pondelok 16. augusta 2010
nedeľa 15. augusta 2010
Penne s kuracím mäsom v smotanovo-žĺtkovej omáčke
ČO POTREBUJETE:
300ml hrnček menších penne
3 kuracie stehná s kĺbom
100ml sladkej smotany
1 žĺtok
1 lyžica paradajkového sósiku
olej
soľ
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka mletého muškátového orieška
voda
čerstvá pažítka alebo zelená časť jarnej cibuľky
tvrdý syr (Parmezán, Grana padano - podľa vlastného výberu)
AKO POSTUPOVAŤ:
Vo woku rozohrejeme olej a vložíme očistené kuracie mäso, ktoré sme odrezali zo stehien a kĺbov. Opekáme, kým sa nezatiahne.
Pridáme soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok.
Podlejeme trochou vody a varíme zakryté na miernom ohni 20 minút.
Potom pridáme smotanovo-žĺtkovú zmes, premiešame a dusíme 5 minút zakryté.
Pridáme čerstvú pažítku (alebo zelenú časť jarných cibuliek), premiešame a hneď odstavíme z ohňa.
Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, premiešame, zakryjeme a necháme syr roztopiť 5 minút, ale už nevaríme.
Penne uvaríme podľa návodu na obale.
Sparený Amaranth (Totakura) alebo čerstvý špenát
ČO POTREBUJETE:
viazanicča Amaranthu alebo špenátu
15ks karí lístkov
1 zelená chilli paprička
1/2 lyžičky horčičného semienka
1 lyžica channa dal
1 väčšia cibuľa
kúsok čerstvého zázvoru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
štipka soli
1/2 lyžice ghee
AKO POSTUPOVAŤ:
V panvici zohrejeme ghee. Pridáme karí lístky a chilli papričku.
Hneď ako lístky prasknú pridáme horčičné semienko a channa dal. Počkáme, kým praskne horčičné semienko.
Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým nezosklovatie.
Potom pridáme nadrobno nakrájaný zázvor (alebo ho môžete postrúhať).
Pridáme kurkumu a premiešame.
Pridáme nakrájaný Amaranth alebo špenatové listy, pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme; najlepšie je to zakryť hlbším plechovým tanierom, do ktorého sa naleje voda a vňať sa tak uparí. 2 minútky necháme prehriať.
Pridáme mleté čierne korenie, premiešame, chvíľočku prehrejeme, odstavíme z ohňa a prikryté necháme 5 minút odležať v teple.
Podávame ako prílohu k dusenej ryži a karí.
štvrtok 12. augusta 2010
Parené buchty / Steamed sweet dumplings
ČO POTREBUJETE (na 6ks):
na cesto:
200g polohrubej múky (ja som použila múku Maida)
1 lyžička sušeného droždia
soľ
1 lyžica kryštáľového cukru
1 vajce
125ml teplého mlieka
na plnenie:
tuhší džem
na potieranie:
olej
na servírovanie:
roztopené maslo
kakao + práškový cukor na posypanie
AKO POSTUPOVAŤ:
Pridáme vajíčko a teplé mlieko a vypracujeme cesto. Cesto necháme v miske, tú zakryjeme a necháme ho 30min kusnúť. Potom ho znova rukou premiesime (podsypeme múkou, ak treba) a znova ho necháme v miske 30min kysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na približne 1cm hrubý plát. Rozkrájame na menšie plátky a na každý položíme kúsok džemu.
Džem zabalíme do cesta a vytvarujeme malé buchtičky. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť.
Buchty som parila v dvojhrnci. Do spodného hrnca som dala asi 5cm vody, naň som položila hrniec s dierkami a zakryla pokrievkou. Vodu v spodnom hrnci som priviedla k varu. Keď sa začala variť dno dierkového hrnca som potrela olejom a vložila doňho buchty trocha od seba, pretože počas parenia podrastú. Vrchný hrniec som zakryla, do dierky v pokrývke som strčila klinček a parila som 10 minút.
Hotové buchty vyberieme, pichneme špáradlom a potrieme olejom. Uložíme do misky a zakryjeme. Rovnako pokračujeme so zbytkom buchiet. Treba dávať pozor pri vyberaní, aby na buchty nekvapla horúca voda z pokrievky, inak spľasnú.
streda 11. augusta 2010
Mrkvovo-jablkové mafiny / Carrots and apple muffins
ČO POTREBUJETE (na 6ks):
70g masla
100g kryštáľového cukru
1 vajce
100g hladkej múky
1 plochá lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky mletej škorice
1 stredne veľká mrkva
1/2 jablka
3 lyžice mlieka (ak treba, postupne pridáme viac)
AKO POSTUPOVAŤ:
Zmäknuté maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a vymiešame hladký krem. Pridáme nastrúhanú mrkvu a jablko a premiešame. Postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou a mlieko.
Vymiešame polohusté cesto. Naplníme formu na mafiny. Pečieme vo vyhriatej rúre, na 180st. 25 minút.
Hotové mafinky môžete pocukrovať alebo poliať cukrovo - citrónovou polevou.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)