utorok 14. júna 2011

Banánový mäkký keks



22IMG_7301



ČO POTREBUJETE:

na koláč:
85g masla na pečenie 
85g jemného kryštálového cukru
1 väčšie vajce
1 lyžica tmavého rumu
125g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky prášku do pečiva 
1 stredne veľký banán 

na polevu:
25g masla na pečenie 
2 lyžice kakaa
125g jemného cukru
2 lyžice mlieka


22IMG_7311



AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si formu na koláč potrieme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku z formy vysypeme preč. Zmäknuté maslo a cukor spolu vymiešame dohladka. Pridáme vajíčko a znova vymiešame. Pridáme roztlačený banán a znova vymiešame.

Bananovy makky keks


Pridáme rum a vymiešame. Nakoniec pridáme múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v predohriatej rúre 25-30 minút, na 180st. Upečený koláč necháme vychládnuť vo forme. Potom ho preložíme na tanier a naň rozotrieme polevu. Najlepší je vychladený.

Bananovy makky keks



Ako urobiť polevu:

V malom hrnci na najslabšom ohni roztopíme pomaly maslo. Doňho zamiešame kakao a pridáme cukor. Zahrievame a miešame až kým sa cukor nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Ku koncu pridáme mlieko a dobre vymiešame metličkou. Necháme trošku vychládnuť (nie celkom, aby poleva príliš nestuhla) a vylejeme na koláč. Rovnomerne na ňom rozotrieme a môžeme koláč uložiť do chladničky. Alebo si môžete pripraviť Ganache.

22IMG_7305

Vangi Bath (Ryža s baby baklažánmi) / Rice with brinjals

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)




ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku pre suroviny má 200ml)

na vangi masala:
1 lyžica oleja
3/4 lyžice Channa dal
1 lyžička mletého koriandru
1 lyžička Urid dal
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky Asafoetida
niekoľko karí lístkov 
1/4 hrnčeka strúhaného čertsvého kokosu

ďalšie suroviny:
1 a 1/2 hrnčeka ryže Basmati (udusiť)
2 lyžice kešu orechov
2 baby baklažány; nakrájať na kocky
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 červená cibuľa; nakrájať nadrobno
1/2 lyžičky tamarindovej pasty rozpustiť v 100ml vody
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 klinčeky 
kúsok škorice
1 sušená červená chilli paprička 
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístkov 
olej alebo ghee
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme Vangi masala. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme Channa dal. Popražíme ho na slabom ohni, kým troška nezhnedne. Pridáme ostatné suroviny na Vangi masala a oprážame kým neuvoľnia vôňu a kokos vyzerá troška akoby vysušený, zlatistý. Počas oprážania premiešavame.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Vangi masala necháme vychládnuť a potom pomelieme na mlynčeku na koreniny.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


Kým nám vychládne Vangi masala, na troške ghee si dohneda opražíme kešu orechy a odložíme bokom.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)


V čistej panvici zohrejeme lyžicu oleja a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť. Hneď ako začne praskať oheň zmiernime. Pridáme rímsku rascu, karí lístky, kurkumu, červenú chilli papričku, klinčeky a škoricu. Restujeme minútku. Potom pridáme cibuľu a oprážame ju, kým nezosklovatie. Teraz pridáme nakrájané baby baklažány a prilejeme tamarind spolu s vodou, v ktorej sme ho rozpustili. Troška osolíme, privedieme k varu. Keď sa voda začne variť oheň zmiernime a baklažány podusíme do mäkka. Všetka tekutina sa musí celkom vydusiť.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

Keď sa všetka tekutina vydusila a baklažány sú mäkké, pridáme vangi masala a premiešame. Panvicu odstavíme z ohňa a k baklažánom primiešame udusenú ryžu (tá má byť už osolená). Nakoniec do ryže zamiešame opečené kešu orechy a podávame teplé s raitou alebo pappadum plackami.

Vangi Bath (Ryza s baklazanikmi)

streda 8. júna 2011

Mangový šalát / Mango salad

Mango, mango, mangoooo...sezóna nám vrcholí a všetci mali výbornú úrodu tento rok. A tak mi každú chvíľu niekto prinesie za kabelu manga ako pozornosť. Čo s ním????





