piatok 3. septembra 2010

Karí z Moringy olejodárnej



IMG_6037



ČO POTREBUJETE:


1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičného semienka
2 zelené chilli papričky 
niekoľko karí lístkov 
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky

soľ
1/2 kašmírskeho chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
voda podľa potreby
olej

na pastu:
1/2 hrnčeka čerstvého strúhaného kokosu
2cm x 2cm čerstvý zázvor 
3-4 strúčiky cesnaku (záleží od ich veľkosti)
veľká hrsť čerstvej koriandrovej vňate 


IMG_6038



AKO POSTUPOVAŤ:

Mixérom rozmixujeme na pastu strúhaný kokos, zázvor, cesnak a koriandrovú vňať. Pridáme pred mixovaním troška vody.

1



Lusky moringy ošúpeme a nakrájame na kúsky dlhé asi ako malíček. Stačí na kraji nožom načať šupku a len potiahnuť. Nešúpať ako zemiaky.

2


Vo woku rozpálime olej (najlepšie arašídový, ale môže byť aj slnečnicový). Pridáme rímsku rascu a horčičné semienko a počkáme, kým semienko praskne. Potom pridáme chilli papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožom a vhodíme niekoľko karí lístkov. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je cibuľa mäkká.

3


Ďalej pridáme nadrobno nakrájané paradajky, premiešame a zalejeme troškou vody. Zakryté varíme, kým paradajky nezmäknú.

4


Keď sú paradajky mäkké, pridáme lusky moringy, soľ, mletú kurkumu a chilli korenie. Všetko premiešame a pridáme kokosovo-koriandrovú pastu. Opäť premiešame....

5


....zalejeme vodou, tak aby z toho nebola polievka, len hustejšie karí a zakryté varíme 10 minút.

6


Podávame s ryžou.



Ako jesť lusky Moringy: Vonkajšia časť luskov je tvrdá a tažko stráviteľná. Preto sa lusk požuje (alebo niekoľkokrát stisne medzi zubami) a "vycucne" len vnútro. Vonkajšia časť lusku sa neje.

štvrtok 2. septembra 2010

Čo je to Moringa olejodárna? / Drumsticks


22na farme 003


Moringa oleifera je tropický strom, ktorý je známy v mnohých častiach sveta svojimi regionálnymi názvami ako drumstick tree, kelor, nebeday, mlonge, malunggay, benzolive, saijhan, marango a sajna. Jeho listy, plody a kvety sú plné živín dôležitých pre ľudí aj zvieratá.


1sambar 009



Zdraviu prospešné účinky:

  • Ak zmiešame šťavu z listov a kôry s mliekom, je vhodná pre deti; posilní ich kosti, nakoľko je veľkým zdrojom vápnika.
  • Je dobrým čističom krvi.
  • Polievka z plodov pomáha zmierniť kašeľ a bolesti v krku.
  • Vdychovanie pary z vody, v ktorej plody varíme pomáha zmierniť astma a iné pľúcne ochorenia.
  • Ak zmiešate šťavu z plodov a šťavu z limety, vyrobíte tak výživnú pleťovú masku.
  • Pasta, ktorú možno vyrobiť z koreňov stromu je učinná na svrbenie.
  • Odvar z kôry koreňov, užívaný 3x denne pomáha rozpadu močových kameňov.
  • Na zvýšenie imunity a zabráneniu častým infekciám je účinné uvariť karí (omáčku) z listov a plodov stromu.


Viac informácií tu a tu.



(Zdroj informácií: preložené z internetu)

streda 1. septembra 2010

Koláč s tvarohom / Cake with cottage cheese


11IMG_4392



ČO POTREBUJETE:

150g polohrubej múky (použila som Maida)
125g cukru
50ml oleja
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
200g kyslej smotany (alebo bieleho nesladeného jogurtu)
1 lyžica kakaa

poleva:
200g tvarohu (alebo 200ml bieleho nesladeného jogurtu, ktorý dáme odtiecť)
1 vajce
2 lyžice vanilkového cukru (caster sugar+vanilková aróma)


11IMG_4394



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku, cukor, kakao, sódu a prášok do pečiva zmiešame. Vmiešame do múky olej a smotanu (alebo jogurt).

1



2


Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou. Prebytočnú múku vytrasieme preč.

4



V druhej miske zmiešame tvaroh (alebo odtečený jogurt), vanilkový cukor a vajíčko.

3



Cesto vylejeme do formy a na vrch lyžičkou uložíme tvaroh. Pečieme v predohriatej rúre na 180 st. 25-30 minút. Hotový koláč pocukrujeme.

5

sobota 28. augusta 2010

Banánové mafiny s ovsenými vločkami / Banana oats muffins


Banánové mafiny s ovsenými vločkami



ČO POTREBUJETE (6ks stredne veľkých, 8ks menších):

100g masla
100g cukru
1 vajce
80g múky (hladkej)
1 lyžička prášku do pečiva
3 lyžice mlieka
3 ploché lyžice ovsených vločiek
1 lyžica kakaa
2 malé banániky alebo 1 veľký banán


Banánové mafiny s ovsenými vločkami



AKO POSTUPOVAŤ:

Ovsené vločky si namočíme na 30 minút do mlieka.

22bananove mafiny 004


Banán roztlačíme vidličkou.

22bananove mafiny 006


Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme vajíčko a dobre vymiešame.

22bananove mafiny 008


Primiešame roztlačený banán a vločky.

