utorok 13. mája 2014

Rodinny vylet z Nellore do Tarkarli

27. aprila 2014 po 8 hodine vecer sme nalozili do auta tasky, deti, natankovali na najblizsej benzinke a vyrazili na cestu. Ciel bol jasny. Napriec Indiou, na zapadne pobrezie, Tarkarli. 

1


Cestou sme mysleli, ze najdeme v noci nejaky hotel, kde prespime a rano budeme pokracovat. No cestou sme nenasli ziadne vacsie mesto a Sunil pokracoval v soferovani az do rana. Po prekroceni hranice Andhra Pradesh a Karnataka sme sa dostali do oblasti mesta Bellary, kde to bol samy komin a dym. Je to oblast, kde sa tazi. Postupne popri ceste sa objavovali velke balvany a skoro rano sme dorazili do mesta Hospet, ktore bolo na pol ceste do nasho ciela. Nasli sme hotel, naranajkovali sme sa a odpocinuli hodinku…

2
Malligi hotel v Hospet je pekny, cisty a tymto ho odporucam. Mozete si tam najat auto so soferom a aj sprievodcu po Hampi.


… a rozhodli sme sa, ze hned pojdeme do Hampi. Miesto, ktore som chcela uz velmi dlho vidiet.

3


Po navrate z Hampi sme si dali neskory obed a zaspali uz o 7 vecer. Zobudili sme sa rano okolo 4 hodiny, znova nalozili batozinu a deti do auta a vyrazili smerom Hubli. Hubli v skorych rannych hodinach bolo chladne a pod hustou hmlou. Na chvilku sme zastavili pri nejakom chrame, parku a pretiahli si nohy.

4


Potom sme pokracovali smerom do Belgaum. V Belgaum sme nasli mensiu restauraciu pri ceste a dali si ranajky.

5


A potom uz to slo rychlo. Za Belgaum nasledovalo Amboli. Tam sme urobili malu zastavku na toaletu a cez ghat (cesta bola krivolaka, auta sli dost rychlo, kopec bol vysokansky az mi na vrchole v usiach zalahlo a ja som sa tak bala, ze som vytlacila zadok do sedlice) pokracovali az do mesta Malvan…

6

7


… kde sme mali ubytovanie na prve dva dni a potom sme sa presunuli do M.T.D.C. Tarkarli odkial sme denne podnikli nejaky vylet.

8


Cesta prebehla pomerne hladko. Manzel si pred odchodom z Nellore kupil aj navigacny system do auta, ale kedze sa nenaucil ako ho pouzivat, len nam ukazoval, kde kedy bude zatacka, aby sme pocas nocnej cesty nevyleteli niekde do pola, ked nas oslepi auto v protismere s dlhymi svetlami. Nakoniec som teda navigovala ja s pomocou google maps cez tablet. Cestou naspat to uz bolo inak. Manzel sa tvaril hodinu, ze studuje navod na pouzitie navigacneho, nieco na nom posteloval a zahlasil, ze uz to ovlada. Teta nam radila spravnu cestu az po Hubli. Za Hubli nam dalej hovorila: "chodte rovno, chodte rovno..."

9


... a tak sme po dialnici pekne zisli az dole do Bangalore (tablet sa nam nedal v aute nabit, nabijacka vypovedala sluzby).

10


V Bangalore sme po 10 hodinovej jazde autom nakoniec nasli hotel pri vypadovke z mesta smerom na Tirupati a prespali tam.

11
Hotel KR Inn. Izby boli pekne, ale zabila som tam dvoch svabov, zamestnanci potrebuju znova trening, pretoze nam 4x pomrvili objednavku jedla a tvarili sa oduto a neochotne. Vysoka cena ubytovania, zle sluzby - neodporucam.


Nabili sme cez noc tablet a rano som zasa navigovala s pomocou google maps ja. Aj ked…. Stale mi do toho kecala teta z navigacneho a tentokrat nas posielala stale vpravo. Nechapem naco si Sunil kupil dalsiu zenu, co mu keca do soferovania. Ved ja to zvladam na jednotku aj sama….