ČO POTREBUJETE:

1 veľké zrelé mango
2 stredne veľké paradajky 
(lepšie sú cherry paradajky, u nás nie sú často na trhu)
1 menšia červená cibuľa
šťava z 1 limetky
štipka soli
1/4 lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia
1 lyžica nasekanej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Dužinu manga nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a paradajku na malé kocky alebo ak používate cherry paradajky, tak ich stačí prerezať na polovicu. Všetko vložíme do misky. Pridáme šťavu z limetky. Pridáme soľ, mleté čierne korenie.

11IMG_0041


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a zľahka všetko premiešame. Uložíme do chladničky na 30 minút a môžeme podávať napríklad ku grilovanému mäsu.


🥭 🥭 🥭


A ešte ukážka ako si jednoducho nakrájať mango:



Chrumkavý špenát / Crackling spinach

Keď sme boli v Mumbai, boli sme raz na obed v čínskej reštaurácii Gypsy. Milujem ich "crackling spinach" a rozhodla som sa, že ho vyskúšam urobiť doma. Príprava je veľmi jednoduchá a chutí dokonca ešte lepšie než v reštaurácii.



ČO POTREBUJETE:

2 viazaničky čerstvých špenátových listov
(pokrájať nie príliš nadrobno)
1 lyžicu kukuričného škrobu
olej na vyprážanie 

olivový olej
1 lyžičku chilli vločiek 
1 lyžicu sezamových semien
soľ
1 lyžičku kryštáľového cukru


AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená si opečieme na suchej panvici do hneda a odložíme bokom.

Chrumkavy spenat



Špenátové listy umyjeme a osušíme. Pokrájame (nie príliš nadrobno) a vložíme do mise. Pridáme lyžicu kukuričného škrobu a listy dobre premiešame tak, aby bol každý kúsok škrobom obalený.

Chrumkavy spenat


Chrumkavy spenat



V hlbokej panvici (použila som wok) zohrejeme dostatok oleja (špenát v ňom musí plávať ako keby sa fritoval). Keď je olej dobre rozpálený špenát postupne v ňom na silnom ohni opražíme. Nepražte všetok naraz, treba ho pražiť po častiach. Opražený chrumkavý špenát vyberte na papierový kuchynský obrúsok, aby odsal prebytočný olej.

Chrumkavy spenat



V druhej panvici zohrejte troška olivového oleja a opražte 1-2 minútky chilli vločky. Pridajte vypražený špenát, hneď pridajte soľ a cukor, premiešajte a odstavte z ohňa.

Chrumkavy spenat



Nakoniec doňho premiešajte opečené sezamové semienka a ihneď podávajte ako predjedlo.

Chrumkavy spenat


Odvar z mäty





ČO POTREBUJETE:

med
voda
šťava z limetky (alebo citróna)





AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky mäty umyjeme. Do hrnca nalejeme hrnček vody, vložíme lístky mäty a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni 1 minútu.

22odvar z medovky 004


 Odložíme z ohňa a prikryté necháme lúhovať 10 minút.

Potom odvar scedíme, nalejeme do hrnčeka. Pridáme lyžičku medu a šťavu z polovice malej limetky. Zamiešame a pijeme teplé.

22odvar z medovky 005


🌱 🌱 🌱



Limetkovo mätové osvieženie / Lime mint refreshment

Aj doma na Slovensku začína už horúce leto, tak sa skúste osviežiť takouto "limetkonádou".


Limetkovo - medovkove osviezenie



ČO POTREBUJETE (na jeden pohár):

voda
2 malé limetky
2 lyžičky medu
3 kocky ľadu
hrsť nasekaných mätových lístkov


Limetkovo - medovkove osviezenie



AKO POSTUPOVAŤ:

Šťavu z limetiek vytlačíme do shakera. Pridáme med a lyžičkou zamiešame. Pridáme ľadové kocky, zalejeme vodou tak, aby bol pohár plný a pridáme nasekané mätové lístky. Shaker zavrieme a dobre zatrasieme, aby sa med pekne rozpustil a všetko dobre premiešalo.

Limetkovo - medovkove osviezenie


"Limetkonádu" prelejeme do pohára, ozdobíme mätou a môžeme podávať.

