sobota 19. marca 2016
streda 16. marca 2016
Nankhatai (indické kekse) / Nankhatai (indian biscuits)
Ku koncu 16. storočia si pár holandských chlapíkov založilo pekáreň v Surate (štát Gujarat), aby uspokojili potreby miestneho holandského obyvateľstva. Keď Holanďania odchádzali z Indie, majitelia odovzdali pekáreň veľmi podnikavému zamestnancovi, pánovi Faramji Pestonji Dotivala (pán bol *Parsi a i dnes nájdete veľa Parsi pekární v Indii, ktoré sú veľmi populárne). Keďže chlieb bol vyrobený z kvasu "toddy palm" (neviem presne preložiť názov tejto palmy a plodu do slovenčiny) nenašiel si priazeň medzi miestnym obyvateľstvom. Aby zachránil svoju pekáreň, začal pán Dotivala predávať lacný starý chlieb a bábovky, ktoré sa vysušili. Táto sušená verzia sa stala tak populárnou, že pred predajom začal chlieb sušiť. Neskôr sa sušená verzia stala známou ako „Iránska sušienka“ alebo aj "rusk", ktorý si indovia milujú máčať do horúceho chai-u.
Pán Dotivala, podnikateľ a experimentátor, neskôr vytvoril "Farmasu Surti Batasa" (tiež známe ako Makhania) alebo maslové sušienky, ktoré sú stále veľmi obľúbené. Vychádzal z receptu na holandské maslové sušienky.
Vytvoril tiež dnes slávny Nankhatai ako interpretáciu miestnej sladkosti zo Suratu s názvom 'Dal' a pravdepodobne bol tiež inšpirovaný Iránskym alebo Afgánskym Khatai. Presný recept pána Dotivala nie je známy, ale lokálny / pouličný Nankhatai má drobivejšiu textúru než ten, ktorý si ľudia dnes upečú aj doma. Chutné Nankhatai si môžete kúpiť hocikde v celom Starom Dillí, hlavne na trhu v časti Paharganj.
A čo to vlastne je to Nankhatai? Nankhatai je tradičný indický keksík s chuťou a vôňou kardamónomu, ktorý milujú deti aj dospelí. Nájdete ho vo väčšine indických (Parsi) pekární a dokonale sa hodí k večernej šálke chai-u.
piatok 11. marca 2016
Subzi z brokolicových hlúbov / Broccoli stems subzi
Ak nemáte chuť na nátierku, ktorú som minule odporúčala na spracovanie brokolicových hlúbov, môžete si urobiť subzi. A miesto chrúmania surových hlúbov máte normálny obed na stole 🍽
utorok 8. marca 2016
streda 2. marca 2016
pondelok 29. februára 2016
Den vedy / Sportovy den / Vestigia (2016)
V nedelu bol den, ktoreho sme sa vsetci rodicia trocha bali. Bali preto, lebo v jeden den sa v skole konali tri programy a bali sme sa ako to deti zvladnu. No zvladli to vyborne a vsetky by si zasluzili pochvalu.
Den sa zacal prezentaciou vedeckych pokusov, tak ako aj po ine roky. Deti boli rozdelene tematicky do skupin a kazda predviedla svoj pokus, ktory nam opisali a vysvetlili o co ide. Zastavili sme sa pri niekolkych skupinkach, ale hlavne sme hladali tie nase :) Vede boli venovane dve hodiny.
piatok 26. februára 2016
pondelok 22. februára 2016
Kedy je vhodne cestovat do Indie?
Z casu na cas sa ma niekto spyta, ktory mesiac je vhodny na cestu do Indie. Tazko povedat. Zalezi na tom, kam idete, do ktorej casti Indie. Ja mozem poradit len co sa tyka juznej zony Indie a to su staty: Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala a Karnataka. To co vam ponuknem su fotografie pocasia, ktore som fotila pocas posledneho roka. Zapisovala som si priemerne teploty a ci v dany mesiac boli zrazky. Takze predstavu si budete vediet troska urobit pre juznu Indiu (ja som zaznamenavala pocasie statu Andhra Pradesh). A za seba hovorim, najvhodnejsie mesiace na cestu do juznej Indie su december, januar, februar co sa teploty tyka. Samozrejme sa daju zvladnut aj ostatne mesiace, staci mat so sebou flasu pitnej vody a pokrievku hlavy (my sme s detmi zvladli Hampi na konci aprila, co je velmi horuce obdobie). Miesta akymi su napriklad Kerala a Ooty su krasne zelene prave pocas monzunov. Rovnako aj cele zapadne Ghaty. Sever Indie je v zimnych mesiacoch naozaj studeny. Takze vyber je nakoniec len na vas.
![]() |
| Januar 2016 - denna teplota 27-30st. C, nocna teplota 17-20st. C, 3 dni jednorazovych prehanok |
Prihlásiť na odber:
Komentáre (Atom)