22bananove mafiny 009


Ďalej primiešame kakao.


22bananove mafiny 011


V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a pridáme k maslovej zmesi. Dobre vymiešame.

22bananove mafiny 012


Cestom naplníme olejom vymastenú formu (alebo použijeme papierové košíčky).

22bananove mafiny 013


Pečieme v predohriatej rúre na 180st., 25 minút.

Aloo Paratha / Potato paratha

Sú to výborne placky plnené zemiakovou zmesou. Moje deti ich milujú a všetci cudzinci, čo tieto placky v Indii ochutnajú ich nevedia vynachváliť. Plnky sú rôzne, záleží, komu aké koreniny vyhovujú chuťovo, ale určite nesmie chýbať koriandrová vňať, ktorá týmto plackám dodá tú správnu chuť.




ČO POTREBUJETE 
(na 6 - 7ks, záleží na veľkosti hrnčeka a aké veľké parathas si urobíme):

cesto:
1 a 1/2 hrnčeka múky Maida; hladká múka (hrnček = 250ml)
soľ
2 lyžice ghí (alebo rozpusteného masla)
vlažná voda podľa potreby

náplň:
3 stredné veľké zemiaky uvarené v šupke
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/4 lyžičky Amchoor (sušeného manga); alebo nahradiť šťavou z citróna
1/2 lyžičky Garam masala




AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vypracujeme elastické, nelepivé cesto, potrieme ho olejom a na pol hodinky ho necháme bokom odležať v miske, ktorú zakryjeme utierkou. 



V druhej miske roztlačíme ošúpané zemiaky, ktoré sme vopred uvarili v šupke a nechali dobre vychladnúť. Pridáme soľ, kurkumu, Amchoor, Garam masala a nasekanú koriandrovú vňať a všetko spolu dobre zmiešame.



Cesto aj zemiakovú zmes si rozdelíme na rovnaký počet častí. Teda k 6-tim guľôčkam cesta 6 guľôčok zmesi. Guľôčky zo zmesi musia byť o niečo menšie ako tie z cesta. 


Postupne zoberieme vždy jednu guľôčku z cesta a rozvaľkáme ju na tenkú placku (môžete ju aj prácou dlaní a prstov roztlačiť na placku, nie príliš tenkú, aby sa vám kvôli náplni neroztrhla). Do stredu uložíme guľôčku zo zemiakov. 

Zemiakovú zmes do cesta zabalíme a vytvarujeme buchtičku. 

Buchtičku valčekom rozvaľkáme opatrne na placku (nepoužívame už múku na vaľkanie). Nesmieme vaľkať rýchlo a príliš tlačiť na placku. Radšej dlhšie a zľahka, aby sa nám cesto neprasklo a plnka neskončila na stole. 



Panvicu poriadne rozhorúčime. Keď je dosť horúca, oheň stiahneme na strednú silu a placku opečieme nasucho z oboch strán dohneda. Občas ju čistou utierkou pritlačíme o panvicu kým sa opeká. 



Po miernom opečení z oboch strán potrieme jednu stranu s ghee, obrátime, potrieme druhú stranu s ghee, obrátime a po chvíľkach obraciame a dopečieme.

Hotovú placku preložíme na tanier, uložíme do utierky, aby neoschla a zostala mäkká. Pokračujeme so zbytkom cesta a plnky.


Sú to výborne raňajky, desiata či olovrant pre deti. Podávame s čatní alebo dahi (bielym jogurtom). 





Placky sa dajú aj zmraziť a to tak, že po vyvaľkaní placky na ňu položíme plastový kuchynský obal, položíme ďalšiu placku a takto pokračujeme, kým uložíme všetky placky na seba; oddelené tým plastovým obalom. Všetky zbalíme do alobalu a dáme zmraziť. Mali by takto vydržať až 2 mesiace v mrazničke. Ak ich chceme upiecť; rozpálime panvicu a zmrazenú placku na strednom ohni opečieme. Placky pred opekaním nerozmrazujeme, idú na panvicu zmrznuté.

utorok 24. augusta 2010

Focaccia




ČO POTREBUJETE:

250g hladkej múky
200ml teplej vody (nie horúcej)
1 plochá lyžička sušeného droždia
2 lyžice olivového oleja do cesta

olivový olej do pekáča aj na vrch focaccie
soľ (najlepšie hrubozrnná)

(čerstvá bazalka)



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme droždie a zalejeme ho teplou vodou. Dobre premiešame. Postupne pridávame múku, až vypracujeme redšie cesto. Cesto prelejeme troškou olivového oleja, misku tesne uzavrieme a cesto necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste. Potom ho premiesime, znova tesne misku uzavrieme a necháme kysnúť ďalších 30 minút.



Nakysnuté cesto preložíme na plech (hlbší pekáčik), ktorý dobre vymastíme olejom, prstami ho roztiahneme. Necháme ho 40 minút kysnúť.



Rúru vyhrejeme na 220st.

Vrch foccacie pokvapkáme olivovým olejom a prstami sa do focaccie zabárame, aby sa urobili bubliny. Vrch nakoniec osolíme.



Chlieb pečieme v predohriatej rúre na 220st., 20 - 25 minút (treba si to regulovať podľa toho ako pečie rúra). Hrubšiu focacciu pečieme 30 - 35 minút. (Ak vám rúra zvrchu viac pečie, keď vrch zhnedne prikryte ju papierom na pečenie a dopečte.)

Ozdobíme čerstvou bazalkou.