Prajem krásne leto všetkým a veľa pekných zážitkov na dovolenkách.

utorok 7. júna 2011

Banánový chlebíček / Banana bread



Ako každý rok, aj tento rok sa nevieme dočkať monzúnového obdobia. Slnko páli, v kuchyni už ledva dýcham, a tak každý deň hneď ráno utekám k oknu, aby som skontrolovala, či sa zbiehajú "barančeky" na oblohe. Dnes ráno to vyzeralo tak nádejne! Chodníky boli popršané a na oblohe sa tiahli šedé mračná, ktoré "sľubovali" dážď.


tspbananovy chlebicek 003



A tak, v dobrej nálade, som sa rozhodla, že niečo upečiem.





ČO POTREBUJETE:

60g masla na pečenie (alebo ghee)
80 - 100g kryštáľového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
štipka soli
1 banán prezretý (pozor, nie hnilý!)
1 vajce
1/4 hrnčeka mlieka
125g hladkej múky (použila som Maida)





AKO POSTUPOVAŤ:

Banán roztlačíme vidličkou.

1


V miske zmiešame múku, sódu, prášok do pečiva a soľ. 

V druhej miske vymixujeme maslo s cukrom, pridáme vajíčko a znova dohladka vymixujeme. Pridáme roztlačený banán a vymixujeme.

2


Pridáme mlieko, zamiešame a nakoniec pridáme múku a vymixujeme. Môžeme pridať aj choco chips.

3



Formu vystelieme papierom na pečenie, potrieme olejom a do formy vylejeme cesto.




Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 35 minút. Ja ho potom nechám ešte vo vypnutej rúre chvíľu.


☕️ ☕️ ☕️


A keď už bol koláčik hotový a ja som sa tešila, že si poobede na ňom zmlsneme, vypijeme teplý citrónový čaj a budeme sa pritom pozerať ako pekne prší, pozrela som z okna. Na oblohe nebolo po daždivých mrakoch ani stopy...

Aspoň, že koláč bol dobrý.


tspbananovy chlebicek 001

sobota 4. júna 2011

Paradajkový šalát / Tomato salad





ČO POTREBUJETE:

asi 4 veľké paradajky
soľ
1/2 lyžice olivového oleja
čerstvo zomleté čierne korenie
1/2 lyžice šťavy z limetky (alebo z citróna)
štipka cukru (nemusí byť)





AKO POSTUPOVAŤ:

Z paradajky odkrojíme preč konček, odkiaľ vyrastala stonka. Potom ju nakrájame na kocky a vložíme do misky.

Nakrájané paradajky osolíme, pridáme čierne korenie, štipku cukru, zakvapkáme olivovým olejom a šťavou z limetky a dobre premiešame.

Uložíme na 30 minút do chladničky a môžeme podávať.

štvrtok 2. júna 2011

Tulsi alebo "Svätá" bazalka (odvar / Tulsi infused water)

Tulsi alebo “Svätá bazalka” je aromatická rastlina, ktorá rastie prevažne v trópoch. Pestuje sa pre náboženské aj liečebné účely. V južnej Ázii je táto liečivá rastlina využívaná na bylinné čaje používané v Ayurvéde a má dôležité postavenie v hinduizme.

22IMG_6944


Tulsi sa v Ayurvéde používa pri prechládnutí, bolesti hlavy, žalúdočných ťažkostiach, zápaloch, ochoreniach srdca, ale aj pri rôznych otravách a malárii, hojí rany. Má tiež antioxidačné a antibakteriálne účinky, takže sa využíva aj v kozmetike na výrobu pleťových prípravkov.


Tulsi


Mne odvar z Tulsi pomohol (bez užívania antibiotík) po 3 dňoch pri dosť silnej bolesti hrdla. Stačí denne 1 šálka.



Odvar z Tulsi


Odvar z Tulsi
(na 4-6 šáliek)


ČO POTREBUJETE:

hrsť Tulsi – čerstvé listy
1 lyžička čerstvej pomarančovej kôry (nemusí byť)
2 lyžice medu
1 liter vody


Tulsi



AKO POSTUPOVAŤ:

Lístky tulsi umyjeme a vložíme do litra vody spolu s pomarančovou kôrou. Privedieme k varu a varíme 1 minútu. Odstavíme z ohňa a necháme 5 minút lúhovať. 

Odvar z Tulsi


Odvar scedíme, necháme vychládnuť a môžeme dochutiť medom alebo palmovým cukrom (jaggery). 


Odvar z Tulsi



Ak si pestujete tulsi doma a jej kvietky vám takto zoschnú ...

22IMG_6856


.... odštiknite ich a vytraste z nich semienka. Môžete ich zasiať a vypestovať si nové rastlinky.

22IMG_6748