sobota 17. marca 2012

Paštéta z kuracích pečení (bez alkoholu) / Chicken liver pâté





ČO POTREBUJETE:

200g kuracích pečení
1 lyžicu masla
1 lyžicu ghee
1 veľkú červenú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
tymián (mala som len sušený, ale lepší je čerstvý)
muškátový oriešok
soľ
šťava z 1/2 pomaranča
1 plná lyžica sladkej smotany
mleté čierne korenie

extra ghee na zaliatie vrchu





AKO POSTUPOVAŤ:

Pečene očistíme, všetky "nitky"- črievka odstránime a vysušíme ich papierovým kuchynským obrúskom. Pokrájame na menšie kúsky.

Pasteta z kuracich peceni


V hlbšej panvici zohrejeme maslo a ghee. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a restujeme domäkka na miernom ohni, asi 5 minút. Občas premiešame.

Pasteta z kuracich peceni


Pridáme pokrájané pečene a tymián. Restujeme na miernom ohni asi 10 minút. Občas premiešame. 

Pasteta z kuracich peceni


Pridáme šťavu z pomaranča, smotanu a nastrúhame muškátový oriešok, povaríme na miernom ohni 3 - 5minút a odstavíme z ohňa.

Pasteta z kuracich peceni


Pridáme mleté čierne korenie a soľ podľa chuti a premiešame. Necháme vychládnuť.

Pasteta z kuracich peceni


Vychládnuté pečene rozmixujeme na paštétu do hladka (môžeme pridať troška vody, ak by paštéta bola prílišhustá). Naplníme ňou misky a povrch môžeme preliať ešte 1 lyžicou ghee (alebo masťou). Uložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny pred podávaním.





Už len upiecť čerstvý domáci chlebik a nakrájať si cibuľu 🤩



Pasteta z kuracicg peceni

streda 14. marca 2012

Pečený karfiol 2. / Oven roasted cauliflower 2.





ČO POTREBUJETE:

1 malý karfiol
soľ

na zomletie:
1 - 3 sušené červené kašmírske chilli papričky (alebo 1 lyžička mletého kašmírskeho chilli korenia)
1 lyžička sezamových semien
1 lyžička koriandrových semien
1/2 lyžičky mletej kurkumy
olej


(Tu som použila kašmírske chilli korenie)



AKO POSTUPOVAŤ:

Koreniny (okrem kokosu) na zomletie dáme do mixéra (alebo mažiarika) a pomelieme (množstvo chilli podľa toho kto koľko znesie). Potom pridáme kokos a znova rozmixujeme. Pridáme 2 lyžice oleja a znova rozmixujeme. 

Karfiol rozrobíme na malé ružičky. Umyjeme, osušíme a dáme do pekáčika. Dáme naň zomleté korenie s kokosom (masala), prelejeme ešte 1 lyžicou oleja, osolíme a poriadne premiešame, aby bol každý kúsok obalený zmesou korenia a kokosu. 

Rúru predohrejeme na 200st. a karfiol v pekáčiku zakryjeme alobalom. Pečieme 30 minút. Nakoniec som ho dala ešte na 5 minút na 200st. pod gril.

Peceny karfiol 2.


Môžete ho podávať v plackách (Chapati, Pita...) s vychladenou Uhorkovou raitou.


(Tu som použila 1 celú červenú chilli papričku.)

sobota 10. marca 2012

Aloo Tamatar (zemiaky s paradajkou) / Potatoes with tomato

Aloo tamatar




ČO POTREBUJETE:

4 malé zemiaky
2 veľké paradajky

2 veľké červené cibule
1 lyžica ghee
1 lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plochá lyžička mletého koriandru
1 plochá lyžička garam masala
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
troška vody na podliatie



Aloo tamatar



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme ghee. Pridáme rímsku rascu a cesnakovo-zázvorovú pastu. Necháme rozvinúť vôňu. 

Aloo tamatar


Pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a restujeme domäkka. Potom pridáme kurkumu , soľ a premiešame. 

Aloo tamatar


Ďalej pridáme mletý koriander, kašmírske chilli korenie, garam masala a senovku grécku. Premiešame. 

Aloo tamatar


Pridáme nakrájané zemiaky a paradajky, premiešame... 

