na palme, kde kvasi.


22IMG_9071


22IMG_9100
Ktorym smerom je vpred? :)


22IMG_9063
A na cestu autom som si vzala knizocku, ktoru teraz citam. Napisala ju moja kamaratka a rodacka Erika :) Je to prijemne citanie, casti deja sa odohravaju na Kopaniciach a clovek si pri tom prijemne oddychne. A mam ju aj s venovanim :)

utorok 18. marca 2014

Baklažánovo - koriandrové subzi / Subzi with brinjals and coriander


22IMG_8692



ČO POTREBUJETE:

4ks baby baklažánov
olej
1 plochá lyžička tmavých horčičných semien
1/2 lyžičky urid dal

soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
veľká hrsť nasekanej koriandrovej vňate



22IMG_8695



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, osušíme, stopky odkrojíme a pokrájame na osminky pozdĺžne.

V panvici zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienka a urid dal a na silnom ohni horčičné semienka necháme prasknúť a urid dal troška zhnednúť.

22IMG_8676


Potom pridáme nakrájané baklažány a premiešame. 

22IMG_8679


Ďalej hneď pridáme soľ, mletú kurkumu a mletý koriander. Oheň zmiernime a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Asi 10 minút.

22IMG_8680


Potom pridáme mleté chilli korenie, sušenú senovku a premiešame. Minútku ešte odokryté restujeme.

22IMG_8681


Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať, hrniec odstavíme z ohňa a pod pokrievkou necháme subzi postáť asi 10 minút. 

22IMG_8682


Podávame s plackami.

22IMG_8684