Pocasie nam celkom prialo. Sice bolo horuce, pretoze je vrchol indickeho leta, teda teplota okolo 38 az 44st. cez den, ale den v Hampi bolo troska pod mrakom a prsalo nam v Tarkarli jeden den, co prijemne precistilo vzduch. Jedlo v rezorte nas bohuzial velmi nenadchlo (aj ked na pohlad vyzeralo vyborne). Sunil pozna autenticke chute, kedze v tej oblasti vyrastol na domacej konkanskej strave. Nebolo zle, len niektore dni akosi nedochutene, nijake…

11IMG_1224

12


…ale nasli sme par miest, kde sme si naozaj pochutili na pravych konkanskych jedlach, aj ked mali zaujimavou anglictinou napisane menu.

11IMG_1030


Oblast Malvanu a Tarkarli je uz silnou turistickou destinaciou, a tak aj ceny su tam nemale; hlavne ryby a morske zivocichy, kvoli comu tam prave ludia idu, pretoze je to oblast preslavena rybolovom a pochutkami z ryb. Pestuju sa tam tiez kokosy, kesu orechy a mnohe ine plodiny. Spominam kesu orechy, pretoze sme sa boli pozriet do dielnicky na ich spracovanie. Take cerstve pecene kesu orechy chutia celkom inak ako tie vlhke balene.

11IMG_2593

11IMG_2594

11IMG_2597

11IMG_2600


Maj je tiez sezonou manga. A tak vsade zo stromov mangovnikov viseli zelene plody a popri ceste sa predavali uz aj zrele, zltucke, sladke poklady. Cestou domov sme sa zastavili pri jednej ceste, ked sme na chvilku zisli z dialnice a kupili za dve tasky dobruckeho manga.

13

14

15

16

17


Cesta inak prebehla hladko, kedze vacsinou sme sli po dialnici, aj ked sme sa totalne zatulali kdesi na juh. Aspon sme videli krajinu a potesil aj dazd pri Tirupati, ktory u nas v Nellore v poslednej dobe akosi chyba.

11IMG_2876


Takze uz sme v bezpeci doma, Nellore je poriadne rozhorucene a pred nami este mesiac letnych prazdnin a dnes oslava nasej UZ! –nastrocnej Saloni…. Cas leti!

11IMG_1729


Je tazke vlozit vsetky fotografie do jedneho prispevku, preto vytvorim tematicke posty postupne. Nabuduce: HAMPI!

piatok 25. apríla 2014

Cícerový thoran (cícer s kokosom)


11IMG_0085



ČO POTREBUJETE:

400ml uvareného hnedého cícera (300ml keď je suchý)
voda na uvarenie cícera

olej
1 lyžička feniklových semien
3 červené sušené chilli papričky
2 stredne veľké červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky mletej kurkumy

ďalej:
olej
1 lyžička hnedých horčičných semien
niekoľko karí lístkov
2 červené sušené chilli papričky
soľ
3/4 lyžičky garam masala


11IMG_0082



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchý cícer na noc namočíme. Ráno scedíme, prepláchneme a uvaríme vo vode domäkka. Nerozvaríme! Uvarený scedíme a dáme bokom do ďalšieho použitia.

11IMG_0061


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme feniklové semienka a necháme rozvoňať.

11IMG_0056


Pridáme na pásiky nakrájanú cibulu, sušené chilli papričky a na polovičky prekrojený cesnak a restujeme domäkka.

11IMG_0058


Potom pridáme strúhaný kokos a restujeme na stredne silnom ohni za častého premiešania dohnedkava.

1


Hrniec odložíme z ohna a zmes necháme troška vychladnúť. Dáme ju do mixéra, pridáme mletú kurkumu a rozmixujeme. Odložíme do ďalšieho použitia.

2


Hrniec v ktorom sme opekali cibulu s kokosom umyjeme. Dáme doňho znova trocha oleja a zohrejeme. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky a chilli papričky a lístky necháme orestovať.

11IMG_0069


Pridáme predvarený cícer a soľ a premiešame.

11IMG_0071


Pridáme kokosovú zmes, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme 5 minút. Občas nakukneme a premiešame.