Aloo tamatar


... podlejeme troškou vody a zakryté dusíme do mäkka, asi 10-15 minút. Občas premiešame a skontrolujeme, či sa nám zmes neprichytila o spodok panvice. Vtedy zasa trošička podlejeme vodou, ale podlievame len po troškách, výsledné jedlo nemá šťavu. Nakoniec posypeme nasekaným koriandrom, odstavíme s ohňa a premiešame. Zakryté necháme 10 minút odstáť. 

Aloo tamatar



Môžeme podávať s plackami


Aloo tamatar

piatok 9. marca 2012

Fazuľové karí 2.

Fazuľové karí 1. nájdete TU.


11IMG_3546



ČO POTREBUJETE:

200ml suchej fazule (použila som Rajma)
voda podľa potreby

olej
1/3 lyžičky ajwain
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce
1 lyžička koriandrových semien
4 guľôčky čierneho korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
2 stredne veľké červené cibule

1/2 lyžičky kasmírskeho mletého chilli korenia
1 bobkový list
soľ
3 lyžice kokosového mlieka


11IMG_3548



AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme. (V horúcich mesiacoch strukoviny nechávam namočené v chladničke, inak do rána chytia pleseň.) Ráno fazuľu prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, zalejeme vodou len tak, aby bola pod hladinou a uvaríme domäkka. (Tlakový hrniec je skvelá vec pri varení strukovín!) Môj píska v intervaloch, takže som varila na 4 zapísknutia, čo je asi 15 minút. Ak bude aj trocha rozvarená, nevadí to.

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, ajwain, koriandrové semienka, oheň zmiernime a necháme rozvinúť ich vôňu. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a popražíme, kým nezanikne jej typická vôņa, asi 1 minútku. Pridáme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky a popražíme do mäkka. Hotové necháme chvíľku vychládnuť.

Fazulove kari 2. (postup)



Cibuľovú zmes dáme do mixéra, pridáme za hrsť uvarenej fazule a zalejeme vodou.

2



Vymixujeme na omáčku, ktorú vrátime naspäť do hrnca a privedieme k varu. Keď sa začne variť, oheň zmiernime.

3



Pridáme chilli korenie a bobkový list...

4



... uvarenú fazuľu a osolíme. Premiešame.

5



Pridáme kokosové mlieko, premiešame a 2 minútky povaríme na miernom ohni. Hotové karí necháme 10 minút odležať a môžeme podávať s dusenou ryžou.

6

štvrtok 8. marca 2012

Nakladaná kyslá kapusta

Na nakladanú kapustu som sa odhodlávala veľmi dlho. Ani neviem, prečo som to neskúsila už skôr... čoho som sa bála? Keď bol na Varechu pridaný recept na nakladanú kapustu, vyzeral tak jednoducho, že som sa rozhodla skúsiť to. Okrem toho bolo pod ním toľko chvály, že sa nedalo odolať.





Na prvý pokus som sa rozhodla urobiť si jeden malý pohár. Odložila som si poháre od medu, ktoré majú šrobovací uzáver a sú sklené. Poriadne som poháre vyumývala a utrela. Kapustu som pokrájala, dala do misky a osolila, pridala rímsku rascu a guľaté čierne korenie (pre množstvá koľko čoho si pozrite vyššie uvedený preklikávací link na recept). Nechala som ju tam odležať 4 hodiny. Párkrát som ju rukou postláčala, aby pustila šťavu. Veľa jej z nej nešlo, tak som sa bála, že budem musieť dorábať nejaký nálev, ktorý vôbec netuším ako by som robila...

Po 4 hodinách som ju dala do pohára a poriadne ju stláčala ku dnu. Tradááá, pustila si šťavu tým stláčaním 😀 Odľahlo mi. Šťavy bolo dosť na pokrytie kapusty až po vrch. Pohár som poriadne uzavrela a nechala ho v kuchyni, kde mám dosť teplo. Pokračovalo to takto....


Nakladana kysla kapusta



A dnes som po 3 týždňoch pohár otvorila... ja mám kyslú kapustu!! 😀Teším sa a idem vymýšľať, čo z nej uvarím.


Nakladana kysla kapusta



Nakladana kysla kapusta