štvrtok 13. decembra 2012

Tamatar Chaaman

Alebo panír v kyselkavej paradajkovej omáčke.


Tamatar chaaman



ČO POTREBUJETE:

3 lyžice oleja alebo ghí (je to omáčka s olejovým základom, preto viac oleja)
400g paníru
štipka asafoetida
5 klinčekov
3 tobolky zeleného kardamónu
škorica veľká asi ako 2 články prsta
6ks stredne veľkých paradajok (525g); rozmixované na pyré
1 plochá lyžička sušeného zázvoru
1 a 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička garam masala
soľ
150ml horúcej vody

na zomletie:
2 lyžičky feniklových semien
1 a 1/2 lyžičky koriandrových semien
1 lyžička rímskej rasce


Tamatar chaaman



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky rozmixujeme na pyré a odložíme do ďalšieho použitia. Panír na troche oleja opražíme na silnom ohni dohnedkava a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Tamatar chaaman


V hlbšej panvici (woku), zohrejeme olej alebo ghí. Pridáme asafoetida, škoricu, kardamón a klinčeky a minútku popražíme, aby zavoňali. Pridáme paradajkové pyré a na stredne silnom ohni varíme asi 5 minút alebo dlhšie, záleží koľko vody paradajky v sebe mali. 

Tamatar chaaman


Wok zakryjeme, pretože to bude prskať a "papuľovať" na všetky strany, asi takto.




Omáčka vám musí zhustnúť ako je na videu vyššie. Potom pridáme vodu, korenie, ktoré sme si pomleli, sušený zázvor, kašmírske čili korenie, soľ a panír. Zľahka premiešame, privedieme k varu, oheň zasa zmiernime a zakryté povaríme ďalších asi 5 minút.

Tamatar chaaman


Poprášime s garam masala a prejdeme varom. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.

Tamatar chaaman


Podávame s plackami ako napríklad Naan, Čapati, Paratha.

streda 12. decembra 2012

Tamatar Pyaz ki Subzi (Paradajkovo cibuľové subzi) / Tomatoes and onions subzi

Paradajky s cibuľou, ktoré môžeme podávať ako prílohu ku karí a ryži, ako prílohu k pečenému, či grilovanému mäsu alebo ako hlavné jedlo spolu s plackami.





ČO POTREBUJETE:

2 väčšie červené cibule
3 väčšie paradajky

olej horčičný (môžete použiť aj slnečnicový)
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičného tmavého semienka

1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ

2 zelené čili papričky
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
niekoľko karí lístkov





AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai (woku) zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko a rímsku rascu. Necháme prasknúť.



Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme na miernom ohni.



Potom pridáme nakrájané paradajky, soľ...



... čili korenie, mletý koriander a kurkumu a premiešame.  Kadhai prikryjeme a na miernom ohni dusíme asi 5 minút. Paradajky musia byť mäkké. Vareškou ich trocha roztlačíme.





Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor (alebo pastu), čili papriky prekrojené na pozdĺž na polovicu a karí lístky. Premiešame a ešte minútku prehrejeme.



Podávame s Chapati.


nedeľa 9. decembra 2012

Tvorivá nedeľa

Salonka a jej spolužiačky dostali za úlohu projekt - urobiť dom. A náš tata sa v takýchto veciach výživa, tak pomáhal :) (aj Sanabka pomáhala) Bola to zábavná nedeľa a bolo radosť vidieť ako sa deti vedia sústrediť na jednu vec a ako sa potom tešili z výsledku. Za dobre urobenú prácu dostali horúcu čokoládu a mafinky :)


















Hotovo!

piatok 7. decembra 2012

Amla Pani

Amla pani je zdravý, osviežujúci nápoj. Môžete ho piť ako v lete, tak v zime. V lete kvôli osvieženiu a v zime kvôli bohatému zdroju vitamínu C, ktorý zabezpečia plody Amla.


Amla pani



ČO POTREBUJETE (na 1 pohár):

voda
2 lyžičky medu
štipka čiernej soli (kala namak)


Amla pani



AKO POSTUPOVAŤ:

Plody amla vykôstkujeme.

2


Potom ich s troškou vody vymixujeme. Vymixovanú zmes prepasírujeme do pohára.

Amla pani


Dostaneme asi toľkoto šťavy z dvoch plodov.

4


Pohár dolejeme vodou, pridáme štipku soli a med. Dobre premiešame a môžeme podávať vychladené.

Jahňacia Korma (od Umanga)




ČO POTREBUJETE:

1 lyžica rímskej rasce
4 lyžičky koriandrových semien
1-2 lyžičky kajenského korenia
1 lyžička šafranových blizien
3 lyžice horúceho mlieka
6 lyžíc ghí
2 stredné veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
8-10 toboliek zeleného kardamónu
5 toboliek hnedého kardamónu
kúsok škorice; asi ako dva články prsta
4 klinčeky
3 bobkové listy
2,5x2,5cm zázvoru; nastrúhaný
100g cesnaku; ošúpané a nastrúhané
1kg jahňacieho mäsa; nakrájaného na "kocky" ako na guláš; použite aj špikové kosti

50ml sladkej smotany
1 lyžička kewra water (môžeme nahradiť ružovou vodou)
1/4 pohára oblanšírovaných mandlí; pomletých s troškou vody na pastu
50g bieleho maku; namočeného cez noc, ráno 1 hod. povareného a rozmixovaného na pastu
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

V mažiari si podrvíme rímsku rascu a koriandrové semienka a potom zmiešame s kajenským korením.

Šafran namočíme do horúceho mlieka.

V hrnci zohrejeme ghí, pridáme nakrájanú cibuľu, kardamón, škoricu, klinčeky a bobkový list. Popražíme na stredne silnom ohni asi 15 minút, kým cibuľa nie je zlatistá. Stále premiešavame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nastrúhaný cesnak a restujeme ďalej asi 2-3 minúty. Stále miešame.

Pridáme podrvené korenie a restujeme, kým neuvoľnia vôňu, čo je asi tak minúta. Potom pridáme nakrájané mäso. Oheň zvýšime na strednú silu a mäso restujeme pár minút za stáleho premiešavania a prehadzovania, aby bolo tým všetkým dobre "obalené". Ak by sa nám zmes v hrnci príliš vysušila, pokropíme to trochou vody.

Začneme pridávať jogurt po lyžiciach, nie naraz. Za každým to celé dobre premiešame. Keď sme použili všetok jogurt, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a mäso dusíme 45 minút alebo do mäkka. Občas skontrolujeme, premiešame a ak by sa nám jedlo vysušilo, podlejeme troška vriacou vodou.

Keď je mäso mäkké, osolíme ho, pridáme pastu z mandlí a maku a pár minút povaríme.

Pridáme smotanu a varíme ďalších pár minút, kým "omáčka" neshustne. Nakoniec pridáme šafránové blizny spolu s mliekom, v ktorom sa máčali, kewra water (alebo ružovú vodu), prejdeme varom a môžeme podávať.


Podávame napríklad s Naanom alebo dusenou ryžou.