Masala Dosa sú placky Dosa so zemiakovou zmesou. Podávajú sa zvyčajne na raňajky a jedlo pochádza z juhu Indie. Sú to tie najlepšie indické raňajky spolu s Puri Bhaji.
streda 10. marca 2010
utorok 9. marca 2010
Dal / Just a simple DAL
ČO POTREBUJETE:
200ml Toor dal
1/2 lyžičky mletej kurkumy
niekoľko karí lístočkov
soľ
šťava z 1/2 baby citróna
1/3 lyžičky asafoetida
1 lyžica ghí
1 červená sušená čili paprička
1/2 lyžičky rímskej rasce
3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
AKO POSTUPOVAŤ:
Keď je toor dal takmer uvarený, v druhej panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Ďalej pridáme asafoetida a karí lístky a lístky necháme prasknúť.
Potom pridáme čili papričku a minútu restujeme. Nakoniec pridáme cesnak a necháme rozvoniať. Toto vylejeme do vriaceho dalu, osolíme, pridáme šťavu z citróna, premiešame, prehrejeme a dostavíme z ohňa.
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do hrnca. Pridáme vodu, kurkumu a uvaríme domäkka (mierne rozvaríme).
Keď je toor dal takmer uvarený, v druhej panvici zohrejeme ghí, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Ďalej pridáme asafoetida a karí lístky a lístky necháme prasknúť.
Potom pridáme čili papričku a minútu restujeme. Nakoniec pridáme cesnak a necháme rozvoniať. Toto vylejeme do vriaceho dalu, osolíme, pridáme šťavu z citróna, premiešame, prehrejeme a dostavíme z ohňa.
pondelok 8. marca 2010
Cícer na cibuľke
ČO POTREBUJETE:
dve hrste sušeného cíceru
voda
1 lyžica ghí
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička garam masala
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ
2 veľké červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 zelená čili paprička
1 veľká paradajka
50 ml kokosového mlieka
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Sušený cícer si na noc namočíme. Ráno ho uvaríme do mäkka vo vode bez soli, scedíme a odložíme do ďalšieho použitia. V hrnci zohrejeme lyžicu ghí, oheň zmiernime, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť.
Potom pridáme nadrobno (alebo na pásiky) nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme do hnedkava. Pridáme nadrobno nakrájanú čili papričku a nakrájanú paradajku, panvicu zakryjeme a na miernom ohni cibuľu udusíme domäkka. Paradajka sa musí celkom rozpadávať.
Pridáme kurkumu, garam masala a premiešame.
Zalejeme kokosovým mliekom a prejdeme varom. Nakoniec pridáme uvarený cícer, osolíme a pod pokrievkou, na miernom ohni povaríme 5min.
Hotové jedlo posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou.
Podávame s plackami ako napríklad Čapati.
Granadír / Potatoes with pasta
ČO POTREBUJETE:
4 stredné veľké zemiaky
hrsť cestovín
soľ
1 plochá lyžička sladkej mletej papriky
4-6 strúčikov cesnaku (pridajte si viac, či menej alebo ho celkom vynechajte, podľa vašej chuti)
troška mletého čierneho korenia
voda
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky okrájame, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, odložíme bokom do ďalšieho použitia.
Kým sa varia cestoviny, zohrejeme trocha oleja v panvici. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka.
Ak by bol granadír veľmi suchý, pridáme trošička vody, v ktorej sa varili zemiaky.
Čo je to Amla ?
... alebo Indický egreš (Phyllanthus emblica)
Plody Amla majú kyslo - horkú chuť. Sú bohaté na vlákninu. Plody je možné jesť čerstvé alebo aj sušené. Dostupné sú tiež stavy alebo si môžete vyrobiť nápoj doma z čerstvých plodov.
Amla má využitie pri výrobe Ayurvedskych bylinných liečiv.
Je najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C.
Je najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C.
- Je účinná pri kožných ochoreniach.
- Podporuje zdravý vzhľad pleti a oneskorený výskyt vrások.
- Stimuluje vlasové folikuly a tým podporuje rast vlasov a zlepšuje ich štruktúru.
- Zabraňuje predčasnému šediveniu vlasov a vzniku lupín.
- Pôsobí ako prírodný vlasový kondicionér.
- Pôsobí ako účinný prírodný liek na poruchy trávenia, zápchu, žalúdočné ťažkosti a nadúvanie.
- Je užitočná pre zlepšenie funkcií pečene.
- Pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu a pomáha pri regulácii cukru v krvi.
- Priaznivo tiež pôsobí pri posilňovaní imunity a pri liečbe zápalu močových ciest.
Chlieb / Bread
ČO POTREBUJETE:
300g múky Maida
100g múky Atta
1 plochá lyžička soli
1 malá lyžička sušeného droždia
1 lyžica kryštáľového cukru
75ml oleja
1 malá lyžička octa (nemusí byť)
150 - 160ml teplej vody
AKO POSTUPOVAŤ:
Múku preosejeme do misky. Pridáme cukor, soľ a sušené droždie. Zamiešame.