3


Nakoniec poprášime garam masala, premiešame a odstavíme z ohňa.

11IMG_0074


Podávame s Chapati.

štvrtok 24. apríla 2014

Hrach v besane / Green peas with besan


22IMG_9891



ČO POTREBUJETE:

1 a 1/4 hrnčeka uvareného hrachu 
(dajte pozor, aby sa nerozvaril; použila som suchý, ktorý som na noc namočila vo vode)

olej
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce
2 väčšie červené cibule
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
2 mierne kopcovité lyžice cícerovej múky (besan)
4 plné lyžice paradajkového pretlaku (alebo 2 rozmixované paradajky)
3/4 lyžičky garam masala
1 plnšia lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky pálivého chilli korenia
soľ


22IMG_9889



AKO POSTUPOVAŤ:

Ak použijeme suchý hrach, na noc ho namočíme vo vode. Ráno vodu scedíme, hrach prepláchneme, dáme do hrnca a uvaríme domäkka. Pozor, aby sa nerozvaril. Na uľahčenie môžeme použiť aj čerstvý (ak je sezóna) alebo mrazený hrach. Ja som použila suchý. 

🫛 🫛 🫛

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. 

22IMG_9852


Pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. 

22IMG_9856


Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, premiešame a restujeme minútku. 

22IMG_9857


Ďalej pridáme besan a premiešame, zasa minútku restujeme na miernom ohni. 

1


Pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Hneď pridáme mletý koriander, mleté chilli korenie a garam masala a premiešame. Minútku restujeme. 

22IMG_9862

22IMG_9864


Ďalej pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. 

22IMG_9865


Ihneď pridáme uvarený, scedený hrach a soľ a premiešame. Chvíľu restujeme a premiešavame. Zmes musí byť suchá. 

hrach v besane


Hrniec odstavíme z ohňa a pod pokrievkou jedlo necháme 15 minút postáť. 


22IMG_9871


Podávame s plackami

sobota 19. apríla 2014

Kaju katli

Indická sladkosť z kešu orechov, prevoňaná ružami. Pripravuje sa počas indických festivalov ako je Ganesh chaturthi alebo Diwali.


11IMG_0116


ČO POTREBUJETE (na asi 10 menších ks):

200ml hrnček najemno zomletých nesolených kešu orechov
100ml hrnček práškového cukru
5 lyžíc vody
1 lyžica tekutého ghee
2-3 kvapky ružovej vody



11IMG_0118



AKO POSTUPOVAŤ:

Do kadhai (woku) dáme vodu a cukor. Privedieme k varu, oheň trocha zmiernime a cukor necháme rozpustiť. Vytvorí sa jemný sirup.

0


Do tohto sirupu pridáme mleté kešu orechy a premiešame. Na stredne silnom ohni zmes redukujeme, stále miešame. 

Keď zmes trocha zhustne pridáme ružovú vodu a znova za stáleho miešania redukujeme, až vznikne hustejšia kaša.

1


Wok z ohňa odložíme. Rýchlo si potrieme tácku s ghee a zmes z kešu orechov na ňu vylejeme. Pridáme do nej lyžicu ghee a ihneď pomocou lyžíc do zmesi zapracujeme. Bude to horúce, takže rukou sa to nebude dať a musíme pracovať, kým je zmes horúca, pretože po stuhnutí sa bude už len lámať. Pomocou lyžíc zmes dáme ľahko dokopy. Roztlačíme ju postupne na hrúbku asi pol centimetra. Môžeme po tejto placke prejsť jemne valčekom na cesto, aby sa zvrchu uhladila. Ešte teplú placku nakrájame do tvarov kosoštvorcov a necháme ju pozvoľne vychládnuť. Po stuhnutí môžeme podávať.

2


V Indii sa hodí aj ako darček, ak sa zabalí do peknej škatuľky, ktorá sa previaže stužkou. 
Ak si po ochutnaní poviete "bože, to je sladkéé!" tak ste postupovali správne. Indické sladkosti sú všetky prehnane sladké. Samozrejme ak chcete, použite menej cukru.