piatok 20. januára 2012

Chlieb náš každodenný...

Keď som odišla zo Slovenska, veľmi mi po čase chýbal náš slovenský chlieb. To čo predávajú v Indii nie je ani chlieb, ani pečivo, neviem čo to je, ale keď to človek dá do úst, úplne to zmizne. Len čo som mala svoj prvý (asi aj posledný) sporák s rúrou, začala som skúšať piecť chlieb a pečivo sama. Začiatky boli ťažké... chlieb nenakysol, droždie zostalo v guľôčkach roztrúsené v múke.... presolený, nedosolený.... vnútri surový, nedopečený.... tvrdé rožky.... čudné tvary.... chlieb príliš praskal (čo sa mi aj dnes ešte občas stane), po nakysnutí sa rozpľasol alebo naopak bola striedka príliš tuhá. Skúsila som teda iné kvasnice a naučila sa pracovať najprv s obidvomi druhmi, ktoré bolo možné v obchode zakúpiť. A potom chlebík začal rásť, kysnúť, krásnieť. Vychytala som všetky "muchy" a skúšala a skúšala, až kým som neupiekla svoj prvý (pre mňa) dokonalý chlieb. Poviem vám, mala som väčšiu radosť než z nejakého kúpeného darčeka. A tak skúšam teraz každý recept, ktorý sa mi pozdáva, ale hlavne milujem tú vôňu čerstvo pečúceho sa pečiva. Je to ako chodiť skoro ráno okolo pekárne. Ešte aj chlapcom, čo tu (v liahni) pracujú vykrúca nos, čo to odkiaľ rozvoniava 😛



1



Rožteky sú výborné, mäkkučké, určite ich budem na raňajky pekávať častejšie. Piekla som ich na 190-200st, 20-25 minút (každý pozná svoju rúru, treba si to prispôsobiť).


2



ČO POTREBUJETE (na približne 16ks):

1/2kg hladkej múky 
(použila som Maida, čo je ako hladká 00)
1 plochá lyžica sušeného droždia 
300ml mlieka
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžička soli
1 a 1/2 lyžice bravčovej masti
(použila som ghee)



AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu kysnúť. Znova cesto premiesime a rozdelíme na 2 polovice. Každú zvlášť rozvaľkáme na kruh a rozrežeme na 8 rovnako veľkých trojuhoľníčkov. Každý trojuhoľníček smerom od najširšej strany zrolujeme. Rožteky uložíme na múkou poprášený plech a potrieme rozšľahaným bielkom izbovej teploty. Necháme ich ešte aspoň 30 minút podkysnúť. Pečieme na 180st. asi 25-30 minút do hneda.

15 komentárov:

  1. Rohlicky jsou nadherne, taky premyslim, ze se do domaciho peciva vic opru, ale nejak porad nebyl cas, takze jsem ani ten domaci chleba poradny jeste neudelala... Moc pekne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem. Mne sa nedari s ciabattou, ale je mozne, ze moja piecka slabo hreje, lebo ciabatta potrebuje asi viac nez 250st. Este jeden recept na nu skusim a potom uz to asi necham.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vydarene rohlicky, mne sa este taketo nepodarili, musim dalej skusat. Urobila som klik na Vas chlebik, no a ten teda je, len sa do neho pustit, len tak bez vsetkeho. Heli

    OdpovedaťOdstrániť
  4. co ja by som dala, keby mi niekto upecie taketo paradne rohlicky na ranajky!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miška tvoj blog je úúúúžasný tak som si dovolila ti dať ocenenie :) máš ho u mňa na blogu:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. veru, tieto rohlicky vyzeraju fantasticky! ja sa tiez pohravam s myslienkou na domace chlebove pecenie, asi sa na to dam :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Miška, taktiež u mňa máš už spomínané ocenenie za tento skvelý blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jej dakujem vam obom :) ja si to necham do buduceho prispevku na blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Miska, veru, veru, ja som doteraz neprisla na to, ako upiect dokonaly chlieb. Vacsinou ho mam tvrdy a nenadychany. Mozno slabo miesim? Daj pls nejaky tipy, ako urobit perfis chlebik :-)Lucy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucy ja som sice neni ziadna odbornicka, ale z vlastnej skusenosti viem, ze dolezita je teplota tekutiny, aby cesto dobre kyslo, potom cerstvost kvasnic, cesto treba dobre premiesit, to znamena aj 10 minut, najlepsie formou "stretch and fold" a to aj 2-3krat pocas kysnutia. Pred samotnym pecenim ho vytvarovat a nechat poriadne nakysnut. Nechavam ho cez noc v piecke, rano uz donho nestucham, aby neklesol, len ho potriem vlaznou podobou zlahka a dam piect. Pred dopecenim asi 15 minut ho znova potriem tou vodou.

      Odstrániť
  10. *vlaznou vodou (neviem ako mi tam ta podoba vbehla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dakujem za rady, musim len skusat. Fotky nadherne ako vzdy :-)L.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ... vôňa čerstvo upečeného chleba je neopísateľná a pre mňa osobne predstavuje vôňu domova ... Miška, máš u mňa na blogu malú pozornosť :)

    OdpovedaťOdstrániť