Zohrejeme si vodu, ktorú použijeme na miesenie cesta. Nesmie byť horúca, len "letne teplá".
Do múky vlejeme 150ml teplej vody, pridáme olej, ocot (ak máte radi kyselkavejšiu chuť kváskového chleba) a vareškou zamiešame, aby sa všetky suroviny spojili. Ak je cesto príliš vlhké, poprášime ho múkou. Ak je cesto príliš suché, pridáme troška vody. Ďalej miesime rukou, až kým sa cesto nelepí a je pekne hladké. Poprášime ho múkou, necháme v miske, ktorú prikryjeme čistou kuchynskou útierkou, aby podkyslo. Stačí 30 minút.
Potom cesto znova premiesime rukami, aby sme z neho vytlačili vzduch a znova necháme kysnúť ďalších 30 minút.
Potom zasa premiesime, vytvarujeme bochník a uložíme ho na pekáč. Bochník necháme ešte asi 15 minút kysnúť.
Zatiaľ rúru vyhrejeme na 180 - 200st. Bochník pred vložením do rúry môžeme potrieť vlažnou vodou alebo nemusíme a necháme ho len tak.
Keď bochník vložíme do rúry, teplotu znížime na 180-190 °C. Chlieb pečieme asi 40 minút, dohneda. Na spodok rúry môžeme dať plechovú mištičku s vodou.
Keď je chlieb upečený, vyberieme ho z rúry, preložíme na mriežku vychládnuť, aby sa nám zospodu nezaparil. Ak sme ho pred pečením potierali vodou, potrieme ho ňou zľahka aj po vybratí z rúry (potieranie vodou je na vytvorenie kôrky).
Dusený karfiol s kukuricou a hrachom
ČO POTREBUJETE:
1 menší karfiol
hrsť mrazeného hrachu
hrsť mrazenej kukurice
horčičné semienka
mleté čierne korenie
soľ
voda na podliatie
olej
olej
AKO POSTUPOVAŤ:
Olej rozohrejeme, keď je dostatočne horúci vhodíme 1/2 lyžičky horčičných semienok a necháme vypraskať. Pridáme štipku mletej kurkumy a na to vhodíme karfiol rozrobený na menšie kúsky. Pridáme trošičku vody a dusíme 10 minút.
Potom pridáme kukuricu a hrach, štipku čierneho korenia, osolíme a dusíme ďalších 5 minút. Všetka tekutina sa musí vydusit.
Potom pridáme kukuricu a hrach, štipku čierneho korenia, osolíme a dusíme ďalších 5 minút. Všetka tekutina sa musí vydusit.
nedeľa 7. marca 2010
Príborom alebo rukou? Z taniera alebo z banánového lista?
U nás doma na Slovensku sa väčšinou je príborom a z taniera. Nie je to však tak všade vo svete. Vo väčšine ázijských krajín sa jedlo konzumuje pravou rukou z banánového lista. Možno sa to bude zdať niekomu nechutné, čudné, ale pravdou je, že je to hygienické (taniere sú nie vždy umyté dočista). Takéto “stolovanie” nemá nič spoločne s náboženstvom ako si veľa ľudí myslí.
Výhodou jedenia rukou je, že si nepopálite jazyk. Prv ako ochutnáte, spálite si prsty. Čo je (priznajme si) menej bolestivé ako spálený jazyk.
V Ázii dokonca servírujú tak, že na plechový tanier položia banánový list a na to jedlo. Ázijské jedlá (porcia) sú oveľa väčšie ako naše. Väčšinou je to ryža (uhľohydráty), nejaká strukovinová karí omáčka (proteíny), zeleninová príloha (železo), pickle, tvaroh, ktorý mi pripomína skôr jogurt (tuk), čatní a placka (čapati, papad..), prípadne aj niečo sladké. Takže je dôležité, aby sa všetko zmestilo na jeden tanier.
Z internetu som tiež vyčítala,že pri kontakte jedla s banánovým listom neprebieha žiadna chemická reakcia, takže hodnoty jedla sa zachovajú a jedlo tiež vydrží dlhšie teplé. Ak sa na banánový list položí teplé jedlo, uvoľní sa vitamín C, ktorý list obsahuje.
Banánové listy sa po použití obyčajne dávajú domácim zvieratám ako potrava, prípadne, ak sa aj vyhodia, prirodzene sa rozložia bez toho, aby sme ničili prírodu. Iné je to napr. s plastovými taniermi.
Dúfam,že nepôjdu teraz všetci zháňať banánové listy! Je to len na vysvetlenie “iného štýlu” jedenia, pretože som si raz v jednej diskusii na internete všimla, že našincom sa to zdá "nechutné".